Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Towaroznawstwo (S1)

Sylabus przedmiotu Zarządzanie jakością w turystyce:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Towaroznawstwo
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk społecznych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Zarządzanie jakością w turystyce
Specjalność usługi turystyczne
Jednostka prowadząca Katedra Towaroznawstwa, Oceny Jakości, Inżynierii Procesowej i Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Dominika Plust <Dominika.Plust@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Marek Szczygielski <Marek.Szczygielski@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL4 30 2,00,50zaliczenie
wykładyW4 15 1,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Wiedza i zaliczenie z przedmiotu Prawo żywnościowe
W-2podstawowa wiedza z zakresu obsługi pakietu Microsoft Office i internetu

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z zasadami i narzędziami zarządzania jakością.
C-2Ukształtowanie umiejętności z zakresu stosowania narzędzi i metod zarządzania jakością oraz dokumentowania systemów zarządzania jakością w turystyce.
C-3Zapoznanie z filozofią jakosci, systemowym podejściem do zarządzania jakością, bezpieczeństwem żywności i systemami zarządzania jakoscią żywności.
C-4Nabycie podstawowej wiedzy z zakresu obligatoryjnych i dobrowolnych systemów zapewnienia jakości stosowanych w turystyce.
C-5Nabycie praktycznej umiejętności sporządzania dokumentacji systemów zarządzania jakoscią
C-6Ukształtowanie umiejętności z zakresu stosowania narzedzi i metod zarządzania jakością oraz dokumentowania systemów zarządzania jakością.
C-7Nabycie podstawowej wiedzy z zakresu obligatoryjnych i dobrowolnych systemów zapewnienia jakości
C-8Nabycie wiedzy potrzebnej do podjęcia działań na rzecz wprowadzenia systemu ISO 9001.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Ćwiczenie organizacyjne. Przydzielenie tematów do opracowania projektu.2
T-L-2Wartościowanie jakości usług.2
T-L-3Koncepcje jakości - prezentacje.2
T-L-4Narzędzia wspomagające zarządzanie jakościa.4
T-L-5Kolokwium2
T-L-6Dokumentacja systemów zarządzania jakością.2
T-L-7Elementy obligatoryjnych standardów zapewnienia bezpieczeństwa zywności w gastronomii.6
T-L-8Wymagania ISO 9001.2
T-L-9Auditowanie - studium przypadku.2
T-L-10Elementy zarządzania środowiskowego.2
T-L-11ISO a TQM2
T-L-12Kolokwium2
30
wykłady
T-W-1Jakość - definicje, rodzaje, standardy w turystyce.2
T-W-2Narzędzia wspomagające zarządzanie jakością2
T-W-3Metody wspomagające zarządzanie jakością2
T-W-4Obowiązkowe systemy w zakresie zarządzania jakością (GHP/GMP, HACCP).4
T-W-5Zarządzanie jakością organizacji: ISO 90012
T-W-6Audity - rodzaje, przebieg, dokumentacja2
T-W-7Kolokwium zaliczeniowe1
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach30
A-L-2opracowanie projektu5
A-L-3przygotowanie do zajęć15
A-L-4przygotowanie do kolokwiów10
60
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2przygotowanie do kolokwium zaliczeniowego15
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny
M-2metoda przypadków
M-3metoda projektów
M-4ćwiczenia laboratoryjne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: pisemne sprawdziany na początku zajęć
S-2Ocena formująca: projekt i prezentacja
S-3Ocena podsumowująca: kolokwia zaliczeniowe w formie testów
S-4Ocena podsumowująca: test zaliczeniowy

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TOW_1A_C10ut_W01
Student ma podstawową wiedzę w zakresie metod i narzędzi zarządzania jakością oraz wymaganych prawem krajowym i unijnym wymagań higienicznych i technologicznych stawianych zakładom gastronomicznym i hotelarskim
TOW_1A_W05, TOW_1A_W06, TOW_1A_W11, TOW_1A_W19S1A_W01, S1A_W02, S1A_W03, S1A_W04, S1A_W07, S1A_W08, S1A_W09, S1A_W10, S1A_W11InzA_W01, InzA_W02, InzA_W03, InzA_W04C-1, C-2, C-4, C-3T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-6, T-L-7M-1, M-3, M-4S-1, S-3, S-2, S-4
TOW_1A_C10ut_W02
Student posiada podstawową wiedzę w zakresie jakości żywności, zarządzania jakością, norm i normalizacji oraz wiedzę w zakresie obligatoryjnych i dobrowolnych systemów zarządzania jakością w hotelarstwie i gastronomii.
