Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Zootechnika (S2)
specjalność: Ekolologiczne i amatorskie użytkowanie zwierząt

Sylabus przedmiotu Praktyka dyplomowa:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Zootechnika
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Praktyka dyplomowa
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Hodowli Trzody Chlewnej, Żywienia Zwierząt i Żywności
Nauczyciel odpowiedzialny Beata Matysiak <Beata.Matysiak@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 4,0 ECTS (formy) 4,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
praktykiPR1 4 4,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowa wiedza z zakresu ekonomii i przedsiębiorczości powiązanej z działalnością rolniczą
W-2Wiedza z zakresu chowu i hodowli oraz biologii zwierząt gospodarskich i kierunkach ich użytkowania

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Poznanie zasad funkcjonowania jednostek organizacyjnych, instytucji i przedsiębiorstw działających w zakresie zootechniki. Kształtowanie umiejętności nawiązywania współpracy ze specjalistami z zakresu nauk zootechnicznych i innych instytucji działających na rzecz rolnictwa wpływających na rozwój i wykorzystanie wiedzy teoretycznej w praktyce.
C-2Uświadomienie studentowi odpowiedzialności za powierzone zadania i przygotowanie do samodzielnej pracy naukowo-badawczej, a także kształtowanie umiejętności niezbędnych do realizacji pracy dyplomowej (m.in. analitycznych i organizacyjnych);
C-3Poznanie własnych możliwości na rynku pracy, poprzez ustawiczne rozwijanie praktycznego wykorzystania wiedzy, umiejętności i kompetencji społecznych zdobytych podczas studiów

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
praktyki
T-PR-1Blok zagadnień organizacyjno-prawnych i ekonomicznych związanych z funkcjonowaniem ferm zwierząt gospodarskich na obszarach wiejskich, a także zagadnień dotyczących specyfiki rynku pracy związanego z produkcją zwierzęcą i możliwości zatrudnienia po zakończeniu studiów.1
T-PR-2Blok zagadnień związanych z metodami organizacji i hodowli zwierząt gospodarskich oraz z czynnikami wpływającymi na osiąganie wysokiej wydajności i opłacalności produkcji zwierzęcej.2
T-PR-3Blok zagadnień przygotowujących do samodzielnej pracy naukowo-badawczej i kształtujących umiejętności niezbędne do realizacji pracy dyplomowej (m.in. umiejętności analityczne i organizacyjne).1
4

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
praktyki
A-PR-1Przestrzeganie przepisów BHP. Wykonywanie zadań związanych z realizacją praktyki dyplomowej pod kierunkiem opiekuna. Prowadzenie dzienniczka praktyk.120
120

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Metody dydaktyczne zależne są od profilu zakładu przyjmującej studenta na praktykę np: wykład informacyjny, demonstracja, obserwacja, ćwiczenia produkcyjne itp.
M-2Wykład informacyjny
M-3Ćwiczenia produkcyjne
M-4Ćwiczenia laboratoryjne i metoda projektów
M-5Dyskusja dydaktyczna, praca w grupach

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Ocena okresowa studenta przez Opiekuna Praktyk na powierzonym stanowisku w trakcie odbywania praktyki w wybranej instytucji
S-2Ocena podsumowująca: Złożenie 1 konspektu (sprawozdania) zawierającego omówienie zagadnień merytorycznie związanych z realizowaną praktyką.
S-3Ocena podsumowująca: Pisemna opinia Opiekuna praktyk, potwierdzająca osiagniete efekty. Ocena Dziennika praktyk. Zaliczenie ustne po zakończeniu praktyk w obecności Komisji Wydziałowej.

