Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Biotechnologia (S3)

Sylabus przedmiotu Aktualne trendy w biotechnologii:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Biotechnologia
Forma studiów studia stacjonarne Poziom trzeciego stopnia
Stopnień naukowy absolwenta doktor
Obszary studiów studia trzeciego stopnia
Profil
Moduł
Przedmiot Aktualne trendy w biotechnologii
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Fizjologii, Cytobiologii i Proteomiki
Nauczyciel odpowiedzialny Wiesław Skrzypczak <Wieslaw.Skrzypczak@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Piotr Baranowski <Piotr.Baranowski@zut.edu.pl>, Wioletta Biel <Wioletta.Biel@zut.edu.pl>, Barbara Błaszczyk <Barbara.Blaszczyk@zut.edu.pl>, Ewa Czerniawska-Piątkowska <Ewa.Czerniawska-Piatkowska@zut.edu.pl>, Alicja Dratwa-Chałupnik <Alicja.Dratwa-Chalupnik@zut.edu.pl>, Andrzej Dybus <Andrzej.Dybus@zut.edu.pl>, Wilhelm Grzesiak <Wilhelm.Grzesiak@zut.edu.pl>, Małgorzata Jakubowska <Malgorzata-Jakubowska@zut.edu.pl>, Dorota Jankowiak <dorota.jankowiak@zut.edu.pl>, Jolanta Karakulska <Jolanta.Karakulska@zut.edu.pl>, Tadeusz Karamucki <Tadeusz.Karamucki@zut.edu.pl>, Katarzyna Kavetska <katarzyna.kavetska@zut.edu.pl>, Maria Kawęcka <Maria.Kawecka@zut.edu.pl>, Marek Kmieć <Marek.Kmiec@zut.edu.pl>, Inga Kowalewska <inga.kowalewska-luczak@zut.edu.pl>, Anita Kołodziej-Skalska <Anita.Kolodziej@zut.edu.pl>, Hanna Kulig <Hanna.Kulig@zut.edu.pl>, Bogdan Lasota <Bogdan.Lasota@zut.edu.pl>, Danuta Majewska <Danuta.Majewska@zut.edu.pl>, Katarzyna Michałek <Katarzyna.Michalek@zut.edu.pl>, Paweł Nawrotek <Pawel.Nawrotek@zut.edu.pl>, Małgorzata Ożgo <Malgorzata.Ozgo@zut.edu.pl>, Arkadiusz Pietruszka <Arkadiusz.Pietruszka@zut.edu.pl>, Bogumiła Pilarczyk <Bogumila.Pilarczyk@zut.edu.pl>, Renata Pilarczyk <Renata.Pilarczyk@zut.edu.pl>, Artur Rybarczyk <Artur.Rybarczyk@zut.edu.pl>, Piotr Sablik <Piotr.Sablik@zut.edu.pl>, Beata Seremak <Beata.Seremak@zut.edu.pl>, Wiesław Skrzypczak <Wieslaw.Skrzypczak@zut.edu.pl>, Iwona Szatkowska <Iwona.Szatkowska@zut.edu.pl>, Danuta Szczerbińska <Danuta.Szczerbinska@zut.edu.pl>, Małgorzata Szewczuk <Malgorzata.Szewczuk@zut.edu.pl>, Arkadiusz Terman <Arkadiusz.Terman@zut.edu.pl>, Agnieszka Tomza-Marciniak <Agnieszka.Tomza-Marciniak@zut.edu.pl>, Jan Udała <Jan.Udala@zut.edu.pl>, Katarzyna Wojdak-Maksymiec <Katarzyna.Wojdak-Maksymiec@zut.edu.pl>, Jerzy Wójcik <Jerzy.Wojcik@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW1 2 0,21,00zaliczenie
wykładyW2 2 0,21,00zaliczenie
wykładyW3 2 0,21,00zaliczenie
wykładyW4 2 0,21,00zaliczenie
wykładyW5 2 0,31,00zaliczenie
wykładyW6 2 0,31,00zaliczenie
wykładyW7 2 0,31,00zaliczenie
wykładyW8 2 0,31,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowa wiedza z zakresu fizjologii zwierząt, anatomii, biochemii , matematyki, genetyki ogólnej i molekularnej oraz wiedza związana z budową i funkcjonowaniem organizmu zwierzęcego.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z aktualnymi trendami w biotechnologii z uwzględnieniem osiagnięć nauk: biologicznych, weterenaryjnych, technicznych oraz ekonomicznych.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
wykłady
T-W-1Nabycie wiedzy, umiejętności i kompetencji z zakresu aktualnych kierunków rozwoju biotechnologii rolniczej.2
2
wykłady
T-W-1Nabycie wiedzy, umiejętności i kompetencji z zakresu aktualnych kierunków rozwoju biotechnologii rolniczej.2
2
wykłady
T-W-1Nabycie wiedzy, umiejętności i kompetencji z zakresu aktualnych kierunków rozwoju biotechnologii rolniczej.2
2
wykłady
T-W-1Nabycie wiedzy, umiejętności i kompetencji z zakresu aktualnych kierunków rozwoju biotechnologii rolniczej.2
2
wykłady
T-W-1Nabycie wiedzy, umiejętności i kompetencji z zakresu aktualnych kierunków rozwoju biotechnologii rolniczej.2
2
wykłady
T-W-1Nabycie wiedzy, umiejętności i kompetencji z zakresu aktualnych kierunków rozwoju biotechnologii rolniczej.2
2
wykłady
T-W-1Nabycie wiedzy, umiejętności i kompetencji z zakresu aktualnych kierunków rozwoju biotechnologii rolniczej.2
2
wykłady
T-W-1Nabycie wiedzy, umiejętności i kompetencji z zakresu aktualnych kierunków rozwoju biotechnologii rolniczej.2
2

