Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Kynologia (N2)

Sylabus przedmiotu Wymagania sanitarno-weterynaryjne w zakresie karm dla psów:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Kynologia
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Wymagania sanitarno-weterynaryjne w zakresie karm dla psów
Specjalność Żywienie psów i profilaktyka zdrowotna
Jednostka prowadząca Katedra Biotechnologii Rozrodu Zwierząt i Higieny Środowiska
Nauczyciel odpowiedzialny Bogumiła Pilarczyk <Bogumila.Pilarczyk@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Agnieszka Tomza-Marciniak <Agnieszka.Tomza-Marciniak@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 1,0 ECTS (formy) 1,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW1 10 1,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1znajomość podstaw w zakresie higieny i żywienia zwierząt

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studenta z zagrożeniami i systemem kontroli bezpieczeństwa surowców i produktów przeznaczonych do żywienia psów.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
wykłady
T-W-1Produkcja karm dla zwierząt domowych jako element łańcucha żywnościowego. Regulacje prawne.2
T-W-2Rola Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebez-piecznej Żywności i Paszach (RASFF) w kontroli zagrożeń w produktach i środkach żywienia zwierząt.2
T-W-3Nadzór weterynaryjny jako element systemu kontroli bezpieczeństwa środków żywienia zwierząt.1
T-W-4Higiena w skupie i obrocie produktami pochodzenia zwierzęcego wykorzystywanymi do produkcji karmy dla zwierząt domowych.1
T-W-5Zasady higieny przy produkcji surowych karm dla zwierząt domowych.1
T-W-6Weterynaryjne produkty lecznicze i ich pozostałości w karmie.1
T-W-7Analiza incydentów występowania zagrożeń chemicznych, fizycznych i biologicznych w produktach i środkach żywienia zwierząt w Polsce i innych krajach UE.2
10

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach10
A-W-2przygotowanie się do zajęć i zaliczenia treści omawianych na wykładach15
25

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny, pogadanka

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: zaliczenie pisemne
S-2Ocena formująca: ocena ciągła

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_2A_15_W01
Student zna zagrożenia i systemem kontroli bezpieczeństwa surowców i produktów przeznaczonych do żywienia psów.
Kn_2A_W01, Kn_2A_W05C-1T-W-1, T-W-2, T-W-7, T-W-6, T-W-5, T-W-4, T-W-3M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_2A_15_U01
Wykorzystuje różne źródła informacji do oceny aktualnych zagrożeń w produktach i środkach żywienia zwierząt.
Kn_2A_U04C-1T-W-1, T-W-2, T-W-7, T-W-6, T-W-5, T-W-4, T-W-3M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_2A_15_K01
Rozumie znaczenie źródeł informacji o aktualnych zagrożeniach w produktach i środkach żywienia zwierząt
Kn_2A_K03C-1T-W-1, T-W-2, T-W-7, T-W-6, T-W-5, T-W-4, T-W-3M-1S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
Kn_2A_15_W01
Student zna zagrożenia i systemem kontroli bezpieczeństwa surowców i produktów przeznaczonych do żywienia psów.
2,0
3,0Student w dostatecznym stopniu zna zagrożenia oraz system kontroli bezpieczeństwa surowców i produktów przeznaczonych do żywienia psów.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
Kn_2A_15_U01
Wykorzystuje różne źródła informacji do oceny aktualnych zagrożeń w produktach i środkach żywienia zwierząt.
2,0
3,0Wykorzystuje tylko część dostępnych źródeł informacji do opracowania oceny aktualnych zagrożeń w produktach i środkach żywienia zwierząt.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
Kn_2A_15_K01
Rozumie znaczenie źródeł informacji o aktualnych zagrożeniach w produktach i środkach żywienia zwierząt
2,0
3,0Student w dostatecznym stopniu rozumie rolę i znaczenie różnych źródeł informacji o aktualnych zagrożeniach w kontroli bezpieczeństwa środków żywienia zwierząt.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Prost E., Zwierzęta rzeźne i mięso - ocena i higiena., Lublin, Lubelskie Towarzystwo Naukowe, 2006
  2. Tropiło J., Kiszczak L., Badanie i ocena sanitarno-weterynaryjna zwierząt łownych i dziczyzny, Wyd. Wieś Jutra, 2007

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Produkcja karm dla zwierząt domowych jako element łańcucha żywnościowego. Regulacje prawne.2
T-W-2Rola Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebez-piecznej Żywności i Paszach (RASFF) w kontroli zagrożeń w produktach i środkach żywienia zwierząt.2
T-W-3Nadzór weterynaryjny jako element systemu kontroli bezpieczeństwa środków żywienia zwierząt.1
T-W-4Higiena w skupie i obrocie produktami pochodzenia zwierzęcego wykorzystywanymi do produkcji karmy dla zwierząt domowych.1
T-W-5Zasady higieny przy produkcji surowych karm dla zwierząt domowych.1
T-W-6Weterynaryjne produkty lecznicze i ich pozostałości w karmie.1
T-W-7Analiza incydentów występowania zagrożeń chemicznych, fizycznych i biologicznych w produktach i środkach żywienia zwierząt w Polsce i innych krajach UE.2
10

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach10
A-W-2przygotowanie się do zajęć i zaliczenia treści omawianych na wykładach15
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięKn_2A_15_W01Student zna zagrożenia i systemem kontroli bezpieczeństwa surowców i produktów przeznaczonych do żywienia psów.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_2A_W01Posiada pogłębioną wiedzę w zakresie aspektów ekonomicznych, prawnych, etycznych i humanistycznych w kynologii
Kn_2A_W05Ma pogłębioną wiedzę w zakresie znajomości składu chemicznego, substancji czynnych, antyodżywczych i szkodliwych zawartych w surowcach stosowanych w żywieniu psów
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z zagrożeniami i systemem kontroli bezpieczeństwa surowców i produktów przeznaczonych do żywienia psów.
Treści programoweT-W-1Produkcja karm dla zwierząt domowych jako element łańcucha żywnościowego. Regulacje prawne.
T-W-2Rola Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebez-piecznej Żywności i Paszach (RASFF) w kontroli zagrożeń w produktach i środkach żywienia zwierząt.
T-W-7Analiza incydentów występowania zagrożeń chemicznych, fizycznych i biologicznych w produktach i środkach żywienia zwierząt w Polsce i innych krajach UE.
T-W-6Weterynaryjne produkty lecznicze i ich pozostałości w karmie.
T-W-5Zasady higieny przy produkcji surowych karm dla zwierząt domowych.
T-W-4Higiena w skupie i obrocie produktami pochodzenia zwierzęcego wykorzystywanymi do produkcji karmy dla zwierząt domowych.
T-W-3Nadzór weterynaryjny jako element systemu kontroli bezpieczeństwa środków żywienia zwierząt.
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny, pogadanka
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student w dostatecznym stopniu zna zagrożenia oraz system kontroli bezpieczeństwa surowców i produktów przeznaczonych do żywienia psów.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięKn_2A_15_U01Wykorzystuje różne źródła informacji do oceny aktualnych zagrożeń w produktach i środkach żywienia zwierząt.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_2A_U04Samodzielnie analizuje czynniki wpływające na produkcję i jakość pożywienia oraz zdrowotność psów i innych zwierząt
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z zagrożeniami i systemem kontroli bezpieczeństwa surowców i produktów przeznaczonych do żywienia psów.
Treści programoweT-W-1Produkcja karm dla zwierząt domowych jako element łańcucha żywnościowego. Regulacje prawne.
T-W-2Rola Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebez-piecznej Żywności i Paszach (RASFF) w kontroli zagrożeń w produktach i środkach żywienia zwierząt.
T-W-7Analiza incydentów występowania zagrożeń chemicznych, fizycznych i biologicznych w produktach i środkach żywienia zwierząt w Polsce i innych krajach UE.
T-W-6Weterynaryjne produkty lecznicze i ich pozostałości w karmie.
T-W-5Zasady higieny przy produkcji surowych karm dla zwierząt domowych.
T-W-4Higiena w skupie i obrocie produktami pochodzenia zwierzęcego wykorzystywanymi do produkcji karmy dla zwierząt domowych.
T-W-3Nadzór weterynaryjny jako element systemu kontroli bezpieczeństwa środków żywienia zwierząt.
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny, pogadanka
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Wykorzystuje tylko część dostępnych źródeł informacji do opracowania oceny aktualnych zagrożeń w produktach i środkach żywienia zwierząt.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięKn_2A_15_K01Rozumie znaczenie źródeł informacji o aktualnych zagrożeniach w produktach i środkach żywienia zwierząt
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_2A_K03Rozumie znaczenie wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z zagrożeniami i systemem kontroli bezpieczeństwa surowców i produktów przeznaczonych do żywienia psów.
Treści programoweT-W-1Produkcja karm dla zwierząt domowych jako element łańcucha żywnościowego. Regulacje prawne.
T-W-2Rola Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebez-piecznej Żywności i Paszach (RASFF) w kontroli zagrożeń w produktach i środkach żywienia zwierząt.
T-W-7Analiza incydentów występowania zagrożeń chemicznych, fizycznych i biologicznych w produktach i środkach żywienia zwierząt w Polsce i innych krajach UE.
T-W-6Weterynaryjne produkty lecznicze i ich pozostałości w karmie.
T-W-5Zasady higieny przy produkcji surowych karm dla zwierząt domowych.
T-W-4Higiena w skupie i obrocie produktami pochodzenia zwierzęcego wykorzystywanymi do produkcji karmy dla zwierząt domowych.
T-W-3Nadzór weterynaryjny jako element systemu kontroli bezpieczeństwa środków żywienia zwierząt.
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny, pogadanka
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: ocena ciągła
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student w dostatecznym stopniu rozumie rolę i znaczenie różnych źródeł informacji o aktualnych zagrożeniach w kontroli bezpieczeństwa środków żywienia zwierząt.
3,5
4,0
4,5
5,0