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_2A_ZO-P1_W01
Student omawia technologię i organizację procesów produkcyjnych w gospodarstwie, a także rozpoznaje metody i techniki realizacji prac badawczych
ZO_2A_W10, ZO_2A_W01, ZO_2A_W07C-3, C-2, C-1T-PR-2, T-PR-1, T-PR-3M-1, M-5S-2, S-1, S-3
ZO_2A_ZO-P1_W03
Student objaśnia i wskazuje znaczenie produkcji zwierzęcej w gospodarstwach rolnych na funkcjonowanie i możliwości rozwoju obszarów wiejskich oraz kształtowania indywidualnej przedsiębiorczości na tych obszarach
ZO_2A_W07, ZO_2A_W10, ZO_2A_W01C-1, C-3T-PR-2, T-PR-1, T-PR-3M-2, M-3, M-4, M-5S-1, S-3

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_2A_ZO-P1_U01
Student ocenia technologię, organizację pracy i produkcji w gospodarstwie, a także proponuje zmiany mające na celu optymalizację zjawisk wpływających na produkcję zwierzęcą i produkty pozyskiwane z tej produkcji
ZO_2A_U02C-1, C-2T-PR-2, T-PR-1, T-PR-3M-1S-3, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_2A_ZO-P1_K01
Student jest świadomy konieczności ustawicznego dokształcania i rozwijania praktycznych umiejętności zawodowych oraz rozwoju osobowego.
ZO_2A_K02, ZO_2A_K04, ZO_2A_K03, ZO_2A_K06C-1, C-3, C-2T-PR-2, T-PR-1, T-PR-3M-1S-3

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZO_2A_ZO-P1_W01
Student omawia technologię i organizację procesów produkcyjnych w gospodarstwie, a także rozpoznaje metody i techniki realizacji prac badawczych
2,0
3,0Student w podstawowym zakresie omawia zastotowane w danym gospodarstwie technologie i organizację procesów produkcyjnych, warunki zoohigieniczne i ich potencjalny wpływ na produkcyjność i dobrostan zwierząt.
3,5
4,0
4,5
5,0
ZO_2A_ZO-P1_W03
Student objaśnia i wskazuje znaczenie produkcji zwierzęcej w gospodarstwach rolnych na funkcjonowanie i możliwości rozwoju obszarów wiejskich oraz kształtowania indywidualnej przedsiębiorczości na tych obszarach
2,0student nie wskazuje na czynniki kształtujące środowisko zootechniczne i nie orientuje się jaki to ma związek z produkcyjnością zwierząt oraz uzyskaniem optymalizacji produkcji
3,0student w niewielkim zakresie wskazuje na czynniki kształtujące środowisko zootechniczne i raczej nie orientuje się jaki to ma związek z produkcyjnością zwierząt oraz uzyskaniem optymalizacji produkcji
3,5student wskazuje na czynniki kształtujące środowisko zootechniczne i raczej nie orientuje się jaki to ma związek z produkcyjnością zwierząt oraz uzyskaniem optymalizacji produkcji
4,0student wskazuje na czynniki kształtujące środowisko zootechniczne i wymienia jaki to ma związek z produkcyjnością zwierząt oraz uzyskaniem optymalizacji produkcji w celu uzyskania zdrowej żywności
4,5student wskazuje i charakteryzuje czynniki kształtujące środowisko zootechniczne i rozpoznaje jaki to ma związek z produkcyjnością zwierząt oraz uzyskaniem optymalizacji produkcji w celu uzyskania zdrowej żywności
5,0student wskazuje, dobiera i charakteryzuje czynniki kształtujące środowisko zootechniczne i rozpoznaje jaki to ma związek z produkcyjnością zwierząt oraz uzyskaniem optymalizacji produkcji w celu uzyskania zdrowej żywności oraz proponuje optymalne rozwiązania

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZO_2A_ZO-P1_U01
Student ocenia technologię, organizację pracy i produkcji w gospodarstwie, a także proponuje zmiany mające na celu optymalizację zjawisk wpływających na produkcję zwierzęcą i produkty pozyskiwane z tej produkcji
2,0
3,0Student w podstawowym zakresie dokonuje krytycznej oceny zastosowanej technologii, procesów, technik oraz warunków zoohigienicznych w gospodarstwie. W podstawowym zakresie proponuje zmiany mające na celu polepszenie warunków prowadzenia produkcji zwierzęcej.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZO_2A_ZO-P1_K01
Student jest świadomy konieczności ustawicznego dokształcania i rozwijania praktycznych umiejętności zawodowych oraz rozwoju osobowego.
2,0
3,0Student jest otwarty i świadomy konieczności zdobywania umiejętności praktycznych w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem, ale nie przejawia aktywnej postawy wobec kształcenia ustawicznego.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Zarządzenie nr 169 Rektora Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, Szczecin 20 listopada 2009 roku

