Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Administracja Centralna Uczelni - Wymiana międzynarodowa (S2)

Sylabus przedmiotu GENETICALLY MODIFIED CROPS:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Wymiana międzynarodowa
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta
Obszary studiów
Profil
Moduł
Przedmiot GENETICALLY MODIFIED CROPS
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Genetyki, Hodowli i Biotechnologii Roślin
Nauczyciel odpowiedzialny Miłosz Smolik <Milosz.Smolik@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Marcelina Krupa-Małkiewicz <Marcelina.Krupa-Malkiewicz@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język angielski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW2 8 1,00,56zaliczenie
laboratoriaL2 15 2,00,44zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Strong background in plant genetics and basis in plant molecular biology.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1To ensure that students are informed of contemporary aspects of GMOs in agriculture/horticulture/biotechnology.
C-2Students are able investigate the presence of main genes construct (inserts) in selected plant material and to evaluate their influence on environment including aspects of the safety issues.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Samples used during the course.1
T-L-2Extraction and purification of DNA.3
T-L-3Qualitative detection of MON810 maize. Agarose gel electrophoresis.3
T-L-4Qualitative detection of Bt-176 maize. Agarose gel electrophoresis.3
T-L-5Qualitative detection of Roundup Ready® soybean by PCR. Agarose gel electrophoresis.3
T-L-6Results presentation.2
15
wykłady
T-W-1Introduction to genetically modified crops.2
T-W-2Methods used in plant transgenesis.3
T-W-3Genes and strategies used in plant transformation.2
T-W-4Coexistence of genetically modified crops with conventional and organic agriculture. The EU's legislation and policy on GMOs.1
8

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1Participation in the laboratory15
A-L-2Reading recommended literature25
A-L-3Report preparing20
60
wykłady
A-W-1Participation in lecture8
A-W-2Reading recommended literature12
A-W-3Preparation for the test10
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Multimedia lecture
M-2Laboratory

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Report.
S-2Ocena formująca: Discussion, laboratory skills
S-3Ocena podsumowująca: Test

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
WM-WKSiR_2-_null_W01
Student will know what kind of genes and methods have been used in genetically modifications of different crops

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
WM-WKSiR_2-_null_U01
Student will know how to provide test for GMO identification by PCR

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
WM-WKSiR_2-_null_K01
Student will know how important is work in the group. The student knows the advantages and risks by the cultivation of GMOs

Literatura podstawowa

  1. Romeis, J., M. Meissle and F. Bigler, Transgenic crops expressing Bacillus thuringiensis toxins and biological control, Nature Biotechnology, 2006, 24: 63-71

Literatura dodatkowa

  1. Maddalena Querci, Marco Jermini and Guy Van den Eede (eds), The analysis of food samples for the presence of genetically modified organisms, World Health Organization, Regional Office for Europe: User manual, 2011

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Samples used during the course.1
T-L-2Extraction and purification of DNA.3
T-L-3Qualitative detection of MON810 maize. Agarose gel electrophoresis.3
T-L-4Qualitative detection of Bt-176 maize. Agarose gel electrophoresis.3
T-L-5Qualitative detection of Roundup Ready® soybean by PCR. Agarose gel electrophoresis.3
T-L-6Results presentation.2
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Introduction to genetically modified crops.2
T-W-2Methods used in plant transgenesis.3
T-W-3Genes and strategies used in plant transformation.2
T-W-4Coexistence of genetically modified crops with conventional and organic agriculture. The EU's legislation and policy on GMOs.1
8

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Participation in the laboratory15
A-L-2Reading recommended literature25
A-L-3Report preparing20
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Participation in lecture8
A-W-2Reading recommended literature12
A-W-3Preparation for the test10
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaWM-WKSiR_2-_null_W01Student will know what kind of genes and methods have been used in genetically modifications of different crops
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaWM-WKSiR_2-_null_U01Student will know how to provide test for GMO identification by PCR
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaWM-WKSiR_2-_null_K01Student will know how important is work in the group. The student knows the advantages and risks by the cultivation of GMOs