Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Agrobioinżynieria (S1)

Sylabus przedmiotu Produkcja warzyw:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Agrobioinżynieria
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Produkcja warzyw
Specjalność Produkcja ogrodnicza
Jednostka prowadząca Katedra Ogrodnictwa
Nauczyciel odpowiedzialny Dorota Jadczak <Dorota.Jadczak@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 5,0 ECTS (formy) 5,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW5 30 3,00,70zaliczenie
laboratoriaL5 30 2,00,30zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowe wiadomości z zakresu botaniki, fizjologii roślin, gleboznawstwa i chemii środowiska

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Wskazanie i analiza czynników wzrostu i rozwoju roślin warzywnych.
C-2Charakteryzowanie, rozpoznawanie i biologia gatunków roślin warzywnych.
C-3Zapoznanie studentów z rozmnażaniem, pielęgnacją, przyspieszaniem zbioru warzyw.
C-4Poznanie odmian oraz agrotechniki technologii uprawy poszczególnych gatunków warzyw.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Podział warzyw na rodziny botaniczne i grupy użytkowe. Charakterystyka botaniczna i częsci jadalne gatunków z poszczególnych grup warzyw, rozmnażanie warzyw, produkcja rozsady warzyw, siew i sadzenie, pielęgnacja warzyw, ochrona przed chorobami, szkodnikami i chwastami, przyspieszona uprawa warzyw w uprawie polowej.6
T-L-2Odmianoznawstwo warzyw polowych i szklarniowych.16
T-L-3Przyspieszona uprawa warzyw polowych.2
T-L-4Zagospodarowanie warzywnika z wykorzystaniem metod i odmian warzyw do uprawy polowej i uprawy pod osłonami.6
30
wykłady
T-W-1Ośrodki pochodzenia warzyw. Produkcja warzyw, spożycie i przetwórstwo w Polsce i na świecie. Kierunki produkcji warzywniczej. Tendencje rozwoju w uprawie warzyw. Znaczenie warzyw w diecie i ich wartość odżywcza. Warunki klimatu i gleby do uprawy warzyw, wymagania roślin warzywnych, rejonizacja uprawy. Zmianowanie i płodozmian w uprawie warzyw. Dojrzewanie i zbiór warzyw. Traktowanie pozbiorcze warzyw. Przygotowanie warzyw do obrotu i transport.6
T-W-2Agrotechnika gatunków warzyw polowych w uprawie polowej i pod osłonami.24
30

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach30
A-L-2Przygotowanie do zajęć i do zaliczenia18
A-L-3Konsultacje2
50
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach30
A-W-2Analiza wskazanej literatury tematu21
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia22
A-W-4Konsultacje2
75

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny, problemowy i konwersatoryjny
M-2Metody eksponujące i praktyczne: ćwiczenia na poletkach Wydziałowej Stacji Badawczej, pokaz, film
M-3Metody poszukujące: ćwiczeniowa, projektowa

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: sprawdzian pisemny
S-2Ocena formująca: projekt
S-3Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ABI_1A_OG02_W01
Student zna ośrodki pochodzenia warzyw, potrafi nazwać i klasyfikować gatunki i podstawowe odmiany z różnych grup botanicznych. Definiuje dane agrotechniczne i metody uprawy warzyw polowych i szklarniowych
ABI_1A_W02C-2, C-1, C-4T-W-1, T-W-2M-1, M-2S-1, S-3

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ABI_1A_OG02_U01
Student potrafi rozpoznać gatunki i dobiera odmiany warzyw polowych i szklarniowych do terminów i metod uprawy. Ocenia wpływ czynników klimatycznych na wzrost roślin polowych i steruje tymi czynnikami w warunkach szklarniowych. Planuje i organizuje proces produkcji warzyw na polu i pod osłonami, (układanie zmianowania, płodozmianu, siew, sadzenie rozsady, dobór podłoża, nawożenie, pielęgnacja, dobór osłon i zbiór).
ABI_1A_U07C-2, C-1, C-3, C-4T-W-2, T-L-1, T-L-4, T-L-2, T-L-3M-3, M-2, M-1S-2, S-1, S-3

