Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Zootechnika (N2)
specjalność: Agroturystyka

Sylabus przedmiotu Praktyka specjalizacyjna:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Zootechnika
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Praktyka specjalizacyjna
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Hodowli Trzody Chlewnej, Żywienia Zwierząt i Żywności
Nauczyciel odpowiedzialny Beata Matysiak <Beata.Matysiak@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 5,0 ECTS (formy) 5,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
praktykiPR2 4 5,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowa wiedza z zakresu ekonomii i przedsiębiorczości powiązanej z działalnością rolniczą
W-2Podstawowa wiedza z zkresu biologii poszczególnych zwierząt gospodarskich i kierunkach użytkowania wybranych gatunków

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Celem praktyki jest poznanie przez studenta zasad funkcjonowania jednostek organizacyjnych, instytucji i przedsiebiorstw działajacych w zakresie rolnictwa. Ponad to zapoznanie w terenie z możliwościami wykorzystania wiedzy z zakresu nauk rolniczych.
C-2Kształtowanie umiejętności nawiązywania współracy ze specjalistami z zakresu nauk rolniczych jak też innych instytucji dziłajacych na rzecz rolnictwa, wpływajacych na rozwój i wykrzystanie wiedzy teoretycznej w praktyce.
C-3Poznanie technologii utrzymania i zasady właściwego postępowania z wybranymi gatunkami zwierząt gospodarskich.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
praktyki
T-PR-1Blok zagadnień ekonomiczno-prawnych związanych z funkcjonowaniem gospodarstwa agroturystycznego1
T-PR-2Blok zagadnień związanych z organizacją i utrzymaniem zwierząt w gospodarstwach agroturystycznych2
T-PR-3Blok zagadnien związanych z możliwością rozwoju agroturystyki i orientacji na rynku pracy oraz podjęcie samozatrudnienia po sończeniu studiów1
4

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
praktyki
A-PR-1Uczestnictwo w szkoleniu BHP (instruktaż ogólny i stanowiskowy). Uczestnictwo i przygotowanie do zajęć praktycznych. Przestrzeganie zasad BHP w trakcie trwania zajęć praktycznych120
A-PR-2Czytanie wskazanej literatury (m.in. instukcje, metodyki, regulaminy). Prowadzenie dzienniczka praktyk, napisanie konspektu z wybranego zagadnienia.25
A-PR-3Przygotowanie do zaliczenia zajęć praktycznych5
150

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny
M-2Ćwiczenia produkcyjne
M-3Ćwiczenia laboratoryjne i metoda projektów
M-4Dyskusja dydaktyczna, praca w grupach

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Ocena okresowa studenta przez Opiekuna Praktyk na powierzonym stanowisku w trakcie odbywania praktyki w wybranej instytucji
S-2Ocena podsumowująca: Ocena podsumowująca na zakończenie praktyki. Pisemna opinia Opiekuna praktyk. Zaliczenie ustne po zakończeniu praktyk w obecności Komisji Wydziałowej

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_2A_9AGR_W01
Student tłumaczy zasady prawidłowego postępowania ze zwierzętami majacymi wpływ na ich optymalny wzrost i rozwój orza zna mżliwości uatrakcyjnienia oferty gospodarstw agroturystycznych w kształtowaniu indywidualnej przedsiębiorczości
ZO_2A_W10R2A_W09InzA2_W01, InzA2_W03, InzA2_W04, InzA2_W05C-2, C-3T-PR-1, T-PR-2M-1, M-2, M-3, M-4S-1, S-2
ZO_2A_9AGR_W02
student objaśnia i rozpoznaje znaczenie kształtowania środowiska zoohigienicznego w tym prawidłowego żywienia zwierząt majcego wpływ na optymalizację produkcji i uzyskania efektów ekonomicznych oraz orientuje się jaki to ma związek z produkcją zdrowej zywności.