Treści programowe - praktyki

KODTreść programowaGodziny
T-PR-1Blok zagadnień organizacyjno-prawnych i ekonomicznych związanych z funkcjonowaniem ferm zwierząt gospodarskich na obszarach wiejskich, a także zagadnień dotyczących specyfiki rynku pracy związanego z produkcją zwierzęcą i możliwości zatrudnienia po zakończeniu studiów.1
T-PR-2Blok zagadnień związanych z metodami organizacji i hodowli zwierząt gospodarskich oraz z czynnikami wpływającymi na osiąganie wysokiej wydajności i opłacalności produkcji zwierzęcej.2
T-PR-3Blok zagadnień przygotowujących do samodzielnej pracy naukowo-badawczej i kształtujących umiejętności niezbędne do realizacji pracy dyplomowej (m.in. umiejętności analityczne i organizacyjne).1
4

Formy aktywności - praktyki

KODForma aktywnościGodziny
A-PR-1Przestrzeganie przepisów BHP. Wykonywanie zadań związanych z realizacją praktyki dyplomowej pod kierunkiem opiekuna. Prowadzenie dzienniczka praktyk.120
120
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_2A_ZO-P1_W01Student omawia technologię i organizację procesów produkcyjnych w gospodarstwie, a także rozpoznaje metody i techniki realizacji prac badawczych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_2A_W10ma pogłębioną wiedzę z zakresu podejmowania i organizacji działań w obszarze zootechniki z zachowaniem podstawowych zasad bezpieczeństwa i ergonomii pracy oraz kształtowania indywidualnej przedsiębiorczości
ZO_2A_W01w pogłębionym stopniu zna rodzaje doświadczeń oraz metody i techniki realizacji prac badawczych, a także zna podstawowe teorie w zakresie nauk przyrodniczych znajdujących zastosowanie w zootechnice
ZO_2A_W07ma rozszerzoną wiedzę z zakresu funkcjonowania obszarów wiejskich, możliwości ich zagospodarowania i czynników wpływających na ich rozwój
Cel przedmiotuC-3Poznanie własnych możliwości na rynku pracy, poprzez ustawiczne rozwijanie praktycznego wykorzystania wiedzy, umiejętności i kompetencji społecznych zdobytych podczas studiów
C-2Uświadomienie studentowi odpowiedzialności za powierzone zadania i przygotowanie do samodzielnej pracy naukowo-badawczej, a także kształtowanie umiejętności niezbędnych do realizacji pracy dyplomowej (m.in. analitycznych i organizacyjnych);
C-1Poznanie zasad funkcjonowania jednostek organizacyjnych, instytucji i przedsiębiorstw działających w zakresie zootechniki. Kształtowanie umiejętności nawiązywania współpracy ze specjalistami z zakresu nauk zootechnicznych i innych instytucji działających na rzecz rolnictwa wpływających na rozwój i wykorzystanie wiedzy teoretycznej w praktyce.
Treści programoweT-PR-2Blok zagadnień związanych z metodami organizacji i hodowli zwierząt gospodarskich oraz z czynnikami wpływającymi na osiąganie wysokiej wydajności i opłacalności produkcji zwierzęcej.
T-PR-1Blok zagadnień organizacyjno-prawnych i ekonomicznych związanych z funkcjonowaniem ferm zwierząt gospodarskich na obszarach wiejskich, a także zagadnień dotyczących specyfiki rynku pracy związanego z produkcją zwierzęcą i możliwości zatrudnienia po zakończeniu studiów.
T-PR-3Blok zagadnień przygotowujących do samodzielnej pracy naukowo-badawczej i kształtujących umiejętności niezbędne do realizacji pracy dyplomowej (m.in. umiejętności analityczne i organizacyjne).
Metody nauczaniaM-1Metody dydaktyczne zależne są od profilu zakładu przyjmującej studenta na praktykę np: wykład informacyjny, demonstracja, obserwacja, ćwiczenia produkcyjne itp.
M-5Dyskusja dydaktyczna, praca w grupach
