Wydział Technologii i Inżynierii Chemicznej - Technologia chemiczna (S2)
specjalność: Biotechnologia przemysłowa
Sylabus przedmiotu Analiza produktów handlowych:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Technologia chemiczna | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | drugiego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | magister inżynier | ||
Obszary studiów | nauki techniczne, studia inżynierskie | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Analiza produktów handlowych | ||
Specjalność | Technologia środków pomocniczych i kosmetyków | ||
Jednostka prowadząca | Instytut Technologii Chemicznej Organicznej | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Paula Ossowicz-Rupniewska <Paula.Ossowicz@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Ewa Janus <Ewa.Janus@zut.edu.pl>, Eugeniusz Milchert <Eugeniusz.Milchert@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 1,0 | ECTS (formy) | 1,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Chemia analityczna |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie studentów z metodami analizy kosmetycznych produktów handlowych i skadników wyrobów kosmetycznych, przybliżenie technik spektrometrycznych. |
C-2 | Zapoznanie z metodami chromatograficznymi stosowanymi w analizie produktów kosmetycznych |
C-3 | Zapoznanie studentów z podstawowymi dokumentami i normami dotyczącymi kontroli jakości produktów kosmetycznych. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
T-W-1 | Charakterystyka fizykochemiczna i wybrane wskaźniki jakości stosowane w kontroli preparatów kosmetycznych. Ocena czystości mikrobiologicznej kosmetyków. | 3 |
T-W-2 | Metody spektrometryczne w analizie produktów kosmetycznych. | 3 |
T-W-3 | Metody chromatograficzne w kontoli jakości preparatów kosmetycznych. Metody oznaczania zawartości wybranych analitów. | 3 |
T-W-4 | Kontrola jakości handlowych produktów kosmetycznych i ich składników w świetle obowiązujących przepisów prawnych | 4 |
T-W-5 | Oznaczanie substancji niedozwolonych oraz zanieczyszcze obecnych w kosmetykach | 2 |
15 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
A-W-1 | Udział w wykładach | 15 |
A-W-2 | Konsultacje z prowadzącym przedmiot | 3 |
A-W-3 | Przygotowanie do zaliczenia | 10 |
A-W-4 | Zaliczenie | 2 |
30 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny z objanieniami wspomagany prezentacją multimedialną |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: Kolokwium zaliczeniowe |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TCH_2A_D05-10_W01 Student posiada wiedzę dotyczącą metod analizy produktów handlowych. Potrafi opisać i scharakteryzować metodę przedstawionąna wykładzie. | TCH_2A_W08 | — | — | C-1, C-2, C-3 | T-W-4, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-5 | M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TCH_2A_D05-10_U01 Student posiada umiejętność wyboru metody analitycznej w celu oceny jakości produktu handlowego. | TCH_2A_U08 | — | — | C-1, C-2 | T-W-4, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-5 | M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TCH_2A_D05-10_K01 Wykaże zrozumienie konieczności oceny jakości produktów handlowych i składników stosowanych do ich wyrobu z wykorzystaniem różnych metod analitycznych i będzie świadomy postępowania zgodnie z obowiązującymi przepisami i regulacjami prawnym. | TCH_2A_K01 | — | — | C-1, C-2, C-3 | T-W-4, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-5 | M-1 | S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TCH_2A_D05-10_W01 Student posiada wiedzę dotyczącą metod analizy produktów handlowych. Potrafi opisać i scharakteryzować metodę przedstawionąna wykładzie. | 2,0 | |
3,0 | Student posiada podstawową wiedzę z zakresu oznaczeń spektrometrycznych, chromatograficznych oraz obowiązujących przepisów prawnych dotyczących jakości handlowych produktów kosmetycznych | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TCH_2A_D05-10_U01 Student posiada umiejętność wyboru metody analitycznej w celu oceny jakości produktu handlowego. | 2,0 | |
3,0 | Umie przedstawić metody stosowane w oznaczaniu podstawowych własności fizykochemicznych związków. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TCH_2A_D05-10_K01 Wykaże zrozumienie konieczności oceny jakości produktów handlowych i składników stosowanych do ich wyrobu z wykorzystaniem różnych metod analitycznych i będzie świadomy postępowania zgodnie z obowiązującymi przepisami i regulacjami prawnym. | 2,0 | |
3,0 | Potrafi wymienić powody konieczności oceny jakości produktów handlowych i ich składników stosowanych do ich wyrobów | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Skoog D.A., West D.M., Holler F.J., Crouch S.R., Podstawy chemii analitycznej t.1, PWN, Warszawa, 2007, pierwsze
Literatura dodatkowa
- Praca zbiorowa, Kontrola analityczna w przemyśle chemicznym, PWT, Warszawa, 1957, pierwsze
- Witkiewicz Z., Hetper J., Chromatografia gazowa, WNT, Warszawa, 2009, drugie
- Cygański A., Metody spektroskopowe w chemii analitycznej, WNT, Warszawa, 2009, czwarte