Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Biotechnologia (N1)

Sylabus przedmiotu Mikrobiologia przemysłowa:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Biotechnologia
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Mikrobiologia przemysłowa
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Elżbieta Bogusławska-Wąs <Elzbieta.Boguslawska-Was@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Anna Koronkiewicz <Anna.Koronkiewicz@zut.edu.pl>, Wojciech Sawicki <Wojciech.Sawicki@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 4,0 ECTS (formy) 4,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA5 3 1,00,29zaliczenie
wykładyW5 10 1,50,42zaliczenie
laboratoriaL5 10 1,50,29zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość zjawisk i procesów zachodzących w przyrodzie na poziomie szkoły średniej.
W-2Podstawowa wiedza z zakresu mikrobiologii ogólnej
W-3Podstawowa wiedza z zakresu fizyki, chemii i biochemii

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapozanie studentów z głównymi obszarami zastosowania mikroorganizmów w róznych gałeziach przemysłu
C-2Zapozanie studentów z podstawowymi metodami wykorzstywania mikroorganizmów w różnych galęziach przemysłu
C-3Kształtowanie u studentów postawy zrozumienia znaczenia mikroorganizmów w różnych gałeżiach przemysłu

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Mikrobiologia prognostyczna w mikrobiologii przemyslowej2
T-A-2Krzywa log wzrostu i wpływ czynników na jej przebieg1
3
laboratoria
T-L-1Wyznaczanie wydajności procesowej3
T-L-2Drobnoustroje wskaźnikowe3
T-L-3Określanie aktywności dezynfektantów2
T-L-4Aktywność enzymatyczna drobnoustrojów2
10
wykłady
T-W-1Podstawowe mechanizmy regulacji metabolizmu drobnoustrojów, wybrane szlaki2
T-W-2Pozyskiwanie i wykorzastanie drobnoustrojów w przemyśle2
T-W-3Bioreaktory w różnych gałęziach przemysłu, uzyskiwanie bioproduktu1
T-W-4Biodegradacja i bioremediacja2
T-W-5Mikroorganizmy jako źródło zagrożenia w przemyśle i metody ich eleiminacji2
T-W-6Kolekcje drobnoustrojów i komórek eukariotycznych1
10

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w zajęciach3
A-A-2Praca własna studenta15
A-A-3przygotowanie do audytoryjnych13
31
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach10
A-L-2Praca własna studenta15
A-L-3konsultacje10
A-L-4samodzielne przygotowanie do zaliczenia częsci laboratoryjnej10
45
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach30
A-W-2Studiowanie literatury10
A-W-3Konsultacje5
45

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład z zastosowaniem technik multimedialnych
M-2Pokaz z objaśnieniem
M-3Ćwiczenia laboratoryjne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Kontrala przygotowania do zajęć
S-2Ocena podsumowująca: ocena podsumowująca

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BT_1A_BT-S-C13_W01
Zrozumienie znaczenia i nabycie wiedzy koniecznej do posługiwania się technikami mikrobiologicznymi w różnych gałęziach przemysłu
BT_1A_W12, BT_1A_W16C-2T-L-1, T-L-4M-1, M-3S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BT_1A_BT-S-C13_U01
Posiada umiejetność wykorzystania wiedzy teodetycznej i praktycznej do rozwiązywania podstawowych problemów mikrobiologocznych w róznych gałeziach przemyslu
BT_1A_U04, BT_1A_U10C-1T-L-1, T-L-2, T-L-3M-1S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BT_1A_BT-S-C13_K01
Efektem kształcenia jest zrozumienie wpływu procesów mikrobiologicznych na uzyskiwanie określonych efektów przemysłowych
BT_1A_K08C-3T-L-1, T-L-2, T-L-4M-1S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
BT_1A_BT-S-C13_W01
Zrozumienie znaczenia i nabycie wiedzy koniecznej do posługiwania się technikami mikrobiologicznymi w różnych gałęziach przemysłu
2,0
3,0Zrozumienie znaczenia i nabycie wiedzy koniecznej do posługiwania się technikami mikrobiologicznymi w różnych gałęziach przemysłu
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
BT_1A_BT-S-C13_U01
Posiada umiejetność wykorzystania wiedzy teodetycznej i praktycznej do rozwiązywania podstawowych problemów mikrobiologocznych w róznych gałeziach przemyslu
2,0
3,0studnet posiada podstawową umiejętność wykorzystania wiedzy praktycznej do rozwiązywania podstawowych problemów mikrobiologicznych w przemyśle
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
BT_1A_BT-S-C13_K01
Efektem kształcenia jest zrozumienie wpływu procesów mikrobiologicznych na uzyskiwanie określonych efektów przemysłowych
2,0
3,0Studnet posiada udowodnioną zdolność stosowania nabytej wiedzy
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Libudzisz Z, Mikrobiologia techniczna, PWN, Warszawa, 2008
  2. Duszkiewicz-Reinhard W., Grzybowski R., Sobczak E., Teoria i ćwiczenia z mikrobiologii ogólnej i technicznej, SGGW, Warszawa, 1993
  3. Bednarski W., Reps A., Biotechnologia żywnosci, WNT, Warszawa, 2003

