Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (S1)
specjalność: technologia i żywienie

Sylabus przedmiotu Inżynieria procesowa:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Technologia żywności i żywienie człowieka
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Inżynieria procesowa
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Zakład Inżynierii Procesowej i Maszynoznawstwa
Nauczyciel odpowiedzialny Jerzy Balejko <Jerzy.Balejko@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Jerzy Balejko <Jerzy.Balejko@zut.edu.pl>, Jarosław Majewski <Jaroslaw.Majewski@zut.edu.pl>, Agnieszka Strzelczak <Agnieszka-Strzelczak@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 5,0 ECTS (formy) 5,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
konwersatoriaK2 35 3,00,50zaliczenie
wykładyW2 30 2,00,50egzamin

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość fizyki i chemii na poziomie szkoły średniej.
W-2Znajomość analizy funkcji matematycznych, zasad logarytmów, rachunku różniczkowego i całkowego.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Przekazanie wiedzy z zakresu inżynierii procesów stosowanych w technologii żywności.
C-2Zapoznanie studentów z reologicznymi metodami badania i opisu własności lepko-sprężystych artykułów żywnościowych.
C-3Ukształtowanie umiejętności badania i charakteryzowania mechanicznych cech żywności.
C-4Przygotowanie studentów do rozwiązywania problemów inżynierskich związanych z projektowaniem i eksploatacją linii technologicznych.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
konwersatoria
T-K-1Jednostki układu SI i ich zastosowania w inżynierii procesowej2
T-K-2Uogólniony stan naprężeń3
T-K-3Podstawowe właściwości płynów3
T-K-4Ciecze lepkosprężyste, charakterystyka reologiczna, równanie stanu reologicznego4
T-K-5Podstawy reologii żywności, analogi mechaniczne symulujące zachowania reologiczne materiałów lepkosprężystych5
T-K-6Dynamika płynów rzeczywistych, przepływy2
T-K-7Dynamika płynów rzeczywistych3
T-K-8Opory przepływu płynów przez przewody4
T-K-9Przewodzenie ciepła w warunkach ustalonych4
T-K-10Obliczanie wymienników ciepła3
T-K-11Kolokwium zaliczające2
35
wykłady
T-W-1Jednostki układu SI i ich zastosowania w inżynierii procesowej2
T-W-2Uogólniony stan naprężeń2
T-W-3Podstawowe właściwości płynów2
T-W-4Prawo lepkości Newtona.2
T-W-5Ciecze lepkosprężyste, charakterystyka reologiczna, równanie stanu reologicznego2
T-W-6Podstawy reologii żywności, analogi mechaniczne symulujące zachowania reologiczne materiałów lepkosprężystych2
T-W-7Dynamika płynów doskonałych2
T-W-8Dynamika płynów rzeczywistych2
T-W-9Opory przepływu płynów przez przewody2
T-W-10Przepływy cieczy nienewtonowskich2
T-W-11Ogólna charakterystyka procesów cieplnych2
T-W-12Wymienniki ciepła2
T-W-13Podstawy przenoszenia masy2
T-W-14Teoria rozdzielania układów niejednorodnych2
T-W-15Zamrażanie żywności2
30

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
konwersatoria
A-K-1uczestnictwo w zajęciach35
A-K-2konsultacje z prowadzącym zajęcia10
A-K-3przygotowanie do ćwiczeń rachunkowych20
A-K-4przygotowanie do zaliczenia25
90
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach30
A-W-2konsultacje z prowadzącym10
A-W-3przygotowanie do egzaminu20
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykłady informacyjny z prezentacją multimedialną.
M-2Ćwiczenia rachunkowe.

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Uczestnictwo w dyskusji na konwersatoriach
S-2Ocena podsumowująca: Kolokwium zaliczające konwersatoria
S-3Ocena podsumowująca: Egzamin

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZiZ_1A_C4_W01
Posiada wiedzę z zakresu inżynierii procesów stosowanych w technologii żywności.
TZiZ_1A_W03, TZiZ_1A_W08, TZiZ_1A_W16, TZiZ_1A_W17R1A_W01, R1A_W03, R1A_W04, R1A_W05, R1A_W09InzA_W01, InzA_W02, InzA_W05C-1, C-2, C-4, C-3T-W-1, T-K-1, T-K-2, T-K-3, T-K-4, T-K-5, T-K-6, T-K-8, T-K-7, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-9, T-W-10, T-W-11, T-W-12, T-W-13, T-W-14, T-W-15, T-K-9, T-K-10M-1, M-2S-1, S-2, S-3
TZiZ_1A_C4_W02
Zna reologiczne metody badania i opisu własności lepko-sprężystych artykułów żywnościowych.
TZiZ_1A_W07, TZiZ_1A_W08R1A_W03, R1A_W05, R1A_W06InzA_W02, InzA_W05C-2T-K-2, T-K-3, T-K-4, T-K-5M-1, M-2S-1, S-2, S-3

