Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Informatyki - Zarządzanie i inżynieria produkcji (S2)
specjalność: zarządzanie projektami i innowacjami

Sylabus przedmiotu Praktyka programowa:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Zarządzanie i inżynieria produkcji
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów nauk technicznych
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Praktyka programowa
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Metod Sztucznej Inteligencji i Matematyki Stosowanej
Nauczyciel odpowiedzialny Leszek Drobiazgiewicz <Leszek.Drobiazgiewicz@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Leszek Drobiazgiewicz <Leszek.Drobiazgiewicz@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
praktykiPR2 4 2,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Zaznajomienie się z obowiązującymi zasadami realizacji praktyk
W-2Student otrzymuje skierowanie na praktykę zawodową, z którym zgłasza się do zakładu pracy w ustalonym terminie
W-3Na okres praktyk student ma obowiązek ubezpieczenia od następstw nieszczęśliwych wypadków (NNW)
W-4Zawarcie umowy pomiędzy uczelnią a placówką, w której student ma realizować praktykę

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Nabycie umiejętności praktycznych uzupełniających wiedzę uzyskaną przez studenta w toku zajęć dydaktycznych
C-2Nabycie pewnych kwalifikacji zawodowych, które umożliwią bezpośrednie poznanie specyfiki działalności firmy, instytucji oraz lepsze przygotowanie do późniejszej pracy.
C-3Określenie (potwierdzenie) własnych preferencji niezbędnych przy wyborze bloku specjalnościowego
C-4Utrwalenie oraz konfrontacja wiedzy teoretycznej z rzeczywistością praktyczną

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
praktyki
T-PR-1W ramach ramowego programu praktyk (w planie studiów i programie nauczania Praktyka Programowa) student realizuje przynajmniej jedno z wymienionych poniżej zadań: 1. Ogólna charakterystyka podmiotu gospodarczego (status formalno prawny, przedmiot działalności, struktura organizacyjna, zatrudnienie) 2. Specjalizacja podmiotu gospodarczego, asortyment produkcji, stosowane technologie, formy organizacji produkcji. 3. Struktura organizacyjna przedsiębiorstwa. 4. Organizacja pracy przy stanowisku roboczym. 5. Analiza procesu produkcyjnego. 6. Zarządzanie produkcją. 7. Organizacja marketingu i sprzedaży. 8. Zapoznanie się z problematyką zarządzania personelem i wykonywaniem czynności związanych z zarządzaniem zasobami ludzkimi. 9. Organizacja sterowania ekonomicznego. 10.Organizacja i wyposażenie przedsiębiorstwa na potrzeby przetwarzania informatycznego.4
4

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
praktyki
A-PR-1Szkolenie bhp8
A-PR-2Wdrożenie w tematykę zadań16
A-PR-3Realizacja zadań zgodnych merytorycznie z przynajmniej jednym punktem ramowego programu praktyk dla kierunku ZIP34
A-PR-4Rejestracja przebiegu praktyki w formie dzienniczka praktyk2
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Spotkanie informacyjne zaznajamiające studentów z zasadami obowiązującymi przy realizacji praktyk, ich obowiązkami, prawami oraz obowiązkami praktykodawcy. Spotkanie przeprowadza pełnomocnik dziekana ds. praktyk
M-2Zapoznanie studenta z tematyką realizowanych zadań, przez zakładowego opiekuna praktyk. Metody nauczania mogą być różne (objaśnienie, szkolenie itd.)
M-3Przez okres trwania praktyk kontrola zakładowego opiekuna

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Weryfikacja dzienniczka praktyk
S-2Ocena podsumowująca: Pytania dotyczące realizowanych przez studenta zadań

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZIP_2A_P_W01
Student powinien posiadać wiedzę odnośnie zrealizowanych zadań praktycznych
ZIP_2A_W02T2A_W05, T2A_W07C-1, C-4M-2, M-3S-1, S-2
ZIP_2A_P_W02
Student powinien posiadać rozeznanie odnośnie swoich preferencji oraz charakteru ewentualnej przyszłej pracy
ZIP_2A_W06T2A_W02, T2A_W05C-2, C-3
ZIP_2A_P_W03
Student powinien posiadać rozeznanie odnośnie relacji pomiędzy potrzebami rynku a wiedzą zdobywaną w trakcie edukacji
ZIP_2A_W06T2A_W02, T2A_W05C-4

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZIP_2A_P_U01
Student potrafi w sposób praktyczny wykorzystać wiedzę, zdobytą w dotychczasowym toku studiów, do konkretnego zastosowania, zgodnego z przynajmniej jednym punktem ramowego programu praktyk
ZIP_2A_U02, ZIP_2A_U07, ZIP_2A_U10, ZIP_2A_U13T2A_U02, T2A_U07, T2A_U10, T2A_U13C-1M-2, M-3S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZIP_2A_P_K01
ma świadomość miejsca i roli absolwenta kierunku studiów
ZIP_2A_K03, ZIP_2A_K05T2A_K03, T2A_K04, T2A_K07
ZIP_2A_P_K02
ma kompetencje otwartości i współpracy w innym środowisku niż szkoła

