Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Zootechnika (S1)
specjalność: Hodowla koni i jeździectwo
Sylabus przedmiotu Utrzymanie i hodowla zwierząt futerkowych:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Zootechnika | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Utrzymanie i hodowla zwierząt futerkowych | ||
Specjalność | Hodowla i użytkowanie zwierząt | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Anatomii Zwierząt i Zoologii | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Lidia Felska-Błaszczyk <Lidia.Felska-Blaszczyk@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 4,0 | ECTS (formy) | 4,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Podstawowa wiedza z zakresu biologii zwierząt na poziomie szkoły średniej |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Podstawowym celem zajęć jest przekazanie studentom wiedzy z zakresu hodowli zwierząt futrekowych w Polsce i na świecie (biologia zwierząt, użytkowanie futerkowe i rozrodcze). |
C-2 | Przybliżenie studentom zasad działania ferm zwierząt futerkowych |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Pochodzenie, występowanie oraz budowa mięsożernych zwierząt futerkowych | 3 |
T-L-2 | Pochodzenie, występowanie oraz budowa roślinożernych zwierząt futerkowych | 3 |
T-L-3 | Pochodzenie, występowanie oraz budowa pozostałych zwierząt futerkowych: jenotów, tchórzy, kun i soboli | 3 |
T-L-4 | Technika oceny jakości skór zwierząt futerkowych | 4 |
T-L-5 | Zadania praktyczne z uzytkowania rozrodczego zwierząt futerkowych | 4 |
T-L-6 | Budowa przewodu pokarmowego zwierząt futerkowych i zapotrzebowanie pokarmowe mięsożernych i roślinożernych zwierząt futerkowych | 4 |
T-L-7 | Składniki pokarmowe oraz pasze stosowane w żywieniu zwierząt futerkowych | 3 |
T-L-8 | Układanie dawek pokarmowych dla lisów i norek | 4 |
T-L-9 | Układanie dawek pokarmowych dla szynszyli i królików | 4 |
T-L-10 | Użytkowanie mięsne zwierząt futerkowych roślinożernych | 3 |
35 | ||
zajęcia terenowe | ||
T-T-1 | Praktyczna ocena jakości skór zwierząt futerkowych. Zajęcia terenowe na fermie zwierząt futerkowych | 5 |
5 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Znaczenie hodowli zwierząt futerkowych. Udomowienie zwierząt futerkowych | 3 |
T-W-2 | Genetyczne uwarunkowanie zmienności barwy norek, lisów pospolitych i polarnych | 2 |
T-W-3 | Genetyczne uwarunkowanie zmienności barwy zwierząt futerkowych roślinożernych | 2 |
T-W-4 | Właściwości okrywy włosowej zwierząt futerkowych. Użytkowanie futrzarskie zwierząt futerkowych. Brokowanie skór | 2 |
T-W-5 | Użytkowanie rozrodcze roślinożernych i mięsożernych zwierząt futerkowych. | 4 |
T-W-6 | Lokalizacja i wyposażenie ferm zwierząt futerkowych. | 4 |
T-W-7 | Choroby zwierząt futerkowych. Profilaktyka weterynaryjna | 3 |
20 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | Uczestnictwo studenta w ćwiczeniach | 35 |
A-L-2 | Samodzielne studiowanie literatury przedmiotu | 15 |
A-L-3 | Przygotowanie do ćwiczeń | 10 |
A-L-4 | Uczestnictwo w konsultacjach | 2 |
A-L-5 | Przygotowanie do zaliczenia ćwiczeń | 8 |
70 | ||
zajęcia terenowe | ||
A-T-1 | Udział w zajęciach | 5 |
5 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo studenta w wykładach | 20 |
A-W-2 | Samodzielne studiowanie litaratury przedmiotu | 2 |
A-W-3 | Przygotowanie do zaliczenia | 1 |
A-W-4 | Konsultacje | 2 |
25 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykłady informacyjny prezentujący zagadnienia teoretyczne |
M-2 | Prezentacje multimedialne przy wykorzystaniu komputera i projektora |
M-3 | Praca w grupach |
M-4 | Dyskusja dydaktyczna |