ZO_2A_W04, ZO_2A_W05R2A_W01, R2A_W03, R2A_W04, R2A_W06InzA2_W04, InzA2_W05C-2, C-3T-PR-2M-1, M-2, M-3, M-4S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_2A_9AGR_U01
student weryfikuje i wykorzystuje informacje z różnych dostępnych zródeł w celu nawiazywania współpracy z różnymi podmiotami z zakresu rolnictwa
ZO_2A_U04, ZO_2A_U06R2A_U01, R2A_U02, R2A_U03, R2A_U04, R2A_U07, R2A_U08, R2A_U09InzA2_U02, InzA2_U04, InzA2_U05, InzA2_U06, InzA2_U07, InzA2_U08C-1, C-2T-PR-1, T-PR-3M-1, M-4S-1, S-2
ZO_2A_9AGR_U02
student wykorzystuje niezbędne informacje z zkresu produkcji rślinnej i zwierzęcej w celu optymalizacji procesów utrzymania zwierząt
ZO_2A_U01R2A_U01, R2A_U03, R2A_U04InzA2_U02, InzA2_U05, InzA2_U07C-3T-PR-2M-1, M-2S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_2A_9AGR_K01
student jest otwarty i świadomy na zdobywanie wiedzy i umiejętności praktycznych oraz rozwoju osobowego przez całe życie.
ZO_2A_K02, ZO_2A_K05R2A_K01, R2A_K03, R2A_K04, R2A_K06, R2A_K07, R2A_K08InzA2_K02C-2T-PR-1, T-PR-2, T-PR-3M-2, M-3, M-4S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZO_2A_9AGR_W01
Student tłumaczy zasady prawidłowego postępowania ze zwierzętami majacymi wpływ na ich optymalny wzrost i rozwój orza zna mżliwości uatrakcyjnienia oferty gospodarstw agroturystycznych w kształtowaniu indywidualnej przedsiębiorczości
2,0student nie rozpoznaje i nie definiuje zasad prawidłowego postępowania ze zwierzętami
3,0student nie rozpoznaje i nie definiuje zasad prawidłowego postępowania ze zwierzętami
3,5student definiuje i rozpoznaje zasady prawidłowego postepowania ze zwierzętami i wymienia korzyści dla zwierząt i ludzi wynikające z prawidłowego postepowania
4,0student definiuje i rozpoznaje zasady prawidłowego postepowania ze zwierzętami i wymienia i tłumaczy korzyści dla zwierząt i ludzi wynikające z prawidłowego postepowania
4,5student definiuje i rozpoznaje zasady prawidłowego postepowania ze zwierzętami i wymienia i tłumaczy korzyści dla zwierząt i ludzi wynikające z prawidłowego postepowania, oraz wskazuje na możliwości uatrakcyjnienia gospodarstwa agroturystycznego
5,0student definiuje i rozpoznaje zasady prawidłowego postepowania ze zwierzętami i wymienia i tłumaczy korzyści dla zwierząt i ludzi wynikające z prawidłowego postepowania, oraz wskazuje i proponuje ciekawe rozwiązania uatrakcyjnienia gospodarstwa agroturystycznego
ZO_2A_9AGR_W02
student objaśnia i rozpoznaje znaczenie kształtowania środowiska zoohigienicznego w tym prawidłowego żywienia zwierząt majcego wpływ na optymalizację produkcji i uzyskania efektów ekonomicznych oraz orientuje się jaki to ma związek z produkcją zdrowej zywności.
