Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (N1)

Sylabus przedmiotu Produkcja surowców pochodzenia wodnego:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Technologia żywności i żywienie człowieka
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Produkcja surowców pochodzenia wodnego
Specjalność technologia żywności pochodzenia wodnego
Jednostka prowadząca Katedra Bioinżynierii Środowiska Wodnego i Akwakultury
Nauczyciel odpowiedzialny Jacek Sadowski <Jacek.Sadowski@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Marcin Biernaczyk <Marcin.Biernaczyk@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 6,0 ECTS (formy) 6,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW5 18 3,00,50egzamin
laboratoriaL5 27 3,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1student przystępujący do zajęć z hodowli organizmów wodnych powinien posiadać podstawową wiedzę z zakresu biologii środowiska wodnego w tym ichtiologii, hydrochemii, biochemiii, fizjologii organizmów wodnych, matematyki i biofizyki

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z pojęciem akwakultury, z metodami i technikami akwakultury stosowanymi w świecie ze szczególnym uwzględnieniem chowu ryb w obiegach zamkniętych i larwikultury
C-2Praktyczne zapoznanie studentów z wybranymi technikami hodowli organizmów wodnych i z podstawowymi obliczeniami stosowanymi w akwakulturze

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Wybrane zagadnienia z projektowania stawowych obiektów akwakultury8
T-L-2Obliczenia i projektowanie obiegów zamkniętych do chowu ryb śródlądowych6
T-L-3Obliczenia i projektowanie sadzowych obiektów akwakultury6
T-L-4Wizytacja z zapoznaniem się z technologią chowu w wybranych obiektach akwakultury6
T-L-5Zaliczenie1
27
wykłady
T-W-1Akwakultura śródlądowa - historia, stan obecny i perspektywy rozwoju1
T-W-2Technologia produkcji ryb w stawach karpiowych2
T-W-3Technologia produkcji ryb łososiowatych2
T-W-4Hodowla ryb z rodziny Acipenseridae2
T-W-5Chów zintegrowany2
T-W-6Tradycyjna polikultura chińska2
T-W-7Technologia chowu tilapii2
T-W-8Technologia chowu ryb w Ameryce Pd2
T-W-9Technologia chowu ryb z rodziny Ictaluridae2
T-W-10Technologia chowu ryb z rodziny Clariidae i Pangasiidae1
18

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach27
A-L-2wykonanie zadań, prezentacji i projektów i przygotowanie do zaliczenia przedmiotu48
75
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach18
A-W-2przygotowanie do zajęć55
A-W-3udział w egzaminie2
75

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny
M-2dyskusja dydaktyczna związana z wykładem
M-3film
M-4pokaz połączony z przeżyciem
M-5ćwiczenia przedmiotowe z użyciem komputera
M-6ćwiczenia praktyczne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: ocena zostaje przeprowadzona na podstawie sprawdzianów i rozwiązanych zadań
S-2Ocena formująca: ocena zostaje przeprowadzona na podstawie prawidłowo przedstawionego projektu
S-3Ocena podsumowująca: egzamin pisemny
S-4Ocena podsumowująca: aprobata

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_1A_D9tzpw_W01
Zna i rozumie techniki stosowane w akwakulturze, zna biotechnikę chowu wybranych gatunków hydrobiontów
TZZ_1A_W10, TZZ_1A_W14C-1T-W-8, T-W-5, T-W-6, T-W-9, T-W-7, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-1, T-W-10, T-L-1, T-L-3, T-L-4, T-L-2M-2, M-3, M-1, M-4S-3

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_1A_D9tzpw_U01
potrafi przeprowadzić pełen cykl hodowlany w warunkach akwakultury, potrafi dokonać podstawowych obliczeń inżynierskich związanych z projektowaniem obiegu zamkniętego i hodowli stawowej
TZZ_1A_U08C-2, C-1T-L-1, T-L-3, T-L-2M-5, M-6, M-4S-2, S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_1A_D9tzpw_K01
Jest gotowy do podjęcia ryzyka i oceny skutków środowiskowych wykonywanej działalności w zakresie akwakultury
TZZ_1A_K04C-1T-W-8, T-W-5, T-W-6, T-W-9, T-W-7, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-1, T-W-10, T-L-1, T-L-3, T-L-4, T-L-2M-1S-4

