Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Agrobioinżynieria (S1)
Sylabus przedmiotu Nowe technologie w ogrodnictwie:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Agrobioinżynieria | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Nowe technologie w ogrodnictwie | ||
Specjalność | Produkcja ogrodnicza | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Ogrodnictwa | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Piotr Salachna <Piotr.Salachna@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 5,0 | ECTS (formy) | 5,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Wiadomości z zakresu uprawy roślin ogrodniczych. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie studentów z nowymi technologiami w uprawie roślin ogrodniczych |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Nowoczesne metody produkcji rozsady warzyw. | 4 |
T-L-2 | Metody uprawy ekologicznej i integrowanej wybranych gatunków warzyw. Prowadzenie i wypełnianie Dziennika uprawy warzyw dla projektowanej uprawy. | 6 |
T-L-3 | Nowe technologie w uprawach sadowniczych. | 6 |
T-L-4 | Integrowana produkcja owoców. | 4 |
T-L-5 | Zrównoważone systemy produkcji kwiatów, roślin rabatowych i doniczkowych. Kalkulacja śladu węglowego dla wybranych upraw. | 4 |
T-L-6 | Oceny oddziaływania na środowisko generowanego podczas cykli życia (technika LCA) wybranych upraw roślin ozdobnych. | 6 |
30 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Zasady ekologicznej i integrowanej uprawy warzyw polowych i pod osłonami. | 6 |
T-W-2 | Uprawy bezglebowe warzyw w pod osłonami. | 4 |
T-W-3 | Zasady ekologicznej i integrowanej uprawy roślin sadowniczych | 6 |
T-W-4 | Uprawy bezglebowe roślin jagodowych. | 4 |
T-W-5 | Nowe technologie upraw roślin ozdobnych w systemach: konwencjonalnym, integrowanym i ekologicznym. Uprawy zrównoważone. | 6 |
T-W-6 | Zaawansowane technologie uprawy roślin ozdobnych. Systemy bezglebowe w uprawie roślin ozdobnych. Strategia Net Zero. | 4 |
30 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | uczestnictwo w zajęciach | 30 |
A-L-2 | Przygotowanie do zajęć i do zaliczenia | 18 |
A-L-3 | Konsultacje | 2 |
50 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 30 |
A-W-2 | Samodzielne studiowanie literatury | 21 |
A-W-3 | Przygotowanie do zaliczenia | 22 |
A-W-4 | Konsultacje | 2 |
75 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Metody podające: wykład. |
M-2 | Metody aktywizujące: dyskusja. |
M-3 | Metody eksponujące: prezentacja multimedialna. |
M-4 | Metody praktyczne: projekt. |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: ocena projektu i prezentacji |
S-2 | Ocena formująca: kolokwium |
S-3 | Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ABI_1A_OG05_W01 Student posiada wiedzę odnośnie zasad ekologicznej i integrowanej uprawy warzyw oraz zastosowania nowych technologii w warzywnictwie polowym i pod osłonami. | ABI_1A_W02, ABI_1A_W03 | — | — | C-1 | T-W-1, T-L-1, T-W-2, T-L-2 | M-4, M-3, M-1, M-2 | S-3, S-2, S-1 |
ABI_1A_OG05_W02 Student dobiera nowe rozwiązania technologiczne mające zachować optymalną jakość środowiska w produkcji roślin ogrodniczych | ABI_1A_W02, ABI_1A_W03 | — | — | C-1 | T-W-6, T-W-2, T-W-4, T-W-3, T-W-5, T-L-2, T-L-1, T-L-6, T-L-4, T-L-5, T-L-3 | M-2, M-4, M-1, M-3 | S-1, S-2, S-3 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ABI_1A_OG05_U01 Wyszukuje, wykorzystuje i przedstawia informacje na temat uprawy warzyw metodą ekologiczną i integrowaną. Ocenia korzyści i zagrożenia współczesnych systemów gospodarowania. Posiada umiejętność prowadzenia produkcji warzyw metodą integrowaną. | ABI_1A_U03, ABI_1A_U08 | — | — | C-1 | T-W-2, T-W-1, T-L-2, T-L-1 | M-1, M-2, M-3, M-4 | S-1, S-3, S-2 |