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w wykładach.2
A-W-2Studiowanie fachowej literatury.4
6
wykłady
A-W-1Uczestniczenie w zajęciach2
A-W-2Studiowanie przedmiotowej literatury7
9
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w wykładach.2
A-W-2Studiowanie fachowej literatury.7
9
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w wykładach.2
A-W-2Studiowanie fachowej literatury.4
6
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w wykładach.2
A-W-2Studiowanie fachowej literatury.4
6
wykłady
A-W-1uczestniczenie w wykładach2
A-W-2Studiowanie przedmiotowej literatury4
6
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w wykładach.2
A-W-2Studiowanie fachowej literatury.4
6
wykłady
A-W-1uczestniczenie w zajęciach2
A-W-2Studiowanie przedmiotowej literatury7
9

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Metoda podająca- wykład informacyjny wspomagany prezentacjami multimedialnymi.

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Ocena aktywności w grupie.

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinyOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BCH_3-_3.5_W01
Wykazuje ogólną wiedzę związaną z wykorzystaniem procesów i metod biotechnologicznych.
BCH_3-_W03C-1T-W-1M-1S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinyOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BCH_3-_3.5_U01
Potrafi analizować i oceniać znaczenie biotechnologii rolniczej dla rozwoju nauki, gospodarki i poziomu życia społecznego. Nabycie umiejetności podejmowania działań z zakresu planowania rozwoju biotechnologii.
BCH_3-_U01C-1T-W-1M-1S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinyOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BCH_3-_3.5_K01
Rozumie i potrafi zinterpretować procesy zachodzące na poziomie molekularnym, związane ze wzrostem, rozwojem i użytkowaniem organizmów. Potrafi przewidywać kierunki rozwoju biotechnologii.
BCH_3-_K03, BCH_3-_K02C-1T-W-1M-1S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
BCH_3-_3.5_W01
Wykazuje ogólną wiedzę związaną z wykorzystaniem procesów i metod biotechnologicznych.
2,0
3,0Doktorant posiada ogólną wiedzę zwiazaną z wykorzystaniem procesów i metod biotechnologicznych w różnych gałęziach nauki i praktyki.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
BCH_3-_3.5_U01
Potrafi analizować i oceniać znaczenie biotechnologii rolniczej dla rozwoju nauki, gospodarki i poziomu życia społecznego. Nabycie umiejetności podejmowania działań z zakresu planowania rozwoju biotechnologii.
2,0
3,0Potrafi analizować i oceniać uwarunkowanie społeczne, ekonomiczne i etyczne rozwoju biotechnologii rolniczej.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
BCH_3-_3.5_K01
Rozumie i potrafi zinterpretować procesy zachodzące na poziomie molekularnym, związane ze wzrostem, rozwojem i użytkowaniem organizmów. Potrafi przewidywać kierunki rozwoju biotechnologii.
2,0
3,0Zna aktualne trendy i potrafi przewidywać kierunki rozwoju biotechnologii
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Zwierzchowski L., Jaszczak K., Modliński J.A., Biotechnologia zwierząt, PWN, Warszawa, 1997, ISBN 83-01-12307-0
  2. Literatura do samodzielnego pogłębiania wiedzy będzie podawana w czasie wykładu, przez prowadzącego

Literatura dodatkowa

  1. Charoń K.M Świtoński, Genetyka zwierząt, PWN, Warszawa, 2000
  2. Bańkowski E., Biochemia, Wydawnictwo Medyczne Urban i Partner, Wrocław, 2004

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Nabycie wiedzy, umiejętności i kompetencji z zakresu aktualnych kierunków rozwoju biotechnologii rolniczej.2
2

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Nabycie wiedzy, umiejętności i kompetencji z zakresu aktualnych kierunków rozwoju biotechnologii rolniczej.2
2

