Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Ochrona środowiska (S1)

Sylabus przedmiotu Skutki antropogenicznego obciążenia środowiska:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Ochrona środowiska
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Skutki antropogenicznego obciążenia środowiska
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Kształtowania Środowiska
Nauczyciel odpowiedzialny Renata Gamrat <Renata.Gamrat@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Elżbieta Dusza-Zwolińska <Elzbieta.Dusza@zut.edu.pl>, Joanna Podlasińska <Joanna.Podlasinska@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW7 40 2,00,67zaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA7 15 1,00,33zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Przed rozpoczęciem nauki student powinien posiadać ppodstawowa wiedzę z zakresu ekologii, chemii środowiskowej

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z podstawowymi zagrożeniami dla srodowiska wynikającycmi z prowadzenia gospodarki rolnej i przemysłowej
C-2Zapoznanie studentów z zasadami rolnictwa ekolgicznego i świadomości ekologicznej związanej z działalnością antropogeniczną człowieka
C-3Przygotowanie i prowadzenie prezentacji dotyczących wybranych zagadnień z działalności rolniczej i przemysłowej
C-4Ukształtowanie umiejętności z zakresu oceny właściwych elementów w środowisku agrarnym lub przemysłowym

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Znaczenie zadrzewień śródpolnych w ograniczaniu stężeń gazów cieplarnianych2
T-A-2Zagrożenia naturalnych zapylaczy związane z intensyfikacją rolnictwa i zanieczyszczeniem atmosfery2
T-A-3Wpływ intensywnej gospodarki rolnej na bioróżnorodność agrocenoz2
T-A-4Ołów i cynk w roślinach i w glebach w sąsiedztwie szlaków komunikacyjnych. Zasolenie gleby - jako jedna z przyczyn wzrostu stresu suszy fizjologicznej2
T-A-5Środowisko glebowe (liczby graniczne wapnowanie, zalecenia nawozowe). Zasady dobrej praktyki rolniczej.2
T-A-6Ocena wartości nawozowej nawozów naturalnych i organicznych na podstawie ich składu chemicznego i obliczanie dawek nie zagrażającym poszczególnym elementom środowiska.2
T-A-7Demonstracja próbek nawozów mineralnych.2
T-A-8Określenie wymagań nawozowych roślin uprawnych. Zaliczenie pisemne ćwiczeń.1
15
wykłady
T-W-1Klasyfikacja zanieczyszczeń powietrza, wody, gleby. Przenoszenie się zanieczyszczeń (źródła, drogi, miejsca gromadzenia). Zanieczyszczenia transgraniczne. Krajowe i regionalne ogniska zanieczyszczeń.3
T-W-2Wpływ chemizacji rolnictwa na skażenie powietrza, gleb i produktów roślinnych2
T-W-3Negatywny wpływ stosowania nadmiernych dawek nawozów sztucznych i organicznych na glebę i ekosystemy wodne.2
T-W-4Udział rolnictwa w emisji gazów cieplarnianych. Kształtowanie agroekosystemów i gospodarki rolnej pod kątem sekwestracji związków węgla. Znaczenie zadrzewień w ograniczaniu emisji gazów cieplarnianych, inne działania przeciwdziałające emisji tych gazów.3
T-W-5Wpływ intensyfikacji rolnictwa na bioróżnorodność flory i fauny. Zasady stosowania pestycydów a bezpieczeństwo gatunków pszczół. Wpływ melioracji oraz mechanizacji rolnictwa (wpływ na bioróznorodność).3
T-W-6Rolnictwo, przemysł i urbanizacja jako czynniki kształtujące krajobraz kulturowy Polski. Zmniejszeniu wartości estetycznych otoczenia - degradacja krajobrazu. Zanieczyszczenie gleb w wyniku transportu samochodowego.2
T-W-7Zanieczyszczenie środowiska miejskiego i wiejskiego hałasem - problemy zdrowotne2
T-W-8Zanieczyszczenia chemiczne powietrzna i gleb związane z działalnością głównych gałęzi przemysłu. Niska emisja jako źródło cząstek PM2.5, PM10 i smogu.2
T-W-9i skutki odziaływania metali ciężkich, fluoru i związków siarki na poszczególne elementy środowiska i na zdrowie człowieka.2
T-W-10Teorie odżywiania roślin. Podstawowe prawa nawozowe i ich wykorzystywanie w praktyce.4
T-W-11Asortyment i właściwości agrochemiczne nawozów mineralnych i ich wpływ na środowisko.3
T-W-12Asortyment, wartość nawozowa oraz optymalne właściwości chemiczne nawozów naturalnych, organicznych i organiczno-mineralnych i ich wpływ na środowisko.3
T-W-13Środowiskowa rola makro i mikroskładników w żywieniu roślin uprawnych. Ich wpływ na środowisko glebowe.3
T-W-14Wykorzystanie wybranych odpadów do celów nawozowych. Rodzaje i zagrożenia środowiskowe wynikające ze stosowania odpadów do nawożenia gleba.3
T-W-15Korzystne i niekorzystne skutki antropogenicznego oddziaływania agrochemikaliów na środowisko.2
T-W-16Zaliczenie pisemne wykładów1
40

