Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Rolnictwo (S1)
Sylabus przedmiotu Przetwórstwo:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Rolnictwo | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Przetwórstwo | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Ogrodnictwa | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Kamila Bojko <kamila-bojko@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Monika Grzeszczuk <Monika.Grzeszczuk@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Podstawowa wiedza z zakresu biochemii, chemii, fizyki. |
W-2 | Podasatwowa wiedza o głównych grupach surowców rolniczych i ich właściwościach |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Nabycie wiedzy o podstawowych metodach i kierunkach przetwarzania surowców rolniczych. |
C-2 | Nabycie wiedzy o znaczeniu czynników surowcowych i technologicznych w przetwóstwie i produkcji wyrobów wysokiej jakości. |
C-3 | Ukształtowanie świadomości o znaczeniu przetwórstwa rolno-spożywczego i odpowiedzialności za produkcję żywnosci wysokiej jakości |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Podstawowe wskaźniki jakości produków żywnościowych | 1 |
T-A-2 | Analiza produkcji i prezentacja sposobów oceny przetworów otrzymanych z wybranych surowców rolniczych | 4 |
5 | ||
laboratoria | ||
T-L-1 | Przygotowanie i ocena wybranego przetworu owocowego/warzywnego | 5 |
5 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Cele i zadania przetwórstwa. Podstawowe metody przetwarzania i konserwacji surowców rolniczych | 4 |
T-W-2 | Charakterystyka kierunków przetwarzania podstawowych surowców rolniczych (nasiennych, okopowych, mleka) | 6 |
10 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 5 |
A-A-2 | studiowanie zalecanej literatury | 5 |
A-A-3 | Przygotowanie do zaliczenia | 5 |
15 | ||
laboratoria | ||
A-L-1 | Uczestniczenie w zajęciach | 5 |
A-L-2 | Przygotowanie sprawozdania | 5 |
A-L-3 | Studiowanie zaleconej literatury | 5 |
15 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w wykładach | 10 |
A-W-2 | Studiowanie literatury | 10 |
A-W-3 | Przygotowanie do zaliczenia wykładów | 10 |
30 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny |
M-2 | Zajęcia pokazowe |
M-3 | Ćwiczenia laboratoryjne - samodzielne wykonywanie analiz chemicznych |
M-4 | Analiza materiałów ćwiczeń audytoryjnych i wyników ćwiczeń laboratoryjnych |
M-5 | Przygotowanie raportu |
M-6 | Dyskusja dydaktyczna |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: udział w dyskusji |
S-2 | Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne wykładów |
S-3 | Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne ćwiczeń audytoryjnych |
S-4 | Ocena podsumowująca: ocena wykonania poleconych zadań |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ROL_1A_C27_W01 Student ma podstawową wiedzę dotyczącą metod i kierunków przetwarzania surowców rolniczych | ROL_1A_W17 | — | — | C-1 | T-W-1, T-W-2 | M-1, M-6 | S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ROL_1A_C27_U01 Potrafi określić podstawowe wskaźniki jakości i sposoby ich oceny na przykładzie wybranych przetworów. | ROL_1A_U05 | — | — | C-2 | T-L-1, T-A-1, T-A-2 | M-2, M-3, M-4, M-5, M-6 | S-1, S-4, S-3 |
ROL_1A_C27_U02 Potrafi formułować wnioski na temat czynników kształtujących jakość produktów w procesie przetwórstwa surowców rolniczych | ROL_1A_U12 | — | — | C-2 | T-L-1, T-A-2 | M-3, M-4, M-5, M-6 | S-1, S-4 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ROL_1A_C27_K01 Ma świadomość społecznego znaczenia przetwarzania surowców rolniczych i odpowiedzialności za produkcję artykułów żywnościowych wysokiej jakości | ROL_1A_K05 | — | — | C-3 | T-W-1, T-A-2 | M-2, M-1, M-4, M-6 | S-1, S-2, S-3 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ROL_1A_C27_W01 Student ma podstawową wiedzę dotyczącą metod i kierunków przetwarzania surowców rolniczych | 2,0 | |
3,0 | student ma dostateczną wiedzę o metodach i kierunkach przetwórstwa surowców rolnych | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ROL_1A_C27_U01 Potrafi określić podstawowe wskaźniki jakości i sposoby ich oceny na przykładzie wybranych przetworów. | 2,0 | |
3,0 | student w dostatecznym stopniu zna wskaźniki jakości przetworow rolnych i sposoby ich oceny | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
ROL_1A_C27_U02 Potrafi formułować wnioski na temat czynników kształtujących jakość produktów w procesie przetwórstwa surowców rolniczych | 2,0 | |
3,0 | student w dostatecznym stopniu potrafi zanalizować i zinterpretować wyniki oraz wyciągnąć wnioski na temat czynnikow kształtujących jakość produktu | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ROL_1A_C27_K01 Ma świadomość społecznego znaczenia przetwarzania surowców rolniczych i odpowiedzialności za produkcję artykułów żywnościowych wysokiej jakości | 2,0 | |
3,0 | student ma dostateczną świadomość społeczno-gospodarczego znaczenia przetwórstwa rolno-spożywczego i odpowiedzialności za produkcję wyrobów wysokiej jakości | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Lada E. H., Podstawy przetwórstwa spożywczego, WSiP, Warszawa, 2008
- Oszmiański J., Technologia i analiza produktow z owoców i warzyw. Wybrane zagadnienia, Wyd. AR we Wrocławiu, Wrocław, 2002
- Jurga R., Przetwórstwo zbóż. Cz. I i II, 2011
- Pijanowski E., Dłużewski M., Dłużewska A., Jarczyk A., Ogólna technologia żywności, WNT, Warszawa, 2009
Literatura dodatkowa
- Świetlikowska K. (red.), Surowce spożywcze pochodzenia roślinnego, SGGW, Warszawa, 2010