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Nabycie wiedzy, umiejętności i kompetencji z zakresu aktualnych kierunków rozwoju biotechnologii rolniczej.2
2

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Nabycie wiedzy, umiejętności i kompetencji z zakresu aktualnych kierunków rozwoju biotechnologii rolniczej.2
2

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Nabycie wiedzy, umiejętności i kompetencji z zakresu aktualnych kierunków rozwoju biotechnologii rolniczej.2
2

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Nabycie wiedzy, umiejętności i kompetencji z zakresu aktualnych kierunków rozwoju biotechnologii rolniczej.2
2

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Nabycie wiedzy, umiejętności i kompetencji z zakresu aktualnych kierunków rozwoju biotechnologii rolniczej.2
2

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Nabycie wiedzy, umiejętności i kompetencji z zakresu aktualnych kierunków rozwoju biotechnologii rolniczej.2
2

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w wykładach.2
A-W-2Studiowanie fachowej literatury.4
6
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestniczenie w zajęciach2
A-W-2Studiowanie przedmiotowej literatury7
9
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w wykładach.2
A-W-2Studiowanie fachowej literatury.7
9
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w wykładach.2
A-W-2Studiowanie fachowej literatury.4
6
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w wykładach.2
A-W-2Studiowanie fachowej literatury.4
6
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestniczenie w wykładach2
A-W-2Studiowanie przedmiotowej literatury4
6
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w wykładach.2
A-W-2Studiowanie fachowej literatury.4
6
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestniczenie w zajęciach2
A-W-2Studiowanie przedmiotowej literatury7
9
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaBCH_3-_3.5_W01Wykazuje ogólną wiedzę związaną z wykorzystaniem procesów i metod biotechnologicznych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinyBCH_3-_W03wyjaśnia wybrane, aktualne zagadnienia z zakresu biotechnologii rolniczej,
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z aktualnymi trendami w biotechnologii z uwzględnieniem osiagnięć nauk: biologicznych, weterenaryjnych, technicznych oraz ekonomicznych.
Treści programoweT-W-1Nabycie wiedzy, umiejętności i kompetencji z zakresu aktualnych kierunków rozwoju biotechnologii rolniczej.
Metody nauczaniaM-1Metoda podająca- wykład informacyjny wspomagany prezentacjami multimedialnymi.
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena aktywności w grupie.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Doktorant posiada ogólną wiedzę zwiazaną z wykorzystaniem procesów i metod biotechnologicznych w różnych gałęziach nauki i praktyki.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaBCH_3-_3.5_U01Potrafi analizować i oceniać znaczenie biotechnologii rolniczej dla rozwoju nauki, gospodarki i poziomu życia społecznego. Nabycie umiejetności podejmowania działań z zakresu planowania rozwoju biotechnologii.
Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinyBCH_3-_U01doktorant uwzględnia i wykorzystuje dotychczasowy dorobek biotechnologii rolniczej do planowania i prowadzenia innowacyjnych badań,
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z aktualnymi trendami w biotechnologii z uwzględnieniem osiagnięć nauk: biologicznych, weterenaryjnych, technicznych oraz ekonomicznych.
Treści programoweT-W-1Nabycie wiedzy, umiejętności i kompetencji z zakresu aktualnych kierunków rozwoju biotechnologii rolniczej.
Metody nauczaniaM-1Metoda podająca- wykład informacyjny wspomagany prezentacjami multimedialnymi.
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena aktywności w grupie.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Potrafi analizować i oceniać uwarunkowanie społeczne, ekonomiczne i etyczne rozwoju biotechnologii rolniczej.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaBCH_3-_3.5_K01Rozumie i potrafi zinterpretować procesy zachodzące na poziomie molekularnym, związane ze wzrostem, rozwojem i użytkowaniem organizmów. Potrafi przewidywać kierunki rozwoju biotechnologii.
Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinyBCH_3-_K03potrafi upowszechniać wyniki badań naukowych i rozumie rolę nauki w dążeniu do wszechstronnego rozwoju społecznego,
BCH_3-_K02dostrzega zagrożenia wynikające z niekontrolowanego rozwoju biotechnologii dla człowieka i środowiska,
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z aktualnymi trendami w biotechnologii z uwzględnieniem osiagnięć nauk: biologicznych, weterenaryjnych, technicznych oraz ekonomicznych.
Treści programoweT-W-1Nabycie wiedzy, umiejętności i kompetencji z zakresu aktualnych kierunków rozwoju biotechnologii rolniczej.
Metody nauczaniaM-1Metoda podająca- wykład informacyjny wspomagany prezentacjami multimedialnymi.
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena aktywności w grupie.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Zna aktualne trendy i potrafi przewidywać kierunki rozwoju biotechnologii
3,5
4,0
4,5
5,0