TOW_1A_W14, TOW_1A_W15, TOW_1A_W17, TOW_1A_W19, TOW_1A_W23, TOW_1A_W24, TOW_1A_W25S1A_W01, S1A_W02, S1A_W03, S1A_W04, S1A_W05, S1A_W06, S1A_W07, S1A_W09, S1A_W10, S1A_W11InzA_W01, InzA_W02, InzA_W03, InzA_W04, InzA_W05C-4, C-3, C-5, C-6, C-7, C-8T-W-1, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-L-6, T-L-7, T-L-8, T-L-9, T-L-11, T-L-10M-1, M-2, M-4S-1, S-3, S-4

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TOW_1A_C10ut_U01
Student posiada podstawową umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z literatury, internetowych baz aktów prawnych i innych źródeł. Potrafi uzyskane informacje integrować, dokonać ich interpretacji, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie dotyczące systemów zarządzania jakością.
TOW_1A_U01, TOW_1A_U06, TOW_1A_U12S1A_U01, S1A_U02, S1A_U03, S1A_U04, S1A_U05, S1A_U07InzA_U01, InzA_U02, InzA_U04, InzA_U05, InzA_U06, InzA_U07, InzA_U08C-1, C-2, C-3T-W-2, T-W-3, T-L-4M-1, M-3, M-4S-2, S-4
TOW_1A_C10ut_U02
Student potrafi pracować indywidualnie i w zespole nad zadaniami z zakresu dokumentacji systemów zarządzania jakością, umie oszacować czas potrzebny na realizację zleconego zadania, potrafi opracować i zrealizować harmonogram prac zapewniający dotrzymanie terminów.
TOW_1A_U04, TOW_1A_U05, TOW_1A_U06, TOW_1A_U16S1A_U01, S1A_U02, S1A_U03, S1A_U04, S1A_U05, S1A_U06, S1A_U07, S1A_U10InzA_U01, InzA_U02, InzA_U03, InzA_U04, InzA_U05, InzA_U06, InzA_U07, InzA_U08C-4, C-5, C-6, C-7, C-8T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-L-6, T-L-7, T-L-8, T-L-9, T-L-11, T-L-10M-1, M-2, M-4S-1, S-3, S-4

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TOW_1A_C10ut_K01
Student ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszeniu odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadanie. Potrafi przyjąć rolę lidera.
TOW_1A_K01, TOW_1A_K02, TOW_1A_K04S1A_K01, S1A_K02, S1A_K03, S1A_K04, S1A_K05, S1A_K06, S1A_K07InzA_K01, InzA_K02C-3T-L-3M-1, M-3S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TOW_1A_C10ut_W01
Student ma podstawową wiedzę w zakresie metod i narzędzi zarządzania jakością oraz wymaganych prawem krajowym i unijnym wymagań higienicznych i technologicznych stawianych zakładom gastronomicznym i hotelarskim
2,0
3,0Student posiada podstawową wiedzę z zakresu metod i narzędzi zarządzania jakością oraz wymagań higienicznych i technologicznych właściwych dla zakładów spożywczych i potrafi scharakteryzować te wymagania dla poszczególnych branż przemysłu spożywczego.
3,5
4,0
4,5
5,0
TOW_1A_C10ut_W02
Student posiada podstawową wiedzę w zakresie jakości żywności, zarządzania jakością, norm i normalizacji oraz wiedzę w zakresie obligatoryjnych i dobrowolnych systemów zarządzania jakością w hotelarstwie i gastronomii.
