Wydział Ekonomiczny - Ekonomia (S2)
specjalność: Konsulting gospodarczy
Sylabus przedmiotu Logistyka turystyczna:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Ekonomia | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | drugiego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | magister | ||
Obszary studiów | nauk społecznych | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Logistyka turystyczna | ||
Specjalność | Gospodarka turystyczna | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Analizy Systemowej i Finansów | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Beata Szczecińska <Beata.Szczecinska@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Ogólna wiedza ekonomiczna o funkcjonowaniu rynku, przedsiębiorstwie jako podmiocie rynku oraz z zakresy organizacji i zarządzania. Podstawowa wiedza z zakresu logistyki. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Nabycie wiedzy z zakresu logistyki turystyki na rynku usług, systemów obsługi klienta, budowania produktu usług, efektywności jego zarządzania. |
C-2 | Nabycie umiejętności projektowania usługi turystycznej oraz systemu organizacji. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
T-W-1 | Wprowadzenie. Rola usług w gospodarkach krajów rozwiniętych. Specyfika usług i trudności w zarządzaniu firmą usługową. | 3 |
T-W-2 | Logistyka w firmach usługowych. Zarządzanie przepływami dóbr rzeczowych i informacji oraz koordynacja czynności. Strategia organizacji usługowej zbudowana na wartości lojalnego klienta. | 3 |
T-W-3 | Projektowanie usługi turystycznej. Diagramy procesów. Lokalizacja, projektowanie i rozkład obiektu usługowego. | 3 |
T-W-4 | Jakość usługi turystycznej i narzędzia jej poprawy. Skargi klientów a jakość usługi. Nowoczesne kanały dostarczania usług. | 4 |
T-W-5 | Praca zaliczeniowa składająca się z 2 części, tj. teoretycznej - test jednokrotnego wyboru oraz praktycznej – zadania. | 2 |
15 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w wykładach | 15 |
A-W-2 | Opanowanie wiedzy przedstawionej na wykładach | 21 |
A-W-3 | Przygotowanie do zaliczenia przedmiotu | 25 |
61 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Metody podające (wykład informacyjny, objaśnianie i wyjaśnianie) |
M-2 | Metody problemowe (wykład problemowy, wykład konwersatoryjny, metody aktywizujące np. metoda przypadków) |
M-3 | Metody praktyczne (wspólne omawianie problemów) |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: Na koniec semestru praca zaliczeniowe składająca się z 2 części, tj. teoretycznej - test jednokrotnego wyboru oraz praktycznej – zadania. |
S-2 | Ocena formująca: Obecność, aktywność i przygotowanie na zajęcia |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
E_2A_D4/4_W01 Posiadanie wiedzy z zakresu logistyki turystyki na rynku usług, systemów obsługi klienta, budowania produktu usług, efektywności jego zarządzania. | E_2A_W01, E_2A_W08, E_2A_W13 | S2A_W01, S2A_W04, S2A_W07, S2A_W09 | C-1 | T-W-3, T-W-1, T-W-2, T-W-4 | M-1, M-3, M-2 | S-2, S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
E_2A_D4/4_U01 Posiadanie umiejętności projektowania usługi turystycznej oraz systemu organizacji. | E_2A_U04, E_2A_U09 | S2A_U01, S2A_U02, S2A_U04, S2A_U05, S2A_U08 | C-2 | T-W-3, T-W-1, T-W-2, T-W-4 | M-3, M-2 | S-2, S-1 |
E_2A_D4/4_U02 Potrafi samodzielnie zdobywać wiedzę i rozwijać swoje umiejętności, korzystając z różnych źródeł. | E_2A_U15, E_2A_U18, E_2A_U01 | S2A_U01, S2A_U03, S2A_U05, S2A_U11 | C-2 | T-W-3, T-W-1, T-W-2, T-W-4 | M-3, M-2 | S-2, S-1 |
E_2A_D4/4_U03 Posiada elementarne umiejętności badawcze pozwalające na analizowanie przykładów. | E_2A_U04, E_2A_U07 | S2A_U01, S2A_U02, S2A_U03, S2A_U05, S2A_U07, S2A_U08 | C-2 | T-W-3, T-W-1, T-W-2, T-W-4 | M-3, M-2 | S-2, S-1 |
E_2A_D4/4_U04 Wykazuje zrozumienie podstawowych instytucji z zakresu logistyki | E_2A_U08 | S2A_U03 | C-2 | T-W-3, T-W-1, T-W-2, T-W-4 | M-3, M-2 | S-2, S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
E_2A_D4/4_K01 Zna ograniczenia własnej wiedzy i rozumie potrzebę dalszego kształcenia. | E_2A_K01 | S2A_K01, S2A_K06 | C-1, C-2 | T-W-3, T-W-1, T-W-2, T-W-4 | M-1, M-3, M-2 | S-2, S-1 |