2,0student nie wskazuje na czynniki kształtujące środowisko zootechniczne i nie orientuje się jaki to ma związek z produkcyjnością zwierząt oraz uzyskaniem optymalizacji produkcji
3,0student w niewielkim zakresie wskazuje na czynniki kształtujące środowisko zootechniczne i raczej nie orientuje się jaki to ma związek z produkcyjnością zwierząt oraz uzyskaniem optymalizacji produkcji
3,5student wskazuje na czynniki kształtujące środowisko zootechniczne i raczej nie orientuje się jaki to ma związek z produkcyjnością zwierząt oraz uzyskaniem optymalizacji produkcji
4,0student wskazuje na czynniki kształtujące środowisko zootechniczne i wymienia jaki to ma związek z produkcyjnością zwierząt oraz uzyskaniem optymalizacji produkcji w celu uzyskania zdrowej żywności
4,5student wskazuje i charakteryzuje czynniki kształtujące środowisko zootechniczne i rozpoznaje jaki to ma związek z produkcyjnością zwierząt oraz uzyskaniem optymalizacji produkcji w celu uzyskania zdrowej żywności
5,0student wskazuje, dobiera i charakteryzuje czynniki kształtujące środowisko zootechniczne i rozpoznaje jaki to ma związek z produkcyjnością zwierząt oraz uzyskaniem optymalizacji produkcji w celu uzyskania zdrowej żywności oraz proponuje optymalne rozwiązania

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZO_2A_9AGR_U01
student weryfikuje i wykorzystuje informacje z różnych dostępnych zródeł w celu nawiazywania współpracy z różnymi podmiotami z zakresu rolnictwa
2,0student nie umie wykorzystywać i weryfikować informacji z dostępnych żródeł
3,0student w niewielkim zakresie umie wykorzystywać i weryfikować informacje z dostępnych żródeł
3,5student umie wykorzystywać informacje z różnych dostępnych żródeł w nawiazywaniu współpracy z podmiotami z zakresu rolnictwa
4,0student umie wykorzystywać i weryfikować informacje z różnych dostępnych żródeł w nawiazywaniu współpracy z podmiotami z zakresu rolnictwa
4,5student umie wykorzystywać i weryfikować informacje z różnych dostępnych żródeł w nawiazywaniu współpracy z podmiotami z zakresu rolnictwa jak również szacuje zalety takiej współpracy
5,0student wykorzystuje i tarfnie weryfikuje informacje z różnych dostępnych żródeł w nawiazywaniu współpracy z podmiotami z zakresu rolnictwa jak również planuje i organizuje taką współpracę w efekcie długofalowym
ZO_2A_9AGR_U02
student wykorzystuje niezbędne informacje z zkresu produkcji rślinnej i zwierzęcej w celu optymalizacji procesów utrzymania zwierząt
2,0student nie umie analizować ani planować wykorzystania różnych informacji w celu optymalizacji warunków utrzymania zwierząt
3,0student w niewielkim zakresie umie analizować i planować wykorzystanie różnych informacji w celu optymalizacji warunków utrzymania zwierząt
3,5student umie analizować i planować wykorzystanie różnych informacji w celu optymalizacji warunków utrzymania zwierząt
4,0student anlizuje i szacuje w ograniczonym zakresie wpływ warunków utrzymania zwierząt na optymalizację produkcji i zdrowie zwierząt
4,5student anlizuje i szacuje wpływ warunków utrzymania zwierząt na optymalizację produkcji i zdrowie zwierząt oaz umie rozwijać i podejmować decyzje w tym zakresie
5,0student dokładnie anlizuje,szacuje i łączy wpływ warunków utrzymania zwierząt na optymalizację produkcji i zdrowie zwierząt oaz umie rozwijać i podejmować decyzje w tym zakresie

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZO_2A_9AGR_K01
student jest otwarty i świadomy na zdobywanie wiedzy i umiejętności praktycznych oraz rozwoju osobowego przez całe życie.
2,0student nie jest otwarty i świadomy zdobywania umiejętności praktycznych
3,0student jest otwarty i świadomy zdobywania umiejętności praktycznych i w ograniczonym zakresie świadomy o rozwoju osobowym przez całe życie
3,5student jest otwarty i świadomy zdobywania umiejętności praktycznych i w ograniczonym zakresie świadomy o rozwoju osobowym przez całe życie
4,0student jest otwarty i świadomy zdobywania umiejętności praktycznych i świadomy o rozwoju osobowym przez całe życie
4,5student jest otwarty i świadomy zdobywania umiejętności praktycznych i świadomy o rozwoju osobowym przez całe życie oraz odnajduje powiązanie pomiędzy nauką a praktyką
5,0student jest otwarty i świadomy zdobywania umiejętności praktycznych i świadomy o rozwoju osobowym przez całe życie oraz odnajduje powiązanie pomiędzy nauką a praktyką i zdolny do wykorzystania tej wiedzy w poszerzaniu swoich kwalifikacji

Treści programowe - praktyki

KODTreść programowaGodziny
T-PR-1Blok zagadnień ekonomiczno-prawnych związanych z funkcjonowaniem gospodarstwa agroturystycznego1
T-PR-2Blok zagadnień związanych z organizacją i utrzymaniem zwierząt w gospodarstwach agroturystycznych2
T-PR-3Blok zagadnien związanych z możliwością rozwoju agroturystyki i orientacji na rynku pracy oraz podjęcie samozatrudnienia po sończeniu studiów1
4

Formy aktywności - praktyki

KODForma aktywnościGodziny
A-PR-1Uczestnictwo w szkoleniu BHP (instruktaż ogólny i stanowiskowy). Uczestnictwo i przygotowanie do zajęć praktycznych. Przestrzeganie zasad BHP w trakcie trwania zajęć praktycznych120
