Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Ogrodnictwo (S1)
Sylabus przedmiotu Projektowanie upraw warzywnych:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Ogrodnictwo | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | Projektowanie upraw warzywnych i zielarskich | ||
Przedmiot | Projektowanie upraw warzywnych | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Ogrodnictwa | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Dorota Jadczak <Dorota.Jadczak@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Piotr Chełpiński <Piotr.Chelpinski@zut.edu.pl>, Grzegorz Mikiciuk <Grzegorz.Mikiciuk@zut.edu.pl>, Ireneusz Ochmian <Ireneusz.Ochmian@zut.edu.pl>, Piotr Salachna <Piotr.Salachna@zut.edu.pl>, Agnieszka Zawadzińska <Agnieszka.Zawadzinska@zut.edu.pl>, Piotr Żurawik <Piotr.Zurawik@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 3,0 | ECTS (formy) | 3,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 13 | Grupa obieralna | 2 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Wiadomości z zakresu chemii środowiska, warzywnictwa |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie studentów z podstawowymi zasadami planowania upraw polowych i szklarniowych warzyw w produkcji wielkotowarowej i amatorskiej. |
C-2 | Nabycie przez studentów umiejętności obliczania efektów ekonomicznych projektowanych upraw warzywnych. |
C-3 | Praktyczne wykorzystanie wiedzy teoretycznej z zakresu projektowania upraw ogrodniczych do wykonania projektu. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Zasady planowania ogrodu warzywnego. Propozycje zagospodarowania działki z podstawowym asortymentem roślin. Koncepcja zagospodarowania działki z wykorzystaniem gatunków mało znanych. Planowanie produkcji warzywniczej w gospodarstwie wielkotowarowym. | 10 |
10 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Kierunki produkcji warzywniczej. | 5 |
T-W-2 | Ochrona przed chorobami, szkodnikami i chwastami w uprawie warzyw na działce. Nawożenie stosowane w uprawie amatorskiej warzyw. Zasady upraw współrzędnych, żywe ściółki. Stosowanie osłon w uprawie warzyw na małych powierzchniach oraz w produkcji wielkotowarowej. | 17 |
T-W-3 | Uproszczona kalkulacja uprawy warzyw w produkcji wielkotowarowej. | 8 |
30 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | Udział w zajęciach audytoryjnych | 10 |
A-A-2 | Praca własna nad projektem | 11 |
A-A-3 | Konsultacje | 9 |
30 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Konsultacje | 12 |
A-W-2 | Przygotowanie do zajęć i sprawdzianów. Studiowanie fachowej literatury | 18 |
A-W-3 | uczestnictwo w zajęciach | 30 |
60 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny i problemowy |
M-2 | Metody problemowe: metoda sytuacyjna, dyskusja dydaktyczna |
M-3 | Metody eksponujące: film, przeźrocza, prezentacja multimedialna |
M-4 | Metody praktyczne: metoda projektów. |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: sprawdzian |
S-2 | Ocena podsumowująca: praca projektowa |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
OG_1A_O10-W1_W01 Wskazuje zasady planowania upraw polowych, szklarniowych warzyw oraz ziół | OG_1A_W07, OG_1A_W16 | — | — | C-1 | T-A-1, T-W-1, T-W-3 | M-4 | S-1, S-2 |
OG_1A_O10-W1_W02 Wykorzystuje wiedzę na temat zasad agrotechniki (zasady zmianowania, doboru środków produkcji, gatunków i odmian, terminy agrotechniczne) | OG_1A_W14, OG_1A_W16 | — | — | C-1 | T-A-1, T-W-2 | M-1, M-3 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
OG_1A_O10-W1_U01 Dobiera właściwie zasady projektowania upraw warzyw. Łączy wiedzę teoretyczną z zakresu projektowania upraw z warunkami środowiska (klimat, gleba) | OG_1A_U08 | — | — | C-1 | T-A-1 | M-2, M-4 | S-1, S-2 |