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZiZ_1A_C4_U01
Potrafi badać i charakteryzować mechaniczne cechy żywności.
TZiZ_1A_U01, TZiZ_1A_U02, TZiZ_1A_U03, TZiZ_1A_U04, TZiZ_1A_U06, TZiZ_1A_U11R1A_U01, R1A_U02, R1A_U03, R1A_U04, R1A_U05, R1A_U07, R1A_U08, R1A_U10InzA_U02, InzA_U04, InzA_U05, InzA_U06, InzA_U07, InzA_U08C-3T-K-3, T-K-4, T-K-5, T-K-6, T-K-7, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-15M-1, M-2S-1, S-2, S-3
TZiZ_1A_C4_U02
Potrafi rozwiązywać problemy inżynierskie związane z projektowaniem i eksploatacją linii technologicznych.
TZiZ_1A_U01, TZiZ_1A_U02, TZiZ_1A_U03, TZiZ_1A_U04, TZiZ_1A_U05, TZiZ_1A_U11, TZiZ_1A_U20, TZiZ_1A_U27, TZiZ_1A_U28, TZiZ_1A_U29R1A_U01, R1A_U02, R1A_U03, R1A_U04, R1A_U05, R1A_U06, R1A_U07, R1A_U08, R1A_U10InzA_U01, InzA_U02, InzA_U03, InzA_U04, InzA_U05, InzA_U06, InzA_U07, InzA_U08C-4T-W-1, T-K-1, T-K-2, T-K-3, T-K-4, T-K-5, T-K-6, T-K-8, T-K-7, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-9, T-W-10, T-W-11, T-W-12, T-W-13, T-W-14, T-W-15, T-K-9, T-K-10M-1, M-2S-1, S-2, S-3

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZiZ_1A_C4_K01
Ma świadomość ryzyka i poczucie odpowiedzialności za rozwiązywanie problemów inżynierskich.
TZiZ_1A_K01, TZiZ_1A_K02, TZiZ_1A_K03, TZiZ_1A_K04, TZiZ_1A_K05, TZiZ_1A_K06R1A_K01, R1A_K02, R1A_K03, R1A_K04, R1A_K05, R1A_K06, R1A_K07, R1A_K08InzA_K01, InzA_K02C-1, C-2, C-4, C-3T-W-1, T-K-1, T-K-2, T-K-3, T-K-4, T-K-5, T-K-6, T-K-8, T-K-7, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-9, T-W-10, T-W-11, T-W-12, T-W-13, T-W-14, T-W-15, T-K-9, T-K-10M-1, M-2S-1, S-2, S-3

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TZiZ_1A_C4_W01
Posiada wiedzę z zakresu inżynierii procesów stosowanych w technologii żywności.
2,0Student nie posiada wiedzy z zakresu inżynierii procesów stosowanych w technologii żywności.
3,0Student posiada zadowalającą wiedzę z zakresu inżynierii procesów stosowanych w technologii żywności, ale z licznymi błędami.
3,5Student posiada zadowalającą wiedzę z zakresu inżynierii procesów stosowanych w technologii żywności, ale ze znacznymi niedociągnięciami.
4,0Student posiada dobrą wiedzę z zakresu inżynierii procesów stosowanych w technologii żywności.
4,5Student posiada bardzo dobrą wiedzę z zakresu inżynierii procesów stosowanych w technologii żywności.
5,0Student posiada znakomitą wiedzę z zakresu inżynierii procesów stosowanych w technologii żywności.
TZiZ_1A_C4_W02
Zna reologiczne metody badania i opisu własności lepko-sprężystych artykułów żywnościowych.
2,0Student nie zna reologicznych metod badania i opisu własności lepko-sprężystych artykułów żywnościowych.
3,0Student zna reologiczne metody badania i opisu własności lepko-sprężystych artykułów żywnościowych w zadowalającym stopniu, ale z licznymi błędami.
3,5Student zna reologiczne metody badania i opisu własności lepko-sprężystych artykułów żywnościowych w zadowalającym stopniu, ale ze znacznymi niedociągnięciami.
4,0Student dobrze zna reologiczne metody badania i opisu własności lepko-sprężystych artykułów żywnościowych.
4,5Student bardzo dobrze zna reologiczne metody badania i opisu własności lepko-sprężystych artykułów żywnościowych.
5,0Student znakomicie zna reologiczne metody badania i opisu własności lepko-sprężystych artykułów żywnościowych.

