Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (S1)

Sylabus przedmiotu Biotechnologia żywności:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Technologia żywności i żywienie człowieka
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Biotechnologia żywności
Specjalność technologia i żywienie
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Elżbieta Bogusławska-Wąs <Elzbieta.Boguslawska-Was@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Alicja Dłubała <Alicja.Dlubala@zut.edu.pl>, Wojciech Sawicki <Wojciech.Sawicki@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL4 15 0,60,50zaliczenie
wykładyW4 30 1,40,50egzamin

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowa wiedza z zakresu biochemii, chemii i fizjologii

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studenta z zagadnieniami, stosowanymi technikami oraz zastosowaniem technik biotechnologicznych w różnych gałeziach przemysłu i życia człowieka

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Bezpieczeństwo pracy w laboratorium1
T-L-2Biotechnologiczne wykorzystanie Bakterii Kwasu Mlekowego4
T-L-3Biotechnologiczne wykorzystanie drożdży4
T-L-4Biosynteza wybranych metabolitów przez drobnoustroje3
T-L-5Parametryzacja hodowli biomasy drobnoustrojów2
T-L-6Zaliczenie ćwiczeń1
15
wykłady
T-W-1Organizmy modyfikowane genetycznie4
T-W-2Biotechnologia - podział, zadania, wykorzystanie4
T-W-3Bioreaktory, budowa, typy, wykorzystanie4
T-W-4Metody oczyszczania biopreparatów2
T-W-5Dorbnoustroje środowisk ekstremalnych i ich wykorzystanie w biotechnologii4
T-W-6Biodegradacja i bioremediacja4
T-W-7Grupy drobnoustrojów przydatnych biotechnologicznie8
30

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach15
15
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach30
A-W-2Uczestnictwo w egzaminie pisemnym2
A-W-3przygotowanie do egzminu pisemnego4
36

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład ustny z prezentacjami multimedialnymi
M-2Dyskusja panelowa
M-3ćwiczenia laboratoryjne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: ocena podsumowująca

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_1A_D4tiz_W01
Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu pojęcie biotechnologii i jej wykorzystania w róznych dziedzinach życia
TZZ_1A_W06, TZZ_1A_W11C-1T-W-3, T-W-1, T-W-2, T-W-5, T-W-6, T-W-7M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_1A_D4tiz_U01
Potrafi dokonać wyboru własciwych technik diagnostycznych w analizie żywności
TZZ_1A_U05, TZZ_1A_U08C-1T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-5, T-L-4M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_1A_D4tiz_K01
Student jest gotów do propagowania informacji z zakresu biotechnologii
TZZ_1A_K04C-1T-W-4, T-W-7, T-L-1, T-L-4, T-W-1, T-L-3, T-W-3, T-W-5, T-L-5, T-W-2, T-L-2M-1S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_1A_D4tiz_W01
Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu pojęcie biotechnologii i jej wykorzystania w róznych dziedzinach życia
2,0
3,0Student w stopniu dostatecznym zna pojęcie biotechnologii i jej wykorzystanie w różnych dziedzinach życia
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_1A_D4tiz_U01
Potrafi dokonać wyboru własciwych technik diagnostycznych w analizie żywności
2,0
3,0Student w stopniu dostatecznym potrafi dokonać wyboru właściwych technik diagnostycznych w analizie żywnosci
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_1A_D4tiz_K01
Student jest gotów do propagowania informacji z zakresu biotechnologii
2,0
3,0Student w stopniu dostatecznym jest gotów do propagowania informacji z zakresu biotechnologii
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Libudziasz Z., Mikrobiologia techniczna, PWN, Warszawa, 2008
  2. Bednarski W., Reps A., Biotechnologia żywności, WNT, Warszawa, 2003
  3. Ratledge C., Kristiansen B., Podstawy biotechnologii, PWN, Warszawa, 2011
  4. Buchowicz J, Biotechnologia molekularna, PWN, Warszawa, 2009

Literatura dodatkowa

  1. Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z., Mikrobiologia techniczna, PWN, Warszawa, 2008
  2. Food Biotechnology, 2011

