Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (N1)
specjalność: technologia i żywienie

Sylabus przedmiotu Systemy dystrybucji żywności:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Technologia żywności i żywienie człowieka
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Systemy dystrybucji żywności
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Towaroznawstwa, Oceny Jakości, Inżynierii Procesowej i Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Barbara Czerniejewska-Surma <Barbara.Czerniejewska-Surma@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Grzegorz Bienkiewicz <Grzegorz.Bienkiewicz@zut.edu.pl>, Dominika Plust <Dominika.Plust@zut.edu.pl>, Ludmiła Zienkowicz <Ludmila.Zienkowicz@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 5 Grupa obieralna 3

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL2 9 1,00,50zaliczenie
wykładyW2 9 1,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość podstawowej wiedzy z zakresu żywności, prawa żywnościowego i podstaw ekonomii

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Rozwinięcie w studentach świadomości znaczenia wpływu dystrybucji na bezpieczeństwo i jakość żywności
C-2Ukształtowanie umiejętności doboru odpowiedniego kanału dystrybucji w zależności od określonych celów stawianych produktowi

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Ćwiczenie organizacyjne, zasady BHP, przebiegu przedmiotu, wprowadzenie itp.1
T-L-2Cechy, struktura i rozwiązania w handlu żywnością Kanały dystrybucyjne w branży spożywczej Alternatywne kanały dystrybucji żywności Budowa strategii obsługi logistycznej klienta Projektowanie sieci dystrybucyjnej – węzły sieci logistycznej Prezentacja projektu dystrybucyjnego określonego produktu logistycznego7
T-L-3Zaliczenie1
9
wykłady
T-W-1Dystrybucja jako element zarządzania logistycznego2
T-W-2Czynniki kształtujące logistykę dystrybucji1
T-W-3Systemy dystrybucyjne1
T-W-4Łańcuchy i sieci dystrybucyjne1
T-W-5Strategie zarządzania dystrybucją żywności1
T-W-6Alternatywne kanały dystrybucji żywności – możliwości i ograniczenia1
T-W-7Czynniki wpływające na wybór kanałów dystrybucji żywności1
T-W-8Efektywność i kosztochłonność kanałów dystrybucyjnych1
9

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach9
A-L-2Przygotowanie do zajęć14
A-L-3Samodzielne przygotowywanie zagadnień problemowych7
30
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach9
A-W-2Przygotowanie do zaliczenia21
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykłady z wykorzystaniem technik multimedialnych
M-2Ćwiczenia realizowane samodzielnie i w zespołach
M-3Samodzielna praca nad zagadnieniem problemowym
M-4Metody przypadków, projektów, sytuacyjna, gry dydaktyczne, dyskusje dydaktyczne, prezentacje, ćwiczenia przedmiotowe – w zależności od ćwiczenia

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Aktywność na ćwiczeniach
S-2Ocena formująca: Przygotowanie założeń dyskusji i gier oraz studium przypadków
S-3Ocena podsumowująca: Przedstawienie efektów pracy nad wybranym zagadnieniem problemowym
S-4Ocena podsumowująca: Zaliczenie na podstawie przebiegu okresowych osiagniec studenta w czasie trwania przedmiotu
S-5Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne korygujace efekty osiagniec studenta

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_1A_PO1-5_W01
Student jest w stanie scharakteryzować podstawowe metody dystrybucji żywności
TZZ_1A_W18C-1, C-2T-L-1, T-L-2, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8M-1, M-2, M-3, M-4S-1, S-2, S-3, S-5
TZZ_1A_PO1-5_W02
Student jest w stanie opisać warunki dystrybucji wybranych produktów żywnościowych
TZZ_1A_W22C-1, C-2T-L-2, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7M-1, M-2, M-3, M-4S-2, S-3, S-5

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_1A_PO1-5_U01
Student potrafi dobierać odpowiednie kanały dystrybucji w zależności od celów stawianych produktom
TZZ_1A_U22C-1, C-2T-L-2, T-W-7, T-W-8M-1, M-2, M-3, M-4S-2, S-3, S-5
TZZ_1A_PO1-5_U02
Student umie zaprojektować odpowiednie rozwiązanie problemu dystrybucji żywności
TZZ_1A_U01C-1, C-2T-L-2, T-W-1, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6M-1, M-2, M-3, M-4S-2, S-3, S-5

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_1A_PO1-5_K01
Student prezentuje postawę dbałości o zachowanie bezpieczeństwa i jakości w trakcie dystrybucji żywności
TZZ_1A_K02C-1, C-2T-L-2, T-W-1, T-W-6, T-W-7, T-W-8M-1, M-2, M-3, M-4S-2, S-3, S-5