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ABI_1A_OG02_K01
Student ma świadomość potrzeby produkcji żywności o wysokiej jakości. Ma wpojone nawyki ustawicznego kształcenia się i jest przygotowany do podjęcia studiów II stopnia.
ABI_1A_K01C-3, C-1, C-4, C-2T-L-1, T-L-3, T-W-2, T-L-2, T-L-4, T-W-1M-2, M-3, M-1S-2, S-1, S-3

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ABI_1A_OG02_W01
Student zna ośrodki pochodzenia warzyw, potrafi nazwać i klasyfikować gatunki i podstawowe odmiany z różnych grup botanicznych. Definiuje dane agrotechniczne i metody uprawy warzyw polowych i szklarniowych
2,0
3,0Student wymienia i charakteryzuje miejsca pochodzenia i podstawowe gatunki roślin warzywnych.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ABI_1A_OG02_U01
Student potrafi rozpoznać gatunki i dobiera odmiany warzyw polowych i szklarniowych do terminów i metod uprawy. Ocenia wpływ czynników klimatycznych na wzrost roślin polowych i steruje tymi czynnikami w warunkach szklarniowych. Planuje i organizuje proces produkcji warzyw na polu i pod osłonami, (układanie zmianowania, płodozmianu, siew, sadzenie rozsady, dobór podłoża, nawożenie, pielęgnacja, dobór osłon i zbiór).
2,0
3,0Student umie planować i organizować proces produkcji podstawowych gatunków warzyw w uprawie polowej i pod osłonami.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ABI_1A_OG02_K01
Student ma świadomość potrzeby produkcji żywności o wysokiej jakości. Ma wpojone nawyki ustawicznego kształcenia się i jest przygotowany do podjęcia studiów II stopnia.
2,0
3,0Student jest świadomy skutków niepowodzeń w uprawie roślin warzywnych pod wpływem czynników środowiska. W stopniu dostatecznym ma wpojone nawyki ustawicznego kształcenia się i jest przygotowany do podjęciastudiów II stopnia.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Orłowski M. (red.), Polowa uprawa warzyw, Wyd. Brasika, Szczecin, 2000
  2. Knaflewski M. (red.), Ogólna uprawa warzyw, PWRiL, Poznań, 2007
  3. Knaflewski M. (red.), Uprawa warzyw w pomieszczeniach, PWRiL, Poznań, 2010
  4. Grabowska A., Jędrszczyk E., Sękara A., Odmianoznawstwo roślin warzywnych, Wydaw. UR w Krakowie, Kraków, 2013

Literatura dodatkowa

  1. Czasopisma branżowe: Warzywa, Pod osłonami, Hasło ogrodnicze, katalogi firm nasiennych

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Podział warzyw na rodziny botaniczne i grupy użytkowe. Charakterystyka botaniczna i częsci jadalne gatunków z poszczególnych grup warzyw, rozmnażanie warzyw, produkcja rozsady warzyw, siew i sadzenie, pielęgnacja warzyw, ochrona przed chorobami, szkodnikami i chwastami, przyspieszona uprawa warzyw w uprawie polowej.6
T-L-2Odmianoznawstwo warzyw polowych i szklarniowych.16
T-L-3Przyspieszona uprawa warzyw polowych.2
T-L-4Zagospodarowanie warzywnika z wykorzystaniem metod i odmian warzyw do uprawy polowej i uprawy pod osłonami.6
30

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Ośrodki pochodzenia warzyw. Produkcja warzyw, spożycie i przetwórstwo w Polsce i na świecie. Kierunki produkcji warzywniczej. Tendencje rozwoju w uprawie warzyw. Znaczenie warzyw w diecie i ich wartość odżywcza. Warunki klimatu i gleby do uprawy warzyw, wymagania roślin warzywnych, rejonizacja uprawy. Zmianowanie i płodozmian w uprawie warzyw. Dojrzewanie i zbiór warzyw. Traktowanie pozbiorcze warzyw. Przygotowanie warzyw do obrotu i transport.6
T-W-2Agrotechnika gatunków warzyw polowych w uprawie polowej i pod osłonami.24
30