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Bezpieczeństwo pracy w laboratorium1
T-L-2Biotechnologiczne wykorzystanie Bakterii Kwasu Mlekowego4
T-L-3Biotechnologiczne wykorzystanie drożdży4
T-L-4Biosynteza wybranych metabolitów przez drobnoustroje3
T-L-5Parametryzacja hodowli biomasy drobnoustrojów2
T-L-6Zaliczenie ćwiczeń1
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Organizmy modyfikowane genetycznie4
T-W-2Biotechnologia - podział, zadania, wykorzystanie4
T-W-3Bioreaktory, budowa, typy, wykorzystanie4
T-W-4Metody oczyszczania biopreparatów2
T-W-5Dorbnoustroje środowisk ekstremalnych i ich wykorzystanie w biotechnologii4
T-W-6Biodegradacja i bioremediacja4
T-W-7Grupy drobnoustrojów przydatnych biotechnologicznie8
30

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach15
15
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach30
A-W-2Uczestnictwo w egzaminie pisemnym2
A-W-3przygotowanie do egzminu pisemnego4
36
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_1A_D4tiz_W01Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu pojęcie biotechnologii i jej wykorzystania w róznych dziedzinach życia
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_1A_W06Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu zasady oddziaływania pomiędzy środowiskiem a składnikami żywności oraz żywnością i człowiekiem.
TZZ_1A_W11Zna nowe techniki analizy instrumentalnej. Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu metody badań surowców i produktów spożywczych.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z zagadnieniami, stosowanymi technikami oraz zastosowaniem technik biotechnologicznych w różnych gałeziach przemysłu i życia człowieka
Treści programoweT-W-3Bioreaktory, budowa, typy, wykorzystanie
T-W-1Organizmy modyfikowane genetycznie
T-W-2Biotechnologia - podział, zadania, wykorzystanie
T-W-5Dorbnoustroje środowisk ekstremalnych i ich wykorzystanie w biotechnologii
T-W-6Biodegradacja i bioremediacja
T-W-7Grupy drobnoustrojów przydatnych biotechnologicznie
Metody nauczaniaM-1Wykład ustny z prezentacjami multimedialnymi
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: ocena podsumowująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student w stopniu dostatecznym zna pojęcie biotechnologii i jej wykorzystanie w różnych dziedzinach życia
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_1A_D4tiz_U01Potrafi dokonać wyboru własciwych technik diagnostycznych w analizie żywności
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_1A_U05Potrafi wykorzystać wiedzę w zakresie higieny i toksykologii żywności, w celu zapewnienia bezpieczeństwa żywności.
TZZ_1A_U08Potrafi dokonać identyfikacji surowców pochodzenia wodnego i krytycznie ocenić czynniki wpływające na efektywność eksploatacji i chowu organizmów wodnych wykorzystywanych w przetwórstwie żywności.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z zagadnieniami, stosowanymi technikami oraz zastosowaniem technik biotechnologicznych w różnych gałeziach przemysłu i życia człowieka
Treści programoweT-L-1Bezpieczeństwo pracy w laboratorium
T-L-2Biotechnologiczne wykorzystanie Bakterii Kwasu Mlekowego
T-L-3Biotechnologiczne wykorzystanie drożdży
T-L-5Parametryzacja hodowli biomasy drobnoustrojów
T-L-4Biosynteza wybranych metabolitów przez drobnoustroje
Metody nauczaniaM-1Wykład ustny z prezentacjami multimedialnymi
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: ocena podsumowująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student w stopniu dostatecznym potrafi dokonać wyboru właściwych technik diagnostycznych w analizie żywnosci
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_1A_D4tiz_K01Student jest gotów do propagowania informacji z zakresu biotechnologii
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_1A_K04Jest gotów do działania w sposób przedsiębiorczy.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z zagadnieniami, stosowanymi technikami oraz zastosowaniem technik biotechnologicznych w różnych gałeziach przemysłu i życia człowieka
Treści programoweT-W-4Metody oczyszczania biopreparatów
T-W-7Grupy drobnoustrojów przydatnych biotechnologicznie
T-L-1Bezpieczeństwo pracy w laboratorium
T-L-4Biosynteza wybranych metabolitów przez drobnoustroje
T-W-1Organizmy modyfikowane genetycznie
T-L-3Biotechnologiczne wykorzystanie drożdży
T-W-3Bioreaktory, budowa, typy, wykorzystanie
T-W-5Dorbnoustroje środowisk ekstremalnych i ich wykorzystanie w biotechnologii
T-L-5Parametryzacja hodowli biomasy drobnoustrojów
T-W-2Biotechnologia - podział, zadania, wykorzystanie
T-L-2Biotechnologiczne wykorzystanie Bakterii Kwasu Mlekowego
Metody nauczaniaM-1Wykład ustny z prezentacjami multimedialnymi
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: ocena podsumowująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student w stopniu dostatecznym jest gotów do propagowania informacji z zakresu biotechnologii
3,5
4,0
4,5
5,0