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_1A_D9tzpw_W01
Zna i rozumie techniki stosowane w akwakulturze, zna biotechnikę chowu wybranych gatunków hydrobiontów
2,0nie ma podstawowej wiedzy w zakresie akwakultury
3,0ma podstawową wiedzę w zakresie akwakultury
3,5ma podstawową wiedzę w zakresie akwakultury w wybranych zagadanieniach posiada wiedzę rozszerzoną
4,0ma rozszerzoną wiedzę w zakresie akwakultury
4,5ma rozszerzoną wiedzę w zakresie akwakultury i potrafi w sposób twórczy podchodzić do zagadnień związanych z akwakulturą
5,0ma rozszerzoną wiedzę w zakresie akwakultury i potrafi powiązać poszczególne fakty w ciąg przyczynowo-skutkowy

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_1A_D9tzpw_U01
potrafi przeprowadzić pełen cykl hodowlany w warunkach akwakultury, potrafi dokonać podstawowych obliczeń inżynierskich związanych z projektowaniem obiegu zamkniętego i hodowli stawowej
2,0nie potrafi wykonać podstawowych czynności ichtiologa ani wykonać obliczeń inżynierskich
3,0potrafi wykonać podstawowe czynności ichtiologa i wykonać obliczenia inżynierskie
3,5potrafi wykonać trudniejsze czynności ichtiologa i wykonać bardziej złożone obliczenia inżynierskie
4,0wykonuje czynności ichtiologa i potrafi wykonać skomplikowane obliczenia inżynierskie
4,5poza spełnieniem wymagań oceny 4,0 podchodzi w sposób twórczy do zleconych zadań inżynierskich
5,0poza spełnieniem wymagać oceny 4,5 potrafi rozwiązać trudniejsze zadania inżynierskie

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_1A_D9tzpw_K01
Jest gotowy do podjęcia ryzyka i oceny skutków środowiskowych wykonywanej działalności w zakresie akwakultury
2,0Student nie ma świadomości ryzyka i nie potrafi ocenić skutków środowiskowych wykonywanej działalności w zakresie akwakultury
3,0Student ma podstawową świadomość ryzyka i w podstawowym zakresie potrafi ocenić skutki środowiskowe wykonywanej działalności w zakresie akwakultury
3,5Student ma świadomość ryzyka i w podstawowym zakresie potrafi ocenić skutki środowiskowe wykonywanej działalności w zakresie akwakultury
4,0Student ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki środowiskowe wykonywanej działalności w zakresie akwakultury
4,5Student ma znaczną świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki środowiskowe wykonywanej działalności w zakresie akwakultury
5,0Student ma znaczną świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki środowiskowe wykonywanej działalności w zakresie akwakultury a także wskazać środki zapobiegawcze skutkom negatywnym

Literatura podstawowa

  1. G.J.Holt, Larval fish nutrition, Wiley Blackwell, 2011
  2. A. Richmond, Handbook of Microalgal culture, Blackwell, 2003
  3. Jacek Sadowski, Rajmund Trzebiatowski,Jarosław Filipiak, Chów ryb. Przewodnik do ćwiczeń, AR Szczecin, Szczecin, 1999
  4. J. Sadowski, Wykłady z przedmiotu akwakultura śródlądowa
  5. M. Landau, Introduction to Aquaculture, Wiley, 1991

Literatura dodatkowa

  1. różni, strony internetowe poświecone akwakulturze i strony czasopism poświęconych akwakulturze, 2012

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Wybrane zagadnienia z projektowania stawowych obiektów akwakultury8
T-L-2Obliczenia i projektowanie obiegów zamkniętych do chowu ryb śródlądowych6
T-L-3Obliczenia i projektowanie sadzowych obiektów akwakultury6
T-L-4Wizytacja z zapoznaniem się z technologią chowu w wybranych obiektach akwakultury6
T-L-5Zaliczenie1
27