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TZiZ_1A_C4_U01
Potrafi badać i charakteryzować mechaniczne cechy żywności.
2,0Student nie potrafi badać i charakteryzować mechanicznych cech żywności.
3,0Student potrafi badać i charakteryzować mechaniczne cechy żywności w zadowalającym stopniu, ale z licznymi błędami.
3,5Student potrafi badać i charakteryzować mechaniczne cechy żywności w zadowalającym stopniu, ale ze znacznymi niedociągnięciami.
4,0Student dobrze potrafi badać i charakteryzować mechaniczne cechy żywności.
4,5Student bardzo dobrze potrafi badać i charakteryzować mechaniczne cechy żywności.
5,0Student znakomicie potrafi badać i charakteryzować mechaniczne cechy żywności.
TZiZ_1A_C4_U02
Potrafi rozwiązywać problemy inżynierskie związane z projektowaniem i eksploatacją linii technologicznych.
2,0Student nie potrafi rozwiązywać problemów inżynierskich związanch z projektowaniem i eksploatacją linii technologicznych.
3,0Student potrafi rozwiązywać problemy inżynierskie związane z projektowaniem i eksploatacją linii technologicznych w zadowalającym stopniu, ale z licznymi błędami.
3,5Student potrafi rozwiązywać problemy inżynierskie związane z projektowaniem i eksploatacją linii technologicznych w zadowalającym stopniu, ale ze znacznymi niedociągnięciami.
4,0Student dobrze potrafi rozwiązywać problemy inżynierskie związane z projektowaniem i eksploatacją linii technologicznych.
4,5Student bardzo dobrze potrafi rozwiązywać problemy inżynierskie związane z projektowaniem i eksploatacją linii technologicznych.
5,0Student znakomicie potrafi rozwiązywać problemy inżynierskie związane z projektowaniem i eksploatacją linii technologicznych.

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TZiZ_1A_C4_K01
Ma świadomość ryzyka i poczucie odpowiedzialności za rozwiązywanie problemów inżynierskich.
2,0Student nie ma świadomości ryzyka i poczucia odpowiedzialności za rozwiązywanie problemów inżynierskich.
3,0Student ma częściową świadomość ryzyka i poczucie odpowiedzialności za rozwiązywanie problemów inżynierskich.
3,5Student ma zadowalającą świadomość ryzyka i poczucie odpowiedzialności za rozwiązywanie problemów inżynierskich.
4,0Student ma świadomość ryzyka i poczucie odpowiedzialności za rozwiązywanie problemów inżynierskich.
4,5Student ma znaczną świadomość ryzyka i poczucie odpowiedzialności za rozwiązywanie problemów inżynierskich.
5,0Student ma pełną świadomość ryzyka i poczucie odpowiedzialności za rozwiązywanie problemów inżynierskich.

Literatura podstawowa

  1. Lewicki P.P., Inżynieria procesowa i aparatura przemysłu spożywczego., W.N.T., Warszawa, 1988
  2. Hobler T., Ruch ciepła i wymienniki, W.N.T., Warszawa, 1986
  3. Burka E.S., Nałęcz T.J., Mechanika płynów w przykładach., Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 1994
  4. Chwiej M., Aparatura przemysłu spożywczego, P.W.N., Warszawa, 1984
  5. Ferguson J., Kembłowski Z., Reologia stosowana płynów., Wydawnictwo Marcus sc., Łódź, 1995
  6. Gryboś R.:, Podstawy mechaniki płynów, P.W.N., Warszawa, 1989

Literatura dodatkowa

  1. Kembłowski Z., Michałowski S., Strumiłło Cz., Zarzycki R., Podstawy teoretyczne nżynierii chemicznej i procesowej., W.N.T., Warszawa, 1985
  2. Paderewski M., Podstawy inżynierii chemicznej, Wydawnictwo Uczelniane Politechniki Szczecińskiej, Szczecin, 1993
  3. Petela R.:, Przepływ ciepła., P.W.N., Warszawa, 1983

Treści programowe - konwersatoria

KODTreść programowaGodziny
T-K-1Jednostki układu SI i ich zastosowania w inżynierii procesowej2
T-K-2Uogólniony stan naprężeń3
T-K-3Podstawowe właściwości płynów3
T-K-4Ciecze lepkosprężyste, charakterystyka reologiczna, równanie stanu reologicznego4
T-K-5Podstawy reologii żywności, analogi mechaniczne symulujące zachowania reologiczne materiałów lepkosprężystych5
T-K-6Dynamika płynów rzeczywistych, przepływy2
T-K-7Dynamika płynów rzeczywistych3
T-K-8Opory przepływu płynów przez przewody4
T-K-9Przewodzenie ciepła w warunkach ustalonych4
T-K-10Obliczanie wymienników ciepła3
T-K-11Kolokwium zaliczające2
35

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Jednostki układu SI i ich zastosowania w inżynierii procesowej2
T-W-2Uogólniony stan naprężeń2
T-W-3Podstawowe właściwości płynów2
T-W-4Prawo lepkości Newtona.2
T-W-5Ciecze lepkosprężyste, charakterystyka reologiczna, równanie stanu reologicznego2
T-W-6Podstawy reologii żywności, analogi mechaniczne symulujące zachowania reologiczne materiałów lepkosprężystych2
T-W-7Dynamika płynów doskonałych2
T-W-8Dynamika płynów rzeczywistych2
T-W-9Opory przepływu płynów przez przewody2
T-W-10Przepływy cieczy nienewtonowskich2
T-W-11Ogólna charakterystyka procesów cieplnych2
T-W-12Wymienniki ciepła2
T-W-13Podstawy przenoszenia masy2
T-W-14Teoria rozdzielania układów niejednorodnych2
T-W-15Zamrażanie żywności2
30