2,0
3,0Student potrafi rozróznić i scharakteryzować systemy zarządzania jakością. Jest w stanie zidentyfikowac zagrożenia dla bezpieczeństwa zdrowotnego i jakości sensorycznej mogące wystąpić podczas procesu technologicznego.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TOW_1A_C10ut_U01
Student posiada podstawową umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z literatury, internetowych baz aktów prawnych i innych źródeł. Potrafi uzyskane informacje integrować, dokonać ich interpretacji, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie dotyczące systemów zarządzania jakością.
2,0
3,0Student potrafi pozyskać i interpretować aktualne wymagania w zakresie prawa żywnościowego, w tym dotyczące systemów zarządzania jakością w produkcji żywności.
3,5
4,0
4,5
5,0
TOW_1A_C10ut_U02
Student potrafi pracować indywidualnie i w zespole nad zadaniami z zakresu dokumentacji systemów zarządzania jakością, umie oszacować czas potrzebny na realizację zleconego zadania, potrafi opracować i zrealizować harmonogram prac zapewniający dotrzymanie terminów.
2,0
3,0Student potrafi opracować podstawową dokumentację z zakresu bezpieczeństwa żywności a także elementy dokumentacji systemów dobrowolnych. Potrafi przeprowadzić audit wewnętrzny./
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TOW_1A_C10ut_K01
Student ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszeniu odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadanie. Potrafi przyjąć rolę lidera.
2,0
3,0Pracuje w grupie, niechętnie przyjmuje pozycję lidera
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Kachniewska M., Zarządzanie jakością usług turystycznych, Difin, 2002
  2. Hamrol A., Zarządzanie jakością z przykładami, Wydawnictwo Naukowe PWN, 2011
  3. Kowalczyk J.(red.), Standardy jakości w turystyce, MGiPDT, 2004

Literatura dodatkowa

  1. Wiśniewska M., Malinowska E., Zarządzanie jakością żywności. Systemy, koncepcje, instrumenty, Difin, 2011
  2. Luning P.A., Marcelis W.J., Jongen W.M.F, Zarządzanie jakością żywności. Ujęcie technologiczno-menedżerskie, WNT, 2004
  3. Kowalczyk S., Bezpieczeństwo żywności w erze globalizacji, Wydawnictwo SGGW, 2009

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Ćwiczenie organizacyjne. Przydzielenie tematów do opracowania projektu.2
T-L-2Wartościowanie jakości usług.2
T-L-3Koncepcje jakości - prezentacje.2
T-L-4Narzędzia wspomagające zarządzanie jakościa.4
T-L-5Kolokwium2
T-L-6Dokumentacja systemów zarządzania jakością.2
T-L-7Elementy obligatoryjnych standardów zapewnienia bezpieczeństwa zywności w gastronomii.6
T-L-8Wymagania ISO 9001.2
T-L-9Auditowanie - studium przypadku.2
T-L-10Elementy zarządzania środowiskowego.2
T-L-11ISO a TQM2
T-L-12Kolokwium2
30

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Jakość - definicje, rodzaje, standardy w turystyce.2
T-W-2Narzędzia wspomagające zarządzanie jakością2
T-W-3Metody wspomagające zarządzanie jakością2
T-W-4Obowiązkowe systemy w zakresie zarządzania jakością (GHP/GMP, HACCP).4
T-W-5Zarządzanie jakością organizacji: ISO 90012
T-W-6Audity - rodzaje, przebieg, dokumentacja2
T-W-7Kolokwium zaliczeniowe1
15

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach30
A-L-2opracowanie projektu5
A-L-3przygotowanie do zajęć15
A-L-4przygotowanie do kolokwiów10
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2przygotowanie do kolokwium zaliczeniowego15
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTOW_1A_C10ut_W01Student ma podstawową wiedzę w zakresie metod i narzędzi zarządzania jakością oraz wymaganych prawem krajowym i unijnym wymagań higienicznych i technologicznych stawianych zakładom gastronomicznym i hotelarskim
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTOW_1A_W05Ma podstawową wiedzę w zakresie ekonomiki zarządzania przedsiębiorstwem, handlu, prawa patentowego i ochrony własności intelektualnej. Ma podstawową wiedzę na temat cyklu życia produktu, produktywności, narzędzi marketingowych stosowanych przy wprowadzaniu nowego produktu na rynek.