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Akwakultura śródlądowa - historia, stan obecny i perspektywy rozwoju1
T-W-2Technologia produkcji ryb w stawach karpiowych2
T-W-3Technologia produkcji ryb łososiowatych2
T-W-4Hodowla ryb z rodziny Acipenseridae2
T-W-5Chów zintegrowany2
T-W-6Tradycyjna polikultura chińska2
T-W-7Technologia chowu tilapii2
T-W-8Technologia chowu ryb w Ameryce Pd2
T-W-9Technologia chowu ryb z rodziny Ictaluridae2
T-W-10Technologia chowu ryb z rodziny Clariidae i Pangasiidae1
18

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach27
A-L-2wykonanie zadań, prezentacji i projektów i przygotowanie do zaliczenia przedmiotu48
75
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach18
A-W-2przygotowanie do zajęć55
A-W-3udział w egzaminie2
75
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_1A_D9tzpw_W01Zna i rozumie techniki stosowane w akwakulturze, zna biotechnikę chowu wybranych gatunków hydrobiontów
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_1A_W10Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu metody i systemy zabezpieczania surowców i produktów spożywczych podczas transportu, przechowywania i dystrybucji. Zna materiały do produkcji opakowań, zasady certyfikacji i znakowania.
TZZ_1A_W14Zna organizmy wodne pozyskiwane dla przetwórstwa, zna i rozumie metody pozyskiwania organizmów wodnych poławianych i hodowlanych w stopniu dostosowanym do specjalności.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z pojęciem akwakultury, z metodami i technikami akwakultury stosowanymi w świecie ze szczególnym uwzględnieniem chowu ryb w obiegach zamkniętych i larwikultury
Treści programoweT-W-8Technologia chowu ryb w Ameryce Pd
T-W-5Chów zintegrowany
T-W-6Tradycyjna polikultura chińska
T-W-9Technologia chowu ryb z rodziny Ictaluridae
T-W-7Technologia chowu tilapii
T-W-2Technologia produkcji ryb w stawach karpiowych
T-W-3Technologia produkcji ryb łososiowatych
T-W-4Hodowla ryb z rodziny Acipenseridae
T-W-1Akwakultura śródlądowa - historia, stan obecny i perspektywy rozwoju
T-W-10Technologia chowu ryb z rodziny Clariidae i Pangasiidae
T-L-1Wybrane zagadnienia z projektowania stawowych obiektów akwakultury
T-L-3Obliczenia i projektowanie sadzowych obiektów akwakultury
T-L-4Wizytacja z zapoznaniem się z technologią chowu w wybranych obiektach akwakultury
T-L-2Obliczenia i projektowanie obiegów zamkniętych do chowu ryb śródlądowych
Metody nauczaniaM-2dyskusja dydaktyczna związana z wykładem
M-3film
M-1wykład informacyjny
M-4pokaz połączony z przeżyciem
Sposób ocenyS-3Ocena podsumowująca: egzamin pisemny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0nie ma podstawowej wiedzy w zakresie akwakultury
3,0ma podstawową wiedzę w zakresie akwakultury
3,5ma podstawową wiedzę w zakresie akwakultury w wybranych zagadanieniach posiada wiedzę rozszerzoną
4,0ma rozszerzoną wiedzę w zakresie akwakultury
4,5ma rozszerzoną wiedzę w zakresie akwakultury i potrafi w sposób twórczy podchodzić do zagadnień związanych z akwakulturą
5,0ma rozszerzoną wiedzę w zakresie akwakultury i potrafi powiązać poszczególne fakty w ciąg przyczynowo-skutkowy
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_1A_D9tzpw_U01potrafi przeprowadzić pełen cykl hodowlany w warunkach akwakultury, potrafi dokonać podstawowych obliczeń inżynierskich związanych z projektowaniem obiegu zamkniętego i hodowli stawowej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_1A_U08Potrafi dokonać identyfikacji surowców pochodzenia wodnego i krytycznie ocenić czynniki wpływające na efektywność eksploatacji i chowu organizmów wodnych wykorzystywanych w przetwórstwie żywności.
Cel przedmiotuC-2Praktyczne zapoznanie studentów z wybranymi technikami hodowli organizmów wodnych i z podstawowymi obliczeniami stosowanymi w akwakulturze