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1Udział studenta w ćwiczeniach audytoryjnych15
A-A-2Opracowywanie zadań domowych5
A-A-3Przygotowywanie sie studenta do zaliczenia pisemnego z części ćwiczeniowej przedmiotu5
25
wykłady
A-W-1Udział Studenta w wykładach40
A-W-2Samodzielne studiowanie tematyki wykładów przez Studenta - przygotowanie do zaliczenia10
50

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny prezentujący zagadnienia teoretyczne
M-2Metody programowe z użyciem podręcznika programowego do przedmiotu
M-3Metody aktywizujące z wykorzystaniem dyskusji dydaktycznej
M-4Metody projektów
M-5Metody pogadanek

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Zaliczenie z części ćwiczeniowej po 2-3 odbytych zajęciach
S-2Ocena formująca: potwierdzenie obecności na zajęciach, aprobata
S-3Ocena formująca: wykonywanie na ocenę zadań domowych
S-4Ocena formująca: aktywność na zajęciach w części pogadanek
S-5Ocena formująca: Umiejętne zaprezentowanie przez Studenta wykonanej przez siebie prezentacji multimedialnej
S-6Ocena formująca: Ocena okresowych osiągnięć Studenta dodtycząca przeanalizowanych treści ćwiczeniowych
S-7Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne ze zrealizowanych treści wykładowych

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OS_1A_C20_W01
Student potrafi wyjaśnić zależności na temat czynników mogących wpływać na na prawidłowe funkcjinowanie krajobrazu rolniczego i przemysłowego. Student rozumie jak cykl pierwiastów biochemicznych obecnych w danych siedlisku może kształtować warunki środowiska przyrodniczego
OS_1A_W11, OS_1A_W10C-1, C-2, C-4, C-3T-W-15, T-W-11, T-W-14, T-W-13, T-W-10, T-W-12, T-W-1, T-W-3, T-W-2, T-W-4, T-W-7, T-W-5, T-A-2, T-A-3, T-A-4M-1, M-3S-1, S-2, S-5, S-7

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OS_1A_C20_U01
Student zna techniki umożliwiające ocenę siedliska rolniczego i przemysłowego, a także będzie potrafił ocenić zasadność ich użycia. Student posiada umiejętność weryfikacji danych literaturowych dotyczących zagadnień związanych zagrożeniami rolniczymi i przemyslowymi dla środowiska przyrodniczego
OS_1A_U06, OS_1A_U10C-1, C-2, C-4T-A-8, T-A-7, T-A-5, T-A-6, T-W-7, T-A-4M-1, M-4, M-5S-3, S-5, S-6

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OS_1A_C20_K01
Student po zrealizowaniu przedmiotu będzie potrafił docenić walory estetyczne krajobrazu zurbanizowanego i rolniczego nie poddanych czynnikom negatywnym
OS_1A_K04C-4T-A-6, T-A-1, T-A-3M-1, M-2, M-3S-1, S-5, S-6, S-7

