Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Biologia (S1)
specjalność: Biologia
Sylabus przedmiotu Historia przetwórstwa żywności:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Biologia | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | licencjat | ||
Obszary studiów | nauk przyrodniczych | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Historia przetwórstwa żywności | ||
Specjalność | Bezpieczeństwo żywności | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Immunologii, Mikrobiologii i Chemii Fizjologicznej | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Małgorzata Jakubowska <Malgorzata-Jakubowska@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Małgorzata Jakubowska <Malgorzata-Jakubowska@zut.edu.pl>, Tadeusz Karamucki <Tadeusz.Karamucki@zut.edu.pl>, Artur Rybarczyk <Artur.Rybarczyk@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 7 | Grupa obieralna | 4 |
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Podstawowa wiedza z zakresu szkoły średniej. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie studentów z wybranymi zagadnieniami z historii przetwórstwa żywności i jej związku ze zwyczajami i tradycjami żywieniowymi różnych spoleczeństw na przestrzeni dziejów. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
T-W-1 | Wprowadzenie do historii żywności. Tradycje żywieniowe w Polsce i na świecie. | 4 |
T-W-2 | Historia przemysłu mięsnego. Pierwsze zakłady przemysłowe uboju zwierząt i przetwarzania mięsa. Bekoniarnie. | 2 |
T-W-3 | Historia przetwórstwa piekarniczego i cukierniczego. Historia wypieku chleba. | 2 |
T-W-4 | Rozwój przemysłu browarniczego na przestrzeni wieków. Tradycyjne metody otrzymywania piwa. Historia piwa. | 2 |
T-W-5 | Przemysł spirytusowy i winiarski. Tworzenie pierwszych zakładów na skalę przemysłowa na ziemiach polskich i na świecie. Tradycyjne metody otrzymywania wina i alkoholi.Historia wina. | 4 |
T-W-6 | Historia herbaty. Przetwarzanie. Znaczenie lecznicze herbaty. Rytuały. | 3 |
T-W-7 | Historia kawy. Przetwarzanie. Działanie i wpływ na zdrowie. | 3 |
20 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-W-2 | Praca własna - korzystanie zasobów biblotecznych i internetowych | 20 |
A-W-3 | Przygotowanie się do zaliczenia wykładów | 20 |
A-W-4 | Konsultacje z prowadzacymi wykłady | 5 |
60 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład z użyciem użyciem komputera i projektora. |
M-2 | Wykład informacyjny prezentujący zagadnienia teoretyczne. |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: uczestnictwo w wykładach |
S-2 | Ocena podsumowująca: Zaliczenie treści programowych wykładów w formie pisemnej. |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
BL_1A_BŻ-S-O3.3_W01 Wykazuje podstawową wiedzę z zakresu historii przetwórstwa żywności. | BL_1A_W24 | P1A_W01, P1A_W05 | C-1 | T-W-4, T-W-7, T-W-3, T-W-6, T-W-1, T-W-5, T-W-2 | M-1, M-2 | S-1, S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
BL_1A_BŻ-S-O3.3_W01 Wykazuje podstawową wiedzę z zakresu historii przetwórstwa żywności. | 2,0 | Niedostateczna wiedza z zakresu realizowanego materiału |
3,0 | Dostateczna wiedza z zakresu realizowanego materiału z pewnymi niedociągnięciami | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Praca zbiorowa pod red. prof. dr hab.Świderski Franciszek, Towaroznawstwo żywności przetworzonej, SGGW, Warszawa, 1999
- Praca zbiorowa pod redakcją prof.dr ha. Świetlikowska Urszula, Surowce spożywcze, SGGW, Warszawa, 1995
- Bockenheim Krystyna, Przy polskim stole, Wydawnictwo Dolnośląskie, 1998
- Ogrodowska Barbara, Tradycje polskiego stołu, Muya, 2010
Literatura dodatkowa
- Zenon Duda, Stan i perspektywy rozwoju nauki i technologii mięsa., Zeszyty Problemowe Nauk Rolniczych 256 PWN, Warszawa, 1984
- Wesołowski E., WkłaWkad przemysłu mięsnego w rozwój kultury technicznej i gospodarki kraju (1918-1939), Gospodarka mięsna s.2-5., 1988