Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Biotechnologia (S3)
Sylabus przedmiotu Aktualne trendy w biotechnologii:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Biotechnologia | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | trzeciego stopnia |
Stopnień naukowy absolwenta | doktor | ||
Obszary studiów | studia trzeciego stopnia | ||
Profil | |||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Aktualne trendy w biotechnologii | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Fizjologii, Cytobiologii i Proteomiki | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Wiesław Skrzypczak <Wieslaw.Skrzypczak@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Piotr Baranowski <Piotr.Baranowski@zut.edu.pl>, Wioletta Biel <Wioletta.Biel@zut.edu.pl>, Barbara Błaszczyk <Barbara.Blaszczyk@zut.edu.pl>, Ewa Czerniawska-Piątkowska <Ewa.Czerniawska-Piatkowska@zut.edu.pl>, Alicja Dratwa-Chałupnik <Alicja.Dratwa-Chalupnik@zut.edu.pl>, Andrzej Dybus <Andrzej.Dybus@zut.edu.pl>, Wilhelm Grzesiak <Wilhelm.Grzesiak@zut.edu.pl>, Małgorzata Jakubowska <Malgorzata-Jakubowska@zut.edu.pl>, Dorota Jankowiak <dorota.jankowiak@zut.edu.pl>, Jolanta Karakulska <Jolanta.Karakulska@zut.edu.pl>, Tadeusz Karamucki <Tadeusz.Karamucki@zut.edu.pl>, Katarzyna Kavetska <katarzyna.kavetska@zut.edu.pl>, Maria Kawęcka <Maria.Kawecka@zut.edu.pl>, Marek Kmieć <Marek.Kmiec@zut.edu.pl>, Inga Kowalewska <inga.kowalewska-luczak@zut.edu.pl>, Anita Kołodziej-Skalska <Anita.Kolodziej@zut.edu.pl>, Hanna Kulig <Hanna.Kulig@zut.edu.pl>, Bogdan Lasota <Bogdan.Lasota@zut.edu.pl>, Danuta Majewska <Danuta.Majewska@zut.edu.pl>, Katarzyna Michałek <Katarzyna.Michalek@zut.edu.pl>, Paweł Nawrotek <Pawel.Nawrotek@zut.edu.pl>, Małgorzata Ożgo <Malgorzata.Ozgo@zut.edu.pl>, Arkadiusz Pietruszka <Arkadiusz.Pietruszka@zut.edu.pl>, Bogumiła Pilarczyk <Bogumila.Pilarczyk@zut.edu.pl>, Renata Pilarczyk <Renata.Pilarczyk@zut.edu.pl>, Artur Rybarczyk <Artur.Rybarczyk@zut.edu.pl>, Piotr Sablik <Piotr.Sablik@zut.edu.pl>, Beata Seremak <Beata.Seremak@zut.edu.pl>, Wiesław Skrzypczak <Wieslaw.Skrzypczak@zut.edu.pl>, Iwona Szatkowska <Iwona.Szatkowska@zut.edu.pl>, Danuta Szczerbińska <Danuta.Szczerbinska@zut.edu.pl>, Małgorzata Szewczuk <Malgorzata.Szewczuk@zut.edu.pl>, Arkadiusz Terman <Arkadiusz.Terman@zut.edu.pl>, Agnieszka Tomza-Marciniak <Agnieszka.Tomza-Marciniak@zut.edu.pl>, Jan Udała <Jan.Udala@zut.edu.pl>, Katarzyna Wojdak-Maksymiec <Katarzyna.Wojdak-Maksymiec@zut.edu.pl>, Jerzy Wójcik <Jerzy.Wojcik@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Podstawowa wiedza z zakresu fizjologii zwierząt, anatomii, biochemii , matematyki, genetyki ogólnej i molekularnej oraz wiedza związana z budową i funkcjonowaniem organizmu zwierzęcego. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie studentów z aktualnymi trendami w biotechnologii z uwzględnieniem osiagnięć nauk: biologicznych, weterenaryjnych, technicznych oraz ekonomicznych. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
T-W-1 | Nabycie wiedzy, umiejętności i kompetencji z zakresu aktualnych kierunków rozwoju biotechnologii rolniczej. | 2 |
2 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Nabycie wiedzy, umiejętności i kompetencji z zakresu aktualnych kierunków rozwoju biotechnologii rolniczej. | 2 |
2 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Nabycie wiedzy, umiejętności i kompetencji z zakresu aktualnych kierunków rozwoju biotechnologii rolniczej. | 2 |
2 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Nabycie wiedzy, umiejętności i kompetencji z zakresu aktualnych kierunków rozwoju biotechnologii rolniczej. | 2 |
2 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Nabycie wiedzy, umiejętności i kompetencji z zakresu aktualnych kierunków rozwoju biotechnologii rolniczej. | 2 |
2 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Nabycie wiedzy, umiejętności i kompetencji z zakresu aktualnych kierunków rozwoju biotechnologii rolniczej. | 2 |