TOW_1A_W06Ma podstawową wiedzę w zakresie nauk społecznych i humanistycznych, ich miejscu w systemie nauk i relacjach do innych nauk. Ma wiedzę z zakresu fizjologii pracy.
TOW_1A_W11Posiada podstawową wiedzę z zakresu zarządzania i marketingu, systemów zarządzania jakością i zarządzania bezpieczeństwem żywności. Ma wiedzę na temat segmentacji rynku. Zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości oraz podstaw rachunkowości.
TOW_1A_W19Posiada wiedzę na temat zasad funkcjonowania różnych form usług służących zaspokajaniu materialnych i niematerialnych potrzeb człowieka. Ma wiedzę na temat organizacji i programowania usług.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS1A_W01ma podstawową wiedzę o charakterze nauk społecznych, ich miejscu w systemie nauk i relacjach do innych nauk
S1A_W02posiada podstawową wiedzę o różnych rodzajach struktur i instytucji społecznych (kulturowych, politycznych, prawnych, ekonomicznych), w szczególności ich istotnych elementach
S1A_W03ma podstawową wiedzę o relacjach między strukturami i instytucjami społecznymi w skali krajowej, międzynarodowej i międzykulturowej
S1A_W04zna rodzaje więzi społecznych odpowiadające dziedzinom nauki i dyscyplinom naukowym, właściwym dla studiowanego kierunku studiów oraz zna rządzące nimi prawidłowości
S1A_W07ma wiedzę o normach i regułach (prawnych, organizacyjnych, moralnych, etycznych) organizujących struktury i instytucje społeczne i rządzących nimi prawidłowościach oraz o ich źródłach, naturze, zmianach i sposobach działania
S1A_W08ma wiedzę o procesach zmian struktur i instytucji społecznych oraz ich elementów, o przyczynach, przebiegu, skali i konsekwencjach tych zmian
S1A_W09ma wiedzę o poglądach na temat struktur i instytucji społecznych oraz rodzajów więzi społecznych i o ich historycznej ewolucji
S1A_W10zna i rozumie podstawowe pojęcia i zasady z zakresu ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego
S1A_W11zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W01ma podstawową wiedzę o cyklu życia urządzeń, obiektów i systemów technicznych
InzA_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
InzA_W03ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych uwarunkowań działalności inżynierskiej
InzA_W04ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z zasadami i narzędziami zarządzania jakością.
C-2Ukształtowanie umiejętności z zakresu stosowania narzędzi i metod zarządzania jakością oraz dokumentowania systemów zarządzania jakością w turystyce.
C-4Nabycie podstawowej wiedzy z zakresu obligatoryjnych i dobrowolnych systemów zapewnienia jakości stosowanych w turystyce.
C-3Zapoznanie z filozofią jakosci, systemowym podejściem do zarządzania jakością, bezpieczeństwem żywności i systemami zarządzania jakoscią żywności.
Treści programoweT-W-1Jakość - definicje, rodzaje, standardy w turystyce.
T-W-2Narzędzia wspomagające zarządzanie jakością
T-W-3Metody wspomagające zarządzanie jakością
T-W-4Obowiązkowe systemy w zakresie zarządzania jakością (GHP/GMP, HACCP).
T-L-2Wartościowanie jakości usług.
T-L-3Koncepcje jakości - prezentacje.
T-L-4Narzędzia wspomagające zarządzanie jakościa.
T-L-6Dokumentacja systemów zarządzania jakością.
