Pole | KOD | Znaczenie kodu |
---|
Zamierzone efekty kształcenia | ZO_1A_ZO-S-O9.3_U01 | Student umie dobrać i zastosować produkty biotechnologii w żywieniu zwierząt gospodarskich, uwzględniając aspekt technologiczny i zdrowotny ich stosowania. |
---|
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | ZO_1A_U08 | Rozumie zależności pomiędzy strukturą a funkcją na poziomie komórek, tkanek, pojedynczych organizmów oraz populacji |
---|
ZO_1A_U09 | Umie zastosować rutynowe techniki optymalizacji procesów wpływających na produkcję roślinną i zwierzęcą, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi. |
ZO_1A_U10 | Potrafi wykorzystać odpowiednie metody i narzędzia do rozwiązywania problemów w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt i ludzi. Umie zaprezentować podstawy produkcji żywności funkcjonalnej i wygodnej; rozumie zasady prawidłowego żywienia ludzi i zwierząt, posługuje się zasadami prawidłowego żywienia oraz zdrowego trybu życia. |
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | R1A_U05 | dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów |
---|
R1A_U06 | posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów |
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | InzA_U05 | potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi |
---|
InzA_U06 | potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów |
Cel przedmiotu | C-1 | Zapoznanie studentów z możliwością wykorzystania produktów biotechnologii w żywieniu poszczególnych gatunków zwierząt gospodarskich z uwzględnieniem aspektów technologicznych i zdrowotnych oraz regulacji prawnych ich stosowania w Polsce i Unii Europejskiej. |
---|
Treści programowe | T-W-3 | Komponenty białkowe uzyskiwane z mikroorganizmów: glonów, bakterii i grzybów. |
---|
T-W-4 | Biotechnologia otrzymywania bioaktywnych dodatków (witamin i mikroelementów) do pasz i ich wpływ na wartość pokarmową paszy i efektywność produkcyjną zwierząt). |
T-W-5 | Biotechnologia w produkcji pasz roślinnych. |
T-W-2 | Biotechnologiczne dodatki paszowe (Charakterystyka biologicznych dodatków, celowość ich stosowania i wpływ na zdrowie zwierząt i efektywność produkcji) |
Metody nauczania | M-1 | Wykład informacyjny |
---|
M-2 | Prezentacja multimedialna |
M-3 | Dyskusja dydaktyczna |
Sposób oceny | S-1 | Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne wykładów. |
---|
Kryteria oceny | Ocena | Kryterium oceny |
---|
2,0 | Student nie umie dobrać i zastosować produktów biotechnologii w żywieniu zwierząt gospodarskich, uwzględniając aspekt technologiczn i zdrowotny ich stosowania. |
3,0 | Student umie w stopniu dostatecznym dobrać i zastosować produkty biotechnologii w żywieniu zwierząt gospodarskich, uwzględniając aspekt technologiczn i zdrowotny ich stosowania. |
3,5 | Student umie w stopniu ponad dostatecznym dobrać i zastosować produkty biotechnologii w żywieniu zwierząt gospodarskich, uwzględniając aspekt technologiczn i zdrowotny ich stosowania. |
4,0 | Student umie w stopniu dobrym dobrać i zastosować produkty biotechnologii w żywieniu zwierząt gospodarskich, uwzględniając aspekt technologiczn i zdrowotny ich stosowania. |
4,5 | Student umie w stopniu dobrym dobrać i zastosować produkty biotechnologii w żywieniu zwierząt gospodarskich, uwzględniając aspekt technologiczn i zdrowotny ich stosowania i bierze udział w dyskusji. |
5,0 | Student umie bardzo dobrze dobrać i zastosować produkty biotechnologii w żywieniu zwierząt gospodarskich, uwzględniając aspekt technologiczn i zdrowotny ich stosowania i bierze udział w dyskusji. |