Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (N2)
specjalność: ocena, analiza i zarządzanie jakością żywności
Sylabus przedmiotu Biologiczne przetwórstwo odpadów w przetwórstwie ryb i owoców morza:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Technologia żywności i żywienie człowieka | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia niestacjonarne | Poziom | drugiego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | magister inżynier | ||
Obszary studiów | nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Biologiczne przetwórstwo odpadów w przetwórstwie ryb i owoców morza | ||
Specjalność | technologia rybna | ||
Jednostka prowadząca | Zakład Sozologii Wód | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Agnieszka Tórz <Agnieszka.Torz@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Małgorzata Bonisławska <Malgorzata.Bonislawska@zut.edu.pl>, Arkadiusz Nędzarek <Arkadiusz.Nedzarek@zut.edu.pl>, Agnieszka Rybczyk <Agnieszka.Rybczyk@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 10 | Grupa obieralna | 1 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Wiedza z zakresu podstaw chemii, mikrobiologii, biochemii i przetwórstwa |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Celem przedmiotu jest zapoznanie studenta z biologicznymi metodami przetwarzania odpadów stosowanymi w przetwórstwie ryb i owoców morza. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Identyfikacja odpadów w przetwórstwie ryb i owoców morza | 1 |
T-L-2 | Opracowanie optymalnej metody przetworzenia odpadów z wybranego zakładu przetwórstwa. | 2 |
T-L-3 | Identyfikacja ścieków w przetwórstwie ryb i owoców morza | 1 |
T-L-4 | Opracowanie optymalnej metody oczyszczania ścieków z wybranego zakładu przetwórstwa ryb i owoców morza | 2 |
T-L-5 | przygotowanie kompleksowego opracowania - projektu dotyczącego gospodarowania odpadami i ściekami w wybranym zakłądzie przetwqórstwa ryb i owoców morza | 3 |
9 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Podstawowe zasady kompleksowej gospodarki odpadami stałymi (hierarchia postępowania, zasada 3U - unikanie, użycie ponowne i recykling, unieszkodliwianie). | 1 |
T-W-2 | Surowce do procesu biologicznego przetwarzania - identyfikacja. | 1 |
T-W-3 | Przygotowanie odpadów do biologicznego przetwarzania. | 1 |
T-W-4 | Systematyka technologii fermentacji odpadów stałych. Produkty procesu fermentacji. | 1 |
T-W-5 | Kompostowanie. Technologie kompostowania odpadów. | 1 |
T-W-6 | Rozwiązania technologii fermentacji i kompostowania. | 1 |
T-W-7 | Mechaniczno-biologiczne przetwarzanie odpadó (MBP). | 1 |
T-W-8 | Problematyka ściewkowa - biologiczne oczyszczanie ścieków. | 1 |
T-W-9 | Problemy środowiskowe związane z gospodarką odpadami. | 1 |
9 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 9 |
A-L-2 | Studiowanie literatury | 5 |
A-L-3 | Przygotowanie do zaliczenia | 12 |
A-L-4 | przygotowanie projektów | 5 |
31 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Udział w zajęciach | 9 |
A-W-2 | Studiowanie literatury | 7 |
A-W-3 | Przygotowanie do egzaminu | 15 |
31 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład z wykorzystamiem środków multimedialnych |
M-2 | Cwiczenia z elementami projektowymi |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Obserwacja ciągła pracy w zespole |
S-2 | Ocena formująca: Kolokwia sprawdzające |
S-3 | Ocena formująca: Przygotowanie projektu |
S-4 | Ocena podsumowująca: Egzamin pisemny |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TZZ_2A_PO2-28tr_W01 Student posiada wiedzę w zakresie rodzajów odpadów w przetwórstwie ryb i owoców morza. Zna podstawowe metody związane z biologicznym przetwarzaniem takich odpadów. | TZZ_2A_W03, TZZ_2A_W15 | — | — | C-1 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-9, T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5 | M-1 | S-4, S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TZZ_2A_PO2-28tr_U01 Student potrafi ocenić wielkość odpadó i określić postępowanie z tymi odpadami ze szczególnym uwzględnieniem ich biologicznego przetwarzania zgodnie z obowiązującymi przepisami. | TZZ_2A_U01, TZZ_2A_U02 | — | — | C-1 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-9, T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5 | M-2 | S-1, S-3, S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TZZ_2A_PO2-28tr_K01 Student ma świadomość konsekwencji swojej działalności dla środowiska. Potrafi ponosić odpowiedzialność za realizowane zadania. | TZZ_2A_K01, TZZ_2A_K03 | — | — | C-1 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-9, T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5 | M-2, M-1 | S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZZ_2A_PO2-28tr_W01 Student posiada wiedzę w zakresie rodzajów odpadów w przetwórstwie ryb i owoców morza. Zna podstawowe metody związane z biologicznym przetwarzaniem takich odpadów. | 2,0 | |
3,0 | Student posiada wiedzę w zakresie rodzajów odpadów w przetwórstwie ryb i owoców morza. Zna podstawowe metody związane z biologicznym przetwarzaniem takich odpadów. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZZ_2A_PO2-28tr_U01 Student potrafi ocenić wielkość odpadó i określić postępowanie z tymi odpadami ze szczególnym uwzględnieniem ich biologicznego przetwarzania zgodnie z obowiązującymi przepisami. | 2,0 | |
3,0 | Student potrafi ocenić wielkość odpadó i określić postępowanie z tymi odpadami ze szczególnym uwzględnieniem ich biologicznego przetwarzania zgodnie z obowiązujacymi przepisami. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZZ_2A_PO2-28tr_K01 Student ma świadomość konsekwencji swojej działalności dla środowiska. Potrafi ponosić odpowiedzialność za realizowane zadania. | 2,0 | |
3,0 | Student ma świadomość konsekwencji swojej działąlności dla środowiska. Potrafi poosić odpowiedzialność za realizowane zadania. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Jędrczak A., Biologiczne przetwarzanie odpadów, PWN, Warszawa, 2008
- Klimiuk E., Łebkowska M., Biotechnologia w ochronie środowiska, PWN, Warszawa, 2005
- Hartmann L., Bilogiczne oczyszczanie scieków, Instalator Polski, Warszawa, 1966