A-PR-2Czytanie wskazanej literatury (m.in. instukcje, metodyki, regulaminy). Prowadzenie dzienniczka praktyk, napisanie konspektu z wybranego zagadnienia.25
A-PR-3Przygotowanie do zaliczenia zajęć praktycznych5
150
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_2A_9AGR_W01Student tłumaczy zasady prawidłowego postępowania ze zwierzętami majacymi wpływ na ich optymalny wzrost i rozwój orza zna mżliwości uatrakcyjnienia oferty gospodarstw agroturystycznych w kształtowaniu indywidualnej przedsiębiorczości
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_2A_W10ma ogólną wiedzę z zakresu podejmowania i organizacji działań w obszarze zootechniki oraz kształtowania indywidualnej przedsiębiorczości w tej dziedzinie
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_W09zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_W01ma podstawową wiedzę o cyklu życia urządzeń, obiektów i systemów technicznych
InzA2_W03ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych uwarunkowań działalności inżynierskiej
InzA2_W04ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
InzA2_W05zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-2Kształtowanie umiejętności nawiązywania współracy ze specjalistami z zakresu nauk rolniczych jak też innych instytucji dziłajacych na rzecz rolnictwa, wpływajacych na rozwój i wykrzystanie wiedzy teoretycznej w praktyce.
C-3Poznanie technologii utrzymania i zasady właściwego postępowania z wybranymi gatunkami zwierząt gospodarskich.
Treści programoweT-PR-1Blok zagadnień ekonomiczno-prawnych związanych z funkcjonowaniem gospodarstwa agroturystycznego
T-PR-2Blok zagadnień związanych z organizacją i utrzymaniem zwierząt w gospodarstwach agroturystycznych
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Ćwiczenia produkcyjne
M-3Ćwiczenia laboratoryjne i metoda projektów
M-4Dyskusja dydaktyczna, praca w grupach
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena okresowa studenta przez Opiekuna Praktyk na powierzonym stanowisku w trakcie odbywania praktyki w wybranej instytucji
S-2Ocena podsumowująca: Ocena podsumowująca na zakończenie praktyki. Pisemna opinia Opiekuna praktyk. Zaliczenie ustne po zakończeniu praktyk w obecności Komisji Wydziałowej
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0student nie rozpoznaje i nie definiuje zasad prawidłowego postępowania ze zwierzętami
3,0student nie rozpoznaje i nie definiuje zasad prawidłowego postępowania ze zwierzętami
3,5student definiuje i rozpoznaje zasady prawidłowego postepowania ze zwierzętami i wymienia korzyści dla zwierząt i ludzi wynikające z prawidłowego postepowania
4,0student definiuje i rozpoznaje zasady prawidłowego postepowania ze zwierzętami i wymienia i tłumaczy korzyści dla zwierząt i ludzi wynikające z prawidłowego postepowania
4,5student definiuje i rozpoznaje zasady prawidłowego postepowania ze zwierzętami i wymienia i tłumaczy korzyści dla zwierząt i ludzi wynikające z prawidłowego postepowania, oraz wskazuje na możliwości uatrakcyjnienia gospodarstwa agroturystycznego
5,0student definiuje i rozpoznaje zasady prawidłowego postepowania ze zwierzętami i wymienia i tłumaczy korzyści dla zwierząt i ludzi wynikające z prawidłowego postepowania, oraz wskazuje i proponuje ciekawe rozwiązania uatrakcyjnienia gospodarstwa agroturystycznego
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_2A_9AGR_W02student objaśnia i rozpoznaje znaczenie kształtowania środowiska zoohigienicznego w tym prawidłowego żywienia zwierząt majcego wpływ na optymalizację produkcji i uzyskania efektów ekonomicznych oraz orientuje się jaki to ma związek z produkcją zdrowej zywności.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_2A_W04ma zaawansowaną wiedzę z zakresu budowy, rozwoju i wzrostu oraz funkcjonowania organizmów żywych na różnych poziomach organizacji biosfery
ZO_2A_W05ma pogłębioną wiedzę o wpływie środowiska zoohigienicznego na zdrowie i produkcyjność zwierząt oraz o metodach laboratoryjnych oceny pasz i żywności oraz ich wartości prozdrowotnej i leczniczej
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_W01ma rozszerzoną wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki, fizyki i nauk pokrewnych dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R2A_W03ma pogłębioną wiedzę na temat biosfery, chemicznych i fizycznych procesów w niej zachodzących, podstaw techniki i kształtowania środowiska dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R2A_W04ma pogłębioną wiedzę o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrody nieożywionej oraz o technicznych zadaniach inżynierskich dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R2A_W06ma rozszerzoną wiedzę o roli i znaczeniu środowiska przyrodniczego i zrównoważonego użytkowania różnorodności biologicznej oraz o jego zagrożeniach
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_W04ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
InzA2_W05zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-2Kształtowanie umiejętności nawiązywania współracy ze specjalistami z zakresu nauk rolniczych jak też innych instytucji dziłajacych na rzecz rolnictwa, wpływajacych na rozwój i wykrzystanie wiedzy teoretycznej w praktyce.
