Wydział Ekonomiczny - Gospodarka turystyczna (S1)
Sylabus przedmiotu Logistyka w turystyce:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Gospodarka turystyczna | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | licencjat | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Logistyka w turystyce | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Zarządzania i Marketingu | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Anna Czarny <Anna.Czarny@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | W zakresie wiedzy: Student powinien posiadać podstawowe informacje z mikroekonomii |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie studentów z rolą logistyki w działalności turystycznej |
C-2 | Zdobycie przez studentów wiedzy i umiejętności z rozwiązywaniem problemów logistycznych w turystyce |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
konwersatoria | ||
T-K-1 | Wprowadzenie do logistyki w turystyce. Podstawowe definicje, rozwój, zadania i zakres logistyki w turystyce | 2 |
T-K-2 | Procesy logistyczne w strategii przedsiębiorstwa turystycznego | 2 |
T-K-3 | Koordynacja turystycznego łańcucha dostaw | 2 |
T-K-4 | Problemy lokalizacji w systemach logistycznych | 2 |
T-K-5 | Logistyka w organizacji działalności turystycznej | 2 |
T-K-6 | Rozwiązywanie problemów logistycznych w turystyce | 2 |
T-K-7 | Kolokwium nr 1 | 2 |
T-K-8 | Analiza rynku zaopatrzenia w turystyce | 2 |
T-K-9 | Planowanie usług turystycznych z wykorzystaniem systemu MRP | 2 |
T-K-10 | Logistyczna obsługa klienta - ECR (Efficient Consumer Responce) w turystyce | 2 |
T-K-11 | Wykorzystanie transportu w turystyce. Model transportowy | 4 |
T-K-12 | Turystyczny łańcuch wartości | 2 |
T-K-13 | Decyzje logistyczne w turystyce | 2 |
T-K-14 | Kolokwium nr 2 | 2 |
30 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
konwersatoria | ||
A-K-1 | uczestnictwo w zajęciach | 30 |
A-K-2 | Zapoznanie z literaturą przedmiotu | 8 |
A-K-3 | Przygotowanie do kolokwiów | 12 |
50 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Metoda podająca: wykład informacyjny |
M-2 | Metoda praktyczna: ćwiczenia przedmiotowe |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Ocena aktywności uczestnictwa studenta na zajęciach |
S-2 | Ocena podsumowująca: Kolokwia pisemne w formie pytań testowych i zadań do rozwiązania |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
GT_1A_C12/3.6_W01 Student zna i rozumie zależności pomiędzy podmiotami na rynku turystycznym | GT_1A_W04 | — | C-2, C-1 | T-K-3, T-K-5, T-K-10, T-K-1, T-K-11, T-K-12 | M-1, M-2 | S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
GT_1A_C12/3.6_U01 Student potrafi ocenić informacje i rozwiązać problemy logistyczne w turystyce | GT_1A_U02 | — | C-2, C-1 | T-K-11, T-K-8, T-K-13, T-K-7, T-K-6, T-K-14, T-K-4, T-K-2, T-K-9 | M-2, M-1 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
GT_1A_C12/3.6_K01 Student jest gotów do rozwiązywania problemów logistycznych w turystyce | GT_1A_K04 | — | C-2, C-1 | T-K-12, T-K-1, T-K-2, T-K-10, T-K-7, T-K-8, T-K-3, T-K-9, T-K-6, T-K-13, T-K-5, T-K-4, T-K-11, T-K-14 | M-1, M-2 | S-1, S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
GT_1A_C12/3.6_W01 Student zna i rozumie zależności pomiędzy podmiotami na rynku turystycznym | 2,0 | Student nie zna i nie rozumie zależności pomiędzy podmiotami na rynku turystycznym |
3,0 | Student zna i rozumie zależności pomiędzy podmiotami na rynku turystycznym w stopniu dostatecznym | |
3,5 | Student zna i rozumie zależności pomiędzy podmiotami na rynku turystycznym wstopniu więcej niż dostatecznym | |
4,0 | Student zna i rozumie zależności pomiędzy podmiotami na rynku turystycznym w stopniu dobrym | |
4,5 | Student zna i rozumie zależności pomiędzy podmiotami na rynku turystycznym w stopniu więcej niż dobrym | |
5,0 | Student zna i rozumie zależności pomiędzy podmiotami na rynku turystycznym w stopniu bardzo dobrym |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
GT_1A_C12/3.6_U01 Student potrafi ocenić informacje i rozwiązać problemy logistyczne w turystyce | 2,0 | Student nie potrafi ocenić informacji i nie umie rozwiązać problemów logistycznych w turystyce |
3,0 | Student potrafi ocenić informacje i rozwiązać problemy logistyczne w turystyce w stopniu dostatecznym | |
3,5 | Student potrafi ocenić informacje i rozwiązać problemy logistyczne w turystyce w stopniu więcej niż dostatecznym | |
4,0 | Student potrafi ocenić informacje i rozwiązać problemy logistyczne w turystyce w stopniu dobrym | |
4,5 | Student potrafi ocenić informacje i rozwiązać problemy logistyczne w turystyce w stopniu więcej niż dobrym | |
5,0 | Student potrafi ocenić informacje i rozwiązać problemy logistyczne w turystyce w stopniu bardzo dobrym |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
GT_1A_C12/3.6_K01 Student jest gotów do rozwiązywania problemów logistycznych w turystyce | 2,0 | Student nie jest gotów do rozwiązywania problemów logistycznych w turystyce |
3,0 | Student jest gotów do rozwiązywania problemów logistycznych w turystyce w stopniu dostatecznym | |
3,5 | Student jest gotów do rozwiązywania problemów logistycznych w turystyce w stopniu więcej niż dostatecznym | |
4,0 | Student jest gotów do rozwiązywania problemów logistycznych w turystyce w stopniu dobrym | |
4,5 | Student jest gotów do rozwiązywania problemów logistycznych w turystyce w stopniu więcej niż dobrym | |
5,0 | Student jest gotów do rozwiązywania problemów logistycznych w turystyce w stopniu bardzo dobrym |
Literatura podstawowa
- Gąsowska M.K., Zarządzanie procesami logistycznymi we współczesnych przedsiębiorstwach, Difin, Warszawa, 2022
- Skowronek C., Sarjusz-Wolski Z., Logistyka w przedsiębiorstwie, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa, 2020
- Gołembski M., Gołembska E., Bentyn Z., Logistyka usług: aktualne trendy rozwoju, najnowsze wyniki badań, sprawdzone metody zarządzania, PWN, Warszawa, 2021
Literatura dodatkowa
- Muhammedrisaevna T.M., Shukrullaevich A.F., Bakhriddinovna A.N., The Logistics Approach in Managing a Tourism Company, ResearchJet Journal of Analysis and Inventions, 2021, Vol 2(04), pp 231-236, https://reserchjet.academiascience.org/index.php/rjai/article/view/91/81