Formy aktywności - konwersatoria

KODForma aktywnościGodziny
A-K-1uczestnictwo w zajęciach35
A-K-2konsultacje z prowadzącym zajęcia10
A-K-3przygotowanie do ćwiczeń rachunkowych20
A-K-4przygotowanie do zaliczenia25
90
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach30
A-W-2konsultacje z prowadzącym10
A-W-3przygotowanie do egzaminu20
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTZiZ_1A_C4_W01Posiada wiedzę z zakresu inżynierii procesów stosowanych w technologii żywności.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZiZ_1A_W03Ma podstawowa wiedzę w zakresie fizyki obejmującą mechanikę, termodynamikę, optykę, elektryczność i magnetyzm, elementy fizyki jądrowej i podstawy spektroskopii.
TZiZ_1A_W08Zna zasady i prawa leżące u podstaw inżynierii procesowej. Posiada znajomość podstawowych pojęć i terminologii niezbędnych w inżynierii przemysłu spożywczego i maszynoznawstwie. Ma podstawową wiedzę związaną z materiałami, rozwiązaniami konstrukcyjnymi maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego, projektowaniem, eksploatacją linii technologicznych i procesów w przemyśle spożywczym.
TZiZ_1A_W16Ma podstawową wiedzę w zakresie technologii inżynierskich szczególnie technologii produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, technologii gastronomicznej i biotechnologii oraz przetwarzania produktów ubocznych i odpadów przemysłu spożywczego Zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu zadań inżynierskich.
TZiZ_1A_W17Ma podstawową wiedzę na temat wpływu operacji jednostkowych i procesów technologicznych na jakość wyrobów gotowych. Zna zasady doboru surowców i metod produkcji, kształtowania właściwości funkcjonalnych i odżywczych oraz zasady projektowania produktów spożywczych. Ma wiedzę o metodach kalkulacji kosztów produkcji oraz zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W01ma podstawową wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki, fizyki i nauk pokrewnych dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W03ma ogólną wiedzę na temat biosfery, chemicznych i fizycznych procesów w niej zachodzących, właściwości surowców roślinnych i zwierzęcych, podstaw techniki i kształtowania środowiska dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W04ma wiedzą ogólną o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrody nieożywionej oraz o technicznych zadaniach inżynierskich dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W05wykazuje znajomość podstawowych metod, technik, technologii, narządzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka
R1A_W09zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W01ma podstawową wiedzę o cyklu życia urządzeń, obiektów i systemów technicznych
InzA_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
InzA_W05zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Przekazanie wiedzy z zakresu inżynierii procesów stosowanych w technologii żywności.
C-2Zapoznanie studentów z reologicznymi metodami badania i opisu własności lepko-sprężystych artykułów żywnościowych.
C-4Przygotowanie studentów do rozwiązywania problemów inżynierskich związanych z projektowaniem i eksploatacją linii technologicznych.
C-3Ukształtowanie umiejętności badania i charakteryzowania mechanicznych cech żywności.
Treści programoweT-W-1Jednostki układu SI i ich zastosowania w inżynierii procesowej
T-K-1Jednostki układu SI i ich zastosowania w inżynierii procesowej
T-K-2Uogólniony stan naprężeń
T-K-3Podstawowe właściwości płynów
T-K-4Ciecze lepkosprężyste, charakterystyka reologiczna, równanie stanu reologicznego
T-K-5Podstawy reologii żywności, analogi mechaniczne symulujące zachowania reologiczne materiałów lepkosprężystych
T-K-6Dynamika płynów rzeczywistych, przepływy
T-K-8Opory przepływu płynów przez przewody
T-K-7Dynamika płynów rzeczywistych
T-W-2Uogólniony stan naprężeń
T-W-3Podstawowe właściwości płynów
T-W-4Prawo lepkości Newtona.
T-W-5Ciecze lepkosprężyste, charakterystyka reologiczna, równanie stanu reologicznego
T-W-6Podstawy reologii żywności, analogi mechaniczne symulujące zachowania reologiczne materiałów lepkosprężystych
T-W-7Dynamika płynów doskonałych
T-W-8Dynamika płynów rzeczywistych
T-W-9Opory przepływu płynów przez przewody
T-W-10Przepływy cieczy nienewtonowskich
T-W-11Ogólna charakterystyka procesów cieplnych
T-W-12Wymienniki ciepła
T-W-13Podstawy przenoszenia masy
T-W-14Teoria rozdzielania układów niejednorodnych
T-W-15Zamrażanie żywności
T-K-9Przewodzenie ciepła w warunkach ustalonych
T-K-10Obliczanie wymienników ciepła
Metody nauczaniaM-1Wykłady informacyjny z prezentacją multimedialną.
M-2Ćwiczenia rachunkowe.
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Uczestnictwo w dyskusji na konwersatoriach
S-2Ocena podsumowująca: Kolokwium zaliczające konwersatoria
S-3Ocena podsumowująca: Egzamin
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie posiada wiedzy z zakresu inżynierii procesów stosowanych w technologii żywności.
