Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Ekonomiczny - Zarządzanie (S1)
specjalność: Rachunkowość zarządcza

Sylabus przedmiotu Zarządzanie operacyjne:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Zarządzanie
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta licencjat
Obszary studiów charakterystyki PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Zarządzanie operacyjne
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Zarządzania i Marketingu
Nauczyciel odpowiedzialny Anna Sworowska-Baranowska <Anna.Sworowska@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Ewa Kołoszycz <Ewa.Koloszycz@zut.edu.pl>, Robert Rusielik <Robert.Rusielik@zut.edu.pl>, Lesław Rządziński <lrzadzinski@zut.edu.pl>, Artur Wilczyński <Artur.Wilczynski@zut.edu.pl>, Michał Świtłyk <Michal.Switlyk@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW2 10 1,00,50zaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA2 15 1,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość podstawowych zagadnień z zakresu Podstaw zarządzania

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie z definicją operacją we współczesnym zarządzaniu i koncepcją zarządzania operacyjnego.
C-2Nabywanie umiejętności identyfikacji i stosowania technik operatywnych z zakresu przedmiotu oraz myślenia w kategoriach operacji.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Zarządzanie operacyjne w systemie organizacji.3
T-A-2Techniki wytwarzania.2
T-A-3Algorytm.1
T-A-4Diagramy sieciowe.4
T-A-5Harmonogramowanie.1
T-A-6Projektowanie rozmieszczenia.2
T-A-7Diagram Ishikawy.2
15
wykłady
T-W-1Istota zarządzania operacyjnego2
T-W-2Decyzje w zarządzaniu operacyjnym2
T-W-3Typy procesów produkcyjnych i techniki wytwarzania2
T-W-4Analiza procesów operacyjnych2
T-W-5Projektowanie lokalizacji1
T-W-6Zaliczenie1
10

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-A-2Przygotowanie do ćwiczeń audytoryjnych10
25
wykłady
A-W-1Udział w zajęciach10
A-W-2Studiowanie literatury7
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia6
A-W-4Konsultacje2
25

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny
M-2Wykład konwersatoryjny
M-3Ćwiczenia przedmiotowe

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Aktywność na wykładach
S-2Ocena formująca: Prace wykonane na ćwiczeniach
S-3Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Z_1A_C06_W01
W wyniku przeprowadzonych zajęć student powinien być w stanie zidentyfikować najważniejsze operacje organizacji oraz ich wpływ na działanie organizacji
Z_1A_W13, Z_1A_W11C-2T-W-1, T-W-2, T-W-4, T-A-1M-1, M-2, M-3S-1, S-3, S-2
Z_1A_C06_W02
W wyniku przeprowadzonych zajęć student powinien być w stanie zidentyfikować techniki operatywne stosowane w praktyce zarządzania.
Z_1A_W08, Z_1A_W15C-1T-A-5, T-A-6, T-A-7, T-A-4, T-A-3, T-A-1, T-A-2M-1, M-2, M-3S-1, S-3, S-2

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Z_1A_C06_U01
W wyniku przeprowadzonych zajęć student powinien być w stanie decydować o technikach operatywnych służących podnoszeniu sprawności przedsiębiorstwa
Z_1A_U10, Z_1A_U05C-2T-W-3, T-W-5, T-W-4, T-A-5, T-A-6, T-A-4, T-A-3, T-A-2M-2, M-3S-1, S-3

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
Z_1A_C06_W01
W wyniku przeprowadzonych zajęć student powinien być w stanie zidentyfikować najważniejsze operacje organizacji oraz ich wpływ na działanie organizacji
2,0
3,0Student posiada zadawalającą wiedzę na temat istoty operacji. Rozpoznaje część omawianych zagadnień i z trudnościami je objaśnia.
3,5
4,0
4,5
5,0
Z_1A_C06_W02
W wyniku przeprowadzonych zajęć student powinien być w stanie zidentyfikować techniki operatywne stosowane w praktyce zarządzania.
2,0
3,0Student posiada zadawalającą wiedzę na temat technik operacynych i ich zastosowań. Rozpoznaje część omawianych zagadnień i z trudnościami je objaśnia.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
Z_1A_C06_U01
W wyniku przeprowadzonych zajęć student powinien być w stanie decydować o technikach operatywnych służących podnoszeniu sprawności przedsiębiorstwa
2,0
3,0Student potrafi decydować na temat technik operacynych i ich zastosowań. Rozpoznaje część omawianych zagadnień i z trudnościami je objaśnia.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Donald Waters, Zarządzanie operacyjne. Towary i usługi, PWN, Warszawa, 2007
  2. Jasiński Z. (red. nauk.), Podstawy zarządzania operacyjnego, Wolters Kluwer, Warszawa, 2014
  3. Ireneusz Durlik, Inżynieria zarządzania. Część 1: Strategie organizacji produkcji. Nowe koncepcje zarządzania., Placet, Warszawa, 2019, 7
  4. Kumar S.A., Suresh N., Operations Management, New Age Publishers, New Delhi, 2009, https://www.lsms.ac/public/uploads/agOo5stUWxcQz4LNqcVJHs6FRUPE5niktFYNr3myktB1vSz5Vh15753763066W1sdKkbQ3pTXIQp1zILqPGSIVt1eGWLimEXCCsz4gCIzBWznB.pdf