C-3Poznanie technologii utrzymania i zasady właściwego postępowania z wybranymi gatunkami zwierząt gospodarskich.
Treści programoweT-PR-2Blok zagadnień związanych z organizacją i utrzymaniem zwierząt w gospodarstwach agroturystycznych
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Ćwiczenia produkcyjne
M-3Ćwiczenia laboratoryjne i metoda projektów
M-4Dyskusja dydaktyczna, praca w grupach
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena okresowa studenta przez Opiekuna Praktyk na powierzonym stanowisku w trakcie odbywania praktyki w wybranej instytucji
S-2Ocena podsumowująca: Ocena podsumowująca na zakończenie praktyki. Pisemna opinia Opiekuna praktyk. Zaliczenie ustne po zakończeniu praktyk w obecności Komisji Wydziałowej
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0student nie wskazuje na czynniki kształtujące środowisko zootechniczne i nie orientuje się jaki to ma związek z produkcyjnością zwierząt oraz uzyskaniem optymalizacji produkcji
3,0student w niewielkim zakresie wskazuje na czynniki kształtujące środowisko zootechniczne i raczej nie orientuje się jaki to ma związek z produkcyjnością zwierząt oraz uzyskaniem optymalizacji produkcji
3,5student wskazuje na czynniki kształtujące środowisko zootechniczne i raczej nie orientuje się jaki to ma związek z produkcyjnością zwierząt oraz uzyskaniem optymalizacji produkcji
4,0student wskazuje na czynniki kształtujące środowisko zootechniczne i wymienia jaki to ma związek z produkcyjnością zwierząt oraz uzyskaniem optymalizacji produkcji w celu uzyskania zdrowej żywności
4,5student wskazuje i charakteryzuje czynniki kształtujące środowisko zootechniczne i rozpoznaje jaki to ma związek z produkcyjnością zwierząt oraz uzyskaniem optymalizacji produkcji w celu uzyskania zdrowej żywności
5,0student wskazuje, dobiera i charakteryzuje czynniki kształtujące środowisko zootechniczne i rozpoznaje jaki to ma związek z produkcyjnością zwierząt oraz uzyskaniem optymalizacji produkcji w celu uzyskania zdrowej żywności oraz proponuje optymalne rozwiązania
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_2A_9AGR_U01student weryfikuje i wykorzystuje informacje z różnych dostępnych zródeł w celu nawiazywania współpracy z różnymi podmiotami z zakresu rolnictwa
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_2A_U04Umie prowadzić rzeczową i merytoryczną dyskusję z różnymi podmiotami, prowadzącą do osiągnięcia wspólnego rozwiązania problemu
ZO_2A_U06Wykonuje pod kierunkiem opiekuna oraz samodzielnie zadania badawcze, dotyczące szeroko rozumianych nauk o zwierzętach i wyciąga prawidłowe wnioski oraz przygotowuje prace pisemne z dziedziny zootechniki
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_U01posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i twórczego wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R2A_U02posiada umiejętność precyzyjnego porozumiewania się z różnymi podmiotami w formie werbalnej, pisemnej i graficznej
R2A_U03rozumie i stosuje odpowiednie technologie informatyczne w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji z zakresu produkcji rolniczej i leśnej
R2A_U04samodzielnie planuje, przeprowadza, analizuje i ocenia poprawność wykonanego zadania z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R2A_U07ocenia wady i zalety podjętych działań, w tym ich oryginalność w rozwiązywaniu zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia kompetencji inżynierskich
R2A_U08posiada pogłębioną umiejętność przygotowania różnych prac pisemnych w języku polskim i języku obcym, uznawanym za podstawowy dla dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów lub w obszarze leżącym na pograniczu różnych dyscyplin naukowych
R2A_U09posiada pogłębioną umiejętność przygotowania wystąpień ustnych w języku polskim i języku obcym, w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów lub w obszarze leżącym na pograniczu różnych dyscyplin naukowych
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_U02potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne
InzA2_U04potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich
InzA2_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA2_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
InzA2_U07potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia
InzA2_U08potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją - zaprojektować proste urządzenie, obiekt, system lub proces, typowe dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi
Cel przedmiotuC-1Celem praktyki jest poznanie przez studenta zasad funkcjonowania jednostek organizacyjnych, instytucji i przedsiebiorstw działajacych w zakresie rolnictwa. Ponad to zapoznanie w terenie z możliwościami wykorzystania wiedzy z zakresu nauk rolniczych.
