Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Zootechnika (N1)
specjalność: Hodowla koni i jeździectwo

Sylabus przedmiotu Zaburzenia rozwojowe u zwierząt:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Zootechnika
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Zaburzenia rozwojowe u zwierząt
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Anatomii Zwierząt i Zoologii
Nauczyciel odpowiedzialny Lesław Kubasiewicz <Leslaw.Kubasiewicz@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 8 Grupa obieralna 3

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL4 7 1,00,41zaliczenie
wykładyW4 7 1,00,59zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1wiadomości z zakresu anatomii

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1przygotowanie do samodzielnego rozpoznania zaburzeń rozwojowych u zwierząt w poszczególnych układach

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Anomalie twarzy i uszu: szczelina twarzy, anomalie szczęki i żuchwy, asymetria twarzy, anomalie małżowin usznych, baraniogłowie, beztwarzowość.2
T-L-2Różne formy karłowatości: karłowatość prawdziwa, karłowatość rzekoma proporcjonalna, karłowatość rzekoma nieproporcjonalna, achondroplazja.2
T-L-3Zapoznanie się z formami zaburzeń powstałych z nadmiaru - zdwojenia wolne i połączone.2
T-L-4Zaliczenie ćwiczeń1
7
wykłady
T-W-1Określenie przedmiotu i jego znaczenie dla nauki, jego miejsca wśród dziedzin biologicznych.Uwagi do zasad terminologii zaburzeń rozwojowych oraz szczegółowa charakterystyka najważniejszych wad występujących u zwierząt.2
T-W-2Główne formy zaburzeń rozwojowych, ich geneza, przyczyny, podstawy etiologii, nazewnictwo oraz podział na wady genetyczne i środowiskowe. Najczęściej spotykane zaburzenia rozwojowe u zwierząt domowych.2
T-W-3Anomalie układu pokarmowego.Wady układu krążenia.2
T-W-4Zaliczenie wykładów.1
7

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1Udział studenta w ćwiczeniach.7
A-L-2Samodzielne studiowanie treści wykładów8
A-L-3Przygotowanie do zaliczenia15
30
wykłady
A-W-1Udział studenta w wykładach7
A-W-2Samodzielne studiowanie treści wykładów8
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia treści wykładów.15
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny; prelekcja; preparaty

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: zaliczenie

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_ZO-S-O5.3_W01
definiuje podstawowe pojęcia zwiazane z wadami wrodzonymi ui zwierzat oraz wyjaśnia związki i zależności najważniejszych wad pomiędzy układami
ZO_1A_W15R1A_W05C-1M-1S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_ZO-S-O5.3_U01
potrafi rozróżnić podstawowe wady rozwojowe u zwierząt
ZO_1A_U10R1A_U06InzA_U05, InzA_U06C-1M-1S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_ZO-S-O5.3_K01
ocenia znaczenie podstawowych anomalii rozwojowych oraz potrafi wskazać różnice wystepujące pomiędzy anomaliami
ZO_1A_K03R1A_K03, R1A_K05, R1A_K06C-1M-1S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZO_1A_ZO-S-O5.3_W01
definiuje podstawowe pojęcia zwiazane z wadami wrodzonymi ui zwierzat oraz wyjaśnia związki i zależności najważniejszych wad pomiędzy układami
2,0nie definiuje pojęcia wada wrodzona, nie wymienia podstawowych wad wrodzonych występujących u zwierząt
3,0zna i definiuje podstawowe wady wrodzone u zwierząt
3,5zna i definiuje podstawowe wady wrodzone u zwierząt oraz potrafi scharakteryzować najwazniejsze wady wystepujace u zwierząt
4,0zna i opisuje wiekszość anomalii rozwojowych wystepujących u zwierząt
4,5definiuje i opisuje anomalie poszczególnych układów
5,0zna i definiuje główne formy zaburzeń rozwojowych, ich genezę, przyczyny, podstawy etiologii oraz szczegółową charakterystykę najważniejszych wad rozwojowych wystepujących u zwierząt

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZO_1A_ZO-S-O5.3_U01
potrafi rozróżnić podstawowe wady rozwojowe u zwierząt
2,0nie umie rozpoznać podstawowych wad wrodzonych u zwierząt
3,0potrafi rozpoznać podstawowych wad wrodzonych u zwierząt
3,5zna terminologię zaburzeń rozwojowych
4,0potrafi samodzielnie opisać konkretną anomalię rozwojową
4,5potrafi samodzielnie opisać konkretną anomalię rozwojową i zakwalifikować do jakich wad należy
5,0zna zasady terminologii zaburzeń rozwojowych oraz szczegółową charakterystykę wad rozwojowych

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZO_1A_ZO-S-O5.3_K01
ocenia znaczenie podstawowych anomalii rozwojowych oraz potrafi wskazać różnice wystepujące pomiędzy anomaliami
2,0brak zdolności zastosowania nabytej wiedzy
3,0ma zdolność zastosowania nabytej wiedzy lecz niezdolność do jej przekazania
3,5otwartość na przekazanie nabytej wiedzy
4,0świadomość odpowiedzialności w ramach zastosowania i przekazania nabytej wiedzy
4,5otwartość, kreatywność i postepowanie zgodne z nabytą wiedzą i zasadami etyki
5,0aktywna postawa mająca na celu dbałość o właściwe przekazanie i praktyczne zastosowanie nabytej wiedzy i umiejętności szczególnie przy bezpośrednie j styczności z przypadkami wad wrodzonych u zwierząt

Literatura podstawowa

  1. Kubasiewicz M., Zaburzenia rozwojowe u zwierząt gospodarskich, Wydawnictwo AR Szczecin, Szczecin, 1986
  2. Kruś S., Anatomia patologiczna, PZWL, Warszawa, 1980
  3. Nieberle K., Cohrs P., Szczegółowa anatomia patologiczna zwierząt domowych, PWRiL, Warszawa, 1968

