Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (N1)
specjalność: technologia żywności pochodzenia wodnego
Sylabus przedmiotu Zagrożenia mikrobiologiczne a żywność tropikalna:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Technologia żywności i żywienie człowieka | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia niestacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Zagrożenia mikrobiologiczne a żywność tropikalna | ||
Specjalność | technologia i żywienie | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Elżbieta Bogusławska-Wąs <Elzbieta.Boguslawska-Was@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Alicja Dłubała <Alicja.Dlubala@zut.edu.pl>, Angelika Linowska <angelika.linowska@zut.edu.pl>, Wojciech Sawicki <Wojciech.Sawicki@zut.edu.pl>, Barbara Szymczak <Barbara.Szymczak@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 9 | Grupa obieralna | 3 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Podstawy technologii żywności Podstawy mikrobiologii ogólnej |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie studentów z zagrożeniami zdrowotnymi zwiazanymi z importowaną jak i przygotowywaną w tamtym regionie żywnoscią strefy tropikalnej |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Zapoznanie się metodami izolacji i wykrywania wybranych patogenów bakteryjnych i parazytologicznych | 9 |
9 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Rodzaje żywności tropikalnej i dalekiego wschodu | 2 |
T-W-2 | Patogeny mikrobiologiczne w żywności z regionów tropikalnych | 6 |
T-W-3 | Zagrożenie parazytologiczne żywnością tropikalną | 1 |
9 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | uczestnictwo w zajęciach | 8 |
A-L-2 | studiawanie literatury | 18 |
A-L-3 | przygotowanie prezentacji | 4 |
30 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 8 |
A-W-2 | Studiowanie literatury | 22 |
30 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny |
M-2 | wykład konwersatoryjny |
M-3 | ćwiczenia przedmiotowe |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Ocena podsumowująca |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TZZ_1A_PO5-3tiz_W01 Studnet posiada wiedzę dotyczącą zagrożeń związanych z żywnościo regionu tropikalnego | TZZ_1A_W05, TZZ_1A_W06 | — | — | C-1 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-L-1 | M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TZZ_1A_PO5-3tiz_U01 student posiada podstawową umiejętnośc wskazania zagrożeń dla zdrowia człowieka związanych z żywnością tropikalną | TZZ_1A_U01, TZZ_1A_U09 | — | — | C-1 | T-W-2, T-W-3, T-L-1 | M-2, M-1, M-3 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TZZ_1A_PO5-3tiz_K01 STudent posiada zdolność stosowania nabytej wiedzi w swojej pracy zawodowej | TZZ_1A_K01 | — | — | C-1 | T-W-2, T-W-3 | M-2, M-1 | S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZZ_1A_PO5-3tiz_W01 Studnet posiada wiedzę dotyczącą zagrożeń związanych z żywnościo regionu tropikalnego | 2,0 | |
3,0 | studnet posiada podstawową wiedzę dotycząca patogenów człowieka występujących w żywności tropikalnej | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZZ_1A_PO5-3tiz_U01 student posiada podstawową umiejętnośc wskazania zagrożeń dla zdrowia człowieka związanych z żywnością tropikalną | 2,0 | |
3,0 | Student posiada podstawową umiejętność wskazania zagrożeń zdrowia człowieka zwiazanych z konsumpcją żywności tropikalnej | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZZ_1A_PO5-3tiz_K01 STudent posiada zdolność stosowania nabytej wiedzi w swojej pracy zawodowej | 2,0 | |
3,0 | posiada świdomość związaną z produkcją i konumpcją żywności tropikalnej | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Olszański R, Zarys Medycyny Tropikalnej, Wojskowy Instytut Medyczny, Gdynia, 2007