Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Elektryczny - Elektrotechnika (S1)

Sylabus przedmiotu Aspekty prawne przedsiębiorczości:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Elektrotechnika
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Aspekty prawne przedsiębiorczości
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Wysokich Napięć i Elektroenergetyki
Nauczyciel odpowiedzialny Andrzej Mrozik <Andrzej.Mrozik@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 6 Grupa obieralna 1

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW6 30 2,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowe pojęcia i wiadomości z zakresu prawa, ekonomiki i zarządzania przedsiębiorstwem w zakresie szkoły średniej.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Celem przedmiotu jest uzyskanie przez studenta podstawowej wiedzy z zakresu zarządzania i ekonomiki przedsiębiorstw branży elektromaszynowej oraz tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości.
C-2Celem jest zapoznanie studentów z problematyką makro i mikroekonomiczną otoczenia i ich wpływem na zarządzanie przedsiębiorstwami.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
wykłady
T-W-1Gospodarka rynkowa i konkurencyjność. Wzrost gospodarczy.3
T-W-2Prawo gospodarcze i handlowe. Podmioty gospodarcze.6
T-W-3Ruch okrężny.1
T-W-4Pojęcie przedsiębiorcy. Podejście, istota, wymiary i komponenty przedsiębiorczości.4
T-W-5Przedsiębiorstwo. Formy organizacyjno-prawne przedsiębiorstw.5
T-W-6Wybrane modele przedsiębiorczości. Koncepcja strategicznej przedsiębiorczości.2
T-W-7Motywy i uwarunkowania działań przedsiębiorczych. Charakterystyka form indywidualnej przedsiębiorczości - gospodarstwa domowe.4
T-W-8Rola przedsiębiorcy-innowatora. Przedsiębiorczość jako forma innowacyjnego działania.2
T-W-9Charakterystyka innowacyjności. Pojęcie innowacji: źródła, absorpcja i dyfuzja innowacji. Zaliczenie wykładu.3
30

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
wykłady
A-W-1Obecność na zajęciach30
A-W-2Przygotowanie do pisemnego zaliczenia wykładów20
50

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Forma podawcza wykłady z wykorzystaniem technik audiowizualnych.

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Test (sprawdzian pisemny) oraz ocena bieżącej aktywności studenta na zajęciach.

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
EL_1A_A10.1_W01
Student zdobywa wiedzę o problemach makroekonomicznych państwa i mikroekonomicznych w zarządzaniu przedsiębiorstwami produkcyjno-usługowymi
EL_1A_W20, EL_1A_W22, EL_1A_W23C-2T-W-1, T-W-2, T-W-5, T-W-3M-1S-1
EL_1A_O25_W22
Student zna ogólne zasady przedsiębiorczości i działań innowacyjnych w stopniu podstawowym. Posiada elementarną wiedzę prawną z zakresu tworzenia i zarządzania przedsiębiorstwem oraz prowadzenia indywidualnej dzialalności gospodarczej.
EL_1A_W20, EL_1A_W22, EL_1A_W23C-1T-W-4, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-9M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
EL_1A_A10.1_K01
Student ma świadomość pozatechnicznych aspektów działalności inżyniera. Rozumie również wpływ prawnych aspektów przedsiębiorczości na wykonywany zawód.
EL_1A_K02, EL_1A_K04, EL_1A_K05C-1T-W-1, T-W-2, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-3, T-W-9M-1S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
EL_1A_A10.1_W01
Student zdobywa wiedzę o problemach makroekonomicznych państwa i mikroekonomicznych w zarządzaniu przedsiębiorstwami produkcyjno-usługowymi
2,0Student nie ma wymaganej wiedzy makro- i mikroekonomicznej dotyczącej otoczenia biznesowego przedsiębiorstwa
3,0Student ma podstawową wiedzę makro- i mikroekonomiczną dotyczącą uwarunkowań otoczenia przedsiębiorstwa
3,5Student ma ogólna wiedzę teoretyczną nt. roli i znaczenia składników makro i mikro w zarządzaniu przedsiębiorstwem
4,0Student ma ogólną wiedzę o wzajemnym wpływie poszczególnych elementów makro i mikro na zarządzanie przedsiębiorstwem
4,5Student ma wiedzę nt. wpływu poszczególnych elementów makro i mikro na efektywność działań i sukces rynkowy przedsiębiorstwa
5,0Student ma szczegółową wiedzę o korelacjach pomiędzy elementami makro i mikro otoczenia rynkowego przedsiębiorstwa
EL_1A_O25_W22
Student zna ogólne zasady przedsiębiorczości i działań innowacyjnych w stopniu podstawowym. Posiada elementarną wiedzę prawną z zakresu tworzenia i zarządzania przedsiębiorstwem oraz prowadzenia indywidualnej dzialalności gospodarczej.
2,0Student nie zna podstawowych pojęć i zasad przedsiębiorczości oraz działań innowacyjnych
3,0Student zna ogólne zasady przedsiębiorczości i działań innowacyjnych w stopniu podstawowym. Posiada elementarną wiedzę prawną z zakresu tworzenia i zarządzania przedsiębiorstwem oraz prowadzenia indywidualnej działalności gospodarczej.
3,5Student ma wiedzę teoretyczną nt. stosowania przepisów prawa gospodarczego, administracyjnego i handlowego w dziedzinie przedsiębiorczości
4,0Student posiada wiedzę ogólną nt. stosowania przepisów prawa gospodarczego i handlowego z uwzględnieniem wymagań jakościowych w zarządzaniu przedsiębiorstwem
4,5Student posiada wiedzę nt. elementów tworzących podstawy ekonomiki przedsiębiorstw i roli poszczególnych dziedzin przedsiębiorstwa w wyniku ekonomicznym jego działalności
5,0Student posiada szczegółową wiedzę nt. stosowania przepisów prawa handlowego i gospodarczego z uwzględnieniem wymagań jakościowych w zarządzaniu przedsiębiorstwem