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_1A_PO1-5_W01
Student jest w stanie scharakteryzować podstawowe metody dystrybucji żywności
2,0
3,0Student zna podstawy dystrybucji żywności
3,5
4,0
4,5
5,0
TZZ_1A_PO1-5_W02
Student jest w stanie opisać warunki dystrybucji wybranych produktów żywnościowych
2,0
3,0Student zna podstawy doboru warunków dystrybucji podstawowych produktów żywnościowych
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_1A_PO1-5_U01
Student potrafi dobierać odpowiednie kanały dystrybucji w zależności od celów stawianych produktom
2,0
3,0Student umie dopasować podstawowe kanały dystrybucji żywności w zależności od określonych wymagań
3,5
4,0
4,5
5,0
TZZ_1A_PO1-5_U02
Student umie zaprojektować odpowiednie rozwiązanie problemu dystrybucji żywności
2,0
3,0Student umie rozwiązywać podstawowe problemy w zakresie dystrybucji żywności
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_1A_PO1-5_K01
Student prezentuje postawę dbałości o zachowanie bezpieczeństwa i jakości w trakcie dystrybucji żywności
2,0
3,0Student zna podstawowe zagrożenia bezpieczeństwa żywności popularnych metod dystrybucji żywności
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Bendkowski J., Pietrucha – Pacut M, Podstawy logistyki w dystrybucji, Wyd. PŚl, Gliwice, 2003
  2. Coyle J, Zarządzanie logistyczne, Wyd. PWE, Warszawa, 2010
  3. Czubała A, Dystrybucja produktów, Wyd. PWE, Warszawa, 2001
  4. Gołembska E. (red.), Kompendium wiedzy o logistyce, Wyd. Naukowe PWN, Warszawa, 2001
  5. Jarzębowski S., Integracja łańcucha dostaw jako element kształtowania efektywności sektora przetwórstwa rolno – spożywczego, Wyd. SGGW, Warszawa, 2013
  6. Rutkowski K. (red.), Logistyka dystrybucji. Specyfika, trendy rozwojowe, dobre praktyki, Oficyna Wyd. SGH, Warszawa, 2005
  7. Szymanowski W., Zarządzanie łańcuchami dostaw żywności w Polsce. Kierunki zmian., Wyd. Difin, Warszawa, 2010
  8. Waśkowski Z., Sznajder M. (red.), Nowe trendy w dystrybucji produktów żywnościowych, Wyd. UE w Poznaniu, Poznań, 2012

Literatura dodatkowa

  1. Zgodne z tematyką artykuły w prasie krajowej i zagranicznej

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Ćwiczenie organizacyjne, zasady BHP, przebiegu przedmiotu, wprowadzenie itp.1
T-L-2Cechy, struktura i rozwiązania w handlu żywnością Kanały dystrybucyjne w branży spożywczej Alternatywne kanały dystrybucji żywności Budowa strategii obsługi logistycznej klienta Projektowanie sieci dystrybucyjnej – węzły sieci logistycznej Prezentacja projektu dystrybucyjnego określonego produktu logistycznego7
T-L-3Zaliczenie1
9

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Dystrybucja jako element zarządzania logistycznego2
T-W-2Czynniki kształtujące logistykę dystrybucji1
T-W-3Systemy dystrybucyjne1
T-W-4Łańcuchy i sieci dystrybucyjne1
T-W-5Strategie zarządzania dystrybucją żywności1
T-W-6Alternatywne kanały dystrybucji żywności – możliwości i ograniczenia1
T-W-7Czynniki wpływające na wybór kanałów dystrybucji żywności1
T-W-8Efektywność i kosztochłonność kanałów dystrybucyjnych1
9

