Administracja Centralna Uczelni - Wymiana międzynarodowa (S2)
Sylabus przedmiotu FRUIT AND VEGETABLES PROCESSING:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Wymiana międzynarodowa | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | drugiego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | |||
Obszary studiów | — | ||
Profil | |||
Moduł | — | ||
Przedmiot | FRUIT AND VEGETABLES PROCESSING | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Ogrodnictwa | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Barbara Wójcik-Stopczyńska <Barbara.Wojcik-Stopczynska@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Monika Grzeszczuk <Monika.Grzeszczuk@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 3,0 | ECTS (formy) | 3,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | angielski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Basic knowledge on biology and chemistry |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Gaining knowledge about production technology of the main fruit and vegetable products and factors influencing their quality. |
C-2 | Gaining knowledge about quality features of raw materials and final fruit/vegetable products as well as methods of their assessment. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Basic quality requirements for fruit and vegetables raw materials. Comparison of the level of total extract, total acidity, pH and contents of vitamin C in different species of fruits and vegetables | 2 |
T-A-2 | Estimation the efficacy of blanching process | 2 |
T-A-3 | Evaluation of quality factors of some fruit and vegetable products - juices, dried, pickled, marinated products. | 6 |
10 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Chemical compounds of fruit and vegetables and their role in processing | 1 |
T-W-2 | Initial treatment processes of fruit and vegetables. The role of blanching process. | 1 |
T-W-3 | Semi -processed fruit and vegetables products | 1 |
T-W-4 | General procedures for fruit and vegetable preservation - thermal, osmotic, biological and chemical methods | 3 |
T-W-5 | Production of sweetened fruit products, technology of juices | 2 |
T-W-6 | Recent trends in fruit and vegetables processing | 2 |
10 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | Participation in workshops | 10 |
A-A-2 | Preparation of final report | 10 |
A-A-3 | Home assingment - preparation of presentation (theme connected with fruit or vegetables processing) | 10 |
30 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Participation in lectures | 10 |
A-W-2 | Studying of recommended readings | 20 |
A-W-3 | Preparation for written test | 20 |
A-W-4 | Preparation for the discussion | 10 |
60 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | lecture |
M-2 | discussion |
M-3 | subject excercises |
M-4 | doing set assingment (preparation of presentation) |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: written test including lectures (grade) |
S-2 | Ocena podsumowująca: final report (grade) |
S-3 | Ocena podsumowująca: acceptance of homework assignment |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
WM-WKSiR_2-_null_W01 Sudent has knowledge about technologies and importance of different factors in fruit and vegatable processing. | — | — | C-1 | T-W-1, T-W-4, T-W-2, T-W-3, T-W-5, T-W-6 | M-2, M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
WM-WKSiR_2-_null_U01 Student knows quality factors of raw materials and fruit and vegetable products and can use proper methods for their estimation | — | — | C-2 | T-A-3, T-A-2, T-A-1 | M-3 | S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
WM-WKSiR_2-_null_K01 Student is able to evolve a schemeof particular fruit or vegetable product | — | — | C-1 | T-W-4, T-W-2, T-W-3, T-W-6 | M-2, M-4 | S-3 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
WM-WKSiR_2-_null_W01 Sudent has knowledge about technologies and importance of different factors in fruit and vegatable processing. | 2,0 | |
3,0 | student has adequate knowledge about technologies od fruit and vegetable processing | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
WM-WKSiR_2-_null_U01 Student knows quality factors of raw materials and fruit and vegetable products and can use proper methods for their estimation | 2,0 | |
3,0 | student knows basic quality factors of raw materials and final fruit and vegetable products | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
WM-WKSiR_2-_null_K01 Student is able to evolve a schemeof particular fruit or vegetable product | 2,0 | |
3,0 | student is able to evolve a scheme of given fruit or vegetable products having regard to basic processes | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Dauthy Enauchescu M., Fruit and vagetable processing., FAO Agricultural Services Bulletin, Rome, 1995, No 119, ISBN 92-5103657-8
- Edited by W. Jongen, Fruit and vegetables processing, Woodhead Publishing Series in Food Science, 2002, ISBN 798-185573-548-4
- Edited by Barrett D.M., Smogyi L., Ramaswamy H., Processing fruits, CRC Press, London, 2004, ISBN -0-8493-1478-X
Literatura dodatkowa
- Ricman J.C., Bruhn C.M., Barret D.M., Review. Nutritional comparison of fresh, frozen and canned fruits and vegetables., J. Sci. Food Agric. DOI: 10. 1002/jsfa.2824., 2007