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
OS_1A_C20_W01
Student potrafi wyjaśnić zależności na temat czynników mogących wpływać na na prawidłowe funkcjinowanie krajobrazu rolniczego i przemysłowego. Student rozumie jak cykl pierwiastów biochemicznych obecnych w danych siedlisku może kształtować warunki środowiska przyrodniczego
2,0
3,0Student wyjaśnia zależności na temat czynników mogących wpływać na prawidłowe funkcjonowanie krajobrazu rolniczego i przemysłowego
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
OS_1A_C20_U01
Student zna techniki umożliwiające ocenę siedliska rolniczego i przemysłowego, a także będzie potrafił ocenić zasadność ich użycia. Student posiada umiejętność weryfikacji danych literaturowych dotyczących zagadnień związanych zagrożeniami rolniczymi i przemyslowymi dla środowiska przyrodniczego
2,0
3,0Student zna techniki oceny siedliska rolniczego i przemysłowego, w nieznacznym stopniu potrafi ocenić zasadność ich wykorzystania
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
OS_1A_C20_K01
Student po zrealizowaniu przedmiotu będzie potrafił docenić walory estetyczne krajobrazu zurbanizowanego i rolniczego nie poddanych czynnikom negatywnym
2,0
3,0Student potrafi ocenić prawidlowo walory estetyczne krajobrazu zurbanizowanego i rolniczego nie poddanym czynnikom negatywnym
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Jan Wójcik, Antropogeniczne zmiany środowiska przyrodniczego Ziemi, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2021
  2. Bożena Nowakowicz-Dębek, Witold Chabuz, Biogospodarka i środowisko, Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, Lublin, 2018
  3. Kazimierz Piekut, Bogumiła Pawluśkiewicz, Rolnicze podstawy kształtowania środowiska, Wydawnictwo SGGW, Warszawa, 2005
  4. Janka Ryszard Marian, Zanieczyszczenia pyłowe i gazowe, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2022
  5. S. Baran, E. Krzywy, J. Łabętowicz, Przyrodnicze wykorzystanie odpadów. Podstawy teoretyczne i praktyczne., PWRiL, Warszawa, 2011
  6. B. Filipek-Mazur, Środowiskowe aspakty stosowania nawozów i środków ochrony roślin w rolnictwie, AR Kraków, Kraków, 2011
  7. T. Filipek, Podstawy i skutki chemizacji agroekosystemów, AR Lublin, Lublin, 2003
  8. Grzebisz W., Nawożenie roślin uprawnych. Cz. 1. i 2., PWRiL, Poznań, 2009
  9. Krzywy Edward, Żywienie roślin, Akademia Rolnicza, Szczecin, 2007
  10. RMRiRW, z dnia 18 czerwca 2008 r. w sprawie wykonania niektórych przepisów ustawy o nawozach i nawożeniu, Dz U nr 119, poz. 765, 2008
  11. Ustawa o nawozach i nawożeniu z dnia 10 lipca 2007 r z pózniejszymi zmianami 2020, 2022, Dz U nr 147, poz. 1033, 2007

Literatura dodatkowa

  1. Aktualny przegląd artykułów związanych z przedmiotem, 2020
  2. Adam Ekielski, Karol Wesołowski, Systemy agrotroniczne, Polska Izba Gospodarcza Maszyn i Urządzeń Rolniczych, Toruń, 2020
  3. Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski (red.), Ochrona środowiska produkcji rolniczej, Wydawnictwo Uniwersytet Rzeszowski, Rzeszów, 2020
  4. -, Wyzwanie związane z redukcją zanieczyszczeń przemysłowych, Europejska Agencja Środowiska, -, 2022