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Mikrobiologia prognostyczna w mikrobiologii przemyslowej2
T-A-2Krzywa log wzrostu i wpływ czynników na jej przebieg1
3

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Wyznaczanie wydajności procesowej3
T-L-2Drobnoustroje wskaźnikowe3
T-L-3Określanie aktywności dezynfektantów2
T-L-4Aktywność enzymatyczna drobnoustrojów2
10

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Podstawowe mechanizmy regulacji metabolizmu drobnoustrojów, wybrane szlaki2
T-W-2Pozyskiwanie i wykorzastanie drobnoustrojów w przemyśle2
T-W-3Bioreaktory w różnych gałęziach przemysłu, uzyskiwanie bioproduktu1
T-W-4Biodegradacja i bioremediacja2
T-W-5Mikroorganizmy jako źródło zagrożenia w przemyśle i metody ich eleiminacji2
T-W-6Kolekcje drobnoustrojów i komórek eukariotycznych1
10

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w zajęciach3
A-A-2Praca własna studenta15
A-A-3przygotowanie do audytoryjnych13
31
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach10
A-L-2Praca własna studenta15
A-L-3konsultacje10
A-L-4samodzielne przygotowanie do zaliczenia częsci laboratoryjnej10
45
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach30
A-W-2Studiowanie literatury10
A-W-3Konsultacje5
45
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaBT_1A_BT-S-C13_W01Zrozumienie znaczenia i nabycie wiedzy koniecznej do posługiwania się technikami mikrobiologicznymi w różnych gałęziach przemysłu
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBT_1A_W12Wykazuje ogólną wiedzę związaną z wykorzystaniem procesów i metod biotechnologicznych w różnych gałęziach nauki i przemysłu.
BT_1A_W16Ma wiedzę na temat różnorodności, funkcjonowania oraz znaczenia mikroorganizmów dla człowieka i środowiska przyrodniczego.
Cel przedmiotuC-2Zapozanie studentów z podstawowymi metodami wykorzstywania mikroorganizmów w różnych galęziach przemysłu
Treści programoweT-L-1Wyznaczanie wydajności procesowej
T-L-4Aktywność enzymatyczna drobnoustrojów
Metody nauczaniaM-1Wykład z zastosowaniem technik multimedialnych
M-3Ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: ocena podsumowująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Zrozumienie znaczenia i nabycie wiedzy koniecznej do posługiwania się technikami mikrobiologicznymi w różnych gałęziach przemysłu
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaBT_1A_BT-S-C13_U01Posiada umiejetność wykorzystania wiedzy teodetycznej i praktycznej do rozwiązywania podstawowych problemów mikrobiologocznych w róznych gałeziach przemyslu
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBT_1A_U04Wykorzystuje wiedzę z zakresu mikrobiologii i immunologii; posiada umiejętność hodowli drobnoustrojów; posiada umiejętność rozumienia mechanizmów warunkujących zjadliwość drobnoustrojów, potrafi scharakteryzować wybrane choroby zakaźne; rozumie funkcjonowanie układu odpornościowego; umie stosować odpowiednie techniki diagnostyczne.
BT_1A_U10Posługuje się kluczowymi pojęciami z zakresu biotechnologii; zna i ocenia znaczenie biotechnologii w różnych dziedzinach życia oraz w tworzeniu nowych i pozyskiwaniu istniejących substancji biologicznie aktywnych; zna podstawe zagadnienia z farmakologii i farmakokinetyki leków; potrafi zaprojektować linie biotechnologiczne oraz wykorzystywać różne urządzenia i aparaturę badawczą w biotechnologii; zdaje sobie sprawę z zagrożeń wynikających z osiągnięć biotechnologii; zna zagadnienia związane z biobezpieczeństwem.
Cel przedmiotuC-1Zapozanie studentów z głównymi obszarami zastosowania mikroorganizmów w róznych gałeziach przemysłu
Treści programoweT-L-1Wyznaczanie wydajności procesowej
T-L-2Drobnoustroje wskaźnikowe
T-L-3Określanie aktywności dezynfektantów
Metody nauczaniaM-1Wykład z zastosowaniem technik multimedialnych
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: ocena podsumowująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0studnet posiada podstawową umiejętność wykorzystania wiedzy praktycznej do rozwiązywania podstawowych problemów mikrobiologicznych w przemyśle
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaBT_1A_BT-S-C13_K01Efektem kształcenia jest zrozumienie wpływu procesów mikrobiologicznych na uzyskiwanie określonych efektów przemysłowych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBT_1A_K08Ma świadomość uwarunkowań biologicznych i technologicznych podstawowych procesów biotechnologicznych.
Cel przedmiotuC-3Kształtowanie u studentów postawy zrozumienia znaczenia mikroorganizmów w różnych gałeżiach przemysłu
Treści programoweT-L-1Wyznaczanie wydajności procesowej
T-L-2Drobnoustroje wskaźnikowe
T-L-4Aktywność enzymatyczna drobnoustrojów
Metody nauczaniaM-1Wykład z zastosowaniem technik multimedialnych
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: ocena podsumowująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Studnet posiada udowodnioną zdolność stosowania nabytej wiedzy
3,5
4,0
4,5
5,0