Pole | KOD | Znaczenie kodu |
---|
Zamierzone efekty kształcenia | TRL_1A_O16-1_W01 | Efektem jest zapoznanie sie studentów z nowoczesnymi technikami stosowanymi w uprawie owoców, warzyw i kwiatów. |
---|
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | TRL_1A_W10 | ma uporządkowaną podstawową wiedzę w zakresie:
1) produkcji roślinnej, obejmującą charakterystykę popularnych roślin upraw-nych, uprawę roli, siew i sadzenie oraz pielęgnowanie i nawożenie roślin, zmianowanie i płodozmiany, zasady użytkowania łąk i pastwisk, systemy gospodarowania w rolnictwie, wpływ mechanizacji na środowisko glebowe i produkcję roślinną,
2) produkcji ogrodniczej, obejmującą charakterystykę podstawowych grup roślin ogrodniczych oraz organizację produkcji i sprzedaży roślin ogrodni-czych,
3) produkcji zwierzęcej, obejmującą podstawy reprodukcji zwierząt, podstawy żywienia i paszoznawstwa, podstawy profilaktyki weterynaryjnej, dobrostan zwierząt, wymogi dla pomieszczeń inwentarskich, systemy i metody chowu, hodowli i użytkowania wybranych gatunków zwierząt, zagrożenia dla ludzi, zwierząt i środowiska naturalnego związane z intensywną produkcją zwierzęcą,
4) gospodarki leśnej, obejmującą ekosystem leśny, kategorie lasów ochron-nych i zasady prowadzenia w nich gospodarki leśnej, charakterystykę zasobów leśnych i przyrodniczych warunków produkcji leśnej w Polsce, regionalizację przyrodniczo-leśną i typologię siedlisk leśnych, cechy drzewostanu, mapy siedliskowe i drzewostanowe, strukturę i jakość hodowlaną oraz techniczną drzewostanu, zabiegi pielęgnacyjne, rębnie, zagrożenia, monitoring i ochronę lasów,
z wyraźnym zaznaczeniem elementów środowiskowych, przydatną do rozu-mienia uwarunkowań i zasad produkcji roślinnej, zwierzęcej i leśnej; |
---|
TRL_1A_W19 | ma podbudowaną teoretycznie, podstawową wiedzę w zakresie automatyki, obejmującą podstawowe pojęcia stosowane w automatyce, klasyfikację układów automatyki, modele matematyczne elementów i układów automatyki, strukturę układów regulacji, stabilność, ocenę przebiegów przejściowych, układy z regulatorami mikroprocesorowymi i sterownikami wykorzystywane w rolnictwie i leśnictwie, wybrane układy nieliniowe; |
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | R1A_W04 | ma wiedzą ogólną o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrody nieożywionej oraz o technicznych zadaniach inżynierskich dostosowaną do studiowanego kierunku studiów |
---|
R1A_W05 | wykazuje znajomość podstawowych metod, technik, technologii, narządzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka |
R1A_W06 | ma wiedzę o roli i znaczeniu środowiska przyrodniczego i zrównoważonego użytkowania różnorodności biologicznej oraz jego zagrożeniach |
R1A_W07 | ma podstawową wiedzę na temat stanu i czynników determinujących funkcjonowanie i rozwój obszarów wiejskich |
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | InzA_W01 | ma podstawową wiedzę o cyklu życia urządzeń, obiektów i systemów technicznych |
---|
InzA_W02 | zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów |
InzA_W03 | ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych uwarunkowań działalności inżynierskiej |
Cel przedmiotu | C-1 | Student zapozna się nowoczesnymi technikami stosowanymi w uprawie owoców, warzyw i kwiatów. |
---|
Treści programowe | T-W-1 | Podstawowe pojęcia związane a automatyzacją procesów produkcyjnych. Zastosowanie sztucznej inteligencja w automatyzacji i robotyzacji. Podstawy systemów ekspertowych. Sztuczne sieci neuronowe. Systemy mikroprocesorowe w maszynach i urządzeniach. Sterowniki. Automatyczne sterowanie. Komputery pokładowe. Algorytmy monitorowania maszyn stosowanych w ogrodnictwie. Automatyczne sterowanie mikroklimatem w pomieszczeniach. |
---|
Metody nauczania | M-1 | Metoda podajaca: wykład informacyjny,objasnienie, |
---|
M-2 | Metoda praktyczna: pokaz, |
M-4 | Metoda aktywizująca - dyskusja. |
Sposób oceny | S-1 | Ocena podsumowująca: ocena na podstawie zapowiedzianych dwóch kolokwiów. |
---|
Kryteria oceny | Ocena | Kryterium oceny |
---|
2,0 | Student nie opanował podstawowej wiedzy z zakresu przedmiotu. |
3,0 | Student opanował podstawowa wiedze ale ma trudności z zastosowaniem jej w praktyce. |
3,5 | Student opanował podstawowa wiedze i potrafi ja wykorzystać w stopniu zadowalającym. |
4,0 | |
4,5 | |
5,0 | |