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZIP_2A_P_W01
Student powinien posiadać wiedzę odnośnie zrealizowanych zadań praktycznych
2,0
3,0Student ma niezbedną wiedzę zgodna z zakresem praktyki
3,5
4,0
4,5
5,0
ZIP_2A_P_W02
Student powinien posiadać rozeznanie odnośnie swoich preferencji oraz charakteru ewentualnej przyszłej pracy
2,0
3,0Student zna preference w zkresie praktycznyego zakresu ewentualnej przyszłej pracy
3,5
4,0
4,5
5,0
ZIP_2A_P_W03
Student powinien posiadać rozeznanie odnośnie relacji pomiędzy potrzebami rynku a wiedzą zdobywaną w trakcie edukacji
2,0
3,0Student zna i potrafi okreslic relacje pomiedzy potrzebami rynku a wiedza zdobywana w trakcie edukacji
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZIP_2A_P_U01
Student potrafi w sposób praktyczny wykorzystać wiedzę, zdobytą w dotychczasowym toku studiów, do konkretnego zastosowania, zgodnego z przynajmniej jednym punktem ramowego programu praktyk
2,0
3,0Student potrafi w sposób praktyczny wykorzystac wiedze, zdobyta w dotychczasowym toku studiów, do konkretnego zastosowania, zgodnego z przynajmniej jednym punktem ramowego programu praktyk oraz wypełnił dzienniczek praktyk
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZIP_2A_P_K01
ma świadomość miejsca i roli absolwenta kierunku studiów
2,0
3,0ma świadomość miejsca i roli absolwenta kierunku studiów
3,5
4,0
4,5
5,0
ZIP_2A_P_K02
ma kompetencje otwartości i współpracy w innym środowisku niż szkoła
2,0
3,0Student ma kompetencje otwartosci i współpracy w innym srodowisku niz szkoła
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Ewa Adamus, http://praktyki.wi.zut.edu.pl, 2011

Treści programowe - praktyki

KODTreść programowaGodziny
T-PR-1W ramach ramowego programu praktyk (w planie studiów i programie nauczania Praktyka Programowa) student realizuje przynajmniej jedno z wymienionych poniżej zadań: 1. Ogólna charakterystyka podmiotu gospodarczego (status formalno prawny, przedmiot działalności, struktura organizacyjna, zatrudnienie) 2. Specjalizacja podmiotu gospodarczego, asortyment produkcji, stosowane technologie, formy organizacji produkcji. 3. Struktura organizacyjna przedsiębiorstwa. 4. Organizacja pracy przy stanowisku roboczym. 5. Analiza procesu produkcyjnego. 6. Zarządzanie produkcją. 7. Organizacja marketingu i sprzedaży. 8. Zapoznanie się z problematyką zarządzania personelem i wykonywaniem czynności związanych z zarządzaniem zasobami ludzkimi. 9. Organizacja sterowania ekonomicznego. 10.Organizacja i wyposażenie przedsiębiorstwa na potrzeby przetwarzania informatycznego.4
4

