Wydział Inżynierii Mechanicznej i Mechatroniki - Energetyka (S2)
specjalność: agroenergetyka
Sylabus przedmiotu Zarządzanie i przedsiębiorczość:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Energetyka | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | drugiego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | magister inżynier | ||
Obszary studiów | nauk technicznych | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Zarządzanie i przedsiębiorczość | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Instytut Technologii Mechanicznej | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Tomasz Sobczak <Tomasz.Sobczak@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 1,0 | ECTS (formy) | 1,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Brak |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie z wiedzą, umiejętnościami i kompetencjami niezbędymi w procesie zakładania i prowadzenia własnej firmy |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
T-W-1 | Przedsiębiorczość i zarządzanie - wzajemne relacje. Koncepcja prowadzenia własnej firmy | 2 |
T-W-2 | Czynniki sukcesu i przyczyny porażek w zarządzaniu własną firmą | 2 |
T-W-3 | Badanie rynku i elementy strategii marketingowej | 4 |
T-W-4 | Biznesplan | 4 |
T-W-5 | Funkcje kierownicze | 3 |
15 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
A-W-1 | Aktywny udział w wykładach w postaci dyskusji i analizy studiów przypadków | 15 |
A-W-2 | Samodzielna praca studenta | 13 |
A-W-3 | Udział w zaliczeniu formy zajęć i konsultacjach | 2 |
30 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład |
M-2 | Metoda przypadków |
M-3 | Prezentacja |
M-4 | Dyskusja |
M-5 | Ćwiczenia projektowe |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: Prezentacja i obrona projektu |
S-2 | Ocena formująca: Ocena okresowych osiągnięć studenta m.in. prezentacji i udziału w dyskusji |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
ENE_2A_A05_W01 Student wymienia etapy zakładania własnej firmy, wymienia i opisuje cechy osoby przedsiębiorczej, opisuje czynniki sukcesu i przyczyny porażek w zarządzaniu własną firmą, wymiania i opisuje umiejętności menadżerskie | ENE_2A_W14 | T2A_W09, T2A_W11 | C-1 | T-W-4, T-W-2, T-W-5, T-W-1 | M-5, M-4, M-1, M-2, M-3 | S-2, S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
ENE_2A_A05_U01 Student tworzy koncepcję prowadzenia własnej firmy, identyfikuje i analizuje czynniki sukcesu oraz przyczyny porażek w zarządzaniu własną firmą, | ENE_2A_U06, ENE_2A_U01, ENE_2A_U02 | T2A_U01, T2A_U05, T2A_U07 | C-1 | T-W-4, T-W-2, T-W-3, T-W-5 | M-5, M-2, M-3, M-4 | S-2, S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
ENE_2A_A05_K01 Student myśli i działa w sposób kreatywny i przedsiębiorczy w ramach procesu zakładania i prowadzenia własnej firmy | ENE_2A_K01, ENE_2A_K05 | T2A_K03, T2A_K04, T2A_K06, T2A_K07 | C-1 | T-W-2, T-W-3 | M-5, M-4, M-3 | S-2, S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ENE_2A_A05_W01 Student wymienia etapy zakładania własnej firmy, wymienia i opisuje cechy osoby przedsiębiorczej, opisuje czynniki sukcesu i przyczyny porażek w zarządzaniu własną firmą, wymiania i opisuje umiejętności menadżerskie | 2,0 | |
3,0 | Student wymienia etapy zakładania własnej firmy, wymienia i opisuje cechy osoby przedsiębiorczej, opisuje czynniki sukcesu i przyczyny porażek w zarządzaniu własną firmą | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ENE_2A_A05_U01 Student tworzy koncepcję prowadzenia własnej firmy, identyfikuje i analizuje czynniki sukcesu oraz przyczyny porażek w zarządzaniu własną firmą, | 2,0 | |
3,0 | Student tworzy proponuje własną koncepcję prowadzenia firmy, identyfikuje i analizuje czynniki sukcesu oraz przyczyny porażek w zarządzaniu własną firmą | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ENE_2A_A05_K01 Student myśli i działa w sposób kreatywny i przedsiębiorczy w ramach procesu zakładania i prowadzenia własnej firmy | 2,0 | |
3,0 | Student wykazuje postawę, która dowodzi jego samodzielności w myśleniu i działaniu w zespole | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Sławomir Sojak (red.), Założyć firmę i nie zbankrutować - aspekty zarządcze, Difin, Warszawa, 2009
Literatura dodatkowa
- Koźmiński A.K., Jemielniak D., Zarządzanie od podstaw, Oficyna Wydawnicza, Warszawa, 2011