Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Ogrodnictwo (S2)
specjalność: Rośliny ozdobne i kształtowanie terenów zieleni

Sylabus przedmiotu Bezpieczeństwo mikrobiologiczne produktów ogrodniczych:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Ogrodnictwo
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Bezpieczeństwo mikrobiologiczne produktów ogrodniczych
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Bioinżynierii
Nauczyciel odpowiedzialny Magdalena Błaszak <Magdalena.Blaszak@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Krystyna Cybulska <Krystyna.Cybulska@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 1,0 ECTS (formy) 1,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL3 15 0,50,38zaliczenie
wykładyW3 15 0,50,62zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1podstawy biologii

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z zagrożeniami odnośnie zanieczyszczenia produktów ogrodniczych mikroorganizmami chorobotwórczymi i pasożytami. Nauka przestrzegania zasad ograniczających ryzyko zakażenia lub rozprzestrzenienia czynników chorobotwórczych w przestrzeni publicznej (wśród pracowników i konsumentów).

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Zasady pracy w laboratorium mikrobiologicznym, BHP. Zapoznanie z metodyką badań mikrobiologicznych służących wykryciu i ocenie stopnia zanieczyszczenia płodów rolnych mikroorganizmami chorobotwórczymi i pasożytami. Wykonanie wybranych badań laboratoryjnych wg obowiązujących norm. Mikroorganizmy wskaźnikowe i ich charakterystyka, zapoznanie z metodykami analiz, wykonanie wybranych doświadczeń na obecność bakterii wskaźnikowych. Mikroorganizmy w procesie przetwórczym, pierwotne i wtórne drogi zakażenia ogrodniczych produktów i przetwarzanych. Mikroorganizmy probiotyczne i konserwujące produkty ogrodnicze, obserwacja mikroskopowa, testy fermentacyjne.15
15
wykłady
T-W-1Mikroorganizmy glebowe, rozprzestrzenienie i zasięg występowania, podstawowe funkcje środowiskowe. Podział mikroorganizmów na pożyteczne i niebezpieczne dla człowieka. Charakterystyka mikroorganizmów potencjalnie i typowo chorobotwórczych. Źródła zakażenia roślin mikroorganizmami chorobotwórczymi, zasady bezpieczeństwa i higieny w produkcji ogrodniczej. Choroba, zakażenie, infekcja, przykłady przebiegu chorób wynikających z faktu braku przestrzegania zasad higieny. Metody ograniczania zanieczyszczenia mikrobiologicznego i sanitatnego produktów ogrodniczych, biologicznej konserwacji produktów.15
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach i przygotowanie do kolokwium15
15
wykłady
A-W-1uczestnictwo i przygotowanie do kolokwium15
15

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny
M-2dyskusja dydaktyczna
M-3ćwiczenia laboratoryjne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: kolokwium

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_2A_C18_W01
Student ma wiedzę na temat zagrożeń wynikających z zanieczyszczenia produktów ogrodniczych mikroorganizmami chorobotwórczymi i powodującymi psucie żywności.
OG_2A_W07C-1T-W-1M-1S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_2A_C18_U01
Student umie wykonać analizy wykrywania mikroorganizmów wskaźnikowych i chorobotwórczych z produktów ogrodniczych, umie dbać o bezpieczeństwo sanitarne produktów ogrodnicznych, zna sposoby eliminacji mikroorganizmów chorobotwórczych z przestrzeni przemysłowej, stosuje zasady BHP.
OG_2A_U03C-1T-L-1M-3S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_2A_C18_K01
Student jest świadomy zagrożeń wynikających z nieprawidłowych zachowań w toku produkcyjnym, jest gotowy do podnoszenia kompetencji z zakresu ochrony zdrowia w przestrzeni publicznej
OG_2A_K03, OG_2A_K04C-1T-L-1, T-W-1M-1, M-2S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OG_2A_C18_W01
Student ma wiedzę na temat zagrożeń wynikających z zanieczyszczenia produktów ogrodniczych mikroorganizmami chorobotwórczymi i powodującymi psucie żywności.
2,0
3,0Student zna najważniejsze czynniki chorobotwórcze potencjalnie niebezpieczne w produkcji ogrodniczej, wie o metodach ograniczania rozprzestrzenienia czynników chorobotwórczych i problemowych w toku produkcji
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OG_2A_C18_U01
Student umie wykonać analizy wykrywania mikroorganizmów wskaźnikowych i chorobotwórczych z produktów ogrodniczych, umie dbać o bezpieczeństwo sanitarne produktów ogrodnicznych, zna sposoby eliminacji mikroorganizmów chorobotwórczych z przestrzeni przemysłowej, stosuje zasady BHP.
2,0
3,0Umiejętność wykonania podstawowych analiz wykrywania mikroorganizmów chorobotwórczych i wskaźnikowych zanieczyszczających produkty ogrodnicze
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OG_2A_C18_K01
Student jest świadomy zagrożeń wynikających z nieprawidłowych zachowań w toku produkcyjnym, jest gotowy do podnoszenia kompetencji z zakresu ochrony zdrowia w przestrzeni publicznej
2,0
3,0Student jest świadomy zagrożeń wynikających z braku przestrzegania zasad BHP w toku produkcyjnym. Zdaje sobie sprawę z istotności podnoszenia kwalifikacji w ramach ograniczania rozprzestrzenienia mikroorganizmów chorobotwórczych w przestrzeni publicznej
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Drewniak E., Drewniak T., Mikrobiologia żywności, WSiP, 2008
  2. Gawęcki J., Krejpcio Z., Bezpieczeństwo żywności i żywienia, UP w Poznaniu, 2014