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
EL_1A_A10.1_K01
Student ma świadomość pozatechnicznych aspektów działalności inżyniera. Rozumie również wpływ prawnych aspektów przedsiębiorczości na wykonywany zawód.
2,0Student nie zna podstawowych pojęć i zasad przedsiębiorczości oraz działań innowacyjnych
3,0Student zna ogólne zasady przedsiębiorczości i działań innowacyjnych w stopniu podstawowym. Posiada elementarną wiedzę prawną z zakresu tworzenia i zarządzania przedsiębiorstwem oraz prowadzenia indywidualnej działalności gospodarczej
3,5Student ma wiedzę teoretyczną nt. stosowania przepisów prawa gospodarczego, administracyjnego i handlowego w dziedzinie przedsiębiorczości
4,0Student posiada wiedzę ogólną nt. stosowania przepisów prawa gospodarczego i handlowego z uwzględnieniem wymagań jakościowych w zarządzaniu przedsiębiorstwem
4,5Student posiada wiedzę nt. elementów tworzących podstawy ekonomiki przedsiębiorstw i roli poszczególnych dziedzin przedsiębiorstwa w wyniku ekonomicznym jego działalności
5,0Student posiada szczegółową wiedzę nt. stosowania przepisów prawa handlowego i gospodarczego z uwzględnieniem wymagań jakościowych w zarządzaniu przedsiębiorstwem

Literatura podstawowa

  1. Duraj J., Papiernik-Wojdera M., Przedsiębiorczość i innowacyjność, Difin, Warszawa, 2010, pierwsze

Literatura dodatkowa

  1. Kraśnicka T., Koncepcja rozwoju przedsiebiorczości ekonomicznej i pozaekonomicznej, Akademii Ekonomicznej, Katowice, 2002, pierwsze
  2. Drucker P.F., Zarządzanie w czasach burzliwych, Nowoczesność-Czytelnik Akademia Ekonomiczna, Kraków, 1995, drugie
  3. Macias Jan, Przedsiębiorczość jako kluczowy czynnik zmian, Problemy Jakości, Warszawa, 2010, nr4/2010

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Gospodarka rynkowa i konkurencyjność. Wzrost gospodarczy.3
T-W-2Prawo gospodarcze i handlowe. Podmioty gospodarcze.6
T-W-3Ruch okrężny.1
T-W-4Pojęcie przedsiębiorcy. Podejście, istota, wymiary i komponenty przedsiębiorczości.4
T-W-5Przedsiębiorstwo. Formy organizacyjno-prawne przedsiębiorstw.5
T-W-6Wybrane modele przedsiębiorczości. Koncepcja strategicznej przedsiębiorczości.2
T-W-7Motywy i uwarunkowania działań przedsiębiorczych. Charakterystyka form indywidualnej przedsiębiorczości - gospodarstwa domowe.4
T-W-8Rola przedsiębiorcy-innowatora. Przedsiębiorczość jako forma innowacyjnego działania.2
T-W-9Charakterystyka innowacyjności. Pojęcie innowacji: źródła, absorpcja i dyfuzja innowacji. Zaliczenie wykładu.3
30

