Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Zootechnika (S3)
Sylabus przedmiotu Aktualne trendy w badaniach i aplikacji zootechnicznej:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Zootechnika | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | trzeciego stopnia |
Stopnień naukowy absolwenta | doktor | ||
Obszary studiów | studia trzeciego stopnia | ||
Profil | |||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Aktualne trendy w badaniach i aplikacji zootechnicznej | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Fizjologii, Cytobiologii i Proteomiki | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Wiesław Skrzypczak <Wieslaw.Skrzypczak@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Aleksandra Balicka-Ramisz <Aleksandra.Balicka-Ramisz@zut.edu.pl>, Piotr Baranowski <Piotr.Baranowski@zut.edu.pl>, Wioletta Biel <Wioletta.Biel@zut.edu.pl>, Barbara Błaszczyk <Barbara.Blaszczyk@zut.edu.pl>, Bożena Chuda-Mickiewicz <Bozena.Chuda-Mickiewicz@zut.edu.pl>, Angelika Cieśla <Angelika.Ciesla@zut.edu.pl>, Ewa Czerniawska-Piątkowska <Ewa.Czerniawska-Piatkowska@zut.edu.pl>, Alicja Dratwa-Chałupnik <Alicja.Dratwa-Chalupnik@zut.edu.pl>, Andrzej Dybus <Andrzej.Dybus@zut.edu.pl>, Lidia Felska-Błaszczyk <Lidia.Felska-Blaszczyk@zut.edu.pl>, Karol Fijałkowski <karol.fijalkowski@zut.edu.pl>, Wilhelm Grzesiak <Wilhelm.Grzesiak@zut.edu.pl>, Dariusz Gączarzewicz <dariusz.gaczarzewicz@zut.edu.pl>, Małgorzata Jakubowska <Malgorzata-Jakubowska@zut.edu.pl>, Dorota Jankowiak <dorota.jankowiak@zut.edu.pl>, Jolanta Karakulska <Jolanta.Karakulska@zut.edu.pl>, Tadeusz Karamucki <Tadeusz.Karamucki@zut.edu.pl>, Katarzyna Kavetska <katarzyna.kavetska@zut.edu.pl>, Maria Kawęcka <Maria.Kawecka@zut.edu.pl>, Marek Kmieć <Marek.Kmiec@zut.edu.pl>, Inga Kowalewska <inga.kowalewska-luczak@zut.edu.pl>, Anita Kołodziej-Skalska <Anita.Kolodziej@zut.edu.pl>, Hanna Kulig <Hanna.Kulig@zut.edu.pl>, Bogdan Lasota <Bogdan.Lasota@zut.edu.pl>, Danuta Majewska <Danuta.Majewska@zut.edu.pl>, Katarzyna Michałek <Katarzyna.Michalek@zut.edu.pl>, Paweł Nawrotek <Pawel.Nawrotek@zut.edu.pl>, Małgorzata Ożgo <Malgorzata.Ozgo@zut.edu.pl>, Arkadiusz Pietruszka <Arkadiusz.Pietruszka@zut.edu.pl>, Ryszard Pikuła <Ryszard.Pikula@zut.edu.pl>, Bogumiła Pilarczyk <Bogumila.Pilarczyk@zut.edu.pl>, Renata Pilarczyk <Renata.Pilarczyk@zut.edu.pl>, Artur Rybarczyk <Artur.Rybarczyk@zut.edu.pl>, Piotr Sablik <Piotr.Sablik@zut.edu.pl>, Beata Seremak <Beata.Seremak@zut.edu.pl>, Tomasz Stankiewicz <Tomasz.Stankiewicz@zut.edu.pl>, Iwona Szatkowska <Iwona.Szatkowska@zut.edu.pl>, Danuta Szczerbińska <Danuta.Szczerbinska@zut.edu.pl>, Małgorzata Szewczuk <Malgorzata.Szewczuk@zut.edu.pl>, Arkadiusz Terman <Arkadiusz.Terman@zut.edu.pl>, Agnieszka Tomza-Marciniak <Agnieszka.Tomza-Marciniak@zut.edu.pl>, Jan Udała <Jan.Udala@zut.edu.pl>, Katarzyna Wojdak-Maksymiec <Katarzyna.Wojdak-Maksymiec@zut.edu.pl>, Jerzy Wójcik <Jerzy.Wojcik@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Podstawowa wiedza z zakresu fizjologii zwierząt, anatomii, biochemii , matematyki, genetyki ogólnej i molekularnej oraz wiedza związana z budową i funkcjonowaniem organizmu zwierzęcego. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie studentów z aktualnymi trendami w badaniach i aplikacji zootechnicznej, która szeroko wykorzystuje osiagniecia nauk: biologicznych (genetyki, zoologii, botaniki, biofizyki, biochemii) weterenaryjnych (anatomii i fizjologii) , technicznych (informatyka, budownictwo inwentarskie, techniki rolniczej) oraz ekonomicznych (ekonomika produkcji zwierzecej, marketingu). |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
