Wydział Inżynierii Mechanicznej i Mechatroniki - Menedżer i audytor systemu zarządzania jakością
specjalność: Lean management
Sylabus przedmiotu Podstawy zarządzania jakością:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Menedżer i audytor systemu zarządzania jakością | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia niestacjonarne | Poziom | podyplomowe |
Tytuł zawodowy absolwenta | |||
Obszary studiów | nauki techniczne | ||
Profil | |||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Podstawy zarządzania jakością | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Instytut Technologii Mechanicznej | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Agnieszka Terelak-Tymczyna <Agnieszka.Terelak@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | egzamin | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Znajomość podstawowych pojęć i zagadnień dotyczących budowy, organizacji i funkcjonowania przedsiębiorstw. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Ukształtowanie pro-jakościowego rozumienia celu przedsiębiorstwa. |
C-2 | Poznanie koncepcji zarządzania jakością. |
C-3 | Budowa systemu zarządzania jakością według wymagań norm ISO serii 9000. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
T-W-1 | Definicje jakości. Zasady zarządzania jakością. Normy serii ISO 9000. Zarządzanie przez jakość: projektowania wyrobów, usług, procesów wytwarzania, kontroli i doskonalenia. | 8 |
8 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 8 |
A-W-2 | Studiowanie literatury | 28 |
A-W-3 | Przygotowanie do egzaminu | 14 |
50 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny |
M-2 | Metoda przypadków |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: Test sprawdzający wiedzę, Zaliczenie ustne potwierdzające przyswojenie i zrozumienie wiedzy oraz posiadanie umiejętności |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
MAS_10A_ZJ/01_W01 Student uzyskuje wiedzę dotyczącą jakości: standardy (normy) związane z zarządzaniem jakością , definicji pojęć związanych z jakością , 8 zasad zarządzania jakością , przegląd wymagań normy zarządzania jakością ,oceny zarządzania, projektowania wyrobów, usług, procesów wytwarzania, kontroli i doskonalenia, | MAS_10A_W01 | — | C-3, C-2, C-1 | T-W-1 | M-1, M-2 | S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
MAS_10A_ZJ/01_U01 Student uzyskuje umiejętność: wyszukania i posługiwania się normami związanymi z zarządzaniem jakością, definiowania pojęć związanych z jakością , wykorzystania 8 zasad zarządzania jakością posługiwania się normą z wymaganiami systemu zarządzania jakością, oceny zarządzania, projektowania wyrobów, usług, procesów wytwarzania, kontroli i doskonalenia. | MAS_10A_U04 | — | C-3, C-1 | T-W-1 | M-2 | S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
MAS_10A_ZJ/01_K01 Student uczy się pracować w zespole. | MAS_10A_K01 | — | C-1 | T-W-1 | M-2 | S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
MAS_10A_ZJ/01_W01 Student uzyskuje wiedzę dotyczącą jakości: standardy (normy) związane z zarządzaniem jakością , definicji pojęć związanych z jakością , 8 zasad zarządzania jakością , przegląd wymagań normy zarządzania jakością ,oceny zarządzania, projektowania wyrobów, usług, procesów wytwarzania, kontroli i doskonalenia, | 2,0 | |
3,0 | Posiada podstawową wiedzę dotyczącą jakości: standardy (normy) związane z zarządzaniem jakością , definicji pojęć związanych z jakością , 8 zasad zarządzania jakością , przegląd wymagań normy zarządzania jakością ,oceny zarządzania, projektowania wyrobów, usług, procesów wytwarzania, kontroli i doskonalenia, | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
MAS_10A_ZJ/01_U01 Student uzyskuje umiejętność: wyszukania i posługiwania się normami związanymi z zarządzaniem jakością, definiowania pojęć związanych z jakością , wykorzystania 8 zasad zarządzania jakością posługiwania się normą z wymaganiami systemu zarządzania jakością, oceny zarządzania, projektowania wyrobów, usług, procesów wytwarzania, kontroli i doskonalenia. | 2,0 | |
3,0 | Posiada umiejętność: wyszukania i posługiwania się normami związanymi z zarządzaniem jakością, definiowania pojęć związanych z jakością , wykorzystania 8 zasad zarządzania jakością posługiwania się normą z wymaganiami systemu zarządzania jakością, oceny zarządzania, projektowania wyrobów, usług, procesów wytwarzania, kontroli i doskonalenia. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
MAS_10A_ZJ/01_K01 Student uczy się pracować w zespole. | 2,0 | |
3,0 | Student potrafi współpracować w zespole | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Hamrol A., Zarządzanie jakością z przykładami, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2005
- Norma PN-EN ISO 9000:2006: Systemy zarządzania jakością. Podstawy i terminologia, 2006
- Norma PN-EN ISO 9001:2009: Systemy zarządzania jakością. Wymagania, 2009
- Normy serii ISO 9000 i ISO 10000, 2012