C-2Kształtowanie umiejętności nawiązywania współracy ze specjalistami z zakresu nauk rolniczych jak też innych instytucji dziłajacych na rzecz rolnictwa, wpływajacych na rozwój i wykrzystanie wiedzy teoretycznej w praktyce.
Treści programoweT-PR-1Blok zagadnień ekonomiczno-prawnych związanych z funkcjonowaniem gospodarstwa agroturystycznego
T-PR-3Blok zagadnien związanych z możliwością rozwoju agroturystyki i orientacji na rynku pracy oraz podjęcie samozatrudnienia po sończeniu studiów
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-4Dyskusja dydaktyczna, praca w grupach
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena okresowa studenta przez Opiekuna Praktyk na powierzonym stanowisku w trakcie odbywania praktyki w wybranej instytucji
S-2Ocena podsumowująca: Ocena podsumowująca na zakończenie praktyki. Pisemna opinia Opiekuna praktyk. Zaliczenie ustne po zakończeniu praktyk w obecności Komisji Wydziałowej
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0student nie umie wykorzystywać i weryfikować informacji z dostępnych żródeł
3,0student w niewielkim zakresie umie wykorzystywać i weryfikować informacje z dostępnych żródeł
3,5student umie wykorzystywać informacje z różnych dostępnych żródeł w nawiazywaniu współpracy z podmiotami z zakresu rolnictwa
4,0student umie wykorzystywać i weryfikować informacje z różnych dostępnych żródeł w nawiazywaniu współpracy z podmiotami z zakresu rolnictwa
4,5student umie wykorzystywać i weryfikować informacje z różnych dostępnych żródeł w nawiazywaniu współpracy z podmiotami z zakresu rolnictwa jak również szacuje zalety takiej współpracy
5,0student wykorzystuje i tarfnie weryfikuje informacje z różnych dostępnych żródeł w nawiazywaniu współpracy z podmiotami z zakresu rolnictwa jak również planuje i organizuje taką współpracę w efekcie długofalowym
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_2A_9AGR_U02student wykorzystuje niezbędne informacje z zkresu produkcji rślinnej i zwierzęcej w celu optymalizacji procesów utrzymania zwierząt
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_2A_U01Wykazuje pogłębioną umiejętność znajdowania, zrozumienia, analizy i twórczego wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach w zakresie zootechniki.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_U01posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i twórczego wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R2A_U03rozumie i stosuje odpowiednie technologie informatyczne w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji z zakresu produkcji rolniczej i leśnej
R2A_U04samodzielnie planuje, przeprowadza, analizuje i ocenia poprawność wykonanego zadania z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_U02potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne
InzA2_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA2_U07potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia
Cel przedmiotuC-3Poznanie technologii utrzymania i zasady właściwego postępowania z wybranymi gatunkami zwierząt gospodarskich.