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach9
A-L-2Przygotowanie do zajęć14
A-L-3Samodzielne przygotowywanie zagadnień problemowych7
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach9
A-W-2Przygotowanie do zaliczenia21
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_1A_PO1-5_W01Student jest w stanie scharakteryzować podstawowe metody dystrybucji żywności
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_1A_W18Posiada uporządkowaną wiedzę na temat metod zabezpieczania surowców i produktów spożywczych podczas transportu, przechowywania i dystrybucji. Ma wiedzę w zakresie materiałów do produkcji opakowań, ich podziału, oceny, certyfikacji, oznakowania oraz doboru. Zna podstawowe systemy pakowania żywności.
Cel przedmiotuC-1Rozwinięcie w studentach świadomości znaczenia wpływu dystrybucji na bezpieczeństwo i jakość żywności
C-2Ukształtowanie umiejętności doboru odpowiedniego kanału dystrybucji w zależności od określonych celów stawianych produktowi
Treści programoweT-L-1Ćwiczenie organizacyjne, zasady BHP, przebiegu przedmiotu, wprowadzenie itp.
T-L-2Cechy, struktura i rozwiązania w handlu żywnością Kanały dystrybucyjne w branży spożywczej Alternatywne kanały dystrybucji żywności Budowa strategii obsługi logistycznej klienta Projektowanie sieci dystrybucyjnej – węzły sieci logistycznej Prezentacja projektu dystrybucyjnego określonego produktu logistycznego
T-W-1Dystrybucja jako element zarządzania logistycznego
T-W-2Czynniki kształtujące logistykę dystrybucji
T-W-3Systemy dystrybucyjne
T-W-4Łańcuchy i sieci dystrybucyjne
T-W-5Strategie zarządzania dystrybucją żywności
T-W-6Alternatywne kanały dystrybucji żywności – możliwości i ograniczenia
T-W-7Czynniki wpływające na wybór kanałów dystrybucji żywności
T-W-8Efektywność i kosztochłonność kanałów dystrybucyjnych
Metody nauczaniaM-1Wykłady z wykorzystaniem technik multimedialnych
M-2Ćwiczenia realizowane samodzielnie i w zespołach
M-3Samodzielna praca nad zagadnieniem problemowym
M-4Metody przypadków, projektów, sytuacyjna, gry dydaktyczne, dyskusje dydaktyczne, prezentacje, ćwiczenia przedmiotowe – w zależności od ćwiczenia
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Aktywność na ćwiczeniach
S-2Ocena formująca: Przygotowanie założeń dyskusji i gier oraz studium przypadków
S-3Ocena podsumowująca: Przedstawienie efektów pracy nad wybranym zagadnieniem problemowym
S-5Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne korygujace efekty osiagniec studenta
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student zna podstawy dystrybucji żywności
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_1A_PO1-5_W02Student jest w stanie opisać warunki dystrybucji wybranych produktów żywnościowych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_1A_W22Zna i rozumie zasady oddziaływania pomiędzy środowiskiem a składnikami żywności oraz żywnością i człowiekiem.
Cel przedmiotuC-1Rozwinięcie w studentach świadomości znaczenia wpływu dystrybucji na bezpieczeństwo i jakość żywności
C-2Ukształtowanie umiejętności doboru odpowiedniego kanału dystrybucji w zależności od określonych celów stawianych produktowi
Treści programoweT-L-2Cechy, struktura i rozwiązania w handlu żywnością Kanały dystrybucyjne w branży spożywczej Alternatywne kanały dystrybucji żywności Budowa strategii obsługi logistycznej klienta Projektowanie sieci dystrybucyjnej – węzły sieci logistycznej Prezentacja projektu dystrybucyjnego określonego produktu logistycznego
T-W-2Czynniki kształtujące logistykę dystrybucji
T-W-3Systemy dystrybucyjne
T-W-4Łańcuchy i sieci dystrybucyjne
T-W-5Strategie zarządzania dystrybucją żywności
T-W-6Alternatywne kanały dystrybucji żywności – możliwości i ograniczenia
T-W-7Czynniki wpływające na wybór kanałów dystrybucji żywności
Metody nauczaniaM-1Wykłady z wykorzystaniem technik multimedialnych
M-2Ćwiczenia realizowane samodzielnie i w zespołach
M-3Samodzielna praca nad zagadnieniem problemowym
M-4Metody przypadków, projektów, sytuacyjna, gry dydaktyczne, dyskusje dydaktyczne, prezentacje, ćwiczenia przedmiotowe – w zależności od ćwiczenia
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Przygotowanie założeń dyskusji i gier oraz studium przypadków
S-3Ocena podsumowująca: Przedstawienie efektów pracy nad wybranym zagadnieniem problemowym
S-5Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne korygujace efekty osiagniec studenta
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student zna podstawy doboru warunków dystrybucji podstawowych produktów żywnościowych
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_1A_PO1-5_U01Student potrafi dobierać odpowiednie kanały dystrybucji w zależności od celów stawianych produktom
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_1A_U22Potrafi dobrać odpowiedni rodzaj opakowania i system pakowania, oraz wybrać dla danych warunków najlepszą metodę zabezpieczenia surowców i produktów spożywczych.
Cel przedmiotuC-1Rozwinięcie w studentach świadomości znaczenia wpływu dystrybucji na bezpieczeństwo i jakość żywności
C-2Ukształtowanie umiejętności doboru odpowiedniego kanału dystrybucji w zależności od określonych celów stawianych produktowi
