Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Towaroznawstwo (S1)

Sylabus przedmiotu Aparatura i inżynieria w usługach turystycznych:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Towaroznawstwo
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk społecznych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Aparatura i inżynieria w usługach turystycznych
Specjalność usługi turystyczne
Jednostka prowadząca Zakład Inżynierii Procesowej i Maszynoznawstwa
Nauczyciel odpowiedzialny Roman Drozdowski <Roman.Drozdowski@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Jarosław Majewski <Jaroslaw.Majewski@zut.edu.pl>, Agnieszka Strzelczak <Agnieszka-Strzelczak@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW5 15 1,00,50zaliczenie
laboratoriaL5 15 1,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość podstaw inżynierii chemicznej i procesowej

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Przekazanie wiedzy z zakresu konstrukcji, budowy i zasad eksploatacji maszyn i urządzeń do realizacji procesów jednostkowych w zakładach gastronomicznych i lpodstawowych liniach technologicznych przemysłu spożywczego.
C-2Nabycie umiejętności rozwiązywania problemów inżynierskich związanych z projektowaniem i eksploatacją zakładów gastromomicznych.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1obliczanie przepływu ciepła przez przegrodę, opory przegrody, porównanie współczynników przewodzenia i przenikania ciepła4
T-L-2obliczanie strumienia przepływu przez filtr, prędkości filtracji, współczynnika filtracji2
T-L-2obliczanie sprawności pompy, wysokości pompowania, dobór pompy3
T-L-4Dobór maszyn i urzadzeń przykłady obliczania zapotrzebowania na maszyny i urządzenia3
T-L-5uproszczony bilans zamrazania2
T-L-6zdolnożc tnaca noza, obliczanie wydajności wilka, wyznaczenie mocy napędy wilka1
15
wykłady
T-W-1Procesy przemysłowe, rodzaje, ogólna charakterystyka2
T-W-2Charakterystyka techniczna maszyn i urządzeń2
T-W-3Maszyny i urzadzenia do rozdrabniania żywności2
T-W-4Maszyny i urządzenia do obróbki cieplnej żywnosci2
T-W-5Maszyny i urządzenia do przechowywania, chłodzenia i zamrażania zywności2
T-W-6Urządzenia i maszyny do sortowania, czyszczenia i filtracji2
T-W-7Zawory, Pompy, spręzarki, dmuchawy2
T-W-8Maszyny i urzadzenia do mycia, instalacja wodna1
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajeciach15
A-L-2przygotowanie do zajęc15
30
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2przygotowanie do zajęć10
A-W-3przygotowanie do zaliczenia5
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład z prezentacja multimedialną
M-2cwiczenia audytoryjne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: aktywność na ćwiczeniach
S-2Ocena podsumowująca: zaliczenie ćwiczeń audytoryjnych
S-3Ocena podsumowująca: kolokwium zaliczajace wykłady

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TOW_1A_C8ut_W01
Posiada wiedzę z zakresu konstrukcji, budowy i zasad eksploatacji maszyn i urządzeń do realizacji procesów jednostkowych w gastronomii i wybranych liniach technologicznych przemysłu spożywczego.
TOW_1A_W07, TOW_1A_W08, TOW_1A_W13, TOW_1A_W22S1A_W01, S1A_W04, S1A_W06, S1A_W08, S1A_W10, S1A_W11InzA_W01, InzA_W02, InzA_W04, InzA_W05C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-L-1, T-L-2, T-L-2, T-L-4, T-L-5M-1, M-2S-1, S-2, S-3

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TOW_1A_C8ut_U01
Posiada umiejętność rozwiązywania problemów inżynierskich związanych z projektowaniem i eksploatacją zakładów gastromomicznych.
TOW_1A_U04, TOW_1A_U06, TOW_1A_U09, TOW_1A_U11, TOW_1A_U12, TOW_1A_U13S1A_U01, S1A_U02, S1A_U03, S1A_U04, S1A_U05, S1A_U07, S1A_U09, S1A_U10, S1A_U11InzA_U01, InzA_U02, InzA_U03, InzA_U04, InzA_U05, InzA_U06, InzA_U07, InzA_U08C-2T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-L-1, T-L-2, T-L-2, T-L-4, T-L-5M-1, M-2S-1, S-2, S-3

