Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Mikrobiologia (S1)

Sylabus przedmiotu Preparatyka mikrobiologiczna:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Mikrobiologia
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Preparatyka mikrobiologiczna
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Elżbieta Bogusławska-Wąs <Elzbieta.Boguslawska-Was@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Alicja Dłubała <Alicja.Dlubala@zut.edu.pl>, Wojciech Sawicki <Wojciech.Sawicki@zut.edu.pl>, Barbara Szymczak <Barbara.Szymczak@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL2 30 3,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1podstawowa wiedza z biologii

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1przekazanie wiedzy i umiejętności dotyczących technik wykrzystywanych w preparatyce mikrobiologicznej

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Metody mikroskopowe2
T-L-2Podstawowe zasady obowiązujące w preparatyce mikroskopowej2
T-L-3Barwienie drobnoustrojów - podział, metody i zakres wykorzystania2
T-L-4Różnicowanie bakterii - gram (+) i gram (-)2
T-L-5Metody barwienia endospor2
T-L-6Barwienie otoczek2
T-L-7Barwienie drobnoustrojów kwasoopornych i tzw. bakterii MZN2
T-L-8Metoda Neissera w różnicowaniu maczugowców2
T-L-9Preparatyka przyżyciowa - metody i zakres wykorzystania2
T-L-10Bezposrednie liczenie drobnoustrojów żywych i martwych2
T-L-11Mikroskopowe metody wyznaczania poziomu odżywienia mikroorganizmów2
T-L-12Mikroskopowe preparaty niebarwione2
T-L-13Preparaty w kropli wiszacej2
T-L-14Preparaty mikroskopowe do obserwacji w ciemnym polu2
T-L-15Mikrometria2
30

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach30
A-L-2przygotownaie do ćwiczeń bieżących15
A-L-3konsultacje z prowadzącym2
A-L-4przygotowanie do zaliczenia części pratycznej i teoretycznej21
A-L-5zaliczenie praktyczne4
A-L-6zalicznie części teoretycznej3
75

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1metody praktyczne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: ocena formująca ocena podsumowujaca

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_C15_W01
Student zna i rozumie w stopniu zaawansowanym zagadnienia związane z budową mikroboorganizmów i technik ich wyrózniania
MS_1A_W05C-1T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-L-7, T-L-8, T-L-9, T-L-10, T-L-11, T-L-12, T-L-13, T-L-14, T-L-15, T-L-1M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_C15_U01
Student potrafi zastosowac techniki obowiazujace w preparatyce mikrobiologicznej w celu wyszczególnienia okreslonych cech mikroorganizmów
MS_1A_U03C-1T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-9, T-L-1M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_C15_K01
Student jest gotowy do propagowania wiedzy z zakresu mikrobiologii i jej roli w ekosystemie
MS_1A_K05C-1T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-L-7, T-L-8, T-L-9, T-L-10, T-L-11, T-L-12, T-L-13, T-L-14, T-L-15, T-L-1M-1S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
MS_1A_C15_W01
Student zna i rozumie w stopniu zaawansowanym zagadnienia związane z budową mikroboorganizmów i technik ich wyrózniania
2,0
3,0Student zna i rozumie zagadnienia związane z budową mikroboorganizmów i technik ich wyrózniania w stopniu dostatecznym.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
MS_1A_C15_U01
Student potrafi zastosowac techniki obowiazujace w preparatyce mikrobiologicznej w celu wyszczególnienia okreslonych cech mikroorganizmów
2,0
3,0Student potrafi zastosowac techniki obowiazujace w preparatyce mikrobiologicznej w celu wyszczególnienia okreslonych cech mikroorganizmów w stopniu dostatecznym.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
MS_1A_C15_K01
Student jest gotowy do propagowania wiedzy z zakresu mikrobiologii i jej roli w ekosystemie
2,0
3,0Student jest gotowy do propagowania wiedzy z zakresu mikrobiologii i jej roli w ekosystemie w stopniu dostatecznym
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. W.Duszkiewicz-Reinhard, R. Grzybowski, E. Sobczak, Teoria i ćwiczenia z mikrobiologii ogolnej i technicznej, SGGW, warszawa, 1999
  2. E. Daczkowska-Kozon, W.Dąbrowski, Mikrobiologia Zywności, AR Szczecin, Szczecin, 2001
  3. J. Baj, Mikrobiologia, PWN, Warszawa, 2018

Literatura dodatkowa

  1. Microscopy Research and Technique
  2. Litwin J. A., Gajda M., Podstawy technik mikroskopowych, Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego, Kraków, 2011

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Metody mikroskopowe2
T-L-2Podstawowe zasady obowiązujące w preparatyce mikroskopowej2
T-L-3Barwienie drobnoustrojów - podział, metody i zakres wykorzystania2
T-L-4Różnicowanie bakterii - gram (+) i gram (-)2
T-L-5Metody barwienia endospor2
T-L-6Barwienie otoczek2
T-L-7Barwienie drobnoustrojów kwasoopornych i tzw. bakterii MZN2
T-L-8Metoda Neissera w różnicowaniu maczugowców2
T-L-9Preparatyka przyżyciowa - metody i zakres wykorzystania2
T-L-10Bezposrednie liczenie drobnoustrojów żywych i martwych2
T-L-11Mikroskopowe metody wyznaczania poziomu odżywienia mikroorganizmów2
T-L-12Mikroskopowe preparaty niebarwione2
T-L-13Preparaty w kropli wiszacej2
T-L-14Preparaty mikroskopowe do obserwacji w ciemnym polu2
T-L-15Mikrometria2
30

