Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Zootechnika (N1)
specjalność: Hodowla koni i jeździectwo

Sylabus przedmiotu Produkty pszczele:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Zootechnika
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Produkty pszczele
Specjalność Hodowla koni i jeździectwo
Jednostka prowadząca Zakład Zoologii i Pszczelnictwa
Nauczyciel odpowiedzialny Bożena Chuda-Mickiewicz <Bozena.Chuda-Mickiewicz@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Zofia Mazowiec <Zofia.Mazowiec@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 15 Grupa obieralna 4

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA8 7 1,00,41zaliczenie
wykładyW8 7 1,00,59zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Pszczelnictwo, botanika

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1zapoznanie studentów z produktami wytwarzanymi przez pszczoły, metodami ich pozyskiwania, składem chemicznym, normami krajowymi oraz światowymi na produkty pszczele, sposobami ich konserwacji i przechowywania

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Typy i odmiany miodów, ocena organoleptyczna miodów i oznaczanie zawartości wody w miodach1
T-A-2Przetwory miodowe - wypieki, napoje, miody pitne, krupniki, nalewki1
T-A-3Opakowania na miód, przechowywanie miodu, etykiety na miód.1
T-A-4Wosk pszczeli - woszczyna jako surowiec woskowy, przechowywanie woszczyny. Przeróbka surowca woskowego. Ocena organoleptyczna na wosku.. Zastodowanie wosku, wyroby woskowe.2
T-A-5Pyłek kwiatowy (obnóża) - pozyskiwanie pyłku kwiatowego i pierzgi, ocena organoleptyczna obnóży pyłkowych. Utwaranie i przechowywanie.1
T-A-6Propolis - pozyskiwanie propolisu, ocena organoleptyczna propolisu, Badanie jakości, przechowywanie i przetwórstwo propolisu1
7
wykłady
T-W-1Miód pszczeli - surowce z których powstaje, dojrzewanie miodu, właściwości fizyczne i skład chemiczny. Standardy krajowe i międzynarodowe na miód1
T-W-2Wosk pszczeli - własciwosci fizyczne i chemiczne, norma na wosk, produkcja węzy.1
T-W-3Pyłek kwiatowy ( obnóża) - skład chemiczny, norma na obnóża pyłkowe. Pierzga i jej pozyskiwanie1
T-W-4Mleczko pszczele - rola mleczka w rodzinie pszczelej. Produkcja mleczka pszczelego, odbiór i konserwacja, Właściwosci fizyczne i chemiczne mleczka pszczelego, badanie jakości, utrwalanie, przechowywanie. Norma na świeże mleczko pszczele2
T-W-5Propolis - znaczenie w rodzinie pszczelej, skład, właściwości fizykochemiczne. Zastosowanie propolisu. Badanie jakości i przechowywanie1
T-W-6Jad pszczeli - sklad, właściwości fizykochemiczne. Pozyskiwanie jadu pszczelego, badanie jakości, przechowywanie.1
7

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w ćwiczeniach7
A-A-2przygotowanie do zaliczenia ćwiczeń14
A-A-3studiowanie literatury6
A-A-4konsultacje2
A-A-5zaliczenie ćwiczeń1
30
wykłady
A-W-1uczestnictwo w wykładach7
A-W-2studiowanie literatury6
A-W-3przygotowanie do zaliczenia wykładów15
A-W-4konsultacje1
A-W-5zaliczenie wykładów1
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład z wykorzystaniem komputera i projektora multimedialnego
M-2praca w grupach
M-3film
M-4ćwiczenia praktyczne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: ocena aktywnosci na zajęciach
S-2Ocena podsumowująca: sprawdzian pisemny

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_ZOK-N-O133_W01
student potrafi scharakteryzować produkty pozyskiwane od pszczół,
ZO_1A_W10R1A_W05InzA_W01, InzA_W05C-1T-A-1, T-A-3, T-W-5M-1, M-3S-2
ZO_1A_ZOK-N-O133_W02
wymienić obowiązujace normy oceny ich jakości i sposoby przechowywania
ZO_1A_ZOK-N-O133_W03
znajomość obowiązujących norm oceny jakości produktów pszczelicjh oraz sposobów ich przechowywania
ZO_1A_W10R1A_W05InzA_W01, InzA_W05C-1T-A-1, T-A-3M-1, M-2S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_ZOK-N-O133_U01
student nabył umiejetność pozyskiwania z rodzin wybranych produktów pszczelich oraz oceny jakości produktów pszczelich
ZO_1A_U10R1A_U06InzA_U05, InzA_U06C-1T-A-2, T-A-3, T-A-4M-1, M-2, M-3, M-4S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZO_1A_ZOK-N-O133_W01
student potrafi scharakteryzować produkty pozyskiwane od pszczół,
2,0nie potrafi scharakteryzować produktów pozyskiwanych od pszczół
3,0zna podstawową charakterystke produktów pozyskiwanych od pszczół
3,5w sposób zadawalajacy charakteryzuje produkty pozyskiwane od pszczół
4,0dobrze charakteryzuje produkty pozyskiwane od pszczół
4,5ponad dobrze charakteryzuje produkty pozyskiwane od pszczół
5,0zna pełną charakterystkę produktów pozyskiwanych od pszczół
ZO_1A_ZOK-N-O133_W03
znajomość obowiązujących norm oceny jakości produktów pszczelicjh oraz sposobów ich przechowywania
2,0brak znajomości norm oceny iakosci produktów pszczelich i ich przechowywania
3,0słaba znajomość norm oceny jakości produków i ich przechowywania
3,5mniej niż dobra znajomość norm oceny jakości produków pszczelich i ich przechowywania
4,0dobra znajomość norm oceny jakości produktów pszczelich i ich przechowywania
4,5więcej niż dobra znajomość norm oceny jakości produktów pszczelich i ich przechowywania
5,0pełna znajomość norm oceny jakości produktów pszczelich i ich przechowywania produktów

