Wydział Ekonomiczny - Zarządzanie (S1)
specjalność: Gospodarka regionalna i samorządowa
Sylabus przedmiotu Informacja ekonomiczna w przedsiębiorstwie:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Zarządzanie | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | licencjat | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Informacja ekonomiczna w przedsiębiorstwie | ||
Specjalność | Zarządzanie informacją w przedsiębiorstwie | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Analizy Systemowej i Marketingu | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Beata Szczecińska <Beata.Szczecinska@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Andrzej Sobczyk <Andrzej.Sobczyk@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 3,0 | ECTS (formy) | 3,0 |
Forma zaliczenia | egzamin | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Znajomość zagadnień z podstaw zarządzania, rachunkowości i finansów. |
W-2 | Znajomośc zagadnień z informatyki. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Student po ukończeniu przedmiotu powinień dysponować wiedzą metodyczną niezbędną do analizy i oceny informacji ekonomicznych. |
C-2 | Student powinień znać rodzaje informacji ekonomicznych i sposoby ich pozyskiwania. |
C-3 | Student powinien posiadać umiejętność weryfikacji informacji ekonomicznych i oceny sytuacji przedsiębiorstwa |
C-4 | Student ma świadomość swojej wiedzy i konieczność uczenia się przez całe życie |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Analiza informacji zewnętrznych. | 2 |
T-L-2 | Analiza i ocena sytuacji majątkowej i kapitałowej przedsiębiorstwa. | 3 |
T-L-3 | Analiza i ocena produkcji i sprzedaży przedsiębiorstwa. | 2 |
T-L-4 | Analiza kosztów w przedsiębiorstwie. | 2 |
T-L-5 | Analiza finansowa (analiza bilansu, rachunku zysków i strat, rachunku przepływów pieniężnych). | 3 |
T-L-6 | Analiza wskaźnikowa oraz ocena efektywności gospodarowania. | 3 |
15 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Rola informacji ekonomicznej w procesie podejmowania decyzji. | 1 |
T-W-2 | Rodzaje informacji ekonomicznych i sposoby ich pozyskiwania. | 1 |
T-W-3 | Systemy informacyjne | 1 |
T-W-4 | Informacja zewnętrzna | 2 |
T-W-5 | Informacja wewnętrzna | 3 |
T-W-6 | Analiza ekonomicza przedsiębiorstwa - badanie sytuacji majątkowej i kapitałowej przedsiębiorstwa. | 3 |
T-W-7 | Wielkość i struktura produkcji oraz kosztów. | 2 |
T-W-8 | Sprawozdania finansowe przedsiębiorstwa i ich analiza. | 2 |
15 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | Przygotowywanie się do zajęć. | 13 |
A-L-2 | Czytanie zalecanej literatury. | 10 |
A-L-3 | Uczestnictwo w laboratoriach. | 15 |
A-L-4 | Konsultacje z prowadzącym. | 5 |
A-L-5 | Zaliczenie | 2 |
45 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Czytanie wskazanej literatury przedmiotu. | 10 |
A-W-2 | Uczestnictwo w wykładach. | 15 |
A-W-3 | Przygotowywanie się do zajęć. | 15 |
A-W-4 | Egzamin | 2 |
A-W-5 | Konsultacje | 3 |
45 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny. |
M-2 | Wykład problemowy. |
M-3 | Metoda sytuacyjna |
M-4 | Metoda praktyczna/ćwiczenia laboratoryjne |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: Egzamin pisemny z wykładów w formie testu. |
S-2 | Ocena formująca: Ustna ocena formująca w trakcie semestru - ocena aktywności uczestnictwa i stopnia przygotowania studentów do zajęć. |
S-3 | Ocena podsumowująca: Zalczenie pisemne z ćwiczeń laboratoryjnych w formie testu i zadań do rozwiązania. |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
Z_1A_D5/21_W01 Student posiada wiedzę z zakresu wykorzystania informacji ekonomicznej w zarządzaniu. | Z_1A_W04, Z_1A_W07 | — | C-2, C-3 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5 | M-1, M-2 | S-1 |
Z_1A_D5/21_W02 Z_1A_E16_W02 Student posiada wiedzę o sposobach pozyskiwania informacji ekonomicznych | Z_1A_W07 | — | C-2, C-3 | T-W-7, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-8 | M-1, M-2 | S-1 |
Z_1A_D5/21_W03 Student posiada wiedzę z zakresu oceny informacji ekonomicznych. | Z_1A_W08, Z_1A_W09 | — | C-1, C-2, C-3 | T-W-7, T-W-6, T-W-8 | M-1, M-2 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
Z_1A_D5/21_U01 Student posiada umiejętność wykorzystania wiedzy teoretycznej do oceny sytuacji ekonomicznej przedsiębiorstwa" | Z_1A_U04, Z_1A_U14, Z_1A_U21 | — | C-1, C-2, C-3 | T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6 | M-3, M-4 | S-2, S-3 |
Z_1A_D5/21_U02 Student posiada umiejętność oceny i interpretacji informacji ekonomicznych w zarządzaniu przedsiębiorstwem." | Z_1A_U04 | — | C-1, C-2, C-3 | T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6 | M-3, M-4 | S-2, S-3 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
Z_1A_D5/21_K01 Student ma świadomość swojej wiedzy | Z_1A_K05, Z_1A_K01 | — | C-4 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-L-1, T-L-2, T-L-3 | M-2 | S-2, S-3 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