Treści programoweT-PR-2Blok zagadnień związanych z organizacją i utrzymaniem zwierząt w gospodarstwach agroturystycznych
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Ćwiczenia produkcyjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena okresowa studenta przez Opiekuna Praktyk na powierzonym stanowisku w trakcie odbywania praktyki w wybranej instytucji
S-2Ocena podsumowująca: Ocena podsumowująca na zakończenie praktyki. Pisemna opinia Opiekuna praktyk. Zaliczenie ustne po zakończeniu praktyk w obecności Komisji Wydziałowej
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0student nie umie analizować ani planować wykorzystania różnych informacji w celu optymalizacji warunków utrzymania zwierząt
3,0student w niewielkim zakresie umie analizować i planować wykorzystanie różnych informacji w celu optymalizacji warunków utrzymania zwierząt
3,5student umie analizować i planować wykorzystanie różnych informacji w celu optymalizacji warunków utrzymania zwierząt
4,0student anlizuje i szacuje w ograniczonym zakresie wpływ warunków utrzymania zwierząt na optymalizację produkcji i zdrowie zwierząt
4,5student anlizuje i szacuje wpływ warunków utrzymania zwierząt na optymalizację produkcji i zdrowie zwierząt oaz umie rozwijać i podejmować decyzje w tym zakresie
5,0student dokładnie anlizuje,szacuje i łączy wpływ warunków utrzymania zwierząt na optymalizację produkcji i zdrowie zwierząt oaz umie rozwijać i podejmować decyzje w tym zakresie
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_2A_9AGR_K01student jest otwarty i świadomy na zdobywanie wiedzy i umiejętności praktycznych oraz rozwoju osobowego przez całe życie.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_2A_K02Wykazuje świadomość potrzeby dokształcania się i samodoskonalenia w zakresie zootechniki
ZO_2A_K05Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy oraz organizować proces produkcji
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_K01rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie, potrafi inspirować i organizować proces uczenia się innych osób
R2A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
R2A_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
R2A_K06posiada znajomość działań zmierzających do ograniczenia ryzyka i przewidywania skutków działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska
R2A_K07ma świadomość potrzeby ukierunkowanego dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu
R2A_K08potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-2Kształtowanie umiejętności nawiązywania współracy ze specjalistami z zakresu nauk rolniczych jak też innych instytucji dziłajacych na rzecz rolnictwa, wpływajacych na rozwój i wykrzystanie wiedzy teoretycznej w praktyce.
Treści programoweT-PR-1Blok zagadnień ekonomiczno-prawnych związanych z funkcjonowaniem gospodarstwa agroturystycznego
T-PR-2Blok zagadnień związanych z organizacją i utrzymaniem zwierząt w gospodarstwach agroturystycznych
T-PR-3Blok zagadnien związanych z możliwością rozwoju agroturystyki i orientacji na rynku pracy oraz podjęcie samozatrudnienia po sończeniu studiów
Metody nauczaniaM-2Ćwiczenia produkcyjne
M-3Ćwiczenia laboratoryjne i metoda projektów
M-4Dyskusja dydaktyczna, praca w grupach
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena okresowa studenta przez Opiekuna Praktyk na powierzonym stanowisku w trakcie odbywania praktyki w wybranej instytucji
S-2Ocena podsumowująca: Ocena podsumowująca na zakończenie praktyki. Pisemna opinia Opiekuna praktyk. Zaliczenie ustne po zakończeniu praktyk w obecności Komisji Wydziałowej
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0student nie jest otwarty i świadomy zdobywania umiejętności praktycznych
3,0student jest otwarty i świadomy zdobywania umiejętności praktycznych i w ograniczonym zakresie świadomy o rozwoju osobowym przez całe życie
3,5student jest otwarty i świadomy zdobywania umiejętności praktycznych i w ograniczonym zakresie świadomy o rozwoju osobowym przez całe życie
4,0student jest otwarty i świadomy zdobywania umiejętności praktycznych i świadomy o rozwoju osobowym przez całe życie
4,5student jest otwarty i świadomy zdobywania umiejętności praktycznych i świadomy o rozwoju osobowym przez całe życie oraz odnajduje powiązanie pomiędzy nauką a praktyką
5,0student jest otwarty i świadomy zdobywania umiejętności praktycznych i świadomy o rozwoju osobowym przez całe życie oraz odnajduje powiązanie pomiędzy nauką a praktyką i zdolny do wykorzystania tej wiedzy w poszerzaniu swoich kwalifikacji