Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Ekonomiczny - Ekonomia (S2)
specjalność: Gospodarowanie kapitałem ludzkim

Sylabus przedmiotu Organizacja przedsiębiorstw produkcyjno-handlowych:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Ekonomia
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister
Obszary studiów nauki społeczne
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Organizacja przedsiębiorstw produkcyjno-handlowych
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Zarządzania Przedsiębiorstwami
Nauczyciel odpowiedzialny Ewa Kołoszycz <Ewa.Koloszycz@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Robert Rusielik <Robert.Rusielik@zut.edu.pl>, Anna Sworowska-Baranowska <Anna.Sworowska@zut.edu.pl>, Artur Wilczyński <Artur.Wilczynski@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 1,0 ECTS (formy) 1,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
projektyP4 15 1,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość podstawowych zagadnień z zakresu zarządzania przedsiębiorstwem

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Przygotowanie studentów do wykorzystania podstawowych metod organizatorskich
C-2Nabycie podstawowych umiejętności projektowania rozwiązania organizacyjnego

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
projekty
T-P-1Pojęcie i znaczenie działań organizacyjnych w przedsiębiorstach produkcyjno-handlowych2
T-P-2Opracowanie zarysu projektu rozwiązania organizacyjnego3
T-P-3Projektowanie stanowisk niekierowniczych oraz struktury organizacyjnej4
T-P-4Określenie zakresów zadań na poszczególnych stanowiskach oraz kontaktów wewnętrznych i zewnętrznych2
T-P-5Określenie zapotrzebowania na bazę materialną2
T-P-6Tworzenie planu finansowego2
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
projekty
A-P-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-P-2Przygotowanie do dyskusji na temat wykonanego projektu działań organizatorskich3
A-P-3Przygotowanie do zajeć5
A-P-4Przygotowanie dokumentacji projektowej7
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Dyskusja dydaktyczna
M-2Metoda projektów

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Dyskusja nad projektem rozwiązania organizacyjnego
S-2Ocena formująca: Praca z projektem

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
E_2A_O14_W01
Student ma wiedzę dotyczącą podstawowych działań organizatorskich wykonywanych w przedsiębiorstwach produkcyjno-handlowych
E_2A_W03, E_2A_W06C-1T-P-1, T-P-2M-1, M-2S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
E_2A_O14_U01
Student posiada umiejętność tworzenia struktury organizacyjnej uwzględniającej wewnętrzne i zewnętrzne czynniki strukturotwórcze
E_2A_U11, E_2A_U18C-1, C-2T-P-2, T-P-3M-1, M-2S-1, S-2
E_2A_O14_U02
Student potrafi zidentyfikować podstawowe etapy projektowania rozwiązań organizacyjnych i stosuje odpowiednie metody realizacji tych etapów
E_2A_U03, E_2A_U08C-1, C-2T-P-1, T-P-2, T-P-3, T-P-6, T-P-5, T-P-4M-1, M-2S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
E_2A_O14_K01
Kompetencja w zakresie tworzenia i usprawniania jednostek gospodarczych w kontekście organizacyjnym
E_2A_K03, E_2A_K06C-1, C-2T-P-1, T-P-2, T-P-3, T-P-6, T-P-5, T-P-4M-1, M-2S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
E_2A_O14_W01
Student ma wiedzę dotyczącą podstawowych działań organizatorskich wykonywanych w przedsiębiorstwach produkcyjno-handlowych
2,0
3,0Student potrafi scharakteryzować etamy projektowania szczegółowych rozwiązań organizacynych
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
E_2A_O14_U01
Student posiada umiejętność tworzenia struktury organizacyjnej uwzględniającej wewnętrzne i zewnętrzne czynniki strukturotwórcze
2,0
3,0Student tworzy strukturę organizacyjną w oparciu o zidentyfikowane stanowiska niekierownicze i cele organizacji
3,5
4,0
4,5
5,0
E_2A_O14_U02
Student potrafi zidentyfikować podstawowe etapy projektowania rozwiązań organizacyjnych i stosuje odpowiednie metody realizacji tych etapów
2,0
3,0Student identyfikuje etapy projektowania rozwiązań organizacyjnych oraz wskazuje odpowiednie metody realizacji etapów
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
E_2A_O14_K01
Kompetencja w zakresie tworzenia i usprawniania jednostek gospodarczych w kontekście organizacyjnym
2,0
3,0Student powinien umieć opracowywać projekt zmian organizacyjnych
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Pawlak Zbigniew, Smoleń Andrzej, Organizacja firmy - projektowanie, budowa, usprawnianie, poltext, Warszawa, 2008
  2. Gaweł Aleksandra, Proces przedsiebiorczy - Tworzenie nowych przedsiębiorstw, Difin, Warszawa, 2013

Literatura dodatkowa

  1. Świetlik Włodzimierz, Organizacja przedsiębiorstwa, Wyższa Szkoła Ekonomiczna, Warszawa, 2004, ISBN 83-86990-31-7

Treści programowe - projekty

KODTreść programowaGodziny
T-P-1Pojęcie i znaczenie działań organizacyjnych w przedsiębiorstach produkcyjno-handlowych2
T-P-2Opracowanie zarysu projektu rozwiązania organizacyjnego3
T-P-3Projektowanie stanowisk niekierowniczych oraz struktury organizacyjnej4
T-P-4Określenie zakresów zadań na poszczególnych stanowiskach oraz kontaktów wewnętrznych i zewnętrznych2
T-P-5Określenie zapotrzebowania na bazę materialną2
T-P-6Tworzenie planu finansowego2
15