T-L-7Elementy obligatoryjnych standardów zapewnienia bezpieczeństwa zywności w gastronomii.
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-3metoda projektów
M-4ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: pisemne sprawdziany na początku zajęć
S-3Ocena podsumowująca: kolokwia zaliczeniowe w formie testów
S-2Ocena formująca: projekt i prezentacja
S-4Ocena podsumowująca: test zaliczeniowy
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student posiada podstawową wiedzę z zakresu metod i narzędzi zarządzania jakością oraz wymagań higienicznych i technologicznych właściwych dla zakładów spożywczych i potrafi scharakteryzować te wymagania dla poszczególnych branż przemysłu spożywczego.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTOW_1A_C10ut_W02Student posiada podstawową wiedzę w zakresie jakości żywności, zarządzania jakością, norm i normalizacji oraz wiedzę w zakresie obligatoryjnych i dobrowolnych systemów zarządzania jakością w hotelarstwie i gastronomii.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTOW_1A_W14Posiada wiedzę związaną z charakterystyką towaroznawczą surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego. Posiada wiedzę w zakresie charakterystyki towaroznawczej ubocznych surowców i produktów przemysłu spożywczego. Posiada podstawową wiadomości z zakresu przetwórstwa produktów pochodzenia zwierzęcego z uwzględnieniem technologii pozyskiwania i przetwarzania oraz ich właściwości.
TOW_1A_W15Posiada wiedzę związaną z charakterystyką towaroznawczą surowców i produktów pochodzenia roślinnego. Posiada podstawowe wiadomości z zakresu przetwórstwa produktów pochodzenia roślinnego z uwzględnieniem technologii pozyskiwania i przetwarzania oraz ich właściwości. Zna pojęcie żywności ekologicznej.
TOW_1A_W17Posiada uporządkowaną wiedzę na temat metod zabezpieczenia surowców i produktów rolno-spożywczych i przemysłowych podczas transportu, przechowywania i dystrybucji. Ma wiedzę w zakresie podziału i przeglądu materiałów do produkcji opakowań, ich podział, ocenę, certyfikację, oznakowania oraz ich dobór.
TOW_1A_W19Posiada wiedzę na temat zasad funkcjonowania różnych form usług służących zaspokajaniu materialnych i niematerialnych potrzeb człowieka. Ma wiedzę na temat organizacji i programowania usług.
TOW_1A_W23Ma wiedzę na temat oddziaływania środowiska pomiędzy towarami żywnościowymi i nieżywnościowymi oraz pomiędzy środowiskiem a człowiekiem.
TOW_1A_W24Zna źródła, z których można pozyskać środki na dofinansowanie działalności. Ma ogólną orientację w podstawowych problemach towaroznawstwa na poziomie inżynierskim.
TOW_1A_W25Ma wiedzę ogólną o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach organizacji, przyrody nieożywionej oraz technicznych zadaniach inżynierskich. Wykazuje się znajomością podstawowych metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał środowiska w celu poprawy jakości życia człowieka.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS1A_W01ma podstawową wiedzę o charakterze nauk społecznych, ich miejscu w systemie nauk i relacjach do innych nauk
S1A_W02posiada podstawową wiedzę o różnych rodzajach struktur i instytucji społecznych (kulturowych, politycznych, prawnych, ekonomicznych), w szczególności ich istotnych elementach
S1A_W03ma podstawową wiedzę o relacjach między strukturami i instytucjami społecznymi w skali krajowej, międzynarodowej i międzykulturowej
S1A_W04zna rodzaje więzi społecznych odpowiadające dziedzinom nauki i dyscyplinom naukowym, właściwym dla studiowanego kierunku studiów oraz zna rządzące nimi prawidłowości
S1A_W05ma podstawową wiedzę o człowieku, w szczególności jako podmiocie konstytuującym struktury społeczne i zasady ich funkcjonowania, a także działającym w tych strukturach
S1A_W06zna metody i narzędzia, w tym techniki pozyskiwania danych, właściwe dla dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, pozwalające opisywać struktury i instytucje społeczne oraz procesy w nich i między nimi zachodzące
S1A_W07ma wiedzę o normach i regułach (prawnych, organizacyjnych, moralnych, etycznych) organizujących struktury i instytucje społeczne i rządzących nimi prawidłowościach oraz o ich źródłach, naturze, zmianach i sposobach działania
S1A_W09ma wiedzę o poglądach na temat struktur i instytucji społecznych oraz rodzajów więzi społecznych i o ich historycznej ewolucji
S1A_W10zna i rozumie podstawowe pojęcia i zasady z zakresu ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego
S1A_W11zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W01ma podstawową wiedzę o cyklu życia urządzeń, obiektów i systemów technicznych
InzA_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
InzA_W03ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych uwarunkowań działalności inżynierskiej
InzA_W04ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
InzA_W05zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-4Nabycie podstawowej wiedzy z zakresu obligatoryjnych i dobrowolnych systemów zapewnienia jakości stosowanych w turystyce.