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Złożenie 1 konspektu (sprawozdania) zawierającego omówienie zagadnień merytorycznie związanych z realizowaną praktyką.
S-1Ocena formująca: Ocena okresowa studenta przez Opiekuna Praktyk na powierzonym stanowisku w trakcie odbywania praktyki w wybranej instytucji
S-3Ocena podsumowująca: Pisemna opinia Opiekuna praktyk, potwierdzająca osiagniete efekty. Ocena Dziennika praktyk. Zaliczenie ustne po zakończeniu praktyk w obecności Komisji Wydziałowej.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student w podstawowym zakresie omawia zastotowane w danym gospodarstwie technologie i organizację procesów produkcyjnych, warunki zoohigieniczne i ich potencjalny wpływ na produkcyjność i dobrostan zwierząt.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_2A_ZO-P1_W03Student objaśnia i wskazuje znaczenie produkcji zwierzęcej w gospodarstwach rolnych na funkcjonowanie i możliwości rozwoju obszarów wiejskich oraz kształtowania indywidualnej przedsiębiorczości na tych obszarach
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_2A_W07ma rozszerzoną wiedzę z zakresu funkcjonowania obszarów wiejskich, możliwości ich zagospodarowania i czynników wpływających na ich rozwój
ZO_2A_W10ma pogłębioną wiedzę z zakresu podejmowania i organizacji działań w obszarze zootechniki z zachowaniem podstawowych zasad bezpieczeństwa i ergonomii pracy oraz kształtowania indywidualnej przedsiębiorczości
ZO_2A_W01w pogłębionym stopniu zna rodzaje doświadczeń oraz metody i techniki realizacji prac badawczych, a także zna podstawowe teorie w zakresie nauk przyrodniczych znajdujących zastosowanie w zootechnice
Cel przedmiotuC-1Poznanie zasad funkcjonowania jednostek organizacyjnych, instytucji i przedsiębiorstw działających w zakresie zootechniki. Kształtowanie umiejętności nawiązywania współpracy ze specjalistami z zakresu nauk zootechnicznych i innych instytucji działających na rzecz rolnictwa wpływających na rozwój i wykorzystanie wiedzy teoretycznej w praktyce.
C-3Poznanie własnych możliwości na rynku pracy, poprzez ustawiczne rozwijanie praktycznego wykorzystania wiedzy, umiejętności i kompetencji społecznych zdobytych podczas studiów
Treści programoweT-PR-2Blok zagadnień związanych z metodami organizacji i hodowli zwierząt gospodarskich oraz z czynnikami wpływającymi na osiąganie wysokiej wydajności i opłacalności produkcji zwierzęcej.
T-PR-1Blok zagadnień organizacyjno-prawnych i ekonomicznych związanych z funkcjonowaniem ferm zwierząt gospodarskich na obszarach wiejskich, a także zagadnień dotyczących specyfiki rynku pracy związanego z produkcją zwierzęcą i możliwości zatrudnienia po zakończeniu studiów.
T-PR-3Blok zagadnień przygotowujących do samodzielnej pracy naukowo-badawczej i kształtujących umiejętności niezbędne do realizacji pracy dyplomowej (m.in. umiejętności analityczne i organizacyjne).
Metody nauczaniaM-2Wykład informacyjny
M-3Ćwiczenia produkcyjne
M-4Ćwiczenia laboratoryjne i metoda projektów
M-5Dyskusja dydaktyczna, praca w grupach
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena okresowa studenta przez Opiekuna Praktyk na powierzonym stanowisku w trakcie odbywania praktyki w wybranej instytucji
S-3Ocena podsumowująca: Pisemna opinia Opiekuna praktyk, potwierdzająca osiagniete efekty. Ocena Dziennika praktyk. Zaliczenie ustne po zakończeniu praktyk w obecności Komisji Wydziałowej.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0student nie wskazuje na czynniki kształtujące środowisko zootechniczne i nie orientuje się jaki to ma związek z produkcyjnością zwierząt oraz uzyskaniem optymalizacji produkcji