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TOW_1A_C8ut_K01
Ma świadomość swojej wiedzy w zakresie aparatury i inżynierii w usługach turystycznych oraz potrzebę jej uzupełniania
TOW_1A_K01, TOW_1A_K02, TOW_1A_K03, TOW_1A_K04, TOW_1A_K05, TOW_1A_K08S1A_K01, S1A_K02, S1A_K03, S1A_K04, S1A_K05, S1A_K06, S1A_K07InzA_K01, InzA_K02C-1, C-2T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-L-1, T-L-2, T-L-2, T-L-4, T-L-5M-1, M-2S-1, S-2, S-3

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TOW_1A_C8ut_W01
Posiada wiedzę z zakresu konstrukcji, budowy i zasad eksploatacji maszyn i urządzeń do realizacji procesów jednostkowych w gastronomii i wybranych liniach technologicznych przemysłu spożywczego.
2,0
3,0Student posiada wiedzę z zakresu konstrukcji, budowy i zasad eksploatacji maszyn i urządzeń do realizacji procesów jednostkowych w gastronomii i wybranych liniach technologicznych przemysłu spożywczego na zadowalającym poziomie, ale z licznymi brakami.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TOW_1A_C8ut_U01
Posiada umiejętność rozwiązywania problemów inżynierskich związanych z projektowaniem i eksploatacją zakładów gastromomicznych.
2,0
3,0Student posiada zadowalającą umiejętność rozwiązywania problemów inżynierskich związanych z projektowaniem i eksploatacją zakładów gastromomicznych, ale z licznymi brakami.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TOW_1A_C8ut_K01
Ma świadomość swojej wiedzy w zakresie aparatury i inżynierii w usługach turystycznych oraz potrzebę jej uzupełniania
2,0
3,0Student ma zadowalającą świadomość swojej wiedzy w zakresie aparatury i inżynierii w usługach turystycznych, ale z licznymi brakami oraz częściową potrzebę jej uzupełniania
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Piotr Lewicki, Inzynieria procesowa i aparatura przemysłu spozywczego, WNT, Warszawa, 1999, III

Literatura dodatkowa

  1. Witold Jastrzębski, Wyposażenie techniczne zakładów gastronomicznych, WSiP, Warszawa, 1982, VI

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1obliczanie przepływu ciepła przez przegrodę, opory przegrody, porównanie współczynników przewodzenia i przenikania ciepła4
T-L-2obliczanie strumienia przepływu przez filtr, prędkości filtracji, współczynnika filtracji2
T-L-2obliczanie sprawności pompy, wysokości pompowania, dobór pompy3
T-L-4Dobór maszyn i urzadzeń przykłady obliczania zapotrzebowania na maszyny i urządzenia3
T-L-5uproszczony bilans zamrazania2
T-L-6zdolnożc tnaca noza, obliczanie wydajności wilka, wyznaczenie mocy napędy wilka1
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Procesy przemysłowe, rodzaje, ogólna charakterystyka2
T-W-2Charakterystyka techniczna maszyn i urządzeń2
T-W-3Maszyny i urzadzenia do rozdrabniania żywności2
T-W-4Maszyny i urządzenia do obróbki cieplnej żywnosci2
T-W-5Maszyny i urządzenia do przechowywania, chłodzenia i zamrażania zywności2
T-W-6Urządzenia i maszyny do sortowania, czyszczenia i filtracji2
T-W-7Zawory, Pompy, spręzarki, dmuchawy2
T-W-8Maszyny i urzadzenia do mycia, instalacja wodna1
15