C-3Zapoznanie z filozofią jakosci, systemowym podejściem do zarządzania jakością, bezpieczeństwem żywności i systemami zarządzania jakoscią żywności.
C-5Nabycie praktycznej umiejętności sporządzania dokumentacji systemów zarządzania jakoscią
C-6Ukształtowanie umiejętności z zakresu stosowania narzedzi i metod zarządzania jakością oraz dokumentowania systemów zarządzania jakością.
C-7Nabycie podstawowej wiedzy z zakresu obligatoryjnych i dobrowolnych systemów zapewnienia jakości
C-8Nabycie wiedzy potrzebnej do podjęcia działań na rzecz wprowadzenia systemu ISO 9001.
Treści programoweT-W-1Jakość - definicje, rodzaje, standardy w turystyce.
T-W-4Obowiązkowe systemy w zakresie zarządzania jakością (GHP/GMP, HACCP).
T-W-5Zarządzanie jakością organizacji: ISO 9001
T-W-6Audity - rodzaje, przebieg, dokumentacja
T-L-6Dokumentacja systemów zarządzania jakością.
T-L-7Elementy obligatoryjnych standardów zapewnienia bezpieczeństwa zywności w gastronomii.
T-L-8Wymagania ISO 9001.
T-L-9Auditowanie - studium przypadku.
T-L-11ISO a TQM
T-L-10Elementy zarządzania środowiskowego.
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-2metoda przypadków
M-4ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: pisemne sprawdziany na początku zajęć
S-3Ocena podsumowująca: kolokwia zaliczeniowe w formie testów
S-4Ocena podsumowująca: test zaliczeniowy
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi rozróznić i scharakteryzować systemy zarządzania jakością. Jest w stanie zidentyfikowac zagrożenia dla bezpieczeństwa zdrowotnego i jakości sensorycznej mogące wystąpić podczas procesu technologicznego.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTOW_1A_C10ut_U01Student posiada podstawową umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z literatury, internetowych baz aktów prawnych i innych źródeł. Potrafi uzyskane informacje integrować, dokonać ich interpretacji, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie dotyczące systemów zarządzania jakością.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTOW_1A_U01Posiada umiejętność posługiwania się poprawną terminologią i nomenklaturą z zakresu studiowanego kierunku. Wykorzystuje podstawowe techniki laboratoryjne. Dobiera właściwe metody i procedury analityczne. Potrafi określić wiarygodność analiz. Potrafi posługiwać się instrumentami oraz katalogami sprzętu, odczynników i akcesoriów.
TOW_1A_U06Potrafi prognozować procesy z wykorzystaniem standardowych narzędzi właściwych dla kierunku Towaroznawstwo.