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach30
A-L-2przygotownaie do ćwiczeń bieżących15
A-L-3konsultacje z prowadzącym2
A-L-4przygotowanie do zaliczenia części pratycznej i teoretycznej21
A-L-5zaliczenie praktyczne4
A-L-6zalicznie części teoretycznej3
75
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięMS_1A_C15_W01Student zna i rozumie w stopniu zaawansowanym zagadnienia związane z budową mikroboorganizmów i technik ich wyrózniania
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_W05Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu zagadnienia z zakresu czynników fizycznych, chemicznych i biologicznych (mikroorganizmy, grzyby, parazyty i szkodniki) występujących w żywności, nowoczesnych metod ich wykrywania, wpływu tych czynników na jakość i bezpieczeństwo zdrowotne żywności.
Cel przedmiotuC-1przekazanie wiedzy i umiejętności dotyczących technik wykrzystywanych w preparatyce mikrobiologicznej
Treści programoweT-L-2Podstawowe zasady obowiązujące w preparatyce mikroskopowej
T-L-3Barwienie drobnoustrojów - podział, metody i zakres wykorzystania
T-L-4Różnicowanie bakterii - gram (+) i gram (-)
T-L-5Metody barwienia endospor
T-L-6Barwienie otoczek
T-L-7Barwienie drobnoustrojów kwasoopornych i tzw. bakterii MZN
T-L-8Metoda Neissera w różnicowaniu maczugowców
T-L-9Preparatyka przyżyciowa - metody i zakres wykorzystania
T-L-10Bezposrednie liczenie drobnoustrojów żywych i martwych
T-L-11Mikroskopowe metody wyznaczania poziomu odżywienia mikroorganizmów
T-L-12Mikroskopowe preparaty niebarwione
T-L-13Preparaty w kropli wiszacej
T-L-14Preparaty mikroskopowe do obserwacji w ciemnym polu
T-L-15Mikrometria
T-L-1Metody mikroskopowe
Metody nauczaniaM-1metody praktyczne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena formująca ocena podsumowujaca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student zna i rozumie zagadnienia związane z budową mikroboorganizmów i technik ich wyrózniania w stopniu dostatecznym.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięMS_1A_C15_U01Student potrafi zastosowac techniki obowiazujace w preparatyce mikrobiologicznej w celu wyszczególnienia okreslonych cech mikroorganizmów
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_U03Potrafi rozpoznać podstawowe struktury organizmów żywych, ich lokalizację oraz rozumie zależności między budową a czynnościami oraz wyjaśnia odstępstwa od prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Cel przedmiotuC-1przekazanie wiedzy i umiejętności dotyczących technik wykrzystywanych w preparatyce mikrobiologicznej
Treści programoweT-L-2Podstawowe zasady obowiązujące w preparatyce mikroskopowej
T-L-3Barwienie drobnoustrojów - podział, metody i zakres wykorzystania
T-L-4Różnicowanie bakterii - gram (+) i gram (-)
T-L-9Preparatyka przyżyciowa - metody i zakres wykorzystania
T-L-1Metody mikroskopowe
Metody nauczaniaM-1metody praktyczne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena formująca ocena podsumowujaca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi zastosowac techniki obowiazujace w preparatyce mikrobiologicznej w celu wyszczególnienia okreslonych cech mikroorganizmów w stopniu dostatecznym.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięMS_1A_C15_K01Student jest gotowy do propagowania wiedzy z zakresu mikrobiologii i jej roli w ekosystemie
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_K05Jest gotów popularyzować nabytą wiedzę.
Cel przedmiotuC-1przekazanie wiedzy i umiejętności dotyczących technik wykrzystywanych w preparatyce mikrobiologicznej
Treści programoweT-L-2Podstawowe zasady obowiązujące w preparatyce mikroskopowej
T-L-3Barwienie drobnoustrojów - podział, metody i zakres wykorzystania
T-L-4Różnicowanie bakterii - gram (+) i gram (-)
T-L-5Metody barwienia endospor
T-L-6Barwienie otoczek
T-L-7Barwienie drobnoustrojów kwasoopornych i tzw. bakterii MZN
T-L-8Metoda Neissera w różnicowaniu maczugowców
T-L-9Preparatyka przyżyciowa - metody i zakres wykorzystania
T-L-10Bezposrednie liczenie drobnoustrojów żywych i martwych
T-L-11Mikroskopowe metody wyznaczania poziomu odżywienia mikroorganizmów
T-L-12Mikroskopowe preparaty niebarwione
T-L-13Preparaty w kropli wiszacej
T-L-14Preparaty mikroskopowe do obserwacji w ciemnym polu
T-L-15Mikrometria
T-L-1Metody mikroskopowe
Metody nauczaniaM-1metody praktyczne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena formująca ocena podsumowujaca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student jest gotowy do propagowania wiedzy z zakresu mikrobiologii i jej roli w ekosystemie w stopniu dostatecznym
3,5
4,0
4,5
5,0