OG_1A_O10-W1_U02 Potrafi projektować uprawy polowe i szklarniowe warzyw w skali wielkotowarowej i amatorskiej | OG_1A_U06, OG_1A_U09 | — | — | C-3 | T-A-1, T-W-3 | M-2 | S-1, S-2 |
OG_1A_O10-W1_U03 Posługiwanie się wskaźnikami ekonomicznymi w ocenie efektów ekonomicznych projektowanych upraw. | OG_1A_U09 | — | — | C-2 | T-W-3 | M-1, M-4 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
OG_1A_O10-W1_K01 Zdolny do pracy w zespole projektowym. | OG_1A_K01 | — | — | C-3 | T-A-1, T-W-3 | M-4 | S-1, S-2 |
OG_1A_O10-W1_K02 Wykazuje kreatywność i aktywność w tworzeniu koncepcji projektu. | OG_1A_K03 | — | — | C-3 | T-A-1 | M-4 | S-1, S-2 |
OG_1A_O10-W1_K03 Ma świadomość potrzeby dokształcania się przez całe życie. | OG_1A_K01 | — | — | C-2, C-3 | T-A-1 | M-2 | S-1, S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
OG_1A_O10-W1_W01 Wskazuje zasady planowania upraw polowych, szklarniowych warzyw oraz ziół | 2,0 | |
3,0 | Student ma podstawową wiedzę w zakresie planowania upraw polowych i szklarniowych warzyw. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
OG_1A_O10-W1_W02 Wykorzystuje wiedzę na temat zasad agrotechniki (zasady zmianowania, doboru środków produkcji, gatunków i odmian, terminy agrotechniczne) | 2,0 | |
3,0 | Student ma podstawowa wiedzę na temat właściwych zasad agrotechniki warzyw | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
OG_1A_O10-W1_U01 Dobiera właściwie zasady projektowania upraw warzyw. Łączy wiedzę teoretyczną z zakresu projektowania upraw z warunkami środowiska (klimat, gleba) | 2,0 | |
3,0 | Student w stopniu dostatecznym potrafi dobierać właściwe zasady projektowania upraw warzyw. | |
3,5 | . | |
4,0 | . | |
4,5 | . | |
5,0 | . | |
OG_1A_O10-W1_U02 Potrafi projektować uprawy polowe i szklarniowe warzyw w skali wielkotowarowej i amatorskiej | 2,0 | |
3,0 | Student w stopniu dostatecznym potrafi projektować uprawy polowe i szklarniowe warzyw z wykorzystaniem podstawowych gatunków. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
OG_1A_O10-W1_U03 Posługiwanie się wskaźnikami ekonomicznymi w ocenie efektów ekonomicznych projektowanych upraw. | 2,0 | |
3,0 | Student umie wymienić i zdefiniować podstawowe wskaźniki ekonomiczne do wyliczenia efektów ekonomicznych uprawianych gatunków warzyw. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
OG_1A_O10-W1_K01 Zdolny do pracy w zespole projektowym. | 2,0 | |
3,0 | Student w małym stopniu potrafi pracować w zespole projektowym. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
OG_1A_O10-W1_K02 Wykazuje kreatywność i aktywność w tworzeniu koncepcji projektu. | 2,0 | |
3,0 | Student w małym stopniu wykazuje kreatywność i aktywność w tworzeniu koncepcji projektu. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
OG_1A_O10-W1_K03 Ma świadomość potrzeby dokształcania się przez całe życie. | 2,0 | |
3,0 | Student ma małą świadomość w zakresie dokształcania się. | |
3,5 | . | |
4,0 | . | |
4,5 | . | |
5,0 | . |
Literatura podstawowa
- Kołota E., Orłowski M., Biesiada A., Warzywnictwo, Wydaw. WWP Wrocław, Wrocław, 2007
- Pudelski T. (red.), Uprawa warzyw pod osłonami, Wydaw. UP Poznań, Poznań, 2008
- Mika B., Zioła w ogrodzie, Multico Oficyna Wydawnicza, Warszawa, 2011
Literatura dodatkowa
- Czasopisma: Hasło Ogrodnicze, Warzywa, Owoce Warz. Kwiaty, Zachodniopomorski Magazyn Rolniczy. ZODR Barzkowice, Herba Polonica, Panacea, Działkowiec
- M. Orłowski, Jak zagospodarować ogród działkowy, Tow. Wiedzy Powszechnej, Szczecin, 1983
- Floriańczyk B., Ogród Warzywny, Wydaw. KDC Warszawa, Warszawa, 2009