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZO_1A_ZOK-N-O133_U01
student nabył umiejetność pozyskiwania z rodzin wybranych produktów pszczelich oraz oceny jakości produktów pszczelich
2,0brak umiejętności pozyskiwania z rodzin produktów pszczelich i oceny ich jakosci
3,0podstawowa umiejętność pozyskiwania z rodzin produktów pszczelich i ich oceny
3,5zadawalająca umiejętność pozyskiwania produktów z rodzin pszczelich i ich oceny
4,0dobra umiejetność pozyskiwania z rodzin produków pszczelich i ich oceny
4,5ponad dobra umiejętność pozyskiwania produktów z rodzin pszczelich i ich oceny
5,0pełna umiejętność pozyskiwania produktów z rodzin pszczelich i ich oceny

Literatura podstawowa

  1. Wilde J., Prabucki J. red., Hodowla pszczół, PWRiL, Warszawa, 2009, pierwsze
  2. Wilkaniec Z., red., Owady użytkowe materiały do ćwiczeń, AR Poznań, Poznań, 2002, pierwsze

Literatura dodatkowa

  1. Prabucki J., red, Pszczelnictwo, Albatros, Szczecin, 1998, pierwsze
  2. Skowronek W., Pszczelnictwo, Odzdiał Pszcelnictwa ISiK, Pułwy, 2001

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Typy i odmiany miodów, ocena organoleptyczna miodów i oznaczanie zawartości wody w miodach1
T-A-2Przetwory miodowe - wypieki, napoje, miody pitne, krupniki, nalewki1
T-A-3Opakowania na miód, przechowywanie miodu, etykiety na miód.1
T-A-4Wosk pszczeli - woszczyna jako surowiec woskowy, przechowywanie woszczyny. Przeróbka surowca woskowego. Ocena organoleptyczna na wosku.. Zastodowanie wosku, wyroby woskowe.2
T-A-5Pyłek kwiatowy (obnóża) - pozyskiwanie pyłku kwiatowego i pierzgi, ocena organoleptyczna obnóży pyłkowych. Utwaranie i przechowywanie.1
T-A-6Propolis - pozyskiwanie propolisu, ocena organoleptyczna propolisu, Badanie jakości, przechowywanie i przetwórstwo propolisu1
7

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Miód pszczeli - surowce z których powstaje, dojrzewanie miodu, właściwości fizyczne i skład chemiczny. Standardy krajowe i międzynarodowe na miód1
T-W-2Wosk pszczeli - własciwosci fizyczne i chemiczne, norma na wosk, produkcja węzy.1
T-W-3Pyłek kwiatowy ( obnóża) - skład chemiczny, norma na obnóża pyłkowe. Pierzga i jej pozyskiwanie1
T-W-4Mleczko pszczele - rola mleczka w rodzinie pszczelej. Produkcja mleczka pszczelego, odbiór i konserwacja, Właściwosci fizyczne i chemiczne mleczka pszczelego, badanie jakości, utrwalanie, przechowywanie. Norma na świeże mleczko pszczele2
T-W-5Propolis - znaczenie w rodzinie pszczelej, skład, właściwości fizykochemiczne. Zastosowanie propolisu. Badanie jakości i przechowywanie1
T-W-6Jad pszczeli - sklad, właściwości fizykochemiczne. Pozyskiwanie jadu pszczelego, badanie jakości, przechowywanie.1
7

