Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Ogrodnictwo (N1)
Sylabus przedmiotu Rośliny ogrodnicze w gospodarstwie agroturystycznym:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Ogrodnictwo | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia niestacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Rośliny ogrodnicze w gospodarstwie agroturystycznym | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Ogrodnictwa | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Grzegorz Mikiciuk <Grzegorz.Mikiciuk@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Piotr Chełpiński <Piotr.Chelpinski@zut.edu.pl>, Dorota Jadczak <Dorota.Jadczak@zut.edu.pl>, Ireneusz Ochmian <Ireneusz.Ochmian@zut.edu.pl>, Piotr Salachna <Piotr.Salachna@zut.edu.pl>, Agnieszka Zawadzińska <Agnieszka.Zawadzinska@zut.edu.pl>, Piotr Żurawik <Piotr.Zurawik@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 9 | Grupa obieralna | 2 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Podstawowa wiedza o uprawie i wykorzystaniu roślin ozdobnych, sadowniczych, warzyw i ziół. Podstawowa wiedza o funkcjonowaniu gospodarstwa ogrodniczego. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie z możliwością wykorzystania roślin ozdobnych, owoców oraz warzyw i ziół w gospodarstwie agroturystycznym. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Dekoracje roślinne w gospodarstwie agroturystycznym | 3 |
T-A-2 | Podstawy agrotechniki roślin sadowniczych, warzyw i ziół w gospodarstwach agroturystycznych. | 6 |
9 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Charakterystyka gospodarstw agroturystycznych. Dobór, znaczenie i wykorzystanie roślin ozdobnych, sadowniczych oraz warzyw i ziół w gospodarstwie agroturystycznym. | 9 |
9 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | uczestnictwo w zajęciach | 9 |
A-A-2 | konsultacje | 3 |
A-A-3 | studiowanie literatury fachowej | 9 |
A-A-4 | przygotowanie do zaliczenia przedmiotu | 9 |
30 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 9 |
A-W-2 | konsultacje | 3 |
A-W-3 | studiowanie literatury fachowej | 9 |
A-W-4 | przygotowanie do zaliczenia przedmiotu | 9 |
30 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Metody podające (wykład informacyjny) |
M-2 | Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem) |
M-3 | Metody eksponujące (ryciny, tablice, zdjęcia, kolekcja roślin) |
M-4 | Metody praktyczne (pokaz) |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: Sprawdzian pisemny |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
OG_1A_O07-R_W01 Zna gatunki i odmiany roślin ozdobnych, sadowniczych, warzyw i ziół uprawianych oraz wykorzystywanych w gospodarstwie agroturystycznym. | OG_1A_W23 | — | — | C-1 | T-A-1, T-W-1 | M-3, M-2, M-4, M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
OG_1A_O07-R_U01 Dobiera i komponuje właściwe gatunki roślin ozdobnych zgodnie z ich wymaganiami. | OG_1A_U03 | — | — | C-1 | T-A-1, T-W-1 | M-3, M-2, M-4, M-1 | S-1 |
OG_1A_O07-R_U02 Student posiada podstawową umiejętność zaplanowania uprawy roślin sadowniczych, warzyw i ziół w gospodarstwie agroturystycznym Potrafi wskazać kierunku wykorzystania uzyskanych w gospodarstiwe produktów. | OG_1A_U03, OG_1A_U06, OG_1A_U09, OG_1A_U10, OG_1A_U18 | — | — | C-1 | T-A-2, T-W-1 | M-3, M-2, M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
OG_1A_O07-R_K01 Student ma świadomość potrzeby samodoskanalenia, działa w sposób przedsiębiorczy, odpowiedzialny i etyczny. | OG_1A_K01, OG_1A_K03, OG_1A_K06 | — | — | C-1 | T-A-1, T-A-2, T-W-1 | M-3, M-2, M-4, M-1 | S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
OG_1A_O07-R_W01 Zna gatunki i odmiany roślin ozdobnych, sadowniczych, warzyw i ziół uprawianych oraz wykorzystywanych w gospodarstwie agroturystycznym. | 2,0 | |
3,0 | Student zna podstawowe gatunki roślin ogrodniczych wykorzystywanych w gospodarstwie agroturystycznym | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
OG_1A_O07-R_U01 Dobiera i komponuje właściwe gatunki roślin ozdobnych zgodnie z ich wymaganiami. | 2,0 | |
3,0 | Student dobiera i komponuje właściwe gatunki roślin ozdobnych zgodnie z ich wymaganiami. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
OG_1A_O07-R_U02 Student posiada podstawową umiejętność zaplanowania uprawy roślin sadowniczych, warzyw i ziół w gospodarstwie agroturystycznym Potrafi wskazać kierunku wykorzystania uzyskanych w gospodarstiwe produktów. | 2,0 | |
3,0 | Student posiada dostateczną umiejętność planowania uprawy roślin sadowniczych, warzyw i ziół w gospodarstwie agroturystycznym Potrafi wskazać podstawowe kierunku wykorzystania uzyskanych w gospodarstiwe produktów. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
OG_1A_O07-R_K01 Student ma świadomość potrzeby samodoskanalenia, działa w sposób przedsiębiorczy, odpowiedzialny i etyczny. | 2,0 | |
3,0 | Student ma świadomość potrzeby uczenia się i samodoskanalenia prze całe życie, stara się działać w sposób przedsiębiorczy, odpowiedzialny i etyczny. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- praca zbiorowa pod redakcją H. Chmiela, Uprawa roślin ozdobnych, PWRiL, Warszawa, 2000
- Pieniążek S.A., Sadownictwo, PWRiL, Warszawa, 2000
- Kołodziej B., Uprawa ziół, PWRiL, Warszawa, 2010
- Kołota E., Orłowski M., Biesiada A., Warzywnictwo, Wyd. Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, Wrocław, 2007
Literatura dodatkowa
- Mieczysław Czekalski, Rośliny ozdobne do dekoracji wnętrz, Akademia Rolnicza w Poznaniu, Poznań, 1996
- Hasło Ogrodnicze, Sad Nowoczesny