Pole | KOD | Znaczenie kodu |
---|
Zamierzone efekty kształcenia | ZO_1A_ZOK-S-O132_U01 | Student posiada umięjętność oceny jakości produktów pochodzenia końskiego oraz umiejętność wykorzystania ich w różnych działach przemysłu. |
---|
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | ZO_1A_U10 | Potrafi wykorzystać odpowiednie metody i narzędzia do rozwiązywania problemów w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt i ludzi. Umie zaprezentować podstawy produkcji żywności funkcjonalnej i wygodnej; rozumie zasady prawidłowego żywienia ludzi i zwierząt, posługuje się zasadami prawidłowego żywienia oraz zdrowego trybu życia. |
---|
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | R1A_U06 | posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów |
---|
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | InzA_U05 | potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi |
---|
InzA_U06 | potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów |
Cel przedmiotu | C-1 | Zapoznanie studentów z możliwościami pozyskiwania produktów pochodzenia końskiego (mleko, mięso, włosie, skóry) i metodami ich oceny oraz wykorzystania ich do przerobu technologicznego w szczególności mleka kobylego i mięsa. |
---|
Treści programowe | T-A-1 | Produkcja wyrobów z mleka klaczy |
---|
T-A-2 | Charakterystyka mięsa końskiego |
T-A-3 | Rodzaje potraw gotowanych z mięsa końskiego |
T-A-5 | pisemne zaliczenie ćwiczeń |
T-W-1 | Produkty pochodzenia końskiego. |
T-W-2 | Mięso końskie. Znaczenie gospodarcze. Eksport i import mięsa końskiego. |
T-W-3 | Wykorzystanie kulinarne mięsa końskiego i podrobów |
T-W-4 | Przetwory z mięsa końskiego |
T-W-5 | Skóry końskie. Budowa skóry. Pozyskiwanie skór, czyszczenie, wstępna konserwacja skór, magazynowanie skór surowych. Garbowanie skór. Wykorzystanie skór końskich do wyrobu galanterii, biżuterii, w tapicerstwie |
T-W-6 | Włosie końskie. Pozyskiwanie włosia końskiego. Wykorzystanie włosia końskiego. |
T-W-7 | zaliczenie pisemne wykładów |
Metody nauczania | M-1 | Wykład informacyjny z omówieniem zagadnień teoretycznych. |
---|
M-2 | Prezentacja multimedialna z wykorzystaniem komputera i projektora. |
M-3 | Konsultacje z prowadzącymi wykłady i ćwiczenia. |
Sposób oceny | S-1 | Ocena formująca: Ocena prezentacji przygotowanej przez zespół oraz udział studenta w jej przedstawieniu i omówieniu. |
---|
S-2 | Ocena podsumowująca: Ocena z pisemnego zaliczenia całości materiału objętego programem wykładów. |
S-3 | Ocena podsumowująca: Sumaryczna ocena zaliczenia ćwiczeń, na którą składają się oceny z: aktywności studenta, przedstawionej prezentacji oraz końcowego zaliczenia materiału objętego programem ćwiczeń. |
Kryteria oceny | Ocena | Kryterium oceny |
---|
2,0 | Niedostateczne umiejętności zastosowania odpowiednich metod oceny jakości produktów końskich. |
3,0 | Dostateczna umiejętności zastosowania odpowiednich metod oceny jakości produktów końskich z pewnymi niedociągnięciami. |
3,5 | Dostateczna umiejętności zastosowania odpowiednich metod oceny jakości produktów końskich. |
4,0 | Dobre opanowanie umiejętności zastosowania odpowiednich metod oceny jakości produktów końskich. |
4,5 | Bardzo dobre opanowanie umiejętności zastosowania odpowiednich metod oceny jakości produktów końskich z pewnymi niedociągnięciami. |
5,0 | Bardzo dobre opanowanie umiejętności zastosowania odpowiednich metod oceny jakości produktów końskich. |