M-5 | Projekcja filmów o zwierzętach futerkowych (biologia, hodowla, użytkowanie futerkowe) |
M-6 | Pokaz skór zwierząt futerkowych |
M-7 | Wizyty na fermie zwierząt futerkowych (fermy norek i szynszyli), w brokowni skór zwierząt futerkowych |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Wykonywanie zadań praktycznych na ćwiczeniach |
S-2 | Ocena formująca: Obliczanie zadań związanych z rozrodem zwierząt |
S-3 | Ocena formująca: Układanie dawek pokarmowych dla zwierząt futerkowych |
S-4 | Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne wykładów i ćwiczeń |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZO_1A_ZO-S-D3_W01 Student opisuje biologię zwierząt futerkowych, zna ich pochodzenie i właściwoości okrywy włosowej zwierząt futerkowych | ZO_1A_W14, ZO_1A_W01 | — | — | C-1, C-2 | T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-10, T-W-6, T-W-4, T-W-7 | M-2, M-4, M-5, M-6, M-7, M-1 | S-4 |
ZO_1A_ZO-S-D3_W02 Student zna mechanim rozrodu i dziedziczenia cech użytkowych zwierząt futerkowych | ZO_1A_W04, ZO_1A_W12 | — | — | C-1 | T-L-5, T-W-5, T-W-3, T-W-2 | M-2, M-3, M-5, M-7, M-1 | S-2, S-4 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZO_1A_ZO-S-D3_U01 Student potrafi ułozyć dawkę pokarmową dla zwierząt futerkowych | ZO_1A_U10, ZO_1A_U16 | — | — | C-1, C-2 | T-L-8, T-L-7, T-L-6, T-L-9 | M-2, M-3, M-4, M-7, M-1 | S-3, S-4 |
ZO_1A_ZO-S-D3_U02 Student potrafi szacować uzytkowść rozrodczą zwierząt | ZO_1A_U17, ZO_1A_U19 | — | — | C-1, C-2 | T-L-5 | M-2, M-3, M-4, M-5, M-7, M-1 | S-2 |
ZO_1A_ZO-S-D3_U03 Student potrafi ocenić stan zoohigieniczny ferm zwierząt futerkowych oraz wdrożyć odpowiedni dobrostan na fermie zwierząt futerkowych | ZO_1A_U14, ZO_1A_U11 | — | — | C-1, C-2 | T-W-6, T-W-7 | M-2, M-4, M-5, M-7, M-1 | S-4 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZO_1A_ZO-S-D3_K01 Student wykazuje aktywność w pracach w grupie, rozwiązywać przydzielone zadania | ZO_1A_K01, ZO_1A_K04 | — | — | C-1, C-2 | T-L-8, T-L-5, T-L-9 | M-2, M-3, M-4, M-5, M-7, M-1 | S-4 |
ZO_1A_ZO-S-D3_K02 Student jest świadomy roli hodowli zwierząt futerkowych w otaczającycm go środowisku oraz w godpodarce rolnej Polski | ZO_1A_K03 | — | — | C-2 | T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-W-6 | M-2, M-3, M-4, M-5, M-6, M-7, M-1 | S-4 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZO_1A_ZO-S-D3_W01 Student opisuje biologię zwierząt futerkowych, zna ich pochodzenie i właściwoości okrywy włosowej zwierząt futerkowych | 2,0 | Student nie zna i nie opisuje biologii zwierząt futerkowych, nie zna ich pochodzenia i właściowści futerkowych |
3,0 | Student zna wszystkie gatunki zwierząt futerkowych | |
3,5 | Studnet zna wszsytkie gatunki zwierząt futerkowych, potrafi opisać 3 i podać ich pochodzenie | |
4,0 | Student zna wszystkie gatunki zwierząt futerkowych, potrafi opisać 4 i zna ich pochodzenie i właściwości okrywy włosowej | |
4,5 | Student zna wszystkie gatunki zwierząt futerkowych, potrafi opisać pieć i zna ich pochodzenie i właściwości okrywy włosowej | |
5,0 | Student zna wszystkie gatunki zwierząt futerkowych, potrafi je opisać i zna ich pochodzenie oraz właściwości okrywy włosowej | |
ZO_1A_ZO-S-D3_W02 Student zna mechanim rozrodu i dziedziczenia cech użytkowych zwierząt futerkowych | 2,0 | Student nie opisuje żadnego mechanizmu rozrodu zwierząt futerkowych |
3,0 | Student zna i opisuje rozród 2 gatunkó zwierząt futerkowych (jedno zwierzę mięsożerne i jedno roślinożerne) | |
3,5 | Student zna i opisuje rozród 3 gatunków zwierząt futerkowych | |
4,0 | Student zna i opisujerozród 5 gatunków zwierząt futerkowych | |
4,5 | Student zna i opisuje rozród prawie wszystkich gatunków zwierząt futerkowych | |