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach30
A-L-2Przygotowanie do zajęć i do zaliczenia18
A-L-3Konsultacje2
50
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach30
A-W-2Analiza wskazanej literatury tematu21
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia22
A-W-4Konsultacje2
75
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięABI_1A_OG02_W01Student zna ośrodki pochodzenia warzyw, potrafi nazwać i klasyfikować gatunki i podstawowe odmiany z różnych grup botanicznych. Definiuje dane agrotechniczne i metody uprawy warzyw polowych i szklarniowych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówABI_1A_W02Ma poszerzoną wiedzę z zakresu metod bioinżynieryjnych, a także zna i rozumie podstawowe relacje ekologiczne w odniesieniu do biosystemów oraz produkcji rolniczej i ogrodniczej
Cel przedmiotuC-2Charakteryzowanie, rozpoznawanie i biologia gatunków roślin warzywnych.
C-1Wskazanie i analiza czynników wzrostu i rozwoju roślin warzywnych.
C-4Poznanie odmian oraz agrotechniki technologii uprawy poszczególnych gatunków warzyw.
Treści programoweT-W-1Ośrodki pochodzenia warzyw. Produkcja warzyw, spożycie i przetwórstwo w Polsce i na świecie. Kierunki produkcji warzywniczej. Tendencje rozwoju w uprawie warzyw. Znaczenie warzyw w diecie i ich wartość odżywcza. Warunki klimatu i gleby do uprawy warzyw, wymagania roślin warzywnych, rejonizacja uprawy. Zmianowanie i płodozmian w uprawie warzyw. Dojrzewanie i zbiór warzyw. Traktowanie pozbiorcze warzyw. Przygotowanie warzyw do obrotu i transport.
T-W-2Agrotechnika gatunków warzyw polowych w uprawie polowej i pod osłonami.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny, problemowy i konwersatoryjny
M-2Metody eksponujące i praktyczne: ćwiczenia na poletkach Wydziałowej Stacji Badawczej, pokaz, film
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawdzian pisemny
S-3Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student wymienia i charakteryzuje miejsca pochodzenia i podstawowe gatunki roślin warzywnych.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięABI_1A_OG02_U01Student potrafi rozpoznać gatunki i dobiera odmiany warzyw polowych i szklarniowych do terminów i metod uprawy. Ocenia wpływ czynników klimatycznych na wzrost roślin polowych i steruje tymi czynnikami w warunkach szklarniowych. Planuje i organizuje proces produkcji warzyw na polu i pod osłonami, (układanie zmianowania, płodozmianu, siew, sadzenie rozsady, dobór podłoża, nawożenie, pielęgnacja, dobór osłon i zbiór).
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówABI_1A_U07Potrafi samodzielnie posługiwać się materiałami źródłowymi w zakresie analizy i syntezy zawartych w nich informacji oraz poddawać je krytycznej ocenie w odniesieniu do problemów produkcji roślinnej i ogrodniczej oraz jej oddziaływania na środowisko
Cel przedmiotuC-2Charakteryzowanie, rozpoznawanie i biologia gatunków roślin warzywnych.
C-1Wskazanie i analiza czynników wzrostu i rozwoju roślin warzywnych.
C-3Zapoznanie studentów z rozmnażaniem, pielęgnacją, przyspieszaniem zbioru warzyw.
C-4Poznanie odmian oraz agrotechniki technologii uprawy poszczególnych gatunków warzyw.
Treści programoweT-W-2Agrotechnika gatunków warzyw polowych w uprawie polowej i pod osłonami.