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajeciach15
A-L-2przygotowanie do zajęc15
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2przygotowanie do zajęć10
A-W-3przygotowanie do zaliczenia5
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTOW_1A_C8ut_W01Posiada wiedzę z zakresu konstrukcji, budowy i zasad eksploatacji maszyn i urządzeń do realizacji procesów jednostkowych w gastronomii i wybranych liniach technologicznych przemysłu spożywczego.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTOW_1A_W07Zna podstawowe pojęcia i terminologię inżynierii materiałowej. Ma wiedzę na temat warunków pracy i mechanizmów zużycia materiałów. Ma podstawową wiedzę na temat badania materiałów.
TOW_1A_W08Ma wiedzę na temat podstaw rysunku technicznego, głównych form zapisu graficznego. Posiada podstawową wiedzę dotyczącą czytania rysunków i schematów maszyn, urządzeń i układów technicznych.
TOW_1A_W13Ma podstawową wiedzę w zakresie towaroznawstwa artykułów przemysłowych, w tym biopaliw. Zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich.
TOW_1A_W22Ma podstawową wiedzę dotyczącą pozatechnicznych uwarunkowań działalności inżynierskiej, zna podstawowe zasady BHP.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS1A_W01ma podstawową wiedzę o charakterze nauk społecznych, ich miejscu w systemie nauk i relacjach do innych nauk
S1A_W04zna rodzaje więzi społecznych odpowiadające dziedzinom nauki i dyscyplinom naukowym, właściwym dla studiowanego kierunku studiów oraz zna rządzące nimi prawidłowości
S1A_W06zna metody i narzędzia, w tym techniki pozyskiwania danych, właściwe dla dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, pozwalające opisywać struktury i instytucje społeczne oraz procesy w nich i między nimi zachodzące
S1A_W08ma wiedzę o procesach zmian struktur i instytucji społecznych oraz ich elementów, o przyczynach, przebiegu, skali i konsekwencjach tych zmian
S1A_W10zna i rozumie podstawowe pojęcia i zasady z zakresu ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego
S1A_W11zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W01ma podstawową wiedzę o cyklu życia urządzeń, obiektów i systemów technicznych
InzA_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
InzA_W04ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
InzA_W05zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Przekazanie wiedzy z zakresu konstrukcji, budowy i zasad eksploatacji maszyn i urządzeń do realizacji procesów jednostkowych w zakładach gastronomicznych i lpodstawowych liniach technologicznych przemysłu spożywczego.
Treści programoweT-W-1Procesy przemysłowe, rodzaje, ogólna charakterystyka
T-W-2Charakterystyka techniczna maszyn i urządzeń
T-W-3Maszyny i urzadzenia do rozdrabniania żywności
T-W-4Maszyny i urządzenia do obróbki cieplnej żywnosci
T-W-5Maszyny i urządzenia do przechowywania, chłodzenia i zamrażania zywności
T-W-6Urządzenia i maszyny do sortowania, czyszczenia i filtracji
T-W-7Zawory, Pompy, spręzarki, dmuchawy
T-W-8Maszyny i urzadzenia do mycia, instalacja wodna
T-L-1obliczanie przepływu ciepła przez przegrodę, opory przegrody, porównanie współczynników przewodzenia i przenikania ciepła
T-L-2obliczanie sprawności pompy, wysokości pompowania, dobór pompy
T-L-2obliczanie strumienia przepływu przez filtr, prędkości filtracji, współczynnika filtracji
T-L-4Dobór maszyn i urzadzeń przykłady obliczania zapotrzebowania na maszyny i urządzenia
T-L-5uproszczony bilans zamrazania
Metody nauczaniaM-1Wykład z prezentacja multimedialną
M-2cwiczenia audytoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: aktywność na ćwiczeniach
S-2Ocena podsumowująca: zaliczenie ćwiczeń audytoryjnych
S-3Ocena podsumowująca: kolokwium zaliczajace wykłady
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student posiada wiedzę z zakresu konstrukcji, budowy i zasad eksploatacji maszyn i urządzeń do realizacji procesów jednostkowych w gastronomii i wybranych liniach technologicznych przemysłu spożywczego na zadowalającym poziomie, ale z licznymi brakami.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTOW_1A_C8ut_U01Posiada umiejętność rozwiązywania problemów inżynierskich związanych z projektowaniem i eksploatacją zakładów gastromomicznych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTOW_1A_U04Umie dokonać identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkt, produkcję i jakość oraz wykazuje się znajomością zastosowania rutynowych technik inżynierskich do kierunku i profilu studiów.