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w ćwiczeniach7
A-A-2przygotowanie do zaliczenia ćwiczeń14
A-A-3studiowanie literatury6
A-A-4konsultacje2
A-A-5zaliczenie ćwiczeń1
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w wykładach7
A-W-2studiowanie literatury6
A-W-3przygotowanie do zaliczenia wykładów15
A-W-4konsultacje1
A-W-5zaliczenie wykładów1
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_1A_ZOK-N-O133_W01student potrafi scharakteryzować produkty pozyskiwane od pszczół,
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_W10zna metody, techniki i technologie chowu, hodowli i użytkowania zwierząt oraz posiada wiedzę o przetwórstwie i towaroznawczej ocenie produktów pochodzenia rolnego
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W05wykazuje znajomość podstawowych metod, technik, technologii, narządzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W01ma podstawową wiedzę o cyklu życia urządzeń, obiektów i systemów technicznych
InzA_W05zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1zapoznanie studentów z produktami wytwarzanymi przez pszczoły, metodami ich pozyskiwania, składem chemicznym, normami krajowymi oraz światowymi na produkty pszczele, sposobami ich konserwacji i przechowywania
Treści programoweT-A-1Typy i odmiany miodów, ocena organoleptyczna miodów i oznaczanie zawartości wody w miodach
T-A-3Opakowania na miód, przechowywanie miodu, etykiety na miód.
T-W-5Propolis - znaczenie w rodzinie pszczelej, skład, właściwości fizykochemiczne. Zastosowanie propolisu. Badanie jakości i przechowywanie
Metody nauczaniaM-1wykład z wykorzystaniem komputera i projektora multimedialnego
M-3film
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: sprawdzian pisemny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0nie potrafi scharakteryzować produktów pozyskiwanych od pszczół
3,0zna podstawową charakterystke produktów pozyskiwanych od pszczół
3,5w sposób zadawalajacy charakteryzuje produkty pozyskiwane od pszczół
4,0dobrze charakteryzuje produkty pozyskiwane od pszczół
4,5ponad dobrze charakteryzuje produkty pozyskiwane od pszczół
5,0zna pełną charakterystkę produktów pozyskiwanych od pszczół
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_1A_ZOK-N-O133_W02wymienić obowiązujace normy oceny ich jakości i sposoby przechowywania
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_1A_ZOK-N-O133_W03znajomość obowiązujących norm oceny jakości produktów pszczelicjh oraz sposobów ich przechowywania
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_W10zna metody, techniki i technologie chowu, hodowli i użytkowania zwierząt oraz posiada wiedzę o przetwórstwie i towaroznawczej ocenie produktów pochodzenia rolnego
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W05wykazuje znajomość podstawowych metod, technik, technologii, narządzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W01ma podstawową wiedzę o cyklu życia urządzeń, obiektów i systemów technicznych
InzA_W05zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1zapoznanie studentów z produktami wytwarzanymi przez pszczoły, metodami ich pozyskiwania, składem chemicznym, normami krajowymi oraz światowymi na produkty pszczele, sposobami ich konserwacji i przechowywania
Treści programoweT-A-1Typy i odmiany miodów, ocena organoleptyczna miodów i oznaczanie zawartości wody w miodach
T-A-3Opakowania na miód, przechowywanie miodu, etykiety na miód.
Metody nauczaniaM-1wykład z wykorzystaniem komputera i projektora multimedialnego
M-2praca w grupach
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: sprawdzian pisemny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0brak znajomości norm oceny iakosci produktów pszczelich i ich przechowywania
3,0słaba znajomość norm oceny jakości produków i ich przechowywania
3,5mniej niż dobra znajomość norm oceny jakości produków pszczelich i ich przechowywania
4,0dobra znajomość norm oceny jakości produktów pszczelich i ich przechowywania
4,5więcej niż dobra znajomość norm oceny jakości produktów pszczelich i ich przechowywania
5,0pełna znajomość norm oceny jakości produktów pszczelich i ich przechowywania produktów
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_1A_ZOK-N-O133_U01student nabył umiejetność pozyskiwania z rodzin wybranych produktów pszczelich oraz oceny jakości produktów pszczelich
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_U10Potrafi wykorzystać odpowiednie metody i narzędzia do rozwiązywania problemów w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt i ludzi. Umie zaprezentować podstawy produkcji żywności funkcjonalnej i wygodnej; rozumie zasady prawidłowego żywienia ludzi i zwierząt, posługuje się zasadami prawidłowego żywienia oraz zdrowego trybu życia.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U06posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1zapoznanie studentów z produktami wytwarzanymi przez pszczoły, metodami ich pozyskiwania, składem chemicznym, normami krajowymi oraz światowymi na produkty pszczele, sposobami ich konserwacji i przechowywania
Treści programoweT-A-2Przetwory miodowe - wypieki, napoje, miody pitne, krupniki, nalewki
T-A-3Opakowania na miód, przechowywanie miodu, etykiety na miód.
T-A-4Wosk pszczeli - woszczyna jako surowiec woskowy, przechowywanie woszczyny. Przeróbka surowca woskowego. Ocena organoleptyczna na wosku.. Zastodowanie wosku, wyroby woskowe.
Metody nauczaniaM-1wykład z wykorzystaniem komputera i projektora multimedialnego
M-2praca w grupach
M-3film
M-4ćwiczenia praktyczne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena aktywnosci na zajęciach
S-2Ocena podsumowująca: sprawdzian pisemny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0brak umiejętności pozyskiwania z rodzin produktów pszczelich i oceny ich jakosci
3,0podstawowa umiejętność pozyskiwania z rodzin produktów pszczelich i ich oceny
3,5zadawalająca umiejętność pozyskiwania produktów z rodzin pszczelich i ich oceny
4,0dobra umiejetność pozyskiwania z rodzin produków pszczelich i ich oceny
4,5ponad dobra umiejętność pozyskiwania produktów z rodzin pszczelich i ich oceny
5,0pełna umiejętność pozyskiwania produktów z rodzin pszczelich i ich oceny