T-L-1Podział warzyw na rodziny botaniczne i grupy użytkowe. Charakterystyka botaniczna i częsci jadalne gatunków z poszczególnych grup warzyw, rozmnażanie warzyw, produkcja rozsady warzyw, siew i sadzenie, pielęgnacja warzyw, ochrona przed chorobami, szkodnikami i chwastami, przyspieszona uprawa warzyw w uprawie polowej.
T-L-4Zagospodarowanie warzywnika z wykorzystaniem metod i odmian warzyw do uprawy polowej i uprawy pod osłonami.
T-L-2Odmianoznawstwo warzyw polowych i szklarniowych.
T-L-3Przyspieszona uprawa warzyw polowych.
Metody nauczaniaM-3Metody poszukujące: ćwiczeniowa, projektowa
M-2Metody eksponujące i praktyczne: ćwiczenia na poletkach Wydziałowej Stacji Badawczej, pokaz, film
M-1Wykład informacyjny, problemowy i konwersatoryjny
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: projekt
S-1Ocena formująca: sprawdzian pisemny
S-3Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student umie planować i organizować proces produkcji podstawowych gatunków warzyw w uprawie polowej i pod osłonami.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięABI_1A_OG02_K01Student ma świadomość potrzeby produkcji żywności o wysokiej jakości. Ma wpojone nawyki ustawicznego kształcenia się i jest przygotowany do podjęcia studiów II stopnia.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówABI_1A_K01Jest gotów do krytycznej oceny posiadanej wiedzy oraz ma świadomość jej znaczenia w procesie rozwiązywania szeregu problemów inżynierskich i technicznych
Cel przedmiotuC-3Zapoznanie studentów z rozmnażaniem, pielęgnacją, przyspieszaniem zbioru warzyw.
C-1Wskazanie i analiza czynników wzrostu i rozwoju roślin warzywnych.
C-4Poznanie odmian oraz agrotechniki technologii uprawy poszczególnych gatunków warzyw.
C-2Charakteryzowanie, rozpoznawanie i biologia gatunków roślin warzywnych.
Treści programoweT-L-1Podział warzyw na rodziny botaniczne i grupy użytkowe. Charakterystyka botaniczna i częsci jadalne gatunków z poszczególnych grup warzyw, rozmnażanie warzyw, produkcja rozsady warzyw, siew i sadzenie, pielęgnacja warzyw, ochrona przed chorobami, szkodnikami i chwastami, przyspieszona uprawa warzyw w uprawie polowej.
T-L-3Przyspieszona uprawa warzyw polowych.
T-W-2Agrotechnika gatunków warzyw polowych w uprawie polowej i pod osłonami.
T-L-2Odmianoznawstwo warzyw polowych i szklarniowych.
T-L-4Zagospodarowanie warzywnika z wykorzystaniem metod i odmian warzyw do uprawy polowej i uprawy pod osłonami.
T-W-1Ośrodki pochodzenia warzyw. Produkcja warzyw, spożycie i przetwórstwo w Polsce i na świecie. Kierunki produkcji warzywniczej. Tendencje rozwoju w uprawie warzyw. Znaczenie warzyw w diecie i ich wartość odżywcza. Warunki klimatu i gleby do uprawy warzyw, wymagania roślin warzywnych, rejonizacja uprawy. Zmianowanie i płodozmian w uprawie warzyw. Dojrzewanie i zbiór warzyw. Traktowanie pozbiorcze warzyw. Przygotowanie warzyw do obrotu i transport.
Metody nauczaniaM-2Metody eksponujące i praktyczne: ćwiczenia na poletkach Wydziałowej Stacji Badawczej, pokaz, film
M-3Metody poszukujące: ćwiczeniowa, projektowa
M-1Wykład informacyjny, problemowy i konwersatoryjny
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: projekt
S-1Ocena formująca: sprawdzian pisemny
S-3Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student jest świadomy skutków niepowodzeń w uprawie roślin warzywnych pod wpływem czynników środowiska. W stopniu dostatecznym ma wpojone nawyki ustawicznego kształcenia się i jest przygotowany do podjęciastudiów II stopnia.
3,5
4,0
4,5
5,0