3,0Student posiada zadowalającą wiedzę z zakresu inżynierii procesów stosowanych w technologii żywności, ale z licznymi błędami.
3,5Student posiada zadowalającą wiedzę z zakresu inżynierii procesów stosowanych w technologii żywności, ale ze znacznymi niedociągnięciami.
4,0Student posiada dobrą wiedzę z zakresu inżynierii procesów stosowanych w technologii żywności.
4,5Student posiada bardzo dobrą wiedzę z zakresu inżynierii procesów stosowanych w technologii żywności.
5,0Student posiada znakomitą wiedzę z zakresu inżynierii procesów stosowanych w technologii żywności.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTZiZ_1A_C4_W02Zna reologiczne metody badania i opisu własności lepko-sprężystych artykułów żywnościowych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZiZ_1A_W07Posiada uporządkowaną wiedzę dotyczącą badań surowców i produktów spożywczych a w szczególności metod analizy i oceny jakości żywności. Posiada wiedzę na temat nowych technik analizy instrumentalnej. Posiada wiedzę na temat charakterystyki towaroznawczej surowców i produktów żywnościowych. Zna najważniejsze systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności.
TZiZ_1A_W08Zna zasady i prawa leżące u podstaw inżynierii procesowej. Posiada znajomość podstawowych pojęć i terminologii niezbędnych w inżynierii przemysłu spożywczego i maszynoznawstwie. Ma podstawową wiedzę związaną z materiałami, rozwiązaniami konstrukcyjnymi maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego, projektowaniem, eksploatacją linii technologicznych i procesów w przemyśle spożywczym.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W03ma ogólną wiedzę na temat biosfery, chemicznych i fizycznych procesów w niej zachodzących, właściwości surowców roślinnych i zwierzęcych, podstaw techniki i kształtowania środowiska dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W05wykazuje znajomość podstawowych metod, technik, technologii, narządzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka
R1A_W06ma wiedzę o roli i znaczeniu środowiska przyrodniczego i zrównoważonego użytkowania różnorodności biologicznej oraz jego zagrożeniach
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
InzA_W05zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-2Zapoznanie studentów z reologicznymi metodami badania i opisu własności lepko-sprężystych artykułów żywnościowych.
Treści programoweT-K-2Uogólniony stan naprężeń
T-K-3Podstawowe właściwości płynów
T-K-4Ciecze lepkosprężyste, charakterystyka reologiczna, równanie stanu reologicznego
T-K-5Podstawy reologii żywności, analogi mechaniczne symulujące zachowania reologiczne materiałów lepkosprężystych
Metody nauczaniaM-1Wykłady informacyjny z prezentacją multimedialną.
M-2Ćwiczenia rachunkowe.
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Uczestnictwo w dyskusji na konwersatoriach
S-2Ocena podsumowująca: Kolokwium zaliczające konwersatoria
S-3Ocena podsumowująca: Egzamin
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie zna reologicznych metod badania i opisu własności lepko-sprężystych artykułów żywnościowych.
3,0Student zna reologiczne metody badania i opisu własności lepko-sprężystych artykułów żywnościowych w zadowalającym stopniu, ale z licznymi błędami.
3,5Student zna reologiczne metody badania i opisu własności lepko-sprężystych artykułów żywnościowych w zadowalającym stopniu, ale ze znacznymi niedociągnięciami.
4,0Student dobrze zna reologiczne metody badania i opisu własności lepko-sprężystych artykułów żywnościowych.
4,5Student bardzo dobrze zna reologiczne metody badania i opisu własności lepko-sprężystych artykułów żywnościowych.
5,0Student znakomicie zna reologiczne metody badania i opisu własności lepko-sprężystych artykułów żywnościowych.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTZiZ_1A_C4_U01Potrafi badać i charakteryzować mechaniczne cechy żywności.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZiZ_1A_U01Posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z literatury, baz danych i innych źródeł. Potrafi uzyskane informacje integrować, dokonać ich interpretacji, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie.
TZiZ_1A_U02Potrafi pracować indywidualnie i w zespole, umie oszacować czas potrzebny na realizację zleconego zadania, potrafi opracować i zrealizować harmonogram prac zapewniający dotrzymanie terminów
TZiZ_1A_U03Potrafi opracować dokumentację dotyczącą realizacji zadania inżynierskiego i przygotować tekst zawierający omówienie wyników realizacji tego zadania oraz przedstawić je w formie werbalnej (prezentacji) w języku polskim i obcym.
TZiZ_1A_U04Posługuje się językiem obcym w stopniu wystarczającym do porozumiewania się, a także do czytania ze zrozumiem publikacji naukowych, dokumentacji technologicznej, instrukcji obsługi urządzeń (maszyn) oraz podobnych dokumentów.
TZiZ_1A_U06Posługuje się poprawną nomenklaturą i terminologią chemiczną potrafi dobrać właściwe procedury i metody analityczne, potrafi określić wiarygodność analiz. 1,2,8,