T-W-1 | Zapoznanie studentów z aktualnymi zagadnieniami dotyczącymi chowu, hodowli i utrzymania zwierząt oraz wpływu czynników środowiskowych na organizm, w tym na poziomie regulacji komórkowej i molekularnej. | 2 |
2 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Zapoznanie studentów z aktualnymi zagadnieniami dotyczącymi chowu, hodowli i utrzymania zwierząt oraz wpływu czynników środowiskowych na organizm, w tym na poziomie regulacji komórkowej i molekularnej. | 2 |
2 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Wybrane zagadnienia dotyczące innowacyjnych kierunków badań naukowych i aplikacji w zootechnice. | 2 |
2 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Zapoznanie studentów z aktualnymi zagadnieniami dotyczącymi chowu, hodowli i utrzymania zwierząt oraz wpływu czynników środowiskowych na organizm, w tym na poziomie regulacji komórkowej i molekularnej. | 2 |
2 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Zapoznanie studentów z aktualnymi zagadnieniami dotyczącymi chowu, hodowli i utrzymania zwierząt oraz wpływu czynników środowiskowych na organizm, w tym na poziomie regulacji komórkowej i molekularnej. | 2 |
2 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Zapoznanie studentów z aktualnymi zagadnieniami dotyczącymi chowu, hodowli i utrzymania zwierząt oraz wpływu czynników środowiskowych na organizm, w tym na poziomie regulacji komórkowej i molekularnej. | 2 |
2 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Zapoznanie studentów z aktualnymi zagadnieniami dotyczącymi chowu, hodowli i utrzymania zwierząt oraz wpływu czynników środowiskowych na organizm, w tym na poziomie regulacji komórkowej i molekularnej. | 2 |
2 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Zapoznanie studentów z aktualnymi zagadnieniami dotyczącymi chowu, hodowli i utrzymania zwierząt oraz wpływu czynników środowiskowych na organizm, w tym na poziomie regulacji komórkowej i molekularnej. | 2 |
2 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w wykładach. | 2 |
A-W-2 | Samodzielna analiza treści wykładu | 4 |
6 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w wykładach. | 2 |
A-W-2 | Samodzielna analiza treści wykładu | 10 |
12 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w wykładach. | 2 |
A-W-2 | Samodzielna analiza treści wykładu | 4 |
6 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w wykładach. | 2 |
A-W-2 | Samodzielna analiza treści wykładu | 4 |
6 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w wykładach. | 2 |
A-W-2 | Samodzielna analiza treści wykładu | 4 |
6 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w wykładach. | 2 |
A-W-2 | Samodzielna analiza treści wykładu | 10 |
12 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w wykładach. | 2 |
A-W-2 | Samodzielna analiza treści wykładu | 4 |
6 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w wykładach. | 2 |
A-W-2 | Samodzielna analiza treści wykładu | 4 |
6 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Metoda podająca- wykład informacyjny wspomagany prezentacjami multimedialnymi. |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Ocena aktywności w grupie. |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscypliny | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
ZoD_3A_D-S-A11_W01 Wykazuje ogólną wiedzę związaną z wykorzystaniem procesów i metod biotechnologicznych w różnych gałęziach nauki. Posiada wiedzę z zakresu chowu i hodowli zwierząt gospodarskich. Zna czynniki determinujące strukturę programów hodowlanych oraz metod oceny wartości użytkowej. | ZoD_3-_W01 | — | C-1 | T-W-1, T-W-1, T-W-1, T-W-1 | M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscypliny | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
