Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Zootechnika (N2)
specjalność: Ekologia i profilaktyka zwierząt
Sylabus przedmiotu Uwarunkowania behawioralne w produkcji trzody chlewnej:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Zootechnika | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia niestacjonarne | Poziom | drugiego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | magister inżynier | ||
Obszary studiów | nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Uwarunkowania behawioralne w produkcji trzody chlewnej | ||
Specjalność | Hodowla zwierząt gospodarskich | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Hodowli Trzody Chlewnej, Żywienia Zwierząt i Żywności | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Beata Matysiak <Beata.Matysiak@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 7 | Grupa obieralna | 4 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Chów i hodowla trzody chlewnej |
W-2 | Przepisy UE w zakresie utrzymania zwierząt gospodarskich |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie ze znaczeniem umiejętnego wykorzystania naturalnych zachowań poszczególnych grup wiekowych świń w celu poprawy efektywności produkcji trzody chlewnej. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Metody utrzymania trzody chlewnej oraz znaczenie kontaktów socjalnych w produkcji świń. | 1 |
T-L-2 | Kryteria zachowań loch i prosiąt zależnie od technologii chowu i sposobu utrzymania. Kryteria zachowań warchlaków i tuczników wykorzystywane w produkcji świń. | 1 |
T-L-3 | Znaczenie ustalania hierarchii stadnej – (przejawy i tworzenie) utrzymywanie oraz następstwa w uzyskaniu wysokiej produkcyjności świń. | 1 |
T-L-4 | Wykorzystanie upodobań żywieniowych w utrzymaniu wysokiej produkcyjności trzody chlewnej. | 1 |
T-L-5 | Technopatie i stereotypie behawioralne w chowie świń – występowanie, możliwości przeciwdziałania. Stres w chowie świń. | 1 |
5 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Charakterystyka zmysłów świń i omówienie różnych sposobów zachowania świń | 1 |
T-W-2 | Zdolności adaptacyjne świń oraz ich wykorzystanie w technologiach produkcji | 1 |
T-W-3 | Przegląd i ocena stosowanych systemów i technologii chowu świń pod kątem zachowań zwierząt. Kryteria oceny (produkcyjne, fizjologiczne i behawioralne). | 1 |
T-W-4 | Znaczenie możliwości swobodnego poruszania się, dostępu do ściółki i elementów niwelujących agresję i znudzenie dla komfortu bytowego i uzyskiwanych wyników produkcyjnych różnych grup technologicznych trzody chlewnej | 1 |
T-W-5 | Wzbogacanie środowiska chowu świń w celu poprawy wyników produkcyjnych.Wykorzystanie kontaktów pomiędzy osobnikami na wyniki użytkowości rozpłodowej, tempo wzrostu i zachowanie zwierząt | 1 |
5 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | Uczestnictwo w ćwiczeniach | 5 |
A-L-2 | Przygotowanie do dyskusji poprzez samodzielne studiowaie tematyki ćwiczeń | 12 |
A-L-3 | Przygotowanie prezentacji i do zaliczenia z ćwiczeń | 13 |
30 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w wykładach | 5 |
A-W-2 | Samodzielne studiowanie tematyki wykładów | 13 |
A-W-3 | Przygotowanie prezentacji z wybranej tematyki | 12 |
30 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny przy użyciu komputera |
M-2 | Film dydaktyczny |
M-3 | Wykład konwersatoryjny |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Ocena samodzielnie przygotowanych przez studentów prezentacji |
S-2 | Ocena podsumowująca: Ocena za zakończenie cyklu wykładów i ćwiczeń |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZO_2A_null_W01 Student wskazuje możliwości prawidłowego wykorzystania zachowań świń w celu poprawy efektywności produkcji trzody | ZO_2A_W05, ZO_2A_W09 | R2A_W01, R2A_W05, R2A_W06 | InzA2_W01, InzA2_W04, InzA2_W05 | C-1 | T-L-1, T-L-2, T-L-4, T-W-2 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZO_2A_null_U01 Student weryfikuje i wykorzystuje wpływ czynników środowiskowych oraz naturalne zachowania zwierząt w celu optymalizacji warunków utrzymania zwierząt i uzyskania wysokiej wydajności zwierząt | ZO_2A_U07, ZO_2A_U08, ZO_2A_U14 | R2A_U01, R2A_U02, R2A_U04, R2A_U05, R2A_U07 | InzA2_U05, InzA2_U06, InzA2_U07 | C-1 | T-L-5, T-W-2 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZO_2A_null_K01 Student ma świadomość kształcenia ustawicznego w zakresie zootechniki w celu zapewnienia optymalnych warunków utrzymania zwierząt | ZO_2A_K02, ZO_2A_K05, ZO_2A_K08, ZO_2A_K09 | R2A_K01, R2A_K03, R2A_K04, R2A_K05, R2A_K06, R2A_K07, R2A_K08 | InzA2_K01, InzA2_K02 | C-1 | T-W-1, T-W-5 | M-3 | — |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZO_2A_null_W01 Student wskazuje możliwości prawidłowego wykorzystania zachowań świń w celu poprawy efektywności produkcji trzody | 2,0 | student nie wskazuje na możliwości wykorzystania zachowań świń w celu poprawy efektywności produkcyjności zwierząt |
3,0 | student w niewielkim zakresie wskazuje na możliwości wykorzystania zachowań świń w celu poprawy efektywności produkcyjności zwierząt | |
3,5 | student wskazuje na możliwości wykorzystania zachowań świń w celu poprawy efektywności produkcyjności zwierząt | |
4,0 | student wskazuje, wymienia i objaśnia możliwości wykorzystania zachowań świń w celu poprawy efektywności produkcyjności zwierząt | |
4,5 | student wskazuje, tłumaczy i charakteryzuje możliwości wykorzystania zachowań świń w celu poprawy efektywności produkcyjności zwierząt | |
5,0 | student trafnie rozpoznaje i wskazuje oraz tłumaczy możliwości wykorzystania zachowań świń w celu poprawy efektywności produkcyjności zwierząt w poszczególnych grupach wiekowych i technologicznych |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZO_2A_null_U01 Student weryfikuje i wykorzystuje wpływ czynników środowiskowych oraz naturalne zachowania zwierząt w celu optymalizacji warunków utrzymania zwierząt i uzyskania wysokiej wydajności zwierząt | 2,0 | student nie weryfikuje wpływu naturalnych zachowań zwierząt i optymalizacji warunków środowiskowych na utrzymanie wysokiej wydajności zwierząt |
3,0 | student nakreśla wpływ naturalnych zachowań zwierząt i optymalizacji warunków środowiskowych na utrzymanie wysokiej wydajności zwierząt | |
3,5 | student nakreśla i szacuje wpływ naturalnych zachowań zwierząt i optymalizacji warunków środowiskowych na utrzymanie wysokiej wydajności zwierząt | |
4,0 | student interpretuje i ocenia wpływ naturalnych zachowań zwierząt i optymalizacji warunków środowiskowych na utrzymanie wysokiej wydajności zwierząt | |
4,5 | student interpretuje i ocenia oraz łączy wpływ naturalnych zachowań zwierząt i optymalizacji warunków środowiskowych na utrzymanie wysokiej wydajności zwierząt | |
5,0 | student trafnie interpretuje i ocenia oraz łączy wpływ naturalnych zachowań zwierząt i optymalizacji warunków środowiskowych na utrzymanie wysokiej wydajności zwierząt |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZO_2A_null_K01 Student ma świadomość kształcenia ustawicznego w zakresie zootechniki w celu zapewnienia optymalnych warunków utrzymania zwierząt | 2,0 | student nie jest chętny i nie ma świdomości kształcenia ustawicznego w zakresie nauk zootechnicznych |
3,0 | student w niewielkim zakresie jest chętny i ma świdomości kształcenia ustawicznego w zakresie nauk zootechnicznych | |
3,5 | student jest chętny i ma świdomość kształcenia ustawicznego w zakresie nauk zootechnicznych | |
4,0 | student jest chętny i ma świdomość kształcenia ustawicznego w zakresie nauk zootechnicznych i postrzega relacje zachodzące pomiędzy nauką a praktyką | |
4,5 | student jest chętny ,świdomy zdolny do kształcenia ustawicznego w zakresie nauk zootechnicznych i postrzega relacje zachodzące pomiędzy nauką a praktyką | |
5,0 | student jest zorientowany i zdeterminowany do kształcenia ustawicznego w zakresie nauk zootechnicznych i postrzega relacje zachodzące pomiędzy nauką a praktyką |
Literatura podstawowa
- Grudniewska B., Hodowla i użytkowanie świń, UWM, Olsztyn, 1998
- Grodzki H., Hodowla i użytkowanie zwierząt gospodarskich, SGGW, Warszawa, 2005
Literatura dodatkowa
- Nowicki J., Nowicka A., Utrzymanie loch – indywidualne czy grupowe, Hodowca Trzody Chlewnej, s. 38-41., 2006, 6, czasopismo
- Red. Nacz. Piętka Z., Trzoda chlewna, Poznań, 2012, Ogólnopolskie czasopismo specjalistyczne