Wydział Inżynierii Mechanicznej i Mechatroniki - Menedżer i audytor systemu zarządzania jakością
specjalność: Lean management
Sylabus przedmiotu Koszty jakości:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Menedżer i audytor systemu zarządzania jakością | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia niestacjonarne | Poziom | podyplomowe |
Tytuł zawodowy absolwenta | |||
Obszary studiów | nauki techniczne | ||
Profil | |||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Koszty jakości | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Instytut Technologii Mechanicznej | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Andrzej Kwintowski <Andrzej.Kwintowski@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Znajomość tabliczki mnożenia, umiejętność posługiwania sie kalkulatorem, Podstawowa wiedza z zakresu mikro- i makroekonomii |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie studentów z procedurą rachunku koszów jakości w przedsiebiorstwie. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Koszty w procesie informacyjnym firm. Identyfikacja miejsc powstawania kosztów jakości w przedsiębiorstwie. Procedura RKJ. Prezentacja praktycznych rozwiązań wdrożonych RKJ. Efektywność SZJ. | 4 |
4 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Podstawowe pojęcia określające zużycie czynników produkcji. Koszty w procesie informacyjnym firm. Identyfikacja miejsc powstawania kosztów jakości w przedsiębiorstwie. Procedura RKJ. Prezentacja praktycznych rozwiązań wdrożonych RKJ. Efektywność SZJ. | 4 |
4 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | uczestnictwo w zajęciach | 4 |
A-A-2 | Studiowanie literatury | 7 |
A-A-3 | Opracowanie sprawozdania z ćwiczeń | 10 |
A-A-4 | Przygotowanie do zaliczenia | 4 |
25 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 4 |
A-W-2 | Studiowanie literatury | 11 |
A-W-3 | Przygotowanie do zaliczenia | 10 |
25 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny |
M-2 | Metoda przypadków |
M-3 | Ćwiczenia przedmiotowe |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: Zaliczenie ustne potwierdzające przyswojenie i zrozumienie wiedzy oraz posiadanie umiejętności . |
S-2 | Ocena formująca: Opracowanie i zaliczenie sprawozdania z wykładów i ćwiczeń. |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
MAS_10A_MSZJ/07_W01 Słuchacz otrzymuje uporządkowaną wiedzę kosztach i rachunku kosztów jakości. Wiedza ta poparta jest praktycznym wykorzystaniem rachunku kosztów jakości w MŚP. | MAS_10A_W02, MAS_10A_W01, MAS_10A_W03 | — | C-1 | T-A-1, T-W-1 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
MAS_10A_MSZJ/07_U01 Słuchacz uzyskuje umiejętność identyfikacji miejsc powstawania kosztów jakości oraz opracowania procedury Rachunku Kosztów Jakości. | MAS_10A_U05 | — | C-1 | T-A-1 | M-2, M-3 | S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
MAS_10A_MSZJ/07_K01 Słuchacz uczy się pracować w grupie. | MAS_10A_K01 | — | C-1 | T-A-1 | M-2, M-3 | S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
MAS_10A_MSZJ/07_W01 Słuchacz otrzymuje uporządkowaną wiedzę kosztach i rachunku kosztów jakości. Wiedza ta poparta jest praktycznym wykorzystaniem rachunku kosztów jakości w MŚP. | 2,0 | |
3,0 | Słuchacz posiada podstawową wiedzę o kosztach i rachunku kosztów jakości. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
MAS_10A_MSZJ/07_U01 Słuchacz uzyskuje umiejętność identyfikacji miejsc powstawania kosztów jakości oraz opracowania procedury Rachunku Kosztów Jakości. | 2,0 | |
3,0 | Słuchacz posiada podstawową umiejętność identyfikacji miejsc powstawania kosztów jakości oraz opracowania procedury Rachunku Kosztów Jakości. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
MAS_10A_MSZJ/07_K01 Słuchacz uczy się pracować w grupie. | 2,0 | |
3,0 | Student porafi pracować w grupie. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- K. Czubakowska, K. Winiarska, Rachunek kosztów w przemyśle, handlu, usługach, ODDK, Gdańsk, 2002
- E. Nowak, R. Piechota, M. Wierzbiński, Rachunek kosztów w zarządzaniu przedsiębiorstwem, PWE, Warszawa, 2004
Literatura dodatkowa
- A. Karmańska, Zarządzanie kosztami a rachunkowość finansowa, Difin, 2007