TOW_1A_U06Potrafi prognozować procesy z wykorzystaniem standardowych narzędzi właściwych dla kierunku Towaroznawstwo.
TOW_1A_U09Potrafi opracować dokumentację dotyczącą realizacji problemu inżynierskiego i przedstawić ją w formie prezentacji w języku polskim i obcym.
TOW_1A_U11Posiada umiejętność wyrażania własnych pomysłów, wątpliwości, sugestii argumentując je zdobytą wiedzą. Potrafi sformułować wnioski, opracować i zinterpretować wyniki oraz wskazać dalszy kierunek badań.
TOW_1A_U12Wykazuje umiejętność znajdowania, zrozumienia, analizy i wykorzystania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach.
TOW_1A_U13Wykazuje zdolność podejmowania standardowych działań inżynierskich z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów rozwiązujących problemy w zakresie towaroznawstwa i zasobów naturalnych.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS1A_U01potrafi prawidłowo interpretować zjawiska społeczne (kulturowe, polityczne, prawne, ekonomiczne) w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
S1A_U02potrafi wykorzystać podstawową wiedzę teoretyczną i pozyskiwać dane do analizowania konkretnych procesów i zjawisk społecznych (kulturowych, politycznych, prawnych, gospodarczych) w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
S1A_U03potrafi właściwie analizować przyczyny i przebieg konkretnych procesów i zjawisk społecznych (kulturowych, politycznych, prawnych, gospodarczych) w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
S1A_U04potrafi prognozować procesy i zjawiska społeczne (kulturowe, polityczne, prawne, ekonomiczne) z wykorzystaniem standardowych metod i narzędzi w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
S1A_U05prawidłowo posługuje się systemami normatywnymi oraz wybranymi normami i regułami (prawnymi, zawodowymi, moralnymi) w celu rozwiązania konkretnego zadania z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
S1A_U07analizuje proponowane rozwiązania konkretnych problemów i proponuje, w tym zakresie odpowiednie rozstrzygnięcia
S1A_U09posiada umiejętność przygotowania typowych prac pisemnych w języku polskim i języku obcym, uznawanym za podstawowy dla dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, dotyczących zagadnień szczegółowych, z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych, a także różnych źródeł
S1A_U10posiada umiejętność przygotowywania wystąpień ustnych, w języku polskim i języku obcym, w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, dotyczących zagadnień szczegółowych, z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych, a także różnych źródeł
S1A_U11ma umiejętności językowe w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, zgodne z wymaganiami określonymi dla poziomu B2 Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U01potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski
InzA_U02potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne
InzA_U03potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - dostrzegać ich aspekty systemowe i pozatechniczne
InzA_U04potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich
InzA_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
InzA_U07potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia
InzA_U08potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją - zaprojektować proste urządzenie, obiekt, system lub proces, typowe dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi
Cel przedmiotuC-2Nabycie umiejętności rozwiązywania problemów inżynierskich związanych z projektowaniem i eksploatacją zakładów gastromomicznych.
Treści programoweT-W-1Procesy przemysłowe, rodzaje, ogólna charakterystyka
T-W-2Charakterystyka techniczna maszyn i urządzeń
T-W-3Maszyny i urzadzenia do rozdrabniania żywności
T-W-4Maszyny i urządzenia do obróbki cieplnej żywnosci
T-W-5Maszyny i urządzenia do przechowywania, chłodzenia i zamrażania zywności
T-W-6Urządzenia i maszyny do sortowania, czyszczenia i filtracji
T-W-7Zawory, Pompy, spręzarki, dmuchawy