ABI_1A_OG05_U02 Student identyfikuje oraz hierarchizuje poszczególne zagrożenia i poszukuje nowych rozwiązań technologicznych mających zachować optymalną jakość środowiska w produkcji roślin ogrodniczych. | ABI_1A_U03, ABI_1A_U08 | — | — | C-1 | T-W-6, T-L-3, T-W-4, T-L-2, T-W-3, T-L-1, T-W-5, T-L-5, T-L-4, T-L-6 | M-3, M-4, M-1, M-2 | S-2, S-1, S-3 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ABI_1A_OG05_K01 Ma świadomość przestrzegania zasad zachowania równowagi środowiska przyrodniczego i rozumie skutki swojej działalności. | ABI_1A_K01, ABI_1A_K03 | — | — | C-1 | T-L-2, T-L-1, T-W-1, T-W-2, T-W-5, T-L-5, T-W-6, T-L-6, T-W-3, T-W-4, T-L-4, T-L-3 | M-2, M-3, M-1, M-4 | S-3, S-2, S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ABI_1A_OG05_W01 Student posiada wiedzę odnośnie zasad ekologicznej i integrowanej uprawy warzyw oraz zastosowania nowych technologii w warzywnictwie polowym i pod osłonami. | 2,0 | |
3,0 | Student opanował wymaganą wiedzę na poziomie podstawowym. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
ABI_1A_OG05_W02 Student dobiera nowe rozwiązania technologiczne mające zachować optymalną jakość środowiska w produkcji roślin ogrodniczych | 2,0 | |
3,0 | Student zna w stopniu podstawowym nowe rozwiązania technologiczne w produkcji roślin ogrodniczych | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ABI_1A_OG05_U01 Wyszukuje, wykorzystuje i przedstawia informacje na temat uprawy warzyw metodą ekologiczną i integrowaną. Ocenia korzyści i zagrożenia współczesnych systemów gospodarowania. Posiada umiejętność prowadzenia produkcji warzyw metodą integrowaną. | 2,0 | |
3,0 | Student posiada wymagane umiejętności w stopniu podstawowym. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
ABI_1A_OG05_U02 Student identyfikuje oraz hierarchizuje poszczególne zagrożenia i poszukuje nowych rozwiązań technologicznych mających zachować optymalną jakość środowiska w produkcji roślin ogrodniczych. | 2,0 | |
3,0 | Student w stopniu dostatecznym identyfikuje poszczególne zagrożenia i poszukuje podstawowych rozwiązań technologicznych mających zachować optymalną jakość środowiska w produkcji roślin ogrodniczych. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ABI_1A_OG05_K01 Ma świadomość przestrzegania zasad zachowania równowagi środowiska przyrodniczego i rozumie skutki swojej działalności. | 2,0 | |
3,0 | Wykazuje małe zainteresowanie dodatkowymi, bieżącymi informacjami o agrotechnice i stanie prawnym uprawy ekologicznej i integrowanej roślin ogrodniczych oraz nowych technologii upraw. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Włodzimierz Stachura, Nowe technologie w uprawie roślin ogrodniczych, CENTRUM DORADZTWA ROLNICZEGO W BRWINOWIE ODDZIAŁ W RADOMIU, RADOM, 2022
- Salachna P., Trends in Ornamental Plant Production, MDPI, Basel, Switzerland, 2022, ISBN 978-3-0365-4685-8
- Metodyki integrowanej produkcji ntegrowana produkcja urzędowo kontrolowana, Wyd. PRION, Warszawa, 2011
- Tyburski J., Żakowska J., Wprowadzenie do rolnictwa ekologicznego, Wydaw. SGGW, Warszawa, 2007
- Zofia Starck, Julita Rabiza-Świder, Biologia roślin ozdobnych. Wybrane zagadnienia, SGGW, Warszawa, 2015
Literatura dodatkowa
- Kodeks Dobrej Praktyki Ochrony Roślin, 2011
- Kodeks Dobrej Praktyki Rolniczej, 2011
- Program ochrony roślin sadowniczych na rok 2023, 2023
- Howard M. Resh, Hydroponic Food Production, Taylor & Francis Ltd, 2022