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Obecność na zajęciach30
A-W-2Przygotowanie do pisemnego zaliczenia wykładów20
50
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięEL_1A_A10.1_W01Student zdobywa wiedzę o problemach makroekonomicznych państwa i mikroekonomicznych w zarządzaniu przedsiębiorstwami produkcyjno-usługowymi
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówEL_1A_W20Ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia pozatechnicznych uwarunkowań działalności inżynierskiej, zna podstawowe zasady bezpieczeństwa i higieny pracy obowiązujące w przemyśle elektrotechnicznym
EL_1A_W22Ma elementarną wiedzę w zakresie zarządzania, w tym zarządzania jakością i prowadzenia działalności gospodarczej
EL_1A_W23Zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-2Celem jest zapoznanie studentów z problematyką makro i mikroekonomiczną otoczenia i ich wpływem na zarządzanie przedsiębiorstwami.
Treści programoweT-W-1Gospodarka rynkowa i konkurencyjność. Wzrost gospodarczy.
T-W-2Prawo gospodarcze i handlowe. Podmioty gospodarcze.
T-W-5Przedsiębiorstwo. Formy organizacyjno-prawne przedsiębiorstw.
T-W-3Ruch okrężny.
Metody nauczaniaM-1Forma podawcza wykłady z wykorzystaniem technik audiowizualnych.
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Test (sprawdzian pisemny) oraz ocena bieżącej aktywności studenta na zajęciach.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie ma wymaganej wiedzy makro- i mikroekonomicznej dotyczącej otoczenia biznesowego przedsiębiorstwa
3,0Student ma podstawową wiedzę makro- i mikroekonomiczną dotyczącą uwarunkowań otoczenia przedsiębiorstwa
3,5Student ma ogólna wiedzę teoretyczną nt. roli i znaczenia składników makro i mikro w zarządzaniu przedsiębiorstwem
4,0Student ma ogólną wiedzę o wzajemnym wpływie poszczególnych elementów makro i mikro na zarządzanie przedsiębiorstwem
4,5Student ma wiedzę nt. wpływu poszczególnych elementów makro i mikro na efektywność działań i sukces rynkowy przedsiębiorstwa
5,0Student ma szczegółową wiedzę o korelacjach pomiędzy elementami makro i mikro otoczenia rynkowego przedsiębiorstwa
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięEL_1A_O25_W22Student zna ogólne zasady przedsiębiorczości i działań innowacyjnych w stopniu podstawowym. Posiada elementarną wiedzę prawną z zakresu tworzenia i zarządzania przedsiębiorstwem oraz prowadzenia indywidualnej dzialalności gospodarczej.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówEL_1A_W20Ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia pozatechnicznych uwarunkowań działalności inżynierskiej, zna podstawowe zasady bezpieczeństwa i higieny pracy obowiązujące w przemyśle elektrotechnicznym
EL_1A_W22Ma elementarną wiedzę w zakresie zarządzania, w tym zarządzania jakością i prowadzenia działalności gospodarczej
EL_1A_W23Zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest uzyskanie przez studenta podstawowej wiedzy z zakresu zarządzania i ekonomiki przedsiębiorstw branży elektromaszynowej oraz tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości.
Treści programoweT-W-4Pojęcie przedsiębiorcy. Podejście, istota, wymiary i komponenty przedsiębiorczości.
T-W-6Wybrane modele przedsiębiorczości. Koncepcja strategicznej przedsiębiorczości.
T-W-7Motywy i uwarunkowania działań przedsiębiorczych. Charakterystyka form indywidualnej przedsiębiorczości - gospodarstwa domowe.
T-W-8Rola przedsiębiorcy-innowatora. Przedsiębiorczość jako forma innowacyjnego działania.
T-W-9Charakterystyka innowacyjności. Pojęcie innowacji: źródła, absorpcja i dyfuzja innowacji. Zaliczenie wykładu.
Metody nauczaniaM-1Forma podawcza wykłady z wykorzystaniem technik audiowizualnych.
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Test (sprawdzian pisemny) oraz ocena bieżącej aktywności studenta na zajęciach.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie zna podstawowych pojęć i zasad przedsiębiorczości oraz działań innowacyjnych
