Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Rolnictwo (S2)
specjalność: Rolnictwo precyzyjne
Sylabus przedmiotu Biopreparaty w rolnictwie:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Rolnictwo | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | drugiego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | magister inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Biopreparaty w rolnictwie | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Bioinżynierii | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Magdalena Błaszak <Magdalena.Blaszak@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | podstawy rolnictwa i mikrobiologii |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Uświadomienie studentom związku między bioróżnorodnością, aktywnością mikroorganizmów glebowych, a żyznością i produktywnością gleb. Przekonanie o potrzebie utrzymania równowagi biologicznej gleb i potrzebie ograniczenia chemizacji. |
C-2 | Zapoznanie studentów z ofertą dopuszczonych do obrotu handlowego użyźniaczy, starterów kompostowych, stymulatorów wzrostu roślin, biopestycydów, dodatków paszowych i probiotyków. Przybliżenie mechanizmów dzialania substancji aktywnych tych środków, sposobów aplikacji i istotnej roli formy użytkowej. |
C-3 | Nabycie umiejętności przez studentów analizy krytycznej asortymentu środków wspomagających uprawę roślin. Szukanie informacji wiarygodnych opartych na doświadczeniu naukowym, nie na reklamie. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Zasady pracy w laboratorium mikrobiologicznym. Eksperyment 1. Analiza jakości biopreparatów (użyźniaczy i probiotyków), ocena składu jakościowego i ilościowego substancji aktywnych biopreparatów. Izolacje mikroorganizmów z biopreparatów i identyfikacja gatunkowa, jak i ilościowa. | 5 |
T-L-2 | Eksperyment 2. Analiza skuteczności biopreparatów. Wzbogacenie gleby w azot - stosowanie biopreparatów użyźniających. Analizy ilościowe azotu w glebie po zastosowaniu preparatów z diazotrofami. Różne bioreparaty stosowane doglebowo, a następnie po okresie inkubacji ocena zawartości azotu w glebie (metoda Kjeldahla). | 4 |
T-L-3 | Eksperyment 3. Badanie antagonizmu szczepów PGPR (izolowanych z biopreparatów - Eksperyment 1) w stosunku do patogenów grzybowych z rodzajów: Fusarium, Alternaria, Cladosporium, Botritis. Testy laboratoryjne. | 4 |
T-L-4 | Analiza krytyczna oferty biopreparatów (przegląd ofert handlowych), analiza informacji producenta, użytkowników profesjonalnych (branżowe fora internetowe). Umiejętność rozróżnienia reklamy od faktycznych danych - przegląd skuteczności preparatów na podstawie analizy literatury naukowej (publikacje naukowe jako źródło praktycznej wiedzy). | 2 |
15 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Związek między bioróznorodnością, aktywnością mikroorganizmów glebowych, a równowagą biologiczną gleby, żyznością i produktywnością gleby. Środki wspomagające uprawę roślin, definicje i procedura dopuszczenia do obrotu handlowego (Ustawa z dnia 10 lipca 2007 r. o nawozach i nawożeniu). Biopestycydy - definicje i regulacje prawne. Terminologia. Podział środków wspomagających uprawę roślin wg obowiązujących uregulowań prawnych. | 2 |
T-W-2 | Przyczyny wzrostu zapotrzebowania na biopreparaty w rolnictwie i ogrodnictwie. Stan faktyczny skali stosowania biopreparatów i chemicznych środków ochrony roślin na podstawie danych statystycznych. Obowiązki i dylematy rolników zobowiązanych prawnie do ograniczenia użytkowania chemicznych środków ochrony w agrotechnice. Zalety i ograniczenia stosowania biopreparatów. | 2 |
T-W-3 | Środki poprawiające właściwości gleby. Użyźniacze i startery kompostowe - przegląd dopuszczonych do obrotu środków, mechanizm działania. Mineralne, roślinne i mikrobiologiczne stymulatory wzrostu roślin - przegląd dopuszczonych środków, mechanizm działania | 4 |
T-W-4 | Biopestycydy ze szczególnym uwzględnieniem grzybobójczych i owadobójczych. Mechanizm działania substancji aktywnych biopestycydów. Formy użytkowe biopestycydów - wpływ na zachowanie cech użytkowych podczas przechowywania i aplikacji biopreparatów. Sposób aplikacji jako ważny czynnik skuteczności. Koszty związane z ochroną biologiczną. | 4 |
T-W-5 | Biopreparaty stosowane w poprawie dobrostanu zwierząt gospodarskich. Stosowanie probiotyków, prebiotyków, synbiotyków i enzymów paszowych. Charakterystyka najczęściej wykorzystywanych szczepów bakterii i grzybów w biopreparatach, ich funkcje w organizmie. Cechy, które charakteryzują dobry probiotyk. | 3 |
15 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | obecnosć na ćwiczeniach, praca w grupach, przygotowanie konspektów do zaliczenia | 15 |
15 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | powtórzenie podstawowych wiadomości z mikrobiologii | 4 |
A-W-2 | obecność na wykładach | 15 |
A-W-3 | zapoznanie z literaturą naukową, publikacjami | 10 |
A-W-4 | przygotowanie do kolokwium zaliczeniowego | 15 |
A-W-5 | konsultacje | 1 |
