Wydział Technologii i Inżynierii Chemicznej - Inżynieria chemiczna i procesowa (S2)
specjalność: Inżynieria procesów w technologiach przetwórczych
Sylabus przedmiotu Ekonomika i zarządzanie przedsiębiorstwem:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Inżynieria chemiczna i procesowa | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | drugiego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | magister inżynier | ||
Obszary studiów | nauki techniczne, studia inżynierskie | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Ekonomika i zarządzanie przedsiębiorstwem | ||
Specjalność | Inżynieria procesów wytwarzania olefin | ||
Jednostka prowadząca | Instytut Inżynierii Chemicznej i Procesów Ochrony Środowiska | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Dorota Downarowicz <Dorota.Downarowicz@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Wymagana jest podstawowa wiedza z zakresu organizacji i eksploatacji systemów produkcyjnych |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie studentów z istotę przedsiębiorstwa, jego formami organizacyjno-prawnymi oraz zasadmi racjonalnego zarządzania działalnością gospodarczą |
C-2 | Zapoznanie studentów z kluczowymi zagadnieniami z zakresu ekonomiki produkcji, ekonomiki gospodarowania środkami trwałymi, ekonomiki majątku obrotowego, zarządzania zasobami ludzkimi, analizy ekonomicznej oraz z nowoczesnymi koncepcjami zarządzania produkcją |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
T-W-1 | Przedsiębiorstwo jako jednostka gospodarcza Cele i funkcje zarządzania przedsiębiorstwem | 6 |
T-W-2 | Ekonomika produkcji w przedsiębiorstwie Ekonomika majątku obrotowego przedsiębiorstwa Ekonomika gospodarowania środkami trwałymi Zarządzanie zasobami ludzkimi w przedsiębiorstwie | 16 |
T-W-3 | Podstawy analizy ekonomicznej przedsiębiorstwa Ekonomika i zarządzanie innowacjami | 8 |
30 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 28 |
A-W-2 | Studiowanie literatury przedmiotu | 13 |
A-W-3 | Przygotowanie do zaliczenia wykładów | 15 |
A-W-4 | Konsultacje | 2 |
A-W-5 | Pisemne zaliczenie wykładów | 2 |
60 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Metody podające: wykład informacyjny |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne wykładu: sprawdzian kontrolny. System punktowy oceny sprawdzianu: ocena pozytywna uzyskanie ponad 50% punktów możliwych do zdobycia |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ICHP_2A_A07-C06_W07 Student ma podstawową wiedzę z zakresu ekonomiki i zarządzania przedsiębiorstwem | ICHP_2A_W08, ICHP_2A_W10, ICHP_2A_W12 | — | — | C-1 | T-W-1, T-W-2 | M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ICHP_2A_A07-C06_U14 Student potrafi przeprowadzić wstępną analizę ekonomiczną wybranych działań inżynierskich w przedsiębiorstwie | ICHP_2A_U12, ICHP_2A_U14 | — | — | C-2 | T-W-3 | M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ICHP_2A_A07-C06_K01 Student potrafi przewidywać skutki gospodarcze decyzji podejmowanych w przedsiębiorstwie | ICHP_2A_K02, ICHP_2A_K05 | — | — | C-2 | T-W-3 | M-1 | S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ICHP_2A_A07-C06_W07 Student ma podstawową wiedzę z zakresu ekonomiki i zarządzania przedsiębiorstwem | 2,0 | |
3,0 | Student zna podstawowe zagadnienia z zakresu ekonomiki i zarządzania przedsiębiorstwem | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ICHP_2A_A07-C06_U14 Student potrafi przeprowadzić wstępną analizę ekonomiczną wybranych działań inżynierskich w przedsiębiorstwie | 2,0 | |
3,0 | Student potrafi wskazać praktycznie zastosowanie zdobytej wiedzy oraz zinterpretować parametry ekonomiczne | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ICHP_2A_A07-C06_K01 Student potrafi przewidywać skutki gospodarcze decyzji podejmowanych w przedsiębiorstwie | 2,0 | |
3,0 | Student wykazuje zainteresowanie podstawowymi zjawiskami i procesami gospodarczymi zachodzącymi w przedsięborstwie oraz jest świadomy skutków podejmowanych decyzji | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Duraj J., Podstawy ekonomiki przedsiębiorstwa, PWE, Warszawa, 2004, 2
- Sobczyk G.(red.), Ekonomika małych i średnich przedsiębiorstw, Difin, Warszawa, 2004
- Siuda W., Elementy prawa dla ekonomistów, Wydawnictwo Naukowe Contact, Poznań, 2013, 22
- Skalik J., Organizacja i zarządzanie, Wyd. Wyższej Szkoły Zarządzania i Finansów we Wrocławiu, Wrocław, 2001
Literatura dodatkowa
- Pasternak K., Zarys zarządzania produkcją, PWE, Warszawa, 2005
- Muhlemann A. P., Oakland J. S., Lockyer K. G., Zarządzanie. Produkcja i Usługi, PWN, Warszawa, 2001
- Waters D., Zarządzanie operacyjne. Towary i usługi, PWN, Warszawa, 2015