C-1Zapoznanie studentów z pojęciem akwakultury, z metodami i technikami akwakultury stosowanymi w świecie ze szczególnym uwzględnieniem chowu ryb w obiegach zamkniętych i larwikultury
Treści programoweT-L-1Wybrane zagadnienia z projektowania stawowych obiektów akwakultury
T-L-3Obliczenia i projektowanie sadzowych obiektów akwakultury
T-L-2Obliczenia i projektowanie obiegów zamkniętych do chowu ryb śródlądowych
Metody nauczaniaM-5ćwiczenia przedmiotowe z użyciem komputera
M-6ćwiczenia praktyczne
M-4pokaz połączony z przeżyciem
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: ocena zostaje przeprowadzona na podstawie prawidłowo przedstawionego projektu
S-1Ocena formująca: ocena zostaje przeprowadzona na podstawie sprawdzianów i rozwiązanych zadań
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0nie potrafi wykonać podstawowych czynności ichtiologa ani wykonać obliczeń inżynierskich
3,0potrafi wykonać podstawowe czynności ichtiologa i wykonać obliczenia inżynierskie
3,5potrafi wykonać trudniejsze czynności ichtiologa i wykonać bardziej złożone obliczenia inżynierskie
4,0wykonuje czynności ichtiologa i potrafi wykonać skomplikowane obliczenia inżynierskie
4,5poza spełnieniem wymagań oceny 4,0 podchodzi w sposób twórczy do zleconych zadań inżynierskich
5,0poza spełnieniem wymagać oceny 4,5 potrafi rozwiązać trudniejsze zadania inżynierskie
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_1A_D9tzpw_K01Jest gotowy do podjęcia ryzyka i oceny skutków środowiskowych wykonywanej działalności w zakresie akwakultury
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_1A_K04Jest gotów do działania w sposób przedsiębiorczy.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z pojęciem akwakultury, z metodami i technikami akwakultury stosowanymi w świecie ze szczególnym uwzględnieniem chowu ryb w obiegach zamkniętych i larwikultury
Treści programoweT-W-8Technologia chowu ryb w Ameryce Pd
T-W-5Chów zintegrowany
T-W-6Tradycyjna polikultura chińska
T-W-9Technologia chowu ryb z rodziny Ictaluridae
T-W-7Technologia chowu tilapii
T-W-2Technologia produkcji ryb w stawach karpiowych
T-W-3Technologia produkcji ryb łososiowatych
T-W-4Hodowla ryb z rodziny Acipenseridae
T-W-1Akwakultura śródlądowa - historia, stan obecny i perspektywy rozwoju
T-W-10Technologia chowu ryb z rodziny Clariidae i Pangasiidae
T-L-1Wybrane zagadnienia z projektowania stawowych obiektów akwakultury
T-L-3Obliczenia i projektowanie sadzowych obiektów akwakultury
T-L-4Wizytacja z zapoznaniem się z technologią chowu w wybranych obiektach akwakultury
T-L-2Obliczenia i projektowanie obiegów zamkniętych do chowu ryb śródlądowych
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
Sposób ocenyS-4Ocena podsumowująca: aprobata
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie ma świadomości ryzyka i nie potrafi ocenić skutków środowiskowych wykonywanej działalności w zakresie akwakultury
3,0Student ma podstawową świadomość ryzyka i w podstawowym zakresie potrafi ocenić skutki środowiskowe wykonywanej działalności w zakresie akwakultury
3,5Student ma świadomość ryzyka i w podstawowym zakresie potrafi ocenić skutki środowiskowe wykonywanej działalności w zakresie akwakultury
4,0Student ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki środowiskowe wykonywanej działalności w zakresie akwakultury
4,5Student ma znaczną świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki środowiskowe wykonywanej działalności w zakresie akwakultury
5,0Student ma znaczną świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki środowiskowe wykonywanej działalności w zakresie akwakultury a także wskazać środki zapobiegawcze skutkom negatywnym