Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (N1)
specjalność: technologia żywności pochodzenia wodnego

Sylabus przedmiotu Zagrożenia mikrobiologiczne a żywność tropikalna:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Technologia żywności i żywienie człowieka
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Zagrożenia mikrobiologiczne a żywność tropikalna
Specjalność technologia i żywienie
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Elżbieta Bogusławska-Wąs <Elzbieta.Boguslawska-Was@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Alicja Dłubała <Alicja.Dlubala@zut.edu.pl>, Angelika Linowska <angelika.linowska@zut.edu.pl>, Wojciech Sawicki <Wojciech.Sawicki@zut.edu.pl>, Barbara Szymczak <Barbara.Szymczak@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 9 Grupa obieralna 3

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW6 9 1,00,50zaliczenie
laboratoriaL6 9 1,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawy technologii żywności Podstawy mikrobiologii ogólnej

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z zagrożeniami zdrowotnymi zwiazanymi z importowaną jak i przygotowywaną w tamtym regionie żywnoscią strefy tropikalnej

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Zapoznanie się metodami izolacji i wykrywania wybranych patogenów bakteryjnych i parazytologicznych9
9
wykłady
T-W-1Rodzaje żywności tropikalnej i dalekiego wschodu2
T-W-2Patogeny mikrobiologiczne w żywności z regionów tropikalnych6
T-W-3Zagrożenie parazytologiczne żywnością tropikalną1
9

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach8
A-L-2studiawanie literatury18
A-L-3przygotowanie prezentacji4
30
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach8
A-W-2Studiowanie literatury22
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny
M-2wykład konwersatoryjny
M-3ćwiczenia przedmiotowe

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Ocena podsumowująca

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_1A_PO5-3tiz_W01
Studnet posiada wiedzę dotyczącą zagrożeń związanych z żywnościo regionu tropikalnego
TZZ_1A_W05, TZZ_1A_W06C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-L-1M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_1A_PO5-3tiz_U01
student posiada podstawową umiejętnośc wskazania zagrożeń dla zdrowia człowieka związanych z żywnością tropikalną
TZZ_1A_U01, TZZ_1A_U09C-1T-W-2, T-W-3, T-L-1M-2, M-1, M-3S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_1A_PO5-3tiz_K01
STudent posiada zdolność stosowania nabytej wiedzi w swojej pracy zawodowej
TZZ_1A_K01C-1T-W-2, T-W-3M-2, M-1S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_1A_PO5-3tiz_W01
Studnet posiada wiedzę dotyczącą zagrożeń związanych z żywnościo regionu tropikalnego
2,0
3,0studnet posiada podstawową wiedzę dotycząca patogenów człowieka występujących w żywności tropikalnej
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_1A_PO5-3tiz_U01
student posiada podstawową umiejętnośc wskazania zagrożeń dla zdrowia człowieka związanych z żywnością tropikalną
2,0
3,0Student posiada podstawową umiejętność wskazania zagrożeń zdrowia człowieka zwiazanych z konsumpcją żywności tropikalnej
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_1A_PO5-3tiz_K01
STudent posiada zdolność stosowania nabytej wiedzi w swojej pracy zawodowej
2,0
3,0posiada świdomość związaną z produkcją i konumpcją żywności tropikalnej
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Olszański R, Zarys Medycyny Tropikalnej, Wojskowy Instytut Medyczny, Gdynia, 2007

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Zapoznanie się metodami izolacji i wykrywania wybranych patogenów bakteryjnych i parazytologicznych9
9

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Rodzaje żywności tropikalnej i dalekiego wschodu2
T-W-2Patogeny mikrobiologiczne w żywności z regionów tropikalnych6
T-W-3Zagrożenie parazytologiczne żywnością tropikalną1
9