TOW_1A_U12Wykazuje umiejętność znajdowania, zrozumienia, analizy i wykorzystania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS1A_U01potrafi prawidłowo interpretować zjawiska społeczne (kulturowe, polityczne, prawne, ekonomiczne) w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
S1A_U02potrafi wykorzystać podstawową wiedzę teoretyczną i pozyskiwać dane do analizowania konkretnych procesów i zjawisk społecznych (kulturowych, politycznych, prawnych, gospodarczych) w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
S1A_U03potrafi właściwie analizować przyczyny i przebieg konkretnych procesów i zjawisk społecznych (kulturowych, politycznych, prawnych, gospodarczych) w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
S1A_U04potrafi prognozować procesy i zjawiska społeczne (kulturowe, polityczne, prawne, ekonomiczne) z wykorzystaniem standardowych metod i narzędzi w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
S1A_U05prawidłowo posługuje się systemami normatywnymi oraz wybranymi normami i regułami (prawnymi, zawodowymi, moralnymi) w celu rozwiązania konkretnego zadania z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
S1A_U07analizuje proponowane rozwiązania konkretnych problemów i proponuje, w tym zakresie odpowiednie rozstrzygnięcia
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U01potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski
InzA_U02potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne
InzA_U04potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich
InzA_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
InzA_U07potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia
InzA_U08potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją - zaprojektować proste urządzenie, obiekt, system lub proces, typowe dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z zasadami i narzędziami zarządzania jakością.
C-2Ukształtowanie umiejętności z zakresu stosowania narzędzi i metod zarządzania jakością oraz dokumentowania systemów zarządzania jakością w turystyce.
C-3Zapoznanie z filozofią jakosci, systemowym podejściem do zarządzania jakością, bezpieczeństwem żywności i systemami zarządzania jakoscią żywności.
Treści programoweT-W-2Narzędzia wspomagające zarządzanie jakością
T-W-3Metody wspomagające zarządzanie jakością
T-L-4Narzędzia wspomagające zarządzanie jakościa.
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-3metoda projektów
M-4ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: projekt i prezentacja
S-4Ocena podsumowująca: test zaliczeniowy
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi pozyskać i interpretować aktualne wymagania w zakresie prawa żywnościowego, w tym dotyczące systemów zarządzania jakością w produkcji żywności.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTOW_1A_C10ut_U02Student potrafi pracować indywidualnie i w zespole nad zadaniami z zakresu dokumentacji systemów zarządzania jakością, umie oszacować czas potrzebny na realizację zleconego zadania, potrafi opracować i zrealizować harmonogram prac zapewniający dotrzymanie terminów.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTOW_1A_U04Umie dokonać identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkt, produkcję i jakość oraz wykazuje się znajomością zastosowania rutynowych technik inżynierskich do kierunku i profilu studiów.
TOW_1A_U05Potrafi prawidłowo interpretować zjawiska społeczne dotyczące studiowanego kierunku
TOW_1A_U06Potrafi prognozować procesy z wykorzystaniem standardowych narzędzi właściwych dla kierunku Towaroznawstwo.
TOW_1A_U16Posiada umiejętność zarządzania zasobami ludzkimi w przemyśle oraz przedsiębiorstwach.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS1A_U01potrafi prawidłowo interpretować zjawiska społeczne (kulturowe, polityczne, prawne, ekonomiczne) w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
S1A_U02potrafi wykorzystać podstawową wiedzę teoretyczną i pozyskiwać dane do analizowania konkretnych procesów i zjawisk społecznych (kulturowych, politycznych, prawnych, gospodarczych) w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
S1A_U03potrafi właściwie analizować przyczyny i przebieg konkretnych procesów i zjawisk społecznych (kulturowych, politycznych, prawnych, gospodarczych) w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
S1A_U04potrafi prognozować procesy i zjawiska społeczne (kulturowe, polityczne, prawne, ekonomiczne) z wykorzystaniem standardowych metod i narzędzi w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
S1A_U05prawidłowo posługuje się systemami normatywnymi oraz wybranymi normami i regułami (prawnymi, zawodowymi, moralnymi) w celu rozwiązania konkretnego zadania z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
S1A_U06wykorzystuje zdobytą wiedzę do rozstrzygania dylematów pojawiających się w pracy zawodowej
S1A_U07analizuje proponowane rozwiązania konkretnych problemów i proponuje, w tym zakresie odpowiednie rozstrzygnięcia
S1A_U10posiada umiejętność przygotowywania wystąpień ustnych, w języku polskim i języku obcym, w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, dotyczących zagadnień szczegółowych, z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych, a także różnych źródeł
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U01potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski
InzA_U02potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne
InzA_U03potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - dostrzegać ich aspekty systemowe i pozatechniczne
InzA_U04potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich
InzA_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
InzA_U07potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia
InzA_U08potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją - zaprojektować proste urządzenie, obiekt, system lub proces, typowe dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi
Cel przedmiotuC-4Nabycie podstawowej wiedzy z zakresu obligatoryjnych i dobrowolnych systemów zapewnienia jakości stosowanych w turystyce.