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Znaczenie zadrzewień śródpolnych w ograniczaniu stężeń gazów cieplarnianych2
T-A-2Zagrożenia naturalnych zapylaczy związane z intensyfikacją rolnictwa i zanieczyszczeniem atmosfery2
T-A-3Wpływ intensywnej gospodarki rolnej na bioróżnorodność agrocenoz2
T-A-4Ołów i cynk w roślinach i w glebach w sąsiedztwie szlaków komunikacyjnych. Zasolenie gleby - jako jedna z przyczyn wzrostu stresu suszy fizjologicznej2
T-A-5Środowisko glebowe (liczby graniczne wapnowanie, zalecenia nawozowe). Zasady dobrej praktyki rolniczej.2
T-A-6Ocena wartości nawozowej nawozów naturalnych i organicznych na podstawie ich składu chemicznego i obliczanie dawek nie zagrażającym poszczególnym elementom środowiska.2
T-A-7Demonstracja próbek nawozów mineralnych.2
T-A-8Określenie wymagań nawozowych roślin uprawnych. Zaliczenie pisemne ćwiczeń.1
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Klasyfikacja zanieczyszczeń powietrza, wody, gleby. Przenoszenie się zanieczyszczeń (źródła, drogi, miejsca gromadzenia). Zanieczyszczenia transgraniczne. Krajowe i regionalne ogniska zanieczyszczeń.3
T-W-2Wpływ chemizacji rolnictwa na skażenie powietrza, gleb i produktów roślinnych2
T-W-3Negatywny wpływ stosowania nadmiernych dawek nawozów sztucznych i organicznych na glebę i ekosystemy wodne.2
T-W-4Udział rolnictwa w emisji gazów cieplarnianych. Kształtowanie agroekosystemów i gospodarki rolnej pod kątem sekwestracji związków węgla. Znaczenie zadrzewień w ograniczaniu emisji gazów cieplarnianych, inne działania przeciwdziałające emisji tych gazów.3
T-W-5Wpływ intensyfikacji rolnictwa na bioróżnorodność flory i fauny. Zasady stosowania pestycydów a bezpieczeństwo gatunków pszczół. Wpływ melioracji oraz mechanizacji rolnictwa (wpływ na bioróznorodność).3
T-W-6Rolnictwo, przemysł i urbanizacja jako czynniki kształtujące krajobraz kulturowy Polski. Zmniejszeniu wartości estetycznych otoczenia - degradacja krajobrazu. Zanieczyszczenie gleb w wyniku transportu samochodowego.2
T-W-7Zanieczyszczenie środowiska miejskiego i wiejskiego hałasem - problemy zdrowotne2
T-W-8Zanieczyszczenia chemiczne powietrzna i gleb związane z działalnością głównych gałęzi przemysłu. Niska emisja jako źródło cząstek PM2.5, PM10 i smogu.2
T-W-9i skutki odziaływania metali ciężkich, fluoru i związków siarki na poszczególne elementy środowiska i na zdrowie człowieka.2
T-W-10Teorie odżywiania roślin. Podstawowe prawa nawozowe i ich wykorzystywanie w praktyce.4
T-W-11Asortyment i właściwości agrochemiczne nawozów mineralnych i ich wpływ na środowisko.3
T-W-12Asortyment, wartość nawozowa oraz optymalne właściwości chemiczne nawozów naturalnych, organicznych i organiczno-mineralnych i ich wpływ na środowisko.3
T-W-13Środowiskowa rola makro i mikroskładników w żywieniu roślin uprawnych. Ich wpływ na środowisko glebowe.3
T-W-14Wykorzystanie wybranych odpadów do celów nawozowych. Rodzaje i zagrożenia środowiskowe wynikające ze stosowania odpadów do nawożenia gleba.3
T-W-15Korzystne i niekorzystne skutki antropogenicznego oddziaływania agrochemikaliów na środowisko.2
T-W-16Zaliczenie pisemne wykładów1
40