3,0Student zna ogólne zasady przedsiębiorczości i działań innowacyjnych w stopniu podstawowym. Posiada elementarną wiedzę prawną z zakresu tworzenia i zarządzania przedsiębiorstwem oraz prowadzenia indywidualnej działalności gospodarczej.
3,5Student ma wiedzę teoretyczną nt. stosowania przepisów prawa gospodarczego, administracyjnego i handlowego w dziedzinie przedsiębiorczości
4,0Student posiada wiedzę ogólną nt. stosowania przepisów prawa gospodarczego i handlowego z uwzględnieniem wymagań jakościowych w zarządzaniu przedsiębiorstwem
4,5Student posiada wiedzę nt. elementów tworzących podstawy ekonomiki przedsiębiorstw i roli poszczególnych dziedzin przedsiębiorstwa w wyniku ekonomicznym jego działalności
5,0Student posiada szczegółową wiedzę nt. stosowania przepisów prawa handlowego i gospodarczego z uwzględnieniem wymagań jakościowych w zarządzaniu przedsiębiorstwem
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięEL_1A_A10.1_K01Student ma świadomość pozatechnicznych aspektów działalności inżyniera. Rozumie również wpływ prawnych aspektów przedsiębiorczości na wykonywany zawód.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówEL_1A_K02Ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżyniera - elektryka, w tym jej wpływu na środowisko i związaną z tym odpowiedzialność za podejmowane decyzje
EL_1A_K04Ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w grupie i ponoszenia odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadania
EL_1A_K05Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest uzyskanie przez studenta podstawowej wiedzy z zakresu zarządzania i ekonomiki przedsiębiorstw branży elektromaszynowej oraz tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości.
Treści programoweT-W-1Gospodarka rynkowa i konkurencyjność. Wzrost gospodarczy.
T-W-2Prawo gospodarcze i handlowe. Podmioty gospodarcze.
T-W-4Pojęcie przedsiębiorcy. Podejście, istota, wymiary i komponenty przedsiębiorczości.
T-W-5Przedsiębiorstwo. Formy organizacyjno-prawne przedsiębiorstw.
T-W-6Wybrane modele przedsiębiorczości. Koncepcja strategicznej przedsiębiorczości.
T-W-7Motywy i uwarunkowania działań przedsiębiorczych. Charakterystyka form indywidualnej przedsiębiorczości - gospodarstwa domowe.
T-W-8Rola przedsiębiorcy-innowatora. Przedsiębiorczość jako forma innowacyjnego działania.
T-W-3Ruch okrężny.
T-W-9Charakterystyka innowacyjności. Pojęcie innowacji: źródła, absorpcja i dyfuzja innowacji. Zaliczenie wykładu.
Metody nauczaniaM-1Forma podawcza wykłady z wykorzystaniem technik audiowizualnych.
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Test (sprawdzian pisemny) oraz ocena bieżącej aktywności studenta na zajęciach.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie zna podstawowych pojęć i zasad przedsiębiorczości oraz działań innowacyjnych
3,0Student zna ogólne zasady przedsiębiorczości i działań innowacyjnych w stopniu podstawowym. Posiada elementarną wiedzę prawną z zakresu tworzenia i zarządzania przedsiębiorstwem oraz prowadzenia indywidualnej działalności gospodarczej
3,5Student ma wiedzę teoretyczną nt. stosowania przepisów prawa gospodarczego, administracyjnego i handlowego w dziedzinie przedsiębiorczości
4,0Student posiada wiedzę ogólną nt. stosowania przepisów prawa gospodarczego i handlowego z uwzględnieniem wymagań jakościowych w zarządzaniu przedsiębiorstwem
4,5Student posiada wiedzę nt. elementów tworzących podstawy ekonomiki przedsiębiorstw i roli poszczególnych dziedzin przedsiębiorstwa w wyniku ekonomicznym jego działalności
5,0Student posiada szczegółową wiedzę nt. stosowania przepisów prawa handlowego i gospodarczego z uwzględnieniem wymagań jakościowych w zarządzaniu przedsiębiorstwem