TZiZ_1A_U11Posiada podstawowe umiejętności rozwiązywania problemów inżynierskich związanych z projektowaniem, wyposażaniem i eksploatacją linii technologicznych przemysłu spożywczego, potrafi wykorzystać poznane metody komputerowej analizy i oceny problemów technologicznych.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U01posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R1A_U02posiada umiejętność precyzyjnego porozumiewania się z różnymi podmiotami w formie werbalnej, pisemnej i graficznej
R1A_U03stosuje podstawowe technologie informatyczne w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji z zakresu produkcji rolniczej i leśnej
R1A_U04wykonuje pod kierunkiem opiekuna naukowego proste zadanie badawcze lub projektowe dotyczące szeroko rozumianego rolnictwa, prawidłowo interpretuje rezultaty i wyciąga wnioski
R1A_U05dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów
R1A_U07posiada znajomość wad i zalet podejmowanych działań mających na celu rozwiązywanie zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia kompetencji inżynierskich
R1A_U08posiada umiejętność przygotowania typowych prac pisemnych w języku polskim i języku obcym, uznawanym za podstawowy dla dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, dotyczących zagadnień szczegółowych, z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych, a także różnych źródeł
R1A_U10ma umiejętności językowe w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, zgodne z wymaganiami określonymi dla poziomu B2 Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U02potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne
InzA_U04potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich
InzA_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
InzA_U07potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia
InzA_U08potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją - zaprojektować proste urządzenie, obiekt, system lub proces, typowe dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi
Cel przedmiotuC-3Ukształtowanie umiejętności badania i charakteryzowania mechanicznych cech żywności.
Treści programoweT-K-3Podstawowe właściwości płynów
T-K-4Ciecze lepkosprężyste, charakterystyka reologiczna, równanie stanu reologicznego
T-K-5Podstawy reologii żywności, analogi mechaniczne symulujące zachowania reologiczne materiałów lepkosprężystych
T-K-6Dynamika płynów rzeczywistych, przepływy
T-K-7Dynamika płynów rzeczywistych
T-W-3Podstawowe właściwości płynów
T-W-4Prawo lepkości Newtona.
T-W-5Ciecze lepkosprężyste, charakterystyka reologiczna, równanie stanu reologicznego
T-W-6Podstawy reologii żywności, analogi mechaniczne symulujące zachowania reologiczne materiałów lepkosprężystych
T-W-7Dynamika płynów doskonałych
T-W-8Dynamika płynów rzeczywistych
T-W-15Zamrażanie żywności
Metody nauczaniaM-1Wykłady informacyjny z prezentacją multimedialną.
M-2Ćwiczenia rachunkowe.
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Uczestnictwo w dyskusji na konwersatoriach
S-2Ocena podsumowująca: Kolokwium zaliczające konwersatoria
S-3Ocena podsumowująca: Egzamin
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi badać i charakteryzować mechanicznych cech żywności.
3,0Student potrafi badać i charakteryzować mechaniczne cechy żywności w zadowalającym stopniu, ale z licznymi błędami.
3,5Student potrafi badać i charakteryzować mechaniczne cechy żywności w zadowalającym stopniu, ale ze znacznymi niedociągnięciami.
4,0Student dobrze potrafi badać i charakteryzować mechaniczne cechy żywności.
4,5Student bardzo dobrze potrafi badać i charakteryzować mechaniczne cechy żywności.
5,0Student znakomicie potrafi badać i charakteryzować mechaniczne cechy żywności.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTZiZ_1A_C4_U02Potrafi rozwiązywać problemy inżynierskie związane z projektowaniem i eksploatacją linii technologicznych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZiZ_1A_U01Posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z literatury, baz danych i innych źródeł. Potrafi uzyskane informacje integrować, dokonać ich interpretacji, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie.
TZiZ_1A_U02Potrafi pracować indywidualnie i w zespole, umie oszacować czas potrzebny na realizację zleconego zadania, potrafi opracować i zrealizować harmonogram prac zapewniający dotrzymanie terminów
TZiZ_1A_U03Potrafi opracować dokumentację dotyczącą realizacji zadania inżynierskiego i przygotować tekst zawierający omówienie wyników realizacji tego zadania oraz przedstawić je w formie werbalnej (prezentacji) w języku polskim i obcym.
TZiZ_1A_U04Posługuje się językiem obcym w stopniu wystarczającym do porozumiewania się, a także do czytania ze zrozumiem publikacji naukowych, dokumentacji technologicznej, instrukcji obsługi urządzeń (maszyn) oraz podobnych dokumentów.
TZiZ_1A_U05Ma umiejętność samokształcenia się m.in. w celu podnoszenia kompetencji zawodowych.