ZoD_3A_D-S-A11_U01 Potrafi analizować i oceniać czynniki środowiskowe i genetyczne wpływające na produkcję zwierzęcą. Umiejętność oceny cech jakościowych i zdrowotnych surowców pochodzenia zwierzęcego, rozeznania w kierunku przerobu technologicznego surowców zwierzęcych. Wykorzystania zasad marketingu. Profilaktyka w chowie zwierząt. Umiejetność podejmowania działań z zakresu prewencji weterynaryjnej. | ZoD_3-_U02 | — | C-1 | T-W-1, T-W-1, T-W-1, T-W-1 | M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscypliny | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
ZoD_3A_D-S-A11_K01 Rozumie i potrafi zinterpretować procesy zachodzące na poziomie molekularnym związanych ze wzrostem, rozwojem i użytkowością zwierząt. Wykorzystania rasowego i osobniczego zwierząt oraz uwarunkowań środowiskowych, wykorzystania technologii chowu do poprawy efektywności produkcji i jakości produktów zwierzęcych. | ZoD_3-_K07, ZoD_3-_K02 | — | C-1 | T-W-1, T-W-1, T-W-1, T-W-1, T-W-1 | M-1 | S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZoD_3A_D-S-A11_W01 Wykazuje ogólną wiedzę związaną z wykorzystaniem procesów i metod biotechnologicznych w różnych gałęziach nauki. Posiada wiedzę z zakresu chowu i hodowli zwierząt gospodarskich. Zna czynniki determinujące strukturę programów hodowlanych oraz metod oceny wartości użytkowej. | 2,0 | |
3,0 | Doktorant posiada ogólną wiedzę zwiazaną z wykorzystaniem procesów i metod biotechnologicznych oraz zootechnicznych w różnych gałęziach nauki. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZoD_3A_D-S-A11_U01 Potrafi analizować i oceniać czynniki środowiskowe i genetyczne wpływające na produkcję zwierzęcą. Umiejętność oceny cech jakościowych i zdrowotnych surowców pochodzenia zwierzęcego, rozeznania w kierunku przerobu technologicznego surowców zwierzęcych. Wykorzystania zasad marketingu. Profilaktyka w chowie zwierząt. Umiejetność podejmowania działań z zakresu prewencji weterynaryjnej. | 2,0 | |
3,0 | Potrafi analizować i oceniać wybrane czynniki środowiskowe i genetyczne wpływające na produkcję zwierzęcą. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZoD_3A_D-S-A11_K01 Rozumie i potrafi zinterpretować procesy zachodzące na poziomie molekularnym związanych ze wzrostem, rozwojem i użytkowością zwierząt. Wykorzystania rasowego i osobniczego zwierząt oraz uwarunkowań środowiskowych, wykorzystania technologii chowu do poprawy efektywności produkcji i jakości produktów zwierzęcych. | 2,0 | |
3,0 | Rozumie i potrafi zinterpretować podstawowe procesy biologiczne związane ze wzrostem, rozwojem i użytkowością zwierząt. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Krzymowski T., Fizjologia zwierząt, PWRiL, 2005
- Bańkowski E., Biochemia, Wydawnictwo Medyczne Urban i Partner, Wrocław, 2004
- Charoń K.M Świtoński, Genetyka zwierząt, PWN, Warszawa, 2000
- Litwińczuk Z. ; Szulc T., Hodowla i użytkowanie bydła, PWRiL, Warszawa, 2005
- pod red. Grudniewska B., Hodowla i użytkowanie świń, ART, Olsztyn, 1998
- Jamroz D. i Potkański A., Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. Podstawy szczegółowego żywienia zwierząt, PWN, Warszawa, 2001
Literatura dodatkowa
- Praca zbiorowa: Filistowicz A., Reklewski Z., Żuk B., Walawski K., Kurył J., Świtoński N., Strzeżek J., Żebrowska J., Kowalczyk J., Litwińczuk Z., Jezierski T., Winnicki S., Dorobek nauk zootechnicznych w ćwierćwieczu 1972-1997. Karty z dziejów zootechniki polskiej na 75 lecie (1922-1997), PTZ, Warszawa, 1997