Formy aktywności - projekty

KODForma aktywnościGodziny
A-P-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-P-2Przygotowanie do dyskusji na temat wykonanego projektu działań organizatorskich3
A-P-3Przygotowanie do zajeć5
A-P-4Przygotowanie dokumentacji projektowej7
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaE_2A_O14_W01Student ma wiedzę dotyczącą podstawowych działań organizatorskich wykonywanych w przedsiębiorstwach produkcyjno-handlowych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówE_2A_W03Ma pogłębioną wiedzę na temat relacji między strukturami i instytucjami społecznymi w odniesieniu do wybranych struktur i instytucji społecznych i kategorii więzi społecznych lub wybranych kręgów kulturowych
E_2A_W06Zna w sposób pogłębiony wybrane metody i narzędzia opisu, w tym techniki pozyskiwania, przetwarzania i prezentacji danych oraz modelowania zjawisk i procesów społeczno-gospodarczych, a także identyfikowania rządzących nimi prawidłowości
Cel przedmiotuC-1Przygotowanie studentów do wykorzystania podstawowych metod organizatorskich
Treści programoweT-P-1Pojęcie i znaczenie działań organizacyjnych w przedsiębiorstach produkcyjno-handlowych
T-P-2Opracowanie zarysu projektu rozwiązania organizacyjnego
Metody nauczaniaM-1Dyskusja dydaktyczna
M-2Metoda projektów
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Dyskusja nad projektem rozwiązania organizacyjnego
S-2Ocena formująca: Praca z projektem
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi scharakteryzować etamy projektowania szczegółowych rozwiązań organizacynych
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaE_2A_O14_U01Student posiada umiejętność tworzenia struktury organizacyjnej uwzględniającej wewnętrzne i zewnętrzne czynniki strukturotwórcze
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówE_2A_U11Samodzielnie proponuje rozwiązania konkretnych problemów i wskazuje w tym zakresie odpowiednie rozstrzygnięcia
E_2A_U18Potrafi weryfikować swoje działania ze względu na ich skutki ekonomiczno-finansowe, prawne i moralne
Cel przedmiotuC-1Przygotowanie studentów do wykorzystania podstawowych metod organizatorskich
C-2Nabycie podstawowych umiejętności projektowania rozwiązania organizacyjnego
Treści programoweT-P-2Opracowanie zarysu projektu rozwiązania organizacyjnego
T-P-3Projektowanie stanowisk niekierowniczych oraz struktury organizacyjnej
Metody nauczaniaM-1Dyskusja dydaktyczna
M-2Metoda projektów
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Dyskusja nad projektem rozwiązania organizacyjnego
S-2Ocena formująca: Praca z projektem
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student tworzy strukturę organizacyjną w oparciu o zidentyfikowane stanowiska niekierownicze i cele organizacji
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaE_2A_O14_U02Student potrafi zidentyfikować podstawowe etapy projektowania rozwiązań organizacyjnych i stosuje odpowiednie metody realizacji tych etapów
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówE_2A_U03Umie organizować pracę własną i zespołu, dostrzegać problemy i je rozwiązywać
E_2A_U08Potrafi formułować opinie i proponować rozwiązania problemów związanych z przebiegiem procesów i zjawisk społecznych w zakresie ekonomii
Cel przedmiotuC-1Przygotowanie studentów do wykorzystania podstawowych metod organizatorskich
C-2Nabycie podstawowych umiejętności projektowania rozwiązania organizacyjnego
Treści programoweT-P-1Pojęcie i znaczenie działań organizacyjnych w przedsiębiorstach produkcyjno-handlowych
T-P-2Opracowanie zarysu projektu rozwiązania organizacyjnego
T-P-3Projektowanie stanowisk niekierowniczych oraz struktury organizacyjnej
T-P-6Tworzenie planu finansowego
T-P-5Określenie zapotrzebowania na bazę materialną
T-P-4Określenie zakresów zadań na poszczególnych stanowiskach oraz kontaktów wewnętrznych i zewnętrznych
Metody nauczaniaM-1Dyskusja dydaktyczna
M-2Metoda projektów
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Dyskusja nad projektem rozwiązania organizacyjnego
S-2Ocena formująca: Praca z projektem
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student identyfikuje etapy projektowania rozwiązań organizacyjnych oraz wskazuje odpowiednie metody realizacji etapów
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaE_2A_O14_K01Kompetencja w zakresie tworzenia i usprawniania jednostek gospodarczych w kontekście organizacyjnym
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówE_2A_K03Określania priorytetów służących do realizacji zadań ustalonych przez siebie lub innych
E_2A_K06Myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-1Przygotowanie studentów do wykorzystania podstawowych metod organizatorskich
C-2Nabycie podstawowych umiejętności projektowania rozwiązania organizacyjnego
Treści programoweT-P-1Pojęcie i znaczenie działań organizacyjnych w przedsiębiorstach produkcyjno-handlowych
T-P-2Opracowanie zarysu projektu rozwiązania organizacyjnego
T-P-3Projektowanie stanowisk niekierowniczych oraz struktury organizacyjnej
T-P-6Tworzenie planu finansowego
T-P-5Określenie zapotrzebowania na bazę materialną
T-P-4Określenie zakresów zadań na poszczególnych stanowiskach oraz kontaktów wewnętrznych i zewnętrznych
Metody nauczaniaM-1Dyskusja dydaktyczna
M-2Metoda projektów
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Dyskusja nad projektem rozwiązania organizacyjnego
S-2Ocena formująca: Praca z projektem
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student powinien umieć opracowywać projekt zmian organizacyjnych
3,5
4,0
4,5
5,0
zamknij

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej.