Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Rolnictwo w warunkach zrównoważonego rozwoju

Sylabus przedmiotu Technologie chowu zwierząt monogastrycznych:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Rolnictwo w warunkach zrównoważonego rozwoju
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom podyplomowe
Tytuł zawodowy absolwenta
Obszary studiów charakterystyki PRK
Profil
Moduł
Przedmiot Technologie chowu zwierząt monogastrycznych
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Nauk o Zwierzętach Monogastrycznych
Nauczyciel odpowiedzialny Arkadiusz Pietruszka <Arkadiusz.Pietruszka@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Angelika Cieśla <Angelika.Ciesla@zut.edu.pl>, Lidia Felska-Błaszczyk <Lidia.Felska-Blaszczyk@zut.edu.pl>, Arkadiusz Pietruszka <Arkadiusz.Pietruszka@zut.edu.pl>, Danuta Szczerbińska <Danuta.Szczerbinska@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 4,0 ECTS (formy) 4,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW1 20 2,00,50zaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA1 20 2,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Wiedza z zakresu biologii na poziomie szkoły ponadgimnazjalnej

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studenta z podstawowymi zasadami chowu i hodowli zwierząt monogastrycznych

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Rasy świń wykorzystywane w programach hodowlanych w kraju i za granicą. Rasy świń objęte programem ochrony zasobów genetycznych i ich wykorzystanie w gospodarstwa ekologicznych.5
T-A-2Typy użytkowe koni i główne trendy w kierunkach użytkowania koni w Polsce.5
T-A-3Nowe trendy w sposobach utrzymania ptaków. Tradycyjne i alternatywne systemy utrzymania drobiu. Najnowsze zasady stosowane w technice chowu drobiu w zależności od gatunku i wieku ptaków.5
T-A-4Rasy i odmiany barwne: lisów, norek, jenotów, królików, nutrii i szynszyli.5
20
wykłady
T-W-1Znaczenie gospodarcze trzody chlewnej - zmiany w trendach produkcji trzody chlewnej w kraju i na świecie. Funkcjonowanie ferm trzody chlewnej w aspekcie ochrony środowiska.4
T-W-2Aktualna sytuacja w hodowli i chowie koni w Polsce, charakterystyka ras o największym znaczeniu gospodarczym.5
T-W-3Znaczenie i organizacja produkcji drobiarskiej w kraju.5
T-W-4Znaczenie chowu zwierzat futerkowych.5
T-W-5zaliczenie1
20

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w zajęciach20
A-A-2studiowanie literatury15
A-A-3przygotowanie do zaliczenia15
50
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach20
A-W-2studiowanie literatury15
A-W-3przygotowanie do zaliczenia15
50

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny z zastosowaniem technik multimedialnych
M-2Metody aktywizujące, dyskusja dydaktyczna na tematy związane z prezentowanymi treściami

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie wykładów i ćwiczeń na podstawie pracy pisemnej

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
RwWZR_10-_PD-RwWZR08_W01
umie zdefiniować podstawowe gatunki, rasy i odmiany monogastrycznych zwierząt hodowlanych, posiada wiedzę o kierunkach produkcji, rozumiejąc ich znaczenie gospodarcze
RWZR_10-_W02, RWZR_10-_W01C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4M-1, M-2S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
RwWZR_10-_PD-RwWZR08_U01
rozróżnia podstawowe rasy monogastrycznych zwierząt hodowanych w Polsce, potrafi określić główne kierunki ich użytkowania, umie ocenić ich wartość użytkową
RWZR_10-_U02, RWZR_10-_U01C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4M-1, M-2S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
RwWZR_10-_PD-RwWZR08_K01
prezentuje postawę proekologiczną i postawę odpowiedzialności za otaczający świat ożywiony na różnych poziomach jego organizacji, wynikającą ze świadomości ryzyka związanego ze stosowaniem różnorodnych środków produkcji; ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego; ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i ma świadomość wpływu produkcji zwierzęcej na stan środowiska;
RWZR_10-_K01, RWZR_10-_K02C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4M-1, M-2S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
RwWZR_10-_PD-RwWZR08_W01
umie zdefiniować podstawowe gatunki, rasy i odmiany monogastrycznych zwierząt hodowlanych, posiada wiedzę o kierunkach produkcji, rozumiejąc ich znaczenie gospodarcze
2,0
3,0student zna podstawowe rasy i odmiany zwierząt monogastrycznych
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
RwWZR_10-_PD-RwWZR08_U01
rozróżnia podstawowe rasy monogastrycznych zwierząt hodowanych w Polsce, potrafi określić główne kierunki ich użytkowania, umie ocenić ich wartość użytkową
2,0
3,0umie scharakteryzować podstawowe rasy i odmiany zwierząt monogastrycznych oraz posiada wiedzę o kierunkach produkcji rozumiejąc ich znaczenie gospodarcze
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
RwWZR_10-_PD-RwWZR08_K01
prezentuje postawę proekologiczną i postawę odpowiedzialności za otaczający świat ożywiony na różnych poziomach jego organizacji, wynikającą ze świadomości ryzyka związanego ze stosowaniem różnorodnych środków produkcji; ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego; ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i ma świadomość wpływu produkcji zwierzęcej na stan środowiska;
2,0
3,0Student orientuje się w omawianej tematyce, ale wykazuje niewielką aktywność i samodzielność, przy ukierunkowaniu prowadzącego podejmuje dyskusję, potrafi współpracować w grupie.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Kuźniewicz J., Filistowicz A., Chów i hodowla zwierząt futerkowych, AR Wrocław, Wrocław, 1999
  2. Czarnecki R. i in., Hodowla i technologia produkcji trzody chlewnej, AR Szczecin, Szczecin, 2002

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Rasy świń wykorzystywane w programach hodowlanych w kraju i za granicą. Rasy świń objęte programem ochrony zasobów genetycznych i ich wykorzystanie w gospodarstwa ekologicznych.5
T-A-2Typy użytkowe koni i główne trendy w kierunkach użytkowania koni w Polsce.5
T-A-3Nowe trendy w sposobach utrzymania ptaków. Tradycyjne i alternatywne systemy utrzymania drobiu. Najnowsze zasady stosowane w technice chowu drobiu w zależności od gatunku i wieku ptaków.5
T-A-4Rasy i odmiany barwne: lisów, norek, jenotów, królików, nutrii i szynszyli.5
20

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Znaczenie gospodarcze trzody chlewnej - zmiany w trendach produkcji trzody chlewnej w kraju i na świecie. Funkcjonowanie ferm trzody chlewnej w aspekcie ochrony środowiska.4
T-W-2Aktualna sytuacja w hodowli i chowie koni w Polsce, charakterystyka ras o największym znaczeniu gospodarczym.5
T-W-3Znaczenie i organizacja produkcji drobiarskiej w kraju.5
T-W-4Znaczenie chowu zwierzat futerkowych.5
T-W-5zaliczenie1
20

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w zajęciach20
A-A-2studiowanie literatury15
A-A-3przygotowanie do zaliczenia15
50
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach20
A-W-2studiowanie literatury15
A-W-3przygotowanie do zaliczenia15
50
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięRwWZR_10-_PD-RwWZR08_W01umie zdefiniować podstawowe gatunki, rasy i odmiany monogastrycznych zwierząt hodowlanych, posiada wiedzę o kierunkach produkcji, rozumiejąc ich znaczenie gospodarcze
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówRWZR_10-_W02zna zasady obrotu produktami pochodzenia zwierzęcego, charakteryzuje podstawowe technologie przetwarzania żywności, składowania, konfekcjonowania i znakowania produktów, zna podstawy ich marketingu
RWZR_10-_W01wskazuje ekonomicznie efektywne systemy chowu zwierząt, sprzyjające zachowaniu ich dobrostanu, uzyskiwaniu prozdrowotnej jakości produktów oraz kształtowaniu krajobrazu i środowiska przyrodniczego, opisuje zasady funkcjonowania programów rolnośrodowiskowych, zna podstawy agrobiznesu
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z podstawowymi zasadami chowu i hodowli zwierząt monogastrycznych
Treści programoweT-W-1Znaczenie gospodarcze trzody chlewnej - zmiany w trendach produkcji trzody chlewnej w kraju i na świecie. Funkcjonowanie ferm trzody chlewnej w aspekcie ochrony środowiska.
T-W-2Aktualna sytuacja w hodowli i chowie koni w Polsce, charakterystyka ras o największym znaczeniu gospodarczym.
T-W-3Znaczenie i organizacja produkcji drobiarskiej w kraju.
T-W-4Znaczenie chowu zwierzat futerkowych.
T-A-1Rasy świń wykorzystywane w programach hodowlanych w kraju i za granicą. Rasy świń objęte programem ochrony zasobów genetycznych i ich wykorzystanie w gospodarstwa ekologicznych.
T-A-2Typy użytkowe koni i główne trendy w kierunkach użytkowania koni w Polsce.
T-A-3Nowe trendy w sposobach utrzymania ptaków. Tradycyjne i alternatywne systemy utrzymania drobiu. Najnowsze zasady stosowane w technice chowu drobiu w zależności od gatunku i wieku ptaków.
T-A-4Rasy i odmiany barwne: lisów, norek, jenotów, królików, nutrii i szynszyli.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z zastosowaniem technik multimedialnych
M-2Metody aktywizujące, dyskusja dydaktyczna na tematy związane z prezentowanymi treściami
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie wykładów i ćwiczeń na podstawie pracy pisemnej
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student zna podstawowe rasy i odmiany zwierząt monogastrycznych
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięRwWZR_10-_PD-RwWZR08_U01rozróżnia podstawowe rasy monogastrycznych zwierząt hodowanych w Polsce, potrafi określić główne kierunki ich użytkowania, umie ocenić ich wartość użytkową
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówRWZR_10-_U02samodzielnie analizuje podstawowe problemy wpływające na produkcję i jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania podstawowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego profilu kształcenia
RWZR_10-_U01rozumie potrzebę stosowania osiągnięć biotechnologii i zootechniki w rolnictwie
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z podstawowymi zasadami chowu i hodowli zwierząt monogastrycznych
Treści programoweT-W-1Znaczenie gospodarcze trzody chlewnej - zmiany w trendach produkcji trzody chlewnej w kraju i na świecie. Funkcjonowanie ferm trzody chlewnej w aspekcie ochrony środowiska.
T-W-2Aktualna sytuacja w hodowli i chowie koni w Polsce, charakterystyka ras o największym znaczeniu gospodarczym.
T-W-3Znaczenie i organizacja produkcji drobiarskiej w kraju.
T-W-4Znaczenie chowu zwierzat futerkowych.
T-A-1Rasy świń wykorzystywane w programach hodowlanych w kraju i za granicą. Rasy świń objęte programem ochrony zasobów genetycznych i ich wykorzystanie w gospodarstwa ekologicznych.
T-A-2Typy użytkowe koni i główne trendy w kierunkach użytkowania koni w Polsce.
T-A-3Nowe trendy w sposobach utrzymania ptaków. Tradycyjne i alternatywne systemy utrzymania drobiu. Najnowsze zasady stosowane w technice chowu drobiu w zależności od gatunku i wieku ptaków.
T-A-4Rasy i odmiany barwne: lisów, norek, jenotów, królików, nutrii i szynszyli.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z zastosowaniem technik multimedialnych
M-2Metody aktywizujące, dyskusja dydaktyczna na tematy związane z prezentowanymi treściami
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie wykładów i ćwiczeń na podstawie pracy pisemnej
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0umie scharakteryzować podstawowe rasy i odmiany zwierząt monogastrycznych oraz posiada wiedzę o kierunkach produkcji rozumiejąc ich znaczenie gospodarcze
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięRwWZR_10-_PD-RwWZR08_K01prezentuje postawę proekologiczną i postawę odpowiedzialności za otaczający świat ożywiony na różnych poziomach jego organizacji, wynikającą ze świadomości ryzyka związanego ze stosowaniem różnorodnych środków produkcji; ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego; ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i ma świadomość wpływu produkcji zwierzęcej na stan środowiska;
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówRWZR_10-_K01zna poziom własnych kompetencji oraz swoje ograniczenia w wykonywaniu zadań zawodowych, rozpoznaje problemy, które są poza zakresem jego kompetencji i wie do kogo zwrócić się o pomoc; kształtowana jest postawa odpowiedzialności za problemy środowiska lokalnego; odpowiedzialnie projektuje i wykonuje zadania zawodowe
RWZR_10-_K02prezentuje postawę proekologiczną i postawę odpowiedzialności za otaczający świat; systematycznie wzbogaca wiedzę zawodowa i kształtuje umiejętności dążąc do profesjonalizmu; wykazuje odpowiedzialność moralną za człowieka i wykonywanie zadań zawodowych.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z podstawowymi zasadami chowu i hodowli zwierząt monogastrycznych
Treści programoweT-W-1Znaczenie gospodarcze trzody chlewnej - zmiany w trendach produkcji trzody chlewnej w kraju i na świecie. Funkcjonowanie ferm trzody chlewnej w aspekcie ochrony środowiska.
T-W-2Aktualna sytuacja w hodowli i chowie koni w Polsce, charakterystyka ras o największym znaczeniu gospodarczym.
T-W-3Znaczenie i organizacja produkcji drobiarskiej w kraju.
T-W-4Znaczenie chowu zwierzat futerkowych.
T-A-1Rasy świń wykorzystywane w programach hodowlanych w kraju i za granicą. Rasy świń objęte programem ochrony zasobów genetycznych i ich wykorzystanie w gospodarstwa ekologicznych.
T-A-2Typy użytkowe koni i główne trendy w kierunkach użytkowania koni w Polsce.
T-A-3Nowe trendy w sposobach utrzymania ptaków. Tradycyjne i alternatywne systemy utrzymania drobiu. Najnowsze zasady stosowane w technice chowu drobiu w zależności od gatunku i wieku ptaków.
T-A-4Rasy i odmiany barwne: lisów, norek, jenotów, królików, nutrii i szynszyli.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z zastosowaniem technik multimedialnych
M-2Metody aktywizujące, dyskusja dydaktyczna na tematy związane z prezentowanymi treściami
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie wykładów i ćwiczeń na podstawie pracy pisemnej
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student orientuje się w omawianej tematyce, ale wykazuje niewielką aktywność i samodzielność, przy ukierunkowaniu prowadzącego podejmuje dyskusję, potrafi współpracować w grupie.
3,5
4,0
4,5
5,0