Literatura dodatkowa

  1. Shetreat-Klein M., Zdrowy brud, Vivante, 2011
  2. Czasopismo, Bezpieczeństwo i higiena żywności, 2011

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Zasady pracy w laboratorium mikrobiologicznym, BHP. Zapoznanie z metodyką badań mikrobiologicznych służących wykryciu i ocenie stopnia zanieczyszczenia płodów rolnych mikroorganizmami chorobotwórczymi i pasożytami. Wykonanie wybranych badań laboratoryjnych wg obowiązujących norm. Mikroorganizmy wskaźnikowe i ich charakterystyka, zapoznanie z metodykami analiz, wykonanie wybranych doświadczeń na obecność bakterii wskaźnikowych. Mikroorganizmy w procesie przetwórczym, pierwotne i wtórne drogi zakażenia ogrodniczych produktów i przetwarzanych. Mikroorganizmy probiotyczne i konserwujące produkty ogrodnicze, obserwacja mikroskopowa, testy fermentacyjne.15
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Mikroorganizmy glebowe, rozprzestrzenienie i zasięg występowania, podstawowe funkcje środowiskowe. Podział mikroorganizmów na pożyteczne i niebezpieczne dla człowieka. Charakterystyka mikroorganizmów potencjalnie i typowo chorobotwórczych. Źródła zakażenia roślin mikroorganizmami chorobotwórczymi, zasady bezpieczeństwa i higieny w produkcji ogrodniczej. Choroba, zakażenie, infekcja, przykłady przebiegu chorób wynikających z faktu braku przestrzegania zasad higieny. Metody ograniczania zanieczyszczenia mikrobiologicznego i sanitatnego produktów ogrodniczych, biologicznej konserwacji produktów.15
15