C-5Nabycie praktycznej umiejętności sporządzania dokumentacji systemów zarządzania jakoscią
C-6Ukształtowanie umiejętności z zakresu stosowania narzedzi i metod zarządzania jakością oraz dokumentowania systemów zarządzania jakością.
C-7Nabycie podstawowej wiedzy z zakresu obligatoryjnych i dobrowolnych systemów zapewnienia jakości
C-8Nabycie wiedzy potrzebnej do podjęcia działań na rzecz wprowadzenia systemu ISO 9001.
Treści programoweT-W-4Obowiązkowe systemy w zakresie zarządzania jakością (GHP/GMP, HACCP).
T-W-5Zarządzanie jakością organizacji: ISO 9001
T-W-6Audity - rodzaje, przebieg, dokumentacja
T-L-6Dokumentacja systemów zarządzania jakością.
T-L-7Elementy obligatoryjnych standardów zapewnienia bezpieczeństwa zywności w gastronomii.
T-L-8Wymagania ISO 9001.
T-L-9Auditowanie - studium przypadku.
T-L-11ISO a TQM
T-L-10Elementy zarządzania środowiskowego.
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-2metoda przypadków
M-4ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: pisemne sprawdziany na początku zajęć
S-3Ocena podsumowująca: kolokwia zaliczeniowe w formie testów
S-4Ocena podsumowująca: test zaliczeniowy
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi opracować podstawową dokumentację z zakresu bezpieczeństwa żywności a także elementy dokumentacji systemów dobrowolnych. Potrafi przeprowadzić audit wewnętrzny./
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTOW_1A_C10ut_K01Student ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszeniu odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadanie. Potrafi przyjąć rolę lidera.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTOW_1A_K01Ma świadomość poziomu swojej wiedzy i umiejętności oraz postępuje zgodnie z zasadami etyki.
TOW_1A_K02Wykazuje gotowość do pracy zespołowej i ponoszenia konsekwencji za wspólnie realizowane zadania.
TOW_1A_K04Umie przyjąć postawę lidera. Ma świadomość znaczenia zawodowej i etycznej odpowiedzialności za podejmowane działania w zakresie szeroko rozumianego towaroznawstwa i usług.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS1A_K01rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie
S1A_K02potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role
S1A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
S1A_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
S1A_K05umie uczestniczyć w przygotowaniu projektów społecznych (politycznych, gospodarczych, obywatelskich) uwzględniając aspekty prawne, ekonomiczne i polityczne
S1A_K06potrafi uzupełniać i doskonalić nabytą wiedzę i umiejętności
S1A_K07potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
InzA_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-3Zapoznanie z filozofią jakosci, systemowym podejściem do zarządzania jakością, bezpieczeństwem żywności i systemami zarządzania jakoscią żywności.
Treści programoweT-L-3Koncepcje jakości - prezentacje.
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-3metoda projektów
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: projekt i prezentacja
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Pracuje w grupie, niechętnie przyjmuje pozycję lidera
3,5
4,0
4,5
5,0