Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka z uz (S2)
specjalność: technologia rybna
Sylabus przedmiotu Standardy mikrobiologiczne w analizie i ocenie jakości żywności:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Technologia żywności i żywienie człowieka z uz | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | drugiego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | magister inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Standardy mikrobiologiczne w analizie i ocenie jakości żywności | ||
Specjalność | technologia i biotechnologia żywności | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Elżbieta Bogusławska-Wąs <Elzbieta.Boguslawska-Was@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Alicja Dłubała <Alicja.Dlubala@zut.edu.pl>, Wojciech Sawicki <Wojciech.Sawicki@zut.edu.pl>, Barbara Szymczak <Barbara.Szymczak@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | egzamin | Język | polski |
Blok obieralny | 4 | Grupa obieralna | 8 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Posiadanie wiedzy i umiejetnosci z zakresu mikrobiologii ogólnej, mikrobiologii żywności i podstaw biotechnologii |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie studentów z obowiazujacymi normami i rozporzadzeniami obowiązujacymi w analizie i ocenie jakości żywnosci |
C-2 | Zapoznanie studentów z metodami oznaczania zanieczyszczenia mikrobiologicznego w żywności |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Praktyczne wykorzystanie norm i rozporządzeń w analizie i ocenie jakosci zywności | 3 |
T-L-2 | Mikroflora środowiska przetwórni jako nośnik zanieczyszczenia mikrobiologicznego produktu | 4 |
T-L-3 | Standardy mikrobiologiczne wybranych grup towarowych w analizie i ocenie jakosci zywnosci | 13 |
20 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Obowiązujące przepisy i kryteria dotyczące bezpieczeństwa mikrobiologicznego żywności | 2 |
T-W-2 | System HACCP jako narzędzie sterowania bezpieczeństwem żywności | 2 |
T-W-3 | Patogenne Escherichia coli | 2 |
T-W-4 | Salmonellozy jelitowe i durowe | 2 |
T-W-5 | Pozostałe gram-ujemne pałeczki chorobotwórcze | 2 |
10 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | aktywny udział w zajeciach | 20 |
A-L-2 | przygotowanie do zaliczenia czastkowego oraz zaliczenia końcowego | 10 |
30 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w wykładach | 10 |
A-W-2 | studiowanie literatury | 10 |
A-W-3 | przygotowanie do egzaminu | 10 |
30 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | wykłady informacyjne z wykorzystaniem środków audiowizualnych |
M-2 | zajecia laboratoryjne, praca indywidualna i w grupach |
M-3 | dyskusja tematyczna |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: pisemne zaliczenie zajęć praktycznych |
S-2 | Ocena formująca: egzamin pisemny |
S-3 | Ocena formująca: ocena umiejętności organizacji stanowiska pracy do posiewó i odczytów, biegłości analitycznej |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TZiZu_2A_Gr1-10tibz_W01 Student posiada wiedzę w zakresie metod oznaczania patogenów w żywności | TZiZu_2A_W03, TZiZu_2A_W05 | — | — | C-1, C-2 | T-L-1, T-L-2, T-L-3 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2, S-3 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TZiZu_2A_Gr1-10tibz_U01 Student posiada umięjętność posługiwania sie obowiązującymi normami i rozporzadzeniami dotyczacymi kryteriów mikorbiologicznych | TZiZu_2A_U01 | — | — | C-1, C-2 | T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-W-1, T-W-2 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2, S-3 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TZiZu_2A_Gr1-10tibz_K01 Student ma świadomość różńorodności metod służących do identyfikacji patogenów w żywności | TZiZu_2A_K03 | — | — | C-1, C-2 | T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2, S-3 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZiZu_2A_Gr1-10tibz_W01 Student posiada wiedzę w zakresie metod oznaczania patogenów w żywności | 2,0 | |
3,0 | Wiedza studentaw zakresie standardów mikrobiologicznych w ocenie produktów żywnościowych spełnia minimalne kryteria | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZiZu_2A_Gr1-10tibz_U01 Student posiada umięjętność posługiwania sie obowiązującymi normami i rozporzadzeniami dotyczacymi kryteriów mikorbiologicznych | 2,0 | |
3,0 | Umiejetnośc studenta w zakresie standardów mikorbiologicznych spełnia minimalne kryteria | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZiZu_2A_Gr1-10tibz_K01 Student ma świadomość różńorodności metod służących do identyfikacji patogenów w żywności | 2,0 | |
3,0 | Świadomość studentach na temat standardów mikrobiologicznych spełnia minimalne kryteria | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z., Mikrobiologia techniczna, PWN, Warszawa, 2008
- Gawęcki J., Libudzisz Z., Mikroorganizmy w zywnosci i żywieniu, Wyd. Uniwersytetu Przyrodniczego, Poznań, 2010
- Błażejak S., Gientka I., Wybrane zagadniea z mikrobiologii zywności, SGGW, Warszawa, 2010
- Normy PN ISO, 2011
- Rozporzadzenie Unii Europejskiej w sprawie kryteriów mikrobiologicznych, 2011
Literatura dodatkowa
- Molenda J., Mikrobiologia zywnosci pochodzenia zwierzecego, Wyd. Uniwersytetu Przyrodniczego, Wrocław, 2010