45 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | metoda podająca - wykład informacyjny |
M-2 | metoda praktyczna - ćwiczenie |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: Kolokwium |
S-2 | Ocena podsumowująca: ocena pracy studenta, na podstawie obserwacji i konspektów z zajęć |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ROL_2A_C01_W01 Wiedza na temat znaczenia i powiązania utrzymania równowagi biologicznej i bioróżnorodności gleby z jej żyznością i produktywnością. Zapoznaie z dopuszczonymi do obrotu handlowego środkami wspomagającymi uprawę roślin i z aktualną ofertą handlową tych środków. Poznanie mechanizmów działania, sposobów aplikacji doglebowej i nalistnej, przechowywania użyźniaczy, stymulatorów wzrostu, probiotyków i biopestycydów. | ROL_2A_W06, ROL_2A_W10 | — | — | C-2, C-1 | T-W-5, T-W-1, T-W-4, T-W-3, T-W-2 | M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ROL_2A_C01_U01 Nabycie umiejętności rzetelnej oceny krytycznej asortymentu ofert handlowych biopreparatów na podstawie analizy naukowej nie reklamy. Umiejętność przeprowadzenia prostych eksperymentów oceniających jakość biopreparatów i samodzielnej interpretacji wyników w celu nabycia umiejętności weryfikacji informacji w swojej pracy zawodowej. | ROL_2A_U01, ROL_2A_U02 | — | — | C-3, C-2 | T-L-4, T-L-3, T-L-1, T-L-2 | M-2 | S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ROL_2A_C01_K01 Uświadomienie roli zrównoważonego traktowania zasobów środowiska, ograniczenia chemizacji rolnictwa, dbania o jakość płodów rolnych, owoców trafiających do konsumentów. Uświadomienie znaczenia podnoszenia jakości produktów, nawet za cenę ilości, dla dobra zdrowia publicznego (eliminowanie pozostałości pestycydów i konserwantów w żywności). | ROL_2A_K03 | — | — | C-1 | T-W-2, T-L-4, T-W-1 | M-1, M-2 | S-1, S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ROL_2A_C01_W01 Wiedza na temat znaczenia i powiązania utrzymania równowagi biologicznej i bioróżnorodności gleby z jej żyznością i produktywnością. Zapoznaie z dopuszczonymi do obrotu handlowego środkami wspomagającymi uprawę roślin i z aktualną ofertą handlową tych środków. Poznanie mechanizmów działania, sposobów aplikacji doglebowej i nalistnej, przechowywania użyźniaczy, stymulatorów wzrostu, probiotyków i biopestycydów. | 2,0 | |
3,0 | Student wie jakie są rodzaje środków wspomagających uprawę roślin, ma wiedze na temat mechanizmu ich działania. Zna zalety i ograniczenia stosowania biopreparatów. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ROL_2A_C01_U01 Nabycie umiejętności rzetelnej oceny krytycznej asortymentu ofert handlowych biopreparatów na podstawie analizy naukowej nie reklamy. Umiejętność przeprowadzenia prostych eksperymentów oceniających jakość biopreparatów i samodzielnej interpretacji wyników w celu nabycia umiejętności weryfikacji informacji w swojej pracy zawodowej. | 2,0 | |
3,0 | Student umie przeprowadzić analizę krytyczną informacji pozyskanych od producenta biopreparatów. Umiejętność zaprojektowania prostych eksperymentów weryfikujących skuteczność biopreparatów. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ROL_2A_C01_K01 Uświadomienie roli zrównoważonego traktowania zasobów środowiska, ograniczenia chemizacji rolnictwa, dbania o jakość płodów rolnych, owoców trafiających do konsumentów. Uświadomienie znaczenia podnoszenia jakości produktów, nawet za cenę ilości, dla dobra zdrowia publicznego (eliminowanie pozostałości pestycydów i konserwantów w żywności). | 2,0 | |
3,0 | Student rozumie jak ważna jest jakość płodów rolnych, ich wpływ na zdrowie konsumentów. Ma świadomość potrzeby ograniczania stosowania pestycydów i nawozów syntetycznych, szukania nowych ekologicznych rozwiązań | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Mrówczyński M., Integrowana ochrona upraw rolniczych, PWRiL, Warszawa, 2013
- Pruszyński S., Metody ochrony w integrowanej ochronie roślin., Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie, Brwinów, 2016, https://www.cdr.gov.pl/images/wydawnictwa/2016/2016-METODY-OCHRONY-W-INTEGROWANEJ-OCHRONIE-ROSLIN.pdf
- Grzyb A., Waraczewska Z., Niewiadomska A., Wolna-Maruwka A., Czym są biopreparaty i jakie jest ich zastosowanie?, Nauka Przyroda Technika, Poznań, 2019, 13,2, http://www.npt.up-poznan.net/tom13/zeszyt/streszczenie-7.html
Literatura dodatkowa
- Martyniuk S., Skuteczne i nieskuteczne preparaty stosowane w ochronie i uprawie roślin oraz rzetelne metody ich oceny, Postępy Mikrobiologii, 2011, 50,4, http://www.pm.microbiology.pl/web/archiwum/vol5042011321.pdf
- Pylak M., Oszust K., Frąc M., Review report on the role of bioproducts, biopreparations, biostimulants and microbial inoculants in organic production of fruit, Rev Environ Sci Biotechnol, 2019, 18, https://link.springer.com/article/10.1007/s11157-019-09500-5
- Rutkowska A., Biostymulatory w nowoczesnej uprawie roślin, Studia i Raporty IUNG-PIB, 2016, 48,2, http://www.iung.pl/sir/zeszyt48_5.pdf