5,0 | Student zna i opisuje mechanizm rozrodu wszystkich gatunków zwierząt futerkowych |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZO_1A_ZO-S-D3_U01 Student potrafi ułozyć dawkę pokarmową dla zwierząt futerkowych | 2,0 | Studnet nie umie ułożyć zadnej dawki pokarmowej |
3,0 | Student umie ułożyć dawkę pokarmową dla królików | |
3,5 | Student umie ułożyć dawki pokarmowe dla norek w róznym okresie fizjologicznym | |
4,0 | Student umie ułozyć dawki dla norek i lisó w róznych okresach fizjologicznych | |
4,5 | Student umie ułożyć dawki pokarmowe dla królików norek i lisów. | |
5,0 | Student umie ułożyć dawki pokarmowe dla wszystkich zwierząt futerkowych, roślinożernych i mięsożernych | |
ZO_1A_ZO-S-D3_U02 Student potrafi szacować uzytkowść rozrodczą zwierząt | 2,0 | Student nie umie oszacować użytkowości rozrodczej żadny6ch zwierząt futerkowych |
3,0 | Student umie oszacować użytkowość rozrodczą królików i szynszyli | |
3,5 | Student umie oszacować użytkowość rozrodczą norek | |
4,0 | Student umie oszacować użytkowość rozrodczą królików, szynszyli i norek | |
4,5 | Student umie oszacować użytkowość rozrodczą wszystkich zwierząt futerkowych rożlinożernych oraz norek | |
5,0 | Student umie oszacować użytkowość rozrodczą wszystkich gatunków zwierząt futerkowych | |
ZO_1A_ZO-S-D3_U03 Student potrafi ocenić stan zoohigieniczny ferm zwierząt futerkowych oraz wdrożyć odpowiedni dobrostan na fermie zwierząt futerkowych | 2,0 | Student nie umie ocenić stanu fermy pod wzgledem wymgań zoohigienicznych, nie potrafi ocenić czy istnieje na fermie odpowiedni dobrostan |
3,0 | Student potrafi ocenic ferme pod wzgledem zoohigienicznym, ale nie wie czy spełnia ona dobrostan zwierząt | |
3,5 | Student umie ocenić czy na fermie istnieje odpowiedni dobrostan oraz wprowadzić potrzebe do jego utrzymania zmiany | |
4,0 | Student umie ocenić warunki panujące na fermie, analizuje dobrostan i umie wprowadzać odpowiednie zmiany w celu jego optymalizacji | |
4,5 | Student w prawidłowy sposób ocenia i analizujue panujace na fermie wraunki, ocenia odpwoiednio dobrostan | |
5,0 | Student umie ocenić warunki panujące na fermie |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZO_1A_ZO-S-D3_K01 Student wykazuje aktywność w pracach w grupie, rozwiązywać przydzielone zadania | 2,0 | |
3,0 | Student wykazuje pewną aktywność w pracach w grupie. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
ZO_1A_ZO-S-D3_K02 Student jest świadomy roli hodowli zwierząt futerkowych w otaczającycm go środowisku oraz w godpodarce rolnej Polski | 2,0 | |
3,0 | Student ma świadomość roli hodowli zwierząt futerkowych w otaczającym go środowisku | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Kuźniewicz J., Filistowicz A., Chów i hodowla zwierząt futerkowych, Wydawnictwo akademii Rolniczej we Wrocławiu, Wrocłąw, 1999
- Gliński Z., Kostro K., Podstawy hodowli lisów i norek, PWRiL, Warszawa, 2002
- Praca zbiorowa pod red. Gugołek A., Zalecenia żywieniowe i wartość pokarmowa pasz – Zwierzęta futerkowe., Instytut Fizjologii i Żywienia Zwierząt im. Jana Kielanowskiego PAN, Jabłonna, 2011
- Barabasz B., Szynszyle. Hodowla i użytkowanie, PWRiL, Warszawa, 2001
Literatura dodatkowa
- Barabasz B., Bieniek J., Króliki. Towarowa produkcja mięsna., PWRiL, Warszawa, 2003
- Barabasz B., Bieniek J., Króliki. Reksy – użytkowanie futerkowe, PWRiL, Warszawa, 2008
- Barabasz B., Jenoty. Chów i hodowla, PWRiL, Warszawa, 2007
- Bielański P., Kowalska D., Króliki, Oficyna Wydawnicza "Hoża", Warszawa, 2007
- Cholewa R., Frindt A., Scheuring W., Szeleszczyk A, Chów i hodowla nutrii, Oficyna Wydawnicza "Hoża", Warszawa, 2000