2 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Nabycie wiedzy, umiejętności i kompetencji z zakresu aktualnych kierunków rozwoju biotechnologii rolniczej. | 2 |
2 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Nabycie wiedzy, umiejętności i kompetencji z zakresu aktualnych kierunków rozwoju biotechnologii rolniczej. | 2 |
2 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w wykładach. | 2 |
A-W-2 | Studiowanie fachowej literatury. | 4 |
6 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestniczenie w zajęciach | 2 |
A-W-2 | Studiowanie przedmiotowej literatury | 7 |
9 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w wykładach. | 2 |
A-W-2 | Studiowanie fachowej literatury. | 7 |
9 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w wykładach. | 2 |
A-W-2 | Studiowanie fachowej literatury. | 4 |
6 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w wykładach. | 2 |
A-W-2 | Studiowanie fachowej literatury. | 4 |
6 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestniczenie w wykładach | 2 |
A-W-2 | Studiowanie przedmiotowej literatury | 4 |
6 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w wykładach. | 2 |
A-W-2 | Studiowanie fachowej literatury. | 4 |
6 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestniczenie w zajęciach | 2 |
A-W-2 | Studiowanie przedmiotowej literatury | 7 |
9 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Metoda podająca- wykład informacyjny wspomagany prezentacjami multimedialnymi. |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Ocena aktywności w grupie. |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscypliny | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
BCH_3-_3.5_W01 Wykazuje ogólną wiedzę związaną z wykorzystaniem procesów i metod biotechnologicznych. | BCH_3-_W03 | — | C-1 | T-W-1 | M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscypliny | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
BCH_3-_3.5_U01 Potrafi analizować i oceniać znaczenie biotechnologii rolniczej dla rozwoju nauki, gospodarki i poziomu życia społecznego. Nabycie umiejetności podejmowania działań z zakresu planowania rozwoju biotechnologii. | BCH_3-_U01 | — | C-1 | T-W-1 | M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscypliny | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
BCH_3-_3.5_K01 Rozumie i potrafi zinterpretować procesy zachodzące na poziomie molekularnym, związane ze wzrostem, rozwojem i użytkowaniem organizmów. Potrafi przewidywać kierunki rozwoju biotechnologii. | BCH_3-_K03, BCH_3-_K02 | — | C-1 | T-W-1 | M-1 | S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
BCH_3-_3.5_W01 Wykazuje ogólną wiedzę związaną z wykorzystaniem procesów i metod biotechnologicznych. | 2,0 | |
3,0 | Doktorant posiada ogólną wiedzę zwiazaną z wykorzystaniem procesów i metod biotechnologicznych w różnych gałęziach nauki i praktyki. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
BCH_3-_3.5_U01 Potrafi analizować i oceniać znaczenie biotechnologii rolniczej dla rozwoju nauki, gospodarki i poziomu życia społecznego. Nabycie umiejetności podejmowania działań z zakresu planowania rozwoju biotechnologii. | 2,0 | |
3,0 | Potrafi analizować i oceniać uwarunkowanie społeczne, ekonomiczne i etyczne rozwoju biotechnologii rolniczej. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
BCH_3-_3.5_K01 Rozumie i potrafi zinterpretować procesy zachodzące na poziomie molekularnym, związane ze wzrostem, rozwojem i użytkowaniem organizmów. Potrafi przewidywać kierunki rozwoju biotechnologii. | 2,0 | |
3,0 | Zna aktualne trendy i potrafi przewidywać kierunki rozwoju biotechnologii | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Zwierzchowski L., Jaszczak K., Modliński J.A., Biotechnologia zwierząt, PWN, Warszawa, 1997, ISBN 83-01-12307-0
- Literatura do samodzielnego pogłębiania wiedzy będzie podawana w czasie wykładu, przez prowadzącego
Literatura dodatkowa
- Charoń K.M Świtoński, Genetyka zwierząt, PWN, Warszawa, 2000
- Bańkowski E., Biochemia, Wydawnictwo Medyczne Urban i Partner, Wrocław, 2004