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1Udział studenta w ćwiczeniach audytoryjnych15
A-A-2Opracowywanie zadań domowych5
A-A-3Przygotowywanie sie studenta do zaliczenia pisemnego z części ćwiczeniowej przedmiotu5
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Udział Studenta w wykładach40
A-W-2Samodzielne studiowanie tematyki wykładów przez Studenta - przygotowanie do zaliczenia10
50
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięOS_1A_C20_W01Student potrafi wyjaśnić zależności na temat czynników mogących wpływać na na prawidłowe funkcjinowanie krajobrazu rolniczego i przemysłowego. Student rozumie jak cykl pierwiastów biochemicznych obecnych w danych siedlisku może kształtować warunki środowiska przyrodniczego
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOS_1A_W11Zna naturalne i antropogeniczne źródła oraz cykle pierwiastków biogenicznych w środowisku
OS_1A_W10Ma podstawową wiedzę na temat stanu i czynników determinujących funkcjonowanie i rozwój obszarów wiejskich. Dodatkowo posiada podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z podstawowymi zagrożeniami dla srodowiska wynikającycmi z prowadzenia gospodarki rolnej i przemysłowej
C-2Zapoznanie studentów z zasadami rolnictwa ekolgicznego i świadomości ekologicznej związanej z działalnością antropogeniczną człowieka
C-4Ukształtowanie umiejętności z zakresu oceny właściwych elementów w środowisku agrarnym lub przemysłowym
C-3Przygotowanie i prowadzenie prezentacji dotyczących wybranych zagadnień z działalności rolniczej i przemysłowej
Treści programoweT-W-15Korzystne i niekorzystne skutki antropogenicznego oddziaływania agrochemikaliów na środowisko.
T-W-11Asortyment i właściwości agrochemiczne nawozów mineralnych i ich wpływ na środowisko.
T-W-14Wykorzystanie wybranych odpadów do celów nawozowych. Rodzaje i zagrożenia środowiskowe wynikające ze stosowania odpadów do nawożenia gleba.
T-W-13Środowiskowa rola makro i mikroskładników w żywieniu roślin uprawnych. Ich wpływ na środowisko glebowe.
T-W-10Teorie odżywiania roślin. Podstawowe prawa nawozowe i ich wykorzystywanie w praktyce.
T-W-12Asortyment, wartość nawozowa oraz optymalne właściwości chemiczne nawozów naturalnych, organicznych i organiczno-mineralnych i ich wpływ na środowisko.
T-W-1Klasyfikacja zanieczyszczeń powietrza, wody, gleby. Przenoszenie się zanieczyszczeń (źródła, drogi, miejsca gromadzenia). Zanieczyszczenia transgraniczne. Krajowe i regionalne ogniska zanieczyszczeń.
T-W-3Negatywny wpływ stosowania nadmiernych dawek nawozów sztucznych i organicznych na glebę i ekosystemy wodne.
T-W-2Wpływ chemizacji rolnictwa na skażenie powietrza, gleb i produktów roślinnych
T-W-4Udział rolnictwa w emisji gazów cieplarnianych. Kształtowanie agroekosystemów i gospodarki rolnej pod kątem sekwestracji związków węgla. Znaczenie zadrzewień w ograniczaniu emisji gazów cieplarnianych, inne działania przeciwdziałające emisji tych gazów.
T-W-7Zanieczyszczenie środowiska miejskiego i wiejskiego hałasem - problemy zdrowotne
T-W-5Wpływ intensyfikacji rolnictwa na bioróżnorodność flory i fauny. Zasady stosowania pestycydów a bezpieczeństwo gatunków pszczół. Wpływ melioracji oraz mechanizacji rolnictwa (wpływ na bioróznorodność).
T-A-2Zagrożenia naturalnych zapylaczy związane z intensyfikacją rolnictwa i zanieczyszczeniem atmosfery
T-A-3Wpływ intensywnej gospodarki rolnej na bioróżnorodność agrocenoz
T-A-4Ołów i cynk w roślinach i w glebach w sąsiedztwie szlaków komunikacyjnych. Zasolenie gleby - jako jedna z przyczyn wzrostu stresu suszy fizjologicznej
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny prezentujący zagadnienia teoretyczne
M-3Metody aktywizujące z wykorzystaniem dyskusji dydaktycznej
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Zaliczenie z części ćwiczeniowej po 2-3 odbytych zajęciach