T-W-8Maszyny i urzadzenia do mycia, instalacja wodna
T-L-1obliczanie przepływu ciepła przez przegrodę, opory przegrody, porównanie współczynników przewodzenia i przenikania ciepła
T-L-2obliczanie sprawności pompy, wysokości pompowania, dobór pompy
T-L-2obliczanie strumienia przepływu przez filtr, prędkości filtracji, współczynnika filtracji
T-L-4Dobór maszyn i urzadzeń przykłady obliczania zapotrzebowania na maszyny i urządzenia
T-L-5uproszczony bilans zamrazania
Metody nauczaniaM-1Wykład z prezentacja multimedialną
M-2cwiczenia audytoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: aktywność na ćwiczeniach
S-2Ocena podsumowująca: zaliczenie ćwiczeń audytoryjnych
S-3Ocena podsumowująca: kolokwium zaliczajace wykłady
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student posiada zadowalającą umiejętność rozwiązywania problemów inżynierskich związanych z projektowaniem i eksploatacją zakładów gastromomicznych, ale z licznymi brakami.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTOW_1A_C8ut_K01Ma świadomość swojej wiedzy w zakresie aparatury i inżynierii w usługach turystycznych oraz potrzebę jej uzupełniania
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTOW_1A_K01Ma świadomość poziomu swojej wiedzy i umiejętności oraz postępuje zgodnie z zasadami etyki.
TOW_1A_K02Wykazuje gotowość do pracy zespołowej i ponoszenia konsekwencji za wspólnie realizowane zadania.
TOW_1A_K03Ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej w tym jej wpływu na środowisko i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje.
TOW_1A_K04Umie przyjąć postawę lidera. Ma świadomość znaczenia zawodowej i etycznej odpowiedzialności za podejmowane działania w zakresie szeroko rozumianego towaroznawstwa i usług.
TOW_1A_K05Jest świadomy wartości zdobytej wiedzy.
TOW_1A_K08Ma świadomość dalszego kształcenia i wyznacza kierunki własnego rozwoju.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS1A_K01rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie
S1A_K02potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role
S1A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
S1A_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
S1A_K05umie uczestniczyć w przygotowaniu projektów społecznych (politycznych, gospodarczych, obywatelskich) uwzględniając aspekty prawne, ekonomiczne i polityczne
S1A_K06potrafi uzupełniać i doskonalić nabytą wiedzę i umiejętności
S1A_K07potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
InzA_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-1Przekazanie wiedzy z zakresu konstrukcji, budowy i zasad eksploatacji maszyn i urządzeń do realizacji procesów jednostkowych w zakładach gastronomicznych i lpodstawowych liniach technologicznych przemysłu spożywczego.
C-2Nabycie umiejętności rozwiązywania problemów inżynierskich związanych z projektowaniem i eksploatacją zakładów gastromomicznych.
Treści programoweT-W-1Procesy przemysłowe, rodzaje, ogólna charakterystyka
T-W-2Charakterystyka techniczna maszyn i urządzeń
T-W-3Maszyny i urzadzenia do rozdrabniania żywności
T-W-4Maszyny i urządzenia do obróbki cieplnej żywnosci
T-W-5Maszyny i urządzenia do przechowywania, chłodzenia i zamrażania zywności
T-W-6Urządzenia i maszyny do sortowania, czyszczenia i filtracji
T-W-7Zawory, Pompy, spręzarki, dmuchawy
T-W-8Maszyny i urzadzenia do mycia, instalacja wodna
T-L-1obliczanie przepływu ciepła przez przegrodę, opory przegrody, porównanie współczynników przewodzenia i przenikania ciepła
T-L-2obliczanie sprawności pompy, wysokości pompowania, dobór pompy
T-L-2obliczanie strumienia przepływu przez filtr, prędkości filtracji, współczynnika filtracji
T-L-4Dobór maszyn i urzadzeń przykłady obliczania zapotrzebowania na maszyny i urządzenia
T-L-5uproszczony bilans zamrazania
Metody nauczaniaM-1Wykład z prezentacja multimedialną
M-2cwiczenia audytoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: aktywność na ćwiczeniach
S-2Ocena podsumowująca: zaliczenie ćwiczeń audytoryjnych
S-3Ocena podsumowująca: kolokwium zaliczajace wykłady
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student ma zadowalającą świadomość swojej wiedzy w zakresie aparatury i inżynierii w usługach turystycznych, ale z licznymi brakami oraz częściową potrzebę jej uzupełniania
3,5
4,0
4,5
5,0