Treści programoweT-L-2Cechy, struktura i rozwiązania w handlu żywnością Kanały dystrybucyjne w branży spożywczej Alternatywne kanały dystrybucji żywności Budowa strategii obsługi logistycznej klienta Projektowanie sieci dystrybucyjnej – węzły sieci logistycznej Prezentacja projektu dystrybucyjnego określonego produktu logistycznego
T-W-7Czynniki wpływające na wybór kanałów dystrybucji żywności
T-W-8Efektywność i kosztochłonność kanałów dystrybucyjnych
Metody nauczaniaM-1Wykłady z wykorzystaniem technik multimedialnych
M-2Ćwiczenia realizowane samodzielnie i w zespołach
M-3Samodzielna praca nad zagadnieniem problemowym
M-4Metody przypadków, projektów, sytuacyjna, gry dydaktyczne, dyskusje dydaktyczne, prezentacje, ćwiczenia przedmiotowe – w zależności od ćwiczenia
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Przygotowanie założeń dyskusji i gier oraz studium przypadków
S-3Ocena podsumowująca: Przedstawienie efektów pracy nad wybranym zagadnieniem problemowym
S-5Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne korygujace efekty osiagniec studenta
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student umie dopasować podstawowe kanały dystrybucji żywności w zależności od określonych wymagań
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_1A_PO1-5_U02Student umie zaprojektować odpowiednie rozwiązanie problemu dystrybucji żywności
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_1A_U01Posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z literatury, baz danych i innych źródeł. Potrafi uzyskane informacje integrować, dokonać ich interpretacji, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie.
Cel przedmiotuC-1Rozwinięcie w studentach świadomości znaczenia wpływu dystrybucji na bezpieczeństwo i jakość żywności
C-2Ukształtowanie umiejętności doboru odpowiedniego kanału dystrybucji w zależności od określonych celów stawianych produktowi
Treści programoweT-L-2Cechy, struktura i rozwiązania w handlu żywnością Kanały dystrybucyjne w branży spożywczej Alternatywne kanały dystrybucji żywności Budowa strategii obsługi logistycznej klienta Projektowanie sieci dystrybucyjnej – węzły sieci logistycznej Prezentacja projektu dystrybucyjnego określonego produktu logistycznego
T-W-1Dystrybucja jako element zarządzania logistycznego
T-W-3Systemy dystrybucyjne
T-W-4Łańcuchy i sieci dystrybucyjne
T-W-5Strategie zarządzania dystrybucją żywności
T-W-6Alternatywne kanały dystrybucji żywności – możliwości i ograniczenia
Metody nauczaniaM-1Wykłady z wykorzystaniem technik multimedialnych
M-2Ćwiczenia realizowane samodzielnie i w zespołach
M-3Samodzielna praca nad zagadnieniem problemowym
M-4Metody przypadków, projektów, sytuacyjna, gry dydaktyczne, dyskusje dydaktyczne, prezentacje, ćwiczenia przedmiotowe – w zależności od ćwiczenia
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Przygotowanie założeń dyskusji i gier oraz studium przypadków
S-3Ocena podsumowująca: Przedstawienie efektów pracy nad wybranym zagadnieniem problemowym
S-5Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne korygujace efekty osiagniec studenta
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student umie rozwiązywać podstawowe problemy w zakresie dystrybucji żywności
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_1A_PO1-5_K01Student prezentuje postawę dbałości o zachowanie bezpieczeństwa i jakości w trakcie dystrybucji żywności
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_1A_K02Ma świadomość ważności zachowań w sposób profesjonalny, przestrzegania zasad etyki zawodowej i poszanowania różnorodności poglądów i kultur.
Cel przedmiotuC-1Rozwinięcie w studentach świadomości znaczenia wpływu dystrybucji na bezpieczeństwo i jakość żywności
C-2Ukształtowanie umiejętności doboru odpowiedniego kanału dystrybucji w zależności od określonych celów stawianych produktowi
Treści programoweT-L-2Cechy, struktura i rozwiązania w handlu żywnością Kanały dystrybucyjne w branży spożywczej Alternatywne kanały dystrybucji żywności Budowa strategii obsługi logistycznej klienta Projektowanie sieci dystrybucyjnej – węzły sieci logistycznej Prezentacja projektu dystrybucyjnego określonego produktu logistycznego
T-W-1Dystrybucja jako element zarządzania logistycznego
T-W-6Alternatywne kanały dystrybucji żywności – możliwości i ograniczenia
T-W-7Czynniki wpływające na wybór kanałów dystrybucji żywności
T-W-8Efektywność i kosztochłonność kanałów dystrybucyjnych
Metody nauczaniaM-1Wykłady z wykorzystaniem technik multimedialnych
M-2Ćwiczenia realizowane samodzielnie i w zespołach
M-3Samodzielna praca nad zagadnieniem problemowym
M-4Metody przypadków, projektów, sytuacyjna, gry dydaktyczne, dyskusje dydaktyczne, prezentacje, ćwiczenia przedmiotowe – w zależności od ćwiczenia
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Przygotowanie założeń dyskusji i gier oraz studium przypadków
S-3Ocena podsumowująca: Przedstawienie efektów pracy nad wybranym zagadnieniem problemowym
S-5Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne korygujace efekty osiagniec studenta
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student zna podstawowe zagrożenia bezpieczeństwa żywności popularnych metod dystrybucji żywności
3,5
4,0
4,5
5,0