Literatura dodatkowa

  1. Stojałowski K., Anatomia patologiczna w zarysie, PZWL, Warszawa, 1971

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Anomalie twarzy i uszu: szczelina twarzy, anomalie szczęki i żuchwy, asymetria twarzy, anomalie małżowin usznych, baraniogłowie, beztwarzowość.2
T-L-2Różne formy karłowatości: karłowatość prawdziwa, karłowatość rzekoma proporcjonalna, karłowatość rzekoma nieproporcjonalna, achondroplazja.2
T-L-3Zapoznanie się z formami zaburzeń powstałych z nadmiaru - zdwojenia wolne i połączone.2
T-L-4Zaliczenie ćwiczeń1
7

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Określenie przedmiotu i jego znaczenie dla nauki, jego miejsca wśród dziedzin biologicznych.Uwagi do zasad terminologii zaburzeń rozwojowych oraz szczegółowa charakterystyka najważniejszych wad występujących u zwierząt.2
T-W-2Główne formy zaburzeń rozwojowych, ich geneza, przyczyny, podstawy etiologii, nazewnictwo oraz podział na wady genetyczne i środowiskowe. Najczęściej spotykane zaburzenia rozwojowe u zwierząt domowych.2
T-W-3Anomalie układu pokarmowego.Wady układu krążenia.2
T-W-4Zaliczenie wykładów.1
7

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Udział studenta w ćwiczeniach.7
A-L-2Samodzielne studiowanie treści wykładów8
A-L-3Przygotowanie do zaliczenia15
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Udział studenta w wykładach7
A-W-2Samodzielne studiowanie treści wykładów8
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia treści wykładów.15
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_1A_ZO-S-O5.3_W01definiuje podstawowe pojęcia zwiazane z wadami wrodzonymi ui zwierzat oraz wyjaśnia związki i zależności najważniejszych wad pomiędzy układami
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_W15zna podstawy profilaktyki i dietetyki weterynaryjnej
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W05wykazuje znajomość podstawowych metod, technik, technologii, narządzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka
Cel przedmiotuC-1przygotowanie do samodzielnego rozpoznania zaburzeń rozwojowych u zwierząt w poszczególnych układach
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny; prelekcja; preparaty
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: zaliczenie
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0nie definiuje pojęcia wada wrodzona, nie wymienia podstawowych wad wrodzonych występujących u zwierząt
3,0zna i definiuje podstawowe wady wrodzone u zwierząt
3,5zna i definiuje podstawowe wady wrodzone u zwierząt oraz potrafi scharakteryzować najwazniejsze wady wystepujace u zwierząt
4,0zna i opisuje wiekszość anomalii rozwojowych wystepujących u zwierząt
4,5definiuje i opisuje anomalie poszczególnych układów
5,0zna i definiuje główne formy zaburzeń rozwojowych, ich genezę, przyczyny, podstawy etiologii oraz szczegółową charakterystykę najważniejszych wad rozwojowych wystepujących u zwierząt
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_1A_ZO-S-O5.3_U01potrafi rozróżnić podstawowe wady rozwojowe u zwierząt
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_U10Potrafi wykorzystać odpowiednie metody i narzędzia do rozwiązywania problemów w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt i ludzi. Umie zaprezentować podstawy produkcji żywności funkcjonalnej i wygodnej; rozumie zasady prawidłowego żywienia ludzi i zwierząt, posługuje się zasadami prawidłowego żywienia oraz zdrowego trybu życia.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U06posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1przygotowanie do samodzielnego rozpoznania zaburzeń rozwojowych u zwierząt w poszczególnych układach
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny; prelekcja; preparaty
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: zaliczenie
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0nie umie rozpoznać podstawowych wad wrodzonych u zwierząt
3,0potrafi rozpoznać podstawowych wad wrodzonych u zwierząt
3,5zna terminologię zaburzeń rozwojowych
4,0potrafi samodzielnie opisać konkretną anomalię rozwojową
4,5potrafi samodzielnie opisać konkretną anomalię rozwojową i zakwalifikować do jakich wad należy
5,0zna zasady terminologii zaburzeń rozwojowych oraz szczegółową charakterystykę wad rozwojowych
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_1A_ZO-S-O5.3_K01ocenia znaczenie podstawowych anomalii rozwojowych oraz potrafi wskazać różnice wystepujące pomiędzy anomaliami
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_K03prezentuje postawę proekologiczną i postawę odpowiedzialności za otaczający świat ożywiony na różnych poziomach jego organizacji, wynikającą ze świadomości ryzyka związanego ze stosowaniem różnorodnych środków produkcji
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
R1A_K05ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości, dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego
R1A_K06ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska
Cel przedmiotuC-1przygotowanie do samodzielnego rozpoznania zaburzeń rozwojowych u zwierząt w poszczególnych układach
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny; prelekcja; preparaty
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: zaliczenie
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0brak zdolności zastosowania nabytej wiedzy
3,0ma zdolność zastosowania nabytej wiedzy lecz niezdolność do jej przekazania
3,5otwartość na przekazanie nabytej wiedzy
4,0świadomość odpowiedzialności w ramach zastosowania i przekazania nabytej wiedzy
4,5otwartość, kreatywność i postepowanie zgodne z nabytą wiedzą i zasadami etyki
5,0aktywna postawa mająca na celu dbałość o właściwe przekazanie i praktyczne zastosowanie nabytej wiedzy i umiejętności szczególnie przy bezpośrednie j styczności z przypadkami wad wrodzonych u zwierząt