Z_1A_D5/21_W01 Student posiada wiedzę z zakresu wykorzystania informacji ekonomicznej w zarządzaniu. | 2,0 | Student nie posiada wiedzy z zakresu wykorzystania informacji ekonomicznej w zarządzaniu. Student nie posiada wiedzy z zakresu wykorzystania informacji ekonomicznej w zarządzaniu. |
3,0 | Student posiada dostateczną wiedzę z zakresu wykorzystania informacji ekonomicznej w zarządzaniu. | |
3,5 | Student posiada lepiej niż dostateczną wiedzę z zakresu wykorzystania informacji ekonomicznej w zarządzaniu. | |
4,0 | Student posiada dobrą wiedzę z zakresu wykorzystania informacji ekonomicznej w zarządzaniu. | |
4,5 | Student posiada lepiej niz dobrą wiedzę z zakresu wykorzystania informacji ekonomicznej w zarządzaniu. | |
5,0 | Student posiada bardzo dobrą wiedzę z zakresu wykorzystania informacji ekonomicznej w zarządzaniu. | |
Z_1A_D5/21_W02 Z_1A_E16_W02 Student posiada wiedzę o sposobach pozyskiwania informacji ekonomicznych | 2,0 | Student nie posiada dostatecznej wiedzy o sposobach pozyskiwania informacji ekonomicznych. |
3,0 | Student posiada dostateczną wiedzę o sposobach pozyskiwania informacji ekonomicznych. | |
3,5 | Student posiada lepiej niz dostateczną wiedzę o sposobach pozyskiwania informacji ekonomicznych. | |
4,0 | Student posiada dobrą wiedzę o sposobach pozyskiwania informacji ekonomicznych. | |
4,5 | Student posiada lepiej niż dobrą wiedzę o sposobach pozyskiwania informacji ekonomicznych. | |
5,0 | Student posiada bardzo dobrą wiedzę o sposobach pozyskiwania informacji ekonomicznych. | |
Z_1A_D5/21_W03 Student posiada wiedzę z zakresu oceny informacji ekonomicznych. | 2,0 | Student nie posiada dostatecznej wiedzy z zakresu oceny informacji ekonomicznych. |
3,0 | Student posiada wiedzę z zakresu oceny informacji ekonomicznych. | |
3,5 | Student posiada lepiej niz dostateczną wiedzę z zakresu oceny informacji ekonomicznych. | |
4,0 | Student posiada dobrą wiedzę z z zakresu oceny informacji ekonomicznych. | |
4,5 | Student posiada lepiej niz dobrą wiedzę z zakresu oceny informacji ekonomicznych. | |
5,0 | Student posiada bardzo dobrą wiedzę z zakresu oceny informacji ekonomicznych. |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
Z_1A_D5/21_U01 Student posiada umiejętność wykorzystania wiedzy teoretycznej do oceny sytuacji ekonomicznej przedsiębiorstwa" | 2,0 | Student nie posiada umiejętności wykorzystania wiedzy teoretycznej do oceny sytuacji ekonomicznej przedsiębiorstwa. |
3,0 | Student posiada dostateczne umiejętności wykorzystania wiedzy teoretycznej do oceny sytuacji ekonomicznej przedsiębiorstwa. | |
3,5 | Student posiada dostateczne umiejętności wykorzystania wiedzy teoretycznej do oceny sytuacji ekonomicznej przedsiębiorstwa. | |
4,0 | Student posiada dobre umiejętności wykorzystania wiedzy teoretycznej do oceny sytuacji ekonomicznej przedsiębiorstwa. | |
4,5 | Student posiada dobre umiejętności wykorzystania wiedzy teoretycznej do oceny sytuacji ekonomicznej przedsiębiorstwa. | |
5,0 | Student posiada bardzo dobre umiejętności wykorzystania wiedzy teoretycznej do oceny sytuacji ekonomicznej przedsiębiorstwa. | |
Z_1A_D5/21_U02 Student posiada umiejętność oceny i interpretacji informacji ekonomicznych w zarządzaniu przedsiębiorstwem." | 2,0 | Student nie posiada umiejętności oceny i interpretacji informacji ekonomicznych w zarządzaniu przedsiębiorstwem. |
3,0 | Student posiada podstawowe umiejętności oceny i interpretacji informacji ekonomicznych w zarządzaniu przedsiębiorstwem. | |
3,5 | Student posiada lepiej niz dostateczne umiejętności oceny i interpretacji informacji ekonomicznych w zarządzaniu przedsiębiorstwem. | |
4,0 | Student posiada dobre umiejętności oceny i interpretacji informacji ekonomicznych w zarządzaniu przedsiębiorstwem. | |
4,5 | Student posiada lepiej niż dobre umiejętności oceny i interpretacji informacji ekonomicznych w zarządzaniu przedsiębiorstwem. | |
5,0 | Student posiada bardzo dobre umiejętności oceny i interpretacji informacji ekonomicznych w zarządzaniu przedsiębiorstwem |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
Z_1A_D5/21_K01 Student ma świadomość swojej wiedzy | 2,0 | Student nie rozumie konieczności pogłębiania wiedzy |
3,0 | Student ma świadomość swojej wiedzy oraz rozumie konieczność ciągłego jej pogłębiania. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- pod red. Borowiecki R., Czekaj J., Zarządzanie zasobami informacyjnymi w warunkach nowej gospodarki, Difin, Warszawa, 2010
- Pańkowska M., Zarządzanie zasobami informatycznymi, Difin, Warszawa, 2001
- Sierpińska M., Jachna T., Ocena przedsiębiorstwa według standardów światowych, PWN, Warszawa, 2007, 3
Literatura dodatkowa
- Borowski K., Analiza fundamentalna. Metody wyceny przedsiębiorstwa, Difin, Warszawa, 2014