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach8
A-L-2studiawanie literatury18
A-L-3przygotowanie prezentacji4
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach8
A-W-2Studiowanie literatury22
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_1A_PO5-3tiz_W01Studnet posiada wiedzę dotyczącą zagrożeń związanych z żywnościo regionu tropikalnego
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_1A_W05Zna elementarną terminologię w zakresie higieny i toksykologii żywności, ma wiedzę o organizmach i substancjach niebezpiecznych obecnych w surowcach i produktach spożywczych, oraz czynnikach biologicznych i chemicznych będących przyczyną ich obecności, zna zasady postępowania niezbędne do zapobiegania zagrożeniom zdrowotnym żywności.
TZZ_1A_W06Posiada podstawową wiedzę na temat drobnoustrojów ich roli i wpływu na jakość zdrowotną żywności oraz ich udziału w procesach technologicznych. Zna związki pomiędzy wyjściową jakością mikrobiologiczną surowca, parametrami procesów technologicznych oraz higieną i jakością mikrobiologiczną produktu. Posiada podstawową wiedzę na temat patogenów występujących w żywności.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z zagrożeniami zdrowotnymi zwiazanymi z importowaną jak i przygotowywaną w tamtym regionie żywnoscią strefy tropikalnej
Treści programoweT-W-1Rodzaje żywności tropikalnej i dalekiego wschodu
T-W-2Patogeny mikrobiologiczne w żywności z regionów tropikalnych
T-W-3Zagrożenie parazytologiczne żywnością tropikalną
T-L-1Zapoznanie się metodami izolacji i wykrywania wybranych patogenów bakteryjnych i parazytologicznych
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena podsumowująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0studnet posiada podstawową wiedzę dotycząca patogenów człowieka występujących w żywności tropikalnej
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_1A_PO5-3tiz_U01student posiada podstawową umiejętnośc wskazania zagrożeń dla zdrowia człowieka związanych z żywnością tropikalną
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_1A_U01Posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z literatury, baz danych i innych źródeł. Potrafi uzyskane informacje integrować, dokonać ich interpretacji, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie.
TZZ_1A_U09Potrafi posługiwać się terminologią mikrobiologiczną, dokonać wyboru właściwych technik diagnostycznych przy ukierunkowanej analizie mikrobiologicznej żywności, potrafi rozpoznać organizmy pasożytnicze.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z zagrożeniami zdrowotnymi zwiazanymi z importowaną jak i przygotowywaną w tamtym regionie żywnoscią strefy tropikalnej
Treści programoweT-W-2Patogeny mikrobiologiczne w żywności z regionów tropikalnych
T-W-3Zagrożenie parazytologiczne żywnością tropikalną
T-L-1Zapoznanie się metodami izolacji i wykrywania wybranych patogenów bakteryjnych i parazytologicznych
Metody nauczaniaM-2wykład konwersatoryjny
M-1Wykład informacyjny
M-3ćwiczenia przedmiotowe
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena podsumowująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student posiada podstawową umiejętność wskazania zagrożeń zdrowia człowieka zwiazanych z konsumpcją żywności tropikalnej
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_1A_PO5-3tiz_K01STudent posiada zdolność stosowania nabytej wiedzi w swojej pracy zawodowej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_1A_K01Ma świadomość swojej wiedzy i umiejętności. Rozumie potrzebę i zna możliwości ciągłego dokształcania się i samodoskonalenia. Wyznacza kierunki własnego rozwoju i kształcenia (studia drugiego i trzeciego stopnia, studia podyplomowe, kursy).
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z zagrożeniami zdrowotnymi zwiazanymi z importowaną jak i przygotowywaną w tamtym regionie żywnoscią strefy tropikalnej
Treści programoweT-W-2Patogeny mikrobiologiczne w żywności z regionów tropikalnych
T-W-3Zagrożenie parazytologiczne żywnością tropikalną
Metody nauczaniaM-2wykład konwersatoryjny
M-1Wykład informacyjny
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena podsumowująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0posiada świdomość związaną z produkcją i konumpcją żywności tropikalnej
3,5
4,0
4,5
5,0