Formy aktywności - praktyki

KODForma aktywnościGodziny
A-PR-1Szkolenie bhp8
A-PR-2Wdrożenie w tematykę zadań16
A-PR-3Realizacja zadań zgodnych merytorycznie z przynajmniej jednym punktem ramowego programu praktyk dla kierunku ZIP34
A-PR-4Rejestracja przebiegu praktyki w formie dzienniczka praktyk2
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZIP_2A_P_W01Student powinien posiadać wiedzę odnośnie zrealizowanych zadań praktycznych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZIP_2A_W02ma wiedzę ogólną dotyczącą teorii i metod badawczych z dziedziny nauk technicznych i inżynierii produkcji
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaT2A_W05ma wiedzę o trendach rozwojowych i najistotniejszych nowych osiągnięciach z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów i pokrewnych dyscyplin naukowych
T2A_W07zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu złożonych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Nabycie umiejętności praktycznych uzupełniających wiedzę uzyskaną przez studenta w toku zajęć dydaktycznych
C-4Utrwalenie oraz konfrontacja wiedzy teoretycznej z rzeczywistością praktyczną
Metody nauczaniaM-2Zapoznanie studenta z tematyką realizowanych zadań, przez zakładowego opiekuna praktyk. Metody nauczania mogą być różne (objaśnienie, szkolenie itd.)
M-3Przez okres trwania praktyk kontrola zakładowego opiekuna
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Weryfikacja dzienniczka praktyk
S-2Ocena podsumowująca: Pytania dotyczące realizowanych przez studenta zadań
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student ma niezbedną wiedzę zgodna z zakresem praktyki
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZIP_2A_P_W02Student powinien posiadać rozeznanie odnośnie swoich preferencji oraz charakteru ewentualnej przyszłej pracy
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZIP_2A_W06ma wiedzę o trendach rozwojowych i najistotniejszych nowych osiągnięciach z zakresu inżynierii produkcji i zarządzania
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaT2A_W02ma szczegółową wiedzę w zakresie kierunków studiów powiązanych ze studiowanym kierunkiem studiów
T2A_W05ma wiedzę o trendach rozwojowych i najistotniejszych nowych osiągnięciach z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów i pokrewnych dyscyplin naukowych
Cel przedmiotuC-2Nabycie pewnych kwalifikacji zawodowych, które umożliwią bezpośrednie poznanie specyfiki działalności firmy, instytucji oraz lepsze przygotowanie do późniejszej pracy.
C-3Określenie (potwierdzenie) własnych preferencji niezbędnych przy wyborze bloku specjalnościowego
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student zna preference w zkresie praktycznyego zakresu ewentualnej przyszłej pracy
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZIP_2A_P_W03Student powinien posiadać rozeznanie odnośnie relacji pomiędzy potrzebami rynku a wiedzą zdobywaną w trakcie edukacji
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZIP_2A_W06ma wiedzę o trendach rozwojowych i najistotniejszych nowych osiągnięciach z zakresu inżynierii produkcji i zarządzania
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaT2A_W02ma szczegółową wiedzę w zakresie kierunków studiów powiązanych ze studiowanym kierunkiem studiów
T2A_W05ma wiedzę o trendach rozwojowych i najistotniejszych nowych osiągnięciach z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów i pokrewnych dyscyplin naukowych
Cel przedmiotuC-4Utrwalenie oraz konfrontacja wiedzy teoretycznej z rzeczywistością praktyczną
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student zna i potrafi okreslic relacje pomiedzy potrzebami rynku a wiedza zdobywana w trakcie edukacji
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZIP_2A_P_U01Student potrafi w sposób praktyczny wykorzystać wiedzę, zdobytą w dotychczasowym toku studiów, do konkretnego zastosowania, zgodnego z przynajmniej jednym punktem ramowego programu praktyk
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZIP_2A_U02potrafi pracować indywidualnie i w zespole, kierować zespołami działalności twórczej w produkcji oraz zespołami w sferze gospodarczej lub w administracji
ZIP_2A_U07potrafi posługiwać się technikami informacyjno-komunikacyjnymi właściwymi do realizacji zadań typowych dla działalności inżynierskiej
ZIP_2A_U10potrafi łączyć wiedzę z zakresu inżynierii produkcji oraz zastosować podejście systemowe, uwzględniające także aspekty pozatechniczne
ZIP_2A_U13zna zasady bezpieczeństwa związane z pracą w środowisku przemysłowym
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaT2A_U02potrafi porozumiewać się przy użyciu różnych technik w środowisku zawodowym oraz w innych środowiskach, także w języku angielskim lub innym języku obcym uznawanym za język komunikacji międzynarodowej w zakresie studiowanego kierunku studiów
T2A_U07potrafi posługiwać się technikami informacyjno-komunikacyjnymi właściwymi do realizacji zadań typowych dla działalności inżynierskiej
T2A_U10potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - integrować wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów oraz zastosować podejście systemowe, uwzględniające także aspekty pozatechniczne
T2A_U13ma przygotowanie niezbędne do pracy w środowisku przemysłowym oraz zna zasady bezpieczeństwa związane z tą pracą
Cel przedmiotuC-1Nabycie umiejętności praktycznych uzupełniających wiedzę uzyskaną przez studenta w toku zajęć dydaktycznych
Metody nauczaniaM-2Zapoznanie studenta z tematyką realizowanych zadań, przez zakładowego opiekuna praktyk. Metody nauczania mogą być różne (objaśnienie, szkolenie itd.)
M-3Przez okres trwania praktyk kontrola zakładowego opiekuna
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Pytania dotyczące realizowanych przez studenta zadań
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi w sposób praktyczny wykorzystac wiedze, zdobyta w dotychczasowym toku studiów, do konkretnego zastosowania, zgodnego z przynajmniej jednym punktem ramowego programu praktyk oraz wypełnił dzienniczek praktyk
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZIP_2A_P_K01ma świadomość miejsca i roli absolwenta kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZIP_2A_K03potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role oraz określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
ZIP_2A_K05rozumie potrzebę formułowania i przekazywania społeczeństwu, w sposób powszechnie zrozumiały, informacji i opinii o rozwoju i osiągnięciach nauki w zakresie inżynierii produkcji
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaT2A_K03potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role
T2A_K04potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
T2A_K07ma świadomość roli społecznej absolwenta uczelni technicznej, a zwłaszcza rozumie potrzebę formułowania i przekazywania społeczeństwu, w szczególności poprzez środki masowego przekazu, informacji i opinii dotyczących osiągnięć techniki i innych aspektów działalności inżynierskiej; podejmuje starania, aby przekazać takie informacje i opnie w sposób powszechnie zrozumiały, z uzasadnieniem różnych punktów widzenia
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0ma świadomość miejsca i roli absolwenta kierunku studiów
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZIP_2A_P_K02ma kompetencje otwartości i współpracy w innym środowisku niż szkoła
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student ma kompetencje otwartosci i współpracy w innym srodowisku niz szkoła
3,5
4,0
4,5
5,0