3,0student w niewielkim zakresie wskazuje na czynniki kształtujące środowisko zootechniczne i raczej nie orientuje się jaki to ma związek z produkcyjnością zwierząt oraz uzyskaniem optymalizacji produkcji
3,5student wskazuje na czynniki kształtujące środowisko zootechniczne i raczej nie orientuje się jaki to ma związek z produkcyjnością zwierząt oraz uzyskaniem optymalizacji produkcji
4,0student wskazuje na czynniki kształtujące środowisko zootechniczne i wymienia jaki to ma związek z produkcyjnością zwierząt oraz uzyskaniem optymalizacji produkcji w celu uzyskania zdrowej żywności
4,5student wskazuje i charakteryzuje czynniki kształtujące środowisko zootechniczne i rozpoznaje jaki to ma związek z produkcyjnością zwierząt oraz uzyskaniem optymalizacji produkcji w celu uzyskania zdrowej żywności
5,0student wskazuje, dobiera i charakteryzuje czynniki kształtujące środowisko zootechniczne i rozpoznaje jaki to ma związek z produkcyjnością zwierząt oraz uzyskaniem optymalizacji produkcji w celu uzyskania zdrowej żywności oraz proponuje optymalne rozwiązania
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_2A_ZO-P1_U01Student ocenia technologię, organizację pracy i produkcji w gospodarstwie, a także proponuje zmiany mające na celu optymalizację zjawisk wpływających na produkcję zwierzęcą i produkty pozyskiwane z tej produkcji
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_2A_U02Ma pogłębione umiejętności w zakresie organizacji produkcji zwierzęcej, obrotu produktami pochodzenia zwierzęcego, technologii stosowanych w przetwórstwie surowców zwierzęcych oraz możliwości wykorzystania terapeutycznych właściwości zwierząt i produktów od nich pozyskiwanych
Cel przedmiotuC-1Poznanie zasad funkcjonowania jednostek organizacyjnych, instytucji i przedsiębiorstw działających w zakresie zootechniki. Kształtowanie umiejętności nawiązywania współpracy ze specjalistami z zakresu nauk zootechnicznych i innych instytucji działających na rzecz rolnictwa wpływających na rozwój i wykorzystanie wiedzy teoretycznej w praktyce.
C-2Uświadomienie studentowi odpowiedzialności za powierzone zadania i przygotowanie do samodzielnej pracy naukowo-badawczej, a także kształtowanie umiejętności niezbędnych do realizacji pracy dyplomowej (m.in. analitycznych i organizacyjnych);
Treści programoweT-PR-2Blok zagadnień związanych z metodami organizacji i hodowli zwierząt gospodarskich oraz z czynnikami wpływającymi na osiąganie wysokiej wydajności i opłacalności produkcji zwierzęcej.
T-PR-1Blok zagadnień organizacyjno-prawnych i ekonomicznych związanych z funkcjonowaniem ferm zwierząt gospodarskich na obszarach wiejskich, a także zagadnień dotyczących specyfiki rynku pracy związanego z produkcją zwierzęcą i możliwości zatrudnienia po zakończeniu studiów.
T-PR-3Blok zagadnień przygotowujących do samodzielnej pracy naukowo-badawczej i kształtujących umiejętności niezbędne do realizacji pracy dyplomowej (m.in. umiejętności analityczne i organizacyjne).
Metody nauczaniaM-1Metody dydaktyczne zależne są od profilu zakładu przyjmującej studenta na praktykę np: wykład informacyjny, demonstracja, obserwacja, ćwiczenia produkcyjne itp.
Sposób ocenyS-3Ocena podsumowująca: Pisemna opinia Opiekuna praktyk, potwierdzająca osiagniete efekty. Ocena Dziennika praktyk. Zaliczenie ustne po zakończeniu praktyk w obecności Komisji Wydziałowej.
