Szkoła Doktorska - Szkoła Doktorska
specjalność: inżynieria środowiska, górnictwo i energetyka
Sylabus przedmiotu Technologia żywności pochodzenia zwierzęcego:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Szkoła Doktorska | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | |
Stopnień naukowy absolwenta | doktor | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK | ||
Profil | |||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Technologia żywności pochodzenia zwierzęcego | ||
Specjalność | technologia żywności i żywienia | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Technologii Mięsa | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Małgorzata Sobczak <Malgorzata.Sobczak@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Izabela Dmytrów <Izabela.Dmytrow@zut.edu.pl>, Marek Kotowicz <Marek.Kotowicz@zut.edu.pl>, Anna Mituniewicz-Małek <Anna.Mituniewicz-Malek@zut.edu.pl>, Remigiusz Panicz <rpanicz@zut.edu.pl>, Joanna Żochowska-Kujawska <Joanna.Zochowska-Kujawska@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 3,0 | ECTS (formy) | 3,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Doktorant ma wiedzę z zakresu charakterystyki surowców zwierzęcych i ich przetwórstwa |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie z najnowszymi trendami w zakresie przetwórswta surowców pochodzenia zwierzęcego |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
projekty | ||
T-P-1 | Opracowanie projektu uwzględniającego wykorzystanie najnowszych trendów w przetwórstwie surowców mięsnych | 6 |
T-P-2 | Opracowanie projektu uwzględniającego wykorzystanie najnowszych trendów w przetwórstwie surowców mlecznych | 4 |
10 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Najnowsze trendy w przetwórstwie mięsa | 9 |
T-W-2 | Najnowsze trendy w przetwórstwie mleka | 6 |
15 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
projekty | ||
A-P-1 | udział w zajęciach | 10 |
A-P-2 | przygotowanie projektu | 20 |
30 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-W-2 | przygotowanie się do zaliczenia | 25 |
A-W-3 | analiza literatury | 20 |
60 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład |
M-2 | metoda przypadków |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: zaliczenie |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscypliny | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
SD_3-_SzDE04TZZ_W01 Doktorant ma wiedzę w zakresie najnowszych trendów w przetwórstwie surowców pochodzenia zwierzęcego | SD_3_W01, SD_3_W03, SD_3_W07 | — | C-1 | T-W-1, T-W-2 | M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscypliny | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
SD_3-_SzDE04TZZ_U01 Doktorant potrafi przygotować projekt dotyczący wykorzystania najnowszych trendów w przetwórstwie surowców pochodzenia zwierzęcego | SD_3_U01, SD_3_U02, SD_3_U03, SD_3_U04, SD_3_U05, SD_3_U06 | — | C-1 | T-P-2, T-P-1 | M-2 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscypliny | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
SD_3-_SzDE04TZZ_K01 Doktorant jest świadomy swojej roli badacza-naukowca | SD_3_K01, SD_3_K02, SD_3_K03, SD_3_K04, SD_3_K05 | — | C-1 | T-W-1, T-W-2, T-P-1, T-P-2 | M-1, M-2 | S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
SD_3-_SzDE04TZZ_W01 Doktorant ma wiedzę w zakresie najnowszych trendów w przetwórstwie surowców pochodzenia zwierzęcego | 2,0 | |
3,0 | Doktorant ma wiedzę o najnowszych trendach w zakresie przetwórswta surowców pochodzenia zwierzęcego | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
SD_3-_SzDE04TZZ_U01 Doktorant potrafi przygotować projekt dotyczący wykorzystania najnowszych trendów w przetwórstwie surowców pochodzenia zwierzęcego | 2,0 | |
3,0 | Doktorant potrafi przygotować projekt dotyczący wykorzystania najnowszych trendów w przetwórstwie surowców pochodzenia zwierzęcego | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
SD_3-_SzDE04TZZ_K01 Doktorant jest świadomy swojej roli badacza-naukowca | 2,0 | |
3,0 | Doktorant jest świadomy swojej roli badacza-naukowca | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Meat Science
- LWT - Food Science and Technology
- Journal of Animal Science
- Journalof Food Science
Literatura dodatkowa
- Agricultural and Food Science
- Journal of Food Quality