E_2A_D4/4_K02 Potrafi samodzielnie wyszukiwać informacje w literaturze. | E_2A_K02, E_2A_K09 | S2A_K02, S2A_K03, S2A_K04 | C-1, C-2 | T-W-3, T-W-1, T-W-2, T-W-4 | M-1, M-3, M-2 | S-2, S-1 |
E_2A_D4/4_K03 Potrafi pracować zespołowo. | E_2A_K02 | S2A_K02, S2A_K03 | C-2 | T-W-3, T-W-1, T-W-2, T-W-4 | M-3, M-2 | S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
E_2A_D4/4_W01 Posiadanie wiedzy z zakresu logistyki turystyki na rynku usług, systemów obsługi klienta, budowania produktu usług, efektywności jego zarządzania. | 2,0 | Brak znajomości specifiki firm usługowych z branży turystycznej oraz roli logistyki w sferze usług turystycznych. |
3,0 | Podstawowa znajomość specifiki firm usługowych z branży turystycznej oraz roli logistyki w sferze usług turystycznych. | |
3,5 | Ogólna znajomość specifiki firm usługowych z branży turystycznej oraz roli logistyki w sferze usług turystycznych. | |
4,0 | Pełna znajomość specifiki firm usługowych z branży turystycznej oraz roli logistyki w sferze usług turystycznych. | |
4,5 | Pełna znajomość specifiki firm usługowych z branży turystycznej oraz roli logistyki w sferze usług turystycznych oraz wiedza dodatkowa z zakresu literatury podstawowej. | |
5,0 | Pełna znajomość specifiki firm usługowych z branży turystycznej oraz roli logistyki w sferze usług turystycznych oraz wiedza dodatkowa z zakresu literatury podstawowej i uzupełniającej. |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
E_2A_D4/4_U01 Posiadanie umiejętności projektowania usługi turystycznej oraz systemu organizacji. | 2,0 | Nie posiada umiejętności projektowania usługi turytycznej oraz systemu organizacji. |
3,0 | Posiada podstawowe umiejętności projektowania usługi turytycznej oraz systemu organizacji. | |
3,5 | Posiada większość umiejętności projektowania usługi turytycznej oraz systemu organizacji. | |
4,0 | Posiada wszystkie umiejętności projektowania usługi turytycznej oraz systemu organizacji. | |
4,5 | Posiada wszystkie umiejętności projektowania usługi turytycznej oraz systemu organizacji oraz dodatkowe umiejętności nabyte we własnym zakresie na bazie literatury podstawowej. | |
5,0 | Doskonale opanował wszystkie umiejętności projektowania usługi turytycznej oraz systemu organizacji, umiejętności opiera na szerokiej wiedzy teoretycznej wykraczającej poza zagadnienia przedstawione na zajęciach. | |
E_2A_D4/4_U02 Potrafi samodzielnie zdobywać wiedzę i rozwijać swoje umiejętności, korzystając z różnych źródeł. | 2,0 | |
3,0 | zdobywa wiedzę w stopniu dostatecznym przy wykorzystaniu literatury tematu; | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
E_2A_D4/4_U03 Posiada elementarne umiejętności badawcze pozwalające na analizowanie przykładów. | 2,0 | |
3,0 | potrafi w stopniu dostatecznym analizować studia przypadków | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
E_2A_D4/4_U04 Wykazuje zrozumienie podstawowych instytucji z zakresu logistyki | 2,0 | |
3,0 | rozumie, w stopniu dostatecznym, instytucje z zakresu logistyki | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
E_2A_D4/4_K01 Zna ograniczenia własnej wiedzy i rozumie potrzebę dalszego kształcenia. | 2,0 | |
3,0 | potrafi w stopniu dostatecznym uznać własne ograniczenia wiedzy i uznać konieczność dalszego kształcenia | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
E_2A_D4/4_K02 Potrafi samodzielnie wyszukiwać informacje w literaturze. | 2,0 | |
3,0 | potrafi w stopniu dostatecznym dokoać przegladu literatury tematu | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
E_2A_D4/4_K03 Potrafi pracować zespołowo. | 2,0 | |
3,0 | Student potrafi działać w zespole w stopniu dostatecznym | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Chaberek M., Makro- i mikroekonomiczne aspekty wsparcia logistycznego., Wydaw. Uniw. Gdańskiego, Gdańsk, 2002
- Chudoba T., Teoria i metodyka turystyki., Wydawnictwo Difin, Warszawa, 2008
- Szpon J., Dembińska-Cyran I., Wiktorowska-Jasik A., Podstawy Logistyki, SNIGiR, Szczecin, 2005
Literatura dodatkowa
- Gajewska M., Logistyczne ujęcie zarządzania przedsiębiorstwem turystycznym., "LogForum", nr 2, vol. 5, issue 3, 2009
- Bosiacki S., Logistyka w turystyce - moda czy konieczność?, "Logistyka", nr 4, 2003