S-2Ocena podsumowująca: Złożenie 1 konspektu (sprawozdania) zawierającego omówienie zagadnień merytorycznie związanych z realizowaną praktyką.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student w podstawowym zakresie dokonuje krytycznej oceny zastosowanej technologii, procesów, technik oraz warunków zoohigienicznych w gospodarstwie. W podstawowym zakresie proponuje zmiany mające na celu polepszenie warunków prowadzenia produkcji zwierzęcej.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_2A_ZO-P1_K01Student jest świadomy konieczności ustawicznego dokształcania i rozwijania praktycznych umiejętności zawodowych oraz rozwoju osobowego.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_2A_K02Wykazuje świadomość potrzeby dokształcania się i samodoskonalenia w zakresie zootechniki
ZO_2A_K04Wykazuje krytyczną postawę wobec dostępnych w przestrzeni publicznej informacji dotyczących nauk zootechnicznych oraz jest przygotowany do rozwiązywania różnorodnych problemów w obrębie wykonywanej pracy zawodowej
ZO_2A_K03Wykazuje zrozumienie roli zespołowego działania w związkach hodowców zwierząt i instytucjach doradztwa rolniczego
ZO_2A_K06Jest zdecydowany odpowiedzialnie wypełniać zadania zootechnika, dostosowując je do aktualnych potrzeb społecznych, a także swoją postawą przyczyniać się do podniesienia rangi wykonywanego zawodu, szczególnie poprzez przestrzeganie zasad etyki zawodowej
Cel przedmiotuC-1Poznanie zasad funkcjonowania jednostek organizacyjnych, instytucji i przedsiębiorstw działających w zakresie zootechniki. Kształtowanie umiejętności nawiązywania współpracy ze specjalistami z zakresu nauk zootechnicznych i innych instytucji działających na rzecz rolnictwa wpływających na rozwój i wykorzystanie wiedzy teoretycznej w praktyce.
C-3Poznanie własnych możliwości na rynku pracy, poprzez ustawiczne rozwijanie praktycznego wykorzystania wiedzy, umiejętności i kompetencji społecznych zdobytych podczas studiów
C-2Uświadomienie studentowi odpowiedzialności za powierzone zadania i przygotowanie do samodzielnej pracy naukowo-badawczej, a także kształtowanie umiejętności niezbędnych do realizacji pracy dyplomowej (m.in. analitycznych i organizacyjnych);
Treści programoweT-PR-2Blok zagadnień związanych z metodami organizacji i hodowli zwierząt gospodarskich oraz z czynnikami wpływającymi na osiąganie wysokiej wydajności i opłacalności produkcji zwierzęcej.
T-PR-1Blok zagadnień organizacyjno-prawnych i ekonomicznych związanych z funkcjonowaniem ferm zwierząt gospodarskich na obszarach wiejskich, a także zagadnień dotyczących specyfiki rynku pracy związanego z produkcją zwierzęcą i możliwości zatrudnienia po zakończeniu studiów.
T-PR-3Blok zagadnień przygotowujących do samodzielnej pracy naukowo-badawczej i kształtujących umiejętności niezbędne do realizacji pracy dyplomowej (m.in. umiejętności analityczne i organizacyjne).
Metody nauczaniaM-1Metody dydaktyczne zależne są od profilu zakładu przyjmującej studenta na praktykę np: wykład informacyjny, demonstracja, obserwacja, ćwiczenia produkcyjne itp.
Sposób ocenyS-3Ocena podsumowująca: Pisemna opinia Opiekuna praktyk, potwierdzająca osiagniete efekty. Ocena Dziennika praktyk. Zaliczenie ustne po zakończeniu praktyk w obecności Komisji Wydziałowej.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student jest otwarty i świadomy konieczności zdobywania umiejętności praktycznych w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem, ale nie przejawia aktywnej postawy wobec kształcenia ustawicznego.
3,5
4,0
4,5
5,0