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach i przygotowanie do kolokwium15
15
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo i przygotowanie do kolokwium15
15
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_2A_C18_W01Student ma wiedzę na temat zagrożeń wynikających z zanieczyszczenia produktów ogrodniczych mikroorganizmami chorobotwórczymi i powodującymi psucie żywności.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_2A_W07student posiada wiedzę z zakresu wymagań jakościowych (fizycznych, chemicznych i mikrobiologicznych) dla owoców, nasion, warzyw, roślin ozdobnych i leczniczych oraz funkcjonowania rynku produktów ogrodniczych
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z zagrożeniami odnośnie zanieczyszczenia produktów ogrodniczych mikroorganizmami chorobotwórczymi i pasożytami. Nauka przestrzegania zasad ograniczających ryzyko zakażenia lub rozprzestrzenienia czynników chorobotwórczych w przestrzeni publicznej (wśród pracowników i konsumentów).
Treści programoweT-W-1Mikroorganizmy glebowe, rozprzestrzenienie i zasięg występowania, podstawowe funkcje środowiskowe. Podział mikroorganizmów na pożyteczne i niebezpieczne dla człowieka. Charakterystyka mikroorganizmów potencjalnie i typowo chorobotwórczych. Źródła zakażenia roślin mikroorganizmami chorobotwórczymi, zasady bezpieczeństwa i higieny w produkcji ogrodniczej. Choroba, zakażenie, infekcja, przykłady przebiegu chorób wynikających z faktu braku przestrzegania zasad higieny. Metody ograniczania zanieczyszczenia mikrobiologicznego i sanitatnego produktów ogrodniczych, biologicznej konserwacji produktów.
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: kolokwium
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student zna najważniejsze czynniki chorobotwórcze potencjalnie niebezpieczne w produkcji ogrodniczej, wie o metodach ograniczania rozprzestrzenienia czynników chorobotwórczych i problemowych w toku produkcji
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_2A_C18_U01Student umie wykonać analizy wykrywania mikroorganizmów wskaźnikowych i chorobotwórczych z produktów ogrodniczych, umie dbać o bezpieczeństwo sanitarne produktów ogrodnicznych, zna sposoby eliminacji mikroorganizmów chorobotwórczych z przestrzeni przemysłowej, stosuje zasady BHP.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_2A_U03student posiada umiejętność doboru technologii stosowanych w ogrodnictwie oraz ich modyfikacji w odniesieniu do zasobów przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka, ochrony zdrowia ludzi i zwierząt
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z zagrożeniami odnośnie zanieczyszczenia produktów ogrodniczych mikroorganizmami chorobotwórczymi i pasożytami. Nauka przestrzegania zasad ograniczających ryzyko zakażenia lub rozprzestrzenienia czynników chorobotwórczych w przestrzeni publicznej (wśród pracowników i konsumentów).
Treści programoweT-L-1Zasady pracy w laboratorium mikrobiologicznym, BHP. Zapoznanie z metodyką badań mikrobiologicznych służących wykryciu i ocenie stopnia zanieczyszczenia płodów rolnych mikroorganizmami chorobotwórczymi i pasożytami. Wykonanie wybranych badań laboratoryjnych wg obowiązujących norm. Mikroorganizmy wskaźnikowe i ich charakterystyka, zapoznanie z metodykami analiz, wykonanie wybranych doświadczeń na obecność bakterii wskaźnikowych. Mikroorganizmy w procesie przetwórczym, pierwotne i wtórne drogi zakażenia ogrodniczych produktów i przetwarzanych. Mikroorganizmy probiotyczne i konserwujące produkty ogrodnicze, obserwacja mikroskopowa, testy fermentacyjne.
Metody nauczaniaM-3ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: kolokwium
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Umiejętność wykonania podstawowych analiz wykrywania mikroorganizmów chorobotwórczych i wskaźnikowych zanieczyszczających produkty ogrodnicze
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_2A_C18_K01Student jest świadomy zagrożeń wynikających z nieprawidłowych zachowań w toku produkcyjnym, jest gotowy do podnoszenia kompetencji z zakresu ochrony zdrowia w przestrzeni publicznej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_2A_K03student ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję plonów ogrodniczych wysokiej jakości z uwzględnieniem aspektów ochrony i kształtowania środowiska naturalnego
OG_2A_K04student ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki społeczne wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego ogrodnictwa z uwzględnieniem jego wpływu na środowisko
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z zagrożeniami odnośnie zanieczyszczenia produktów ogrodniczych mikroorganizmami chorobotwórczymi i pasożytami. Nauka przestrzegania zasad ograniczających ryzyko zakażenia lub rozprzestrzenienia czynników chorobotwórczych w przestrzeni publicznej (wśród pracowników i konsumentów).
Treści programoweT-L-1Zasady pracy w laboratorium mikrobiologicznym, BHP. Zapoznanie z metodyką badań mikrobiologicznych służących wykryciu i ocenie stopnia zanieczyszczenia płodów rolnych mikroorganizmami chorobotwórczymi i pasożytami. Wykonanie wybranych badań laboratoryjnych wg obowiązujących norm. Mikroorganizmy wskaźnikowe i ich charakterystyka, zapoznanie z metodykami analiz, wykonanie wybranych doświadczeń na obecność bakterii wskaźnikowych. Mikroorganizmy w procesie przetwórczym, pierwotne i wtórne drogi zakażenia ogrodniczych produktów i przetwarzanych. Mikroorganizmy probiotyczne i konserwujące produkty ogrodnicze, obserwacja mikroskopowa, testy fermentacyjne.
T-W-1Mikroorganizmy glebowe, rozprzestrzenienie i zasięg występowania, podstawowe funkcje środowiskowe. Podział mikroorganizmów na pożyteczne i niebezpieczne dla człowieka. Charakterystyka mikroorganizmów potencjalnie i typowo chorobotwórczych. Źródła zakażenia roślin mikroorganizmami chorobotwórczymi, zasady bezpieczeństwa i higieny w produkcji ogrodniczej. Choroba, zakażenie, infekcja, przykłady przebiegu chorób wynikających z faktu braku przestrzegania zasad higieny. Metody ograniczania zanieczyszczenia mikrobiologicznego i sanitatnego produktów ogrodniczych, biologicznej konserwacji produktów.
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-2dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: kolokwium
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student jest świadomy zagrożeń wynikających z braku przestrzegania zasad BHP w toku produkcyjnym. Zdaje sobie sprawę z istotności podnoszenia kwalifikacji w ramach ograniczania rozprzestrzenienia mikroorganizmów chorobotwórczych w przestrzeni publicznej
3,5
4,0
4,5
5,0