TZiZ_1A_U11Posiada podstawowe umiejętności rozwiązywania problemów inżynierskich związanych z projektowaniem, wyposażaniem i eksploatacją linii technologicznych przemysłu spożywczego, potrafi wykorzystać poznane metody komputerowej analizy i oceny problemów technologicznych.
TZiZ_1A_U20Potrafi podejmować działania mające na celu rozwiązywanie problemów techniczno-technologicznych w przetwórstwie surowców żywnościowych pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Zna wady i zalety podejmowanych działań.
TZiZ_1A_U27Potrafi dobrać maszyny i urządzenia niezbędne do prawidłowego przeprowadzenia procesu technologicznego związanego z przetwórstwem żywności.
TZiZ_1A_U28Potrafi zaprojektować linie technologiczne dobierając adekwatne do danego procesu maszyny i urządzenia.
TZiZ_1A_U29Posiada znajomość wad i zalet podejmowanych działań mających na celu rozwiązywanie problemów zawodowych.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U01posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R1A_U02posiada umiejętność precyzyjnego porozumiewania się z różnymi podmiotami w formie werbalnej, pisemnej i graficznej
R1A_U03stosuje podstawowe technologie informatyczne w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji z zakresu produkcji rolniczej i leśnej
R1A_U04wykonuje pod kierunkiem opiekuna naukowego proste zadanie badawcze lub projektowe dotyczące szeroko rozumianego rolnictwa, prawidłowo interpretuje rezultaty i wyciąga wnioski
R1A_U05dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów
R1A_U06posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów
R1A_U07posiada znajomość wad i zalet podejmowanych działań mających na celu rozwiązywanie zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia kompetencji inżynierskich
R1A_U08posiada umiejętność przygotowania typowych prac pisemnych w języku polskim i języku obcym, uznawanym za podstawowy dla dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, dotyczących zagadnień szczegółowych, z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych, a także różnych źródeł
R1A_U10ma umiejętności językowe w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, zgodne z wymaganiami określonymi dla poziomu B2 Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U01potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski
InzA_U02potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne
InzA_U03potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - dostrzegać ich aspekty systemowe i pozatechniczne
InzA_U04potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich
InzA_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
InzA_U07potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia
InzA_U08potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją - zaprojektować proste urządzenie, obiekt, system lub proces, typowe dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi
Cel przedmiotuC-4Przygotowanie studentów do rozwiązywania problemów inżynierskich związanych z projektowaniem i eksploatacją linii technologicznych.
Treści programoweT-W-1Jednostki układu SI i ich zastosowania w inżynierii procesowej
T-K-1Jednostki układu SI i ich zastosowania w inżynierii procesowej
T-K-2Uogólniony stan naprężeń
T-K-3Podstawowe właściwości płynów
T-K-4Ciecze lepkosprężyste, charakterystyka reologiczna, równanie stanu reologicznego
T-K-5Podstawy reologii żywności, analogi mechaniczne symulujące zachowania reologiczne materiałów lepkosprężystych
T-K-6Dynamika płynów rzeczywistych, przepływy
T-K-8Opory przepływu płynów przez przewody
T-K-7Dynamika płynów rzeczywistych
T-W-2Uogólniony stan naprężeń
T-W-3Podstawowe właściwości płynów
T-W-4Prawo lepkości Newtona.
T-W-5Ciecze lepkosprężyste, charakterystyka reologiczna, równanie stanu reologicznego
T-W-6Podstawy reologii żywności, analogi mechaniczne symulujące zachowania reologiczne materiałów lepkosprężystych
T-W-7Dynamika płynów doskonałych
T-W-8Dynamika płynów rzeczywistych
T-W-9Opory przepływu płynów przez przewody
T-W-10Przepływy cieczy nienewtonowskich
T-W-11Ogólna charakterystyka procesów cieplnych
T-W-12Wymienniki ciepła
T-W-13Podstawy przenoszenia masy
T-W-14Teoria rozdzielania układów niejednorodnych
T-W-15Zamrażanie żywności
T-K-9Przewodzenie ciepła w warunkach ustalonych
T-K-10Obliczanie wymienników ciepła
Metody nauczaniaM-1Wykłady informacyjny z prezentacją multimedialną.
M-2Ćwiczenia rachunkowe.
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Uczestnictwo w dyskusji na konwersatoriach
S-2Ocena podsumowująca: Kolokwium zaliczające konwersatoria
S-3Ocena podsumowująca: Egzamin
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi rozwiązywać problemów inżynierskich związanch z projektowaniem i eksploatacją linii technologicznych.
3,0Student potrafi rozwiązywać problemy inżynierskie związane z projektowaniem i eksploatacją linii technologicznych w zadowalającym stopniu, ale z licznymi błędami.
3,5Student potrafi rozwiązywać problemy inżynierskie związane z projektowaniem i eksploatacją linii technologicznych w zadowalającym stopniu, ale ze znacznymi niedociągnięciami.