Literatura dodatkowa

  1. Nowak M., Modelowanie decyzji w zarządzaniu operacyjnym, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach, Katowice, 2015, ibuk
  2. Xu X., Lu Y., Vogel-Heuser B., Wang L.1234125678910991112, Industry 4.0 and Industry 5.0—Inception, conception and perception, Journal of Manufacturing Systems, 2021, Nr 61, ss. 530-535, https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0278612521002119

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Zarządzanie operacyjne w systemie organizacji.3
T-A-2Techniki wytwarzania.2
T-A-3Algorytm.1
T-A-4Diagramy sieciowe.4
T-A-5Harmonogramowanie.1
T-A-6Projektowanie rozmieszczenia.2
T-A-7Diagram Ishikawy.2
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Istota zarządzania operacyjnego2
T-W-2Decyzje w zarządzaniu operacyjnym2
T-W-3Typy procesów produkcyjnych i techniki wytwarzania2
T-W-4Analiza procesów operacyjnych2
T-W-5Projektowanie lokalizacji1
T-W-6Zaliczenie1
10

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-A-2Przygotowanie do ćwiczeń audytoryjnych10
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Udział w zajęciach10
A-W-2Studiowanie literatury7
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia6
A-W-4Konsultacje2
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZ_1A_C06_W01W wyniku przeprowadzonych zajęć student powinien być w stanie zidentyfikować najważniejsze operacje organizacji oraz ich wpływ na działanie organizacji
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZ_1A_W13Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu różne czynniki i ich wpływ na zmiany zachodzące w organizacjach
Z_1A_W11Zna i rozumie w stopniu zaawansowanym istotę funkcjonowania organizacji oraz instrumenty i zasady zarządzania
Cel przedmiotuC-2Nabywanie umiejętności identyfikacji i stosowania technik operatywnych z zakresu przedmiotu oraz myślenia w kategoriach operacji.
Treści programoweT-W-1Istota zarządzania operacyjnego
T-W-2Decyzje w zarządzaniu operacyjnym
T-W-4Analiza procesów operacyjnych
T-A-1Zarządzanie operacyjne w systemie organizacji.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Wykład konwersatoryjny
M-3Ćwiczenia przedmiotowe
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Aktywność na wykładach
S-3Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne
S-2Ocena formująca: Prace wykonane na ćwiczeniach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student posiada zadawalającą wiedzę na temat istoty operacji. Rozpoznaje część omawianych zagadnień i z trudnościami je objaśnia.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZ_1A_C06_W02W wyniku przeprowadzonych zajęć student powinien być w stanie zidentyfikować techniki operatywne stosowane w praktyce zarządzania.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZ_1A_W08Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu metody ilościowe i ich zastosowanie w procesie podejmowania decyzji
Z_1A_W15Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystując wiedzę z zakresu nauk o zarządzaniu i jakości oraz ekonomii i finansów
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie z definicją operacją we współczesnym zarządzaniu i koncepcją zarządzania operacyjnego.
Treści programoweT-A-5Harmonogramowanie.
T-A-6Projektowanie rozmieszczenia.
T-A-7Diagram Ishikawy.
T-A-4Diagramy sieciowe.
T-A-3Algorytm.
T-A-1Zarządzanie operacyjne w systemie organizacji.
T-A-2Techniki wytwarzania.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Wykład konwersatoryjny
M-3Ćwiczenia przedmiotowe
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Aktywność na wykładach
S-3Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne
S-2Ocena formująca: Prace wykonane na ćwiczeniach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student posiada zadawalającą wiedzę na temat technik operacynych i ich zastosowań. Rozpoznaje część omawianych zagadnień i z trudnościami je objaśnia.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZ_1A_C06_U01W wyniku przeprowadzonych zajęć student powinien być w stanie decydować o technikach operatywnych służących podnoszeniu sprawności przedsiębiorstwa
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZ_1A_U10Potrafi posługiwać się metodami i narzędziami doskonalenia jakości we wszystkich obszarach funkcjonowania organizacji
Z_1A_U05Potrafi realnie ocenić ograniczenia procesu podejmowania decyzji
Cel przedmiotuC-2Nabywanie umiejętności identyfikacji i stosowania technik operatywnych z zakresu przedmiotu oraz myślenia w kategoriach operacji.
Treści programoweT-W-3Typy procesów produkcyjnych i techniki wytwarzania
T-W-5Projektowanie lokalizacji
T-W-4Analiza procesów operacyjnych
T-A-5Harmonogramowanie.
T-A-6Projektowanie rozmieszczenia.
T-A-4Diagramy sieciowe.
T-A-3Algorytm.
T-A-2Techniki wytwarzania.
Metody nauczaniaM-2Wykład konwersatoryjny
M-3Ćwiczenia przedmiotowe
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Aktywność na wykładach
S-3Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi decydować na temat technik operacynych i ich zastosowań. Rozpoznaje część omawianych zagadnień i z trudnościami je objaśnia.
3,5
4,0
4,5
5,0