Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Agrobioinżynieria (S1)
Sylabus przedmiotu Produkcja sadownicza:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Agrobioinżynieria | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Produkcja sadownicza | ||
Specjalność | Produkcja ogrodnicza | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Ogrodnictwa | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Grzegorz Mikiciuk <Grzegorz.Mikiciuk@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 5,0 | ECTS (formy) | 5,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Wiedza o morfologii, anatomii i systematyce roślin, znajomość regulacji procesów życiowych roślin, znajomość patogenów występujących na roślinach, wiedza o podstawowych właściwościach fizykochemicznych gleb i nawozów, podstawowa wiedza o klimacie regionu. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie z gatunkami i odmianami roślin sadowniczych. |
C-2 | Zaznajomienie z wymaganiami oraz zasadami uprawy poszczególnych gatunków roślin sadowniczych. |
C-3 | Zapoznanie z nowoczesnymi technologiami upraw sadowniczych. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Metody wyznaczania terminu zbiorów owoców. Ocena jakości plonu. | 5 |
T-L-2 | Pomologia | 15 |
T-L-3 | Modele sadów i jagodników | 10 |
30 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Produkcja sadownicza w Polsce i na świecie. Asortyment gatunków i cechy uzytkowe owoców. Lokalizacja sadów i plantacji. Wybór stanowiska, zasady produkcji. Zakładanie sadu i plantacji. | 10 |
T-W-2 | Charakterystyka, wymagania i podstawy uprawy najważniejszych gatunków drzew i krzewów. | 10 |
T-W-3 | Nowoczesne technologie uprawy i ochrony roślin sadowniczych. | 10 |
30 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | uczestnictwo w zajęciach | 30 |
A-L-2 | Przygotowanie do zajęć i do zaliczenia ćwiczeń | 18 |
A-L-3 | Konsultacje | 2 |
50 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 30 |
A-W-2 | Analiza literatury dotyczącej tematyki wykładów | 22 |
A-W-3 | Przygotowanie do zaliczenia | 21 |
A-W-4 | Konsultacje | 2 |
75 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Metody podające (wykład informacyjny, konwersatoryjny) |
M-2 | Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem) |
M-3 | Metody eksponujące (ryciny, tablice, zdjęcia, filmy, kolekcje roślin) |
M-4 | Metody praktyczne (pokaz) |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: sprawdzian |
S-2 | Ocena formująca: rozpoznawanie odmian |
S-3 | Ocena podsumowująca: kolokwium |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ABI_1A_OG03_W01 Ma wiedzę o gatunkach i odmianach sadowniczych i ich wymaganiach oraz o nowoczesnych technologiach uprawy drzew i krzewów | ABI_1A_W03, ABI_1A_W02 | — | — | C-1, C-2 | T-W-1, T-W-2, T-L-2, T-L-3, T-L-1, T-W-3 | M-2, M-1, M-4, M-3 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ABI_1A_OG03_U01 Student posiada umiejętność rozpoznawania oraz uprawy poszczególnych gatunków drzew i krzewów sadowniczych oraz diagnostyki zagrożeń występujących w procesie produkcji. | ABI_1A_U07, ABI_1A_U08 | — | — | C-3, C-1, C-2 | T-W-1, T-L-1, T-L-3, T-W-2, T-W-3, T-L-2 | M-1, M-4, M-2, M-3 | S-2, S-3 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ABI_1A_OG03_K01 Jest zorientowany w aktualnych trendach i technologiach produkcji sadowniczej i ma świadomość potrzeby produkcji owoców wysokiej jakości | ABI_1A_K01, ABI_1A_K02 | — | — | C-3, C-1, C-2 | T-W-2, T-L-1, T-L-3, T-W-3, T-L-2, T-W-1 | M-4, M-2, M-3, M-1 | S-3, S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ABI_1A_OG03_W01 Ma wiedzę o gatunkach i odmianach sadowniczych i ich wymaganiach oraz o nowoczesnych technologiach uprawy drzew i krzewów | 2,0 | |
3,0 | student ma podstawową wiedzę na temat gatunków i odmian sadowniczych oraz ich wymagań | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ABI_1A_OG03_U01 Student posiada umiejętność rozpoznawania oraz uprawy poszczególnych gatunków drzew i krzewów sadowniczych oraz diagnostyki zagrożeń występujących w procesie produkcji. | 2,0 | |
3,0 | student w stopniu dostatecznym opanował umiejętność rozpoznawania oraz uprawy poszczególnych gatunków drzew i krzewów sadownicze, potrafi rozpoznawać najważniejsze zagrożenia występujące w procesie produkcji | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ABI_1A_OG03_K01 Jest zorientowany w aktualnych trendach i technologiach produkcji sadowniczej i ma świadomość potrzeby produkcji owoców wysokiej jakości | 2,0 | |
3,0 | student ma świadomość potrzeby produkcji owoców wysokiej jakości | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Pieniążek S.A., Sadownictwo, PWRiL, Warszawa, 2000
- Rejman A., Pomologia, PWRiL, Warszawa, 1994
- Żurawicz E., Pomologia, PWRiL, Warszawa, 2003
Literatura dodatkowa
- MIESIĘCZNIK PRAKTYCZNEGO SADOWNICTWA – SAD
- Hasło Ogrodnicze
- Jagodnik