4,0Student dobrze potrafi rozwiązywać problemy inżynierskie związane z projektowaniem i eksploatacją linii technologicznych.
4,5Student bardzo dobrze potrafi rozwiązywać problemy inżynierskie związane z projektowaniem i eksploatacją linii technologicznych.
5,0Student znakomicie potrafi rozwiązywać problemy inżynierskie związane z projektowaniem i eksploatacją linii technologicznych.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTZiZ_1A_C4_K01Ma świadomość ryzyka i poczucie odpowiedzialności za rozwiązywanie problemów inżynierskich.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZiZ_1A_K01Ma świadomość swojej wiedzy i umiejętności. Rozumie potrzebę i zna możliwości ciągłego dokształcania się i samodoskonalenia. Wyznacza kierunki własnego rozwoju i kształcenia (studia drugiego i trzeciego stopnia, studia podyplomowe, kursy).
TZiZ_1A_K02Ma świadomość ważności zachowań w sposób profesjonalny, przestrzegania zasad etyki zawodowej i poszanowania różnorodności poglądów i kultur.
TZiZ_1A_K03Ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszeniu odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadanie. Potrafi współdziałać i pracować w grupie oraz określić priorytety służące realizacji określonych zadań.
TZiZ_1A_K04Ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego przetwórstwa żywności i żywienia człowieka.
TZiZ_1A_K05Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy.
TZiZ_1A_K06Ma świadomość roli społecznej absolwenta uczelni a zwłaszcza rozumie potrzebę popularyzacji nabytej wiedzy. Potrafi przyjąć rolę lidera.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_K01rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie
R1A_K02potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role
R1A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
R1A_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
R1A_K05ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości, dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego
R1A_K06ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska
R1A_K07ma świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu
R1A_K08potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
InzA_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-1Przekazanie wiedzy z zakresu inżynierii procesów stosowanych w technologii żywności.
C-2Zapoznanie studentów z reologicznymi metodami badania i opisu własności lepko-sprężystych artykułów żywnościowych.
C-4Przygotowanie studentów do rozwiązywania problemów inżynierskich związanych z projektowaniem i eksploatacją linii technologicznych.
C-3Ukształtowanie umiejętności badania i charakteryzowania mechanicznych cech żywności.
Treści programoweT-W-1Jednostki układu SI i ich zastosowania w inżynierii procesowej
T-K-1Jednostki układu SI i ich zastosowania w inżynierii procesowej
T-K-2Uogólniony stan naprężeń
T-K-3Podstawowe właściwości płynów
T-K-4Ciecze lepkosprężyste, charakterystyka reologiczna, równanie stanu reologicznego
T-K-5Podstawy reologii żywności, analogi mechaniczne symulujące zachowania reologiczne materiałów lepkosprężystych
T-K-6Dynamika płynów rzeczywistych, przepływy
T-K-8Opory przepływu płynów przez przewody
T-K-7Dynamika płynów rzeczywistych
T-W-2Uogólniony stan naprężeń
T-W-3Podstawowe właściwości płynów
T-W-4Prawo lepkości Newtona.
T-W-5Ciecze lepkosprężyste, charakterystyka reologiczna, równanie stanu reologicznego
T-W-6Podstawy reologii żywności, analogi mechaniczne symulujące zachowania reologiczne materiałów lepkosprężystych
T-W-7Dynamika płynów doskonałych
T-W-8Dynamika płynów rzeczywistych
T-W-9Opory przepływu płynów przez przewody
T-W-10Przepływy cieczy nienewtonowskich
T-W-11Ogólna charakterystyka procesów cieplnych
T-W-12Wymienniki ciepła
T-W-13Podstawy przenoszenia masy
T-W-14Teoria rozdzielania układów niejednorodnych
T-W-15Zamrażanie żywności
T-K-9Przewodzenie ciepła w warunkach ustalonych
T-K-10Obliczanie wymienników ciepła
Metody nauczaniaM-1Wykłady informacyjny z prezentacją multimedialną.
M-2Ćwiczenia rachunkowe.
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Uczestnictwo w dyskusji na konwersatoriach
S-2Ocena podsumowująca: Kolokwium zaliczające konwersatoria
S-3Ocena podsumowująca: Egzamin
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie ma świadomości ryzyka i poczucia odpowiedzialności za rozwiązywanie problemów inżynierskich.
3,0Student ma częściową świadomość ryzyka i poczucie odpowiedzialności za rozwiązywanie problemów inżynierskich.
3,5Student ma zadowalającą świadomość ryzyka i poczucie odpowiedzialności za rozwiązywanie problemów inżynierskich.
4,0Student ma świadomość ryzyka i poczucie odpowiedzialności za rozwiązywanie problemów inżynierskich.
4,5Student ma znaczną świadomość ryzyka i poczucie odpowiedzialności za rozwiązywanie problemów inżynierskich.
5,0Student ma pełną świadomość ryzyka i poczucie odpowiedzialności za rozwiązywanie problemów inżynierskich.