S-2Ocena formująca: potwierdzenie obecności na zajęciach, aprobata
S-5Ocena formująca: Umiejętne zaprezentowanie przez Studenta wykonanej przez siebie prezentacji multimedialnej
S-7Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne ze zrealizowanych treści wykładowych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student wyjaśnia zależności na temat czynników mogących wpływać na prawidłowe funkcjonowanie krajobrazu rolniczego i przemysłowego
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięOS_1A_C20_U01Student zna techniki umożliwiające ocenę siedliska rolniczego i przemysłowego, a także będzie potrafił ocenić zasadność ich użycia. Student posiada umiejętność weryfikacji danych literaturowych dotyczących zagadnień związanych zagrożeniami rolniczymi i przemyslowymi dla środowiska przyrodniczego
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOS_1A_U06Dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na jakość środowiska. Ocenia dobrostan zwierząt oraz zagrożenia dla środowiska i człowieka wynikające z koncentracji produkcji rolnej i przemysłowej. Zna zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów, potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych pozatechnicznych uwarunkowań działalności inżynierskiej.
OS_1A_U10Posiada umiejętność przygotowania typowych prac pisemnych w języku polskim i języku obcym, uznawanym za podstawowy dla dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla kierunku ochrona i kształtowanie środowiska, dotyczących zagadnień szczegółowych, z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych, a także różnych źródeł
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z podstawowymi zagrożeniami dla srodowiska wynikającycmi z prowadzenia gospodarki rolnej i przemysłowej
C-2Zapoznanie studentów z zasadami rolnictwa ekolgicznego i świadomości ekologicznej związanej z działalnością antropogeniczną człowieka
C-4Ukształtowanie umiejętności z zakresu oceny właściwych elementów w środowisku agrarnym lub przemysłowym
Treści programoweT-A-8Określenie wymagań nawozowych roślin uprawnych. Zaliczenie pisemne ćwiczeń.
T-A-7Demonstracja próbek nawozów mineralnych.
T-A-5Środowisko glebowe (liczby graniczne wapnowanie, zalecenia nawozowe). Zasady dobrej praktyki rolniczej.
T-A-6Ocena wartości nawozowej nawozów naturalnych i organicznych na podstawie ich składu chemicznego i obliczanie dawek nie zagrażającym poszczególnym elementom środowiska.
T-W-7Zanieczyszczenie środowiska miejskiego i wiejskiego hałasem - problemy zdrowotne
T-A-4Ołów i cynk w roślinach i w glebach w sąsiedztwie szlaków komunikacyjnych. Zasolenie gleby - jako jedna z przyczyn wzrostu stresu suszy fizjologicznej
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny prezentujący zagadnienia teoretyczne
M-4Metody projektów
M-5Metody pogadanek
Sposób ocenyS-3Ocena formująca: wykonywanie na ocenę zadań domowych
S-5Ocena formująca: Umiejętne zaprezentowanie przez Studenta wykonanej przez siebie prezentacji multimedialnej
S-6Ocena formująca: Ocena okresowych osiągnięć Studenta dodtycząca przeanalizowanych treści ćwiczeniowych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student zna techniki oceny siedliska rolniczego i przemysłowego, w nieznacznym stopniu potrafi ocenić zasadność ich wykorzystania
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięOS_1A_C20_K01Student po zrealizowaniu przedmiotu będzie potrafił docenić walory estetyczne krajobrazu zurbanizowanego i rolniczego nie poddanych czynnikom negatywnym
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOS_1A_K04Przejawia wrażliwość poszanowania i zachowania walorów estetycznych , kulturowych i utylitarnych.
Cel przedmiotuC-4Ukształtowanie umiejętności z zakresu oceny właściwych elementów w środowisku agrarnym lub przemysłowym
Treści programoweT-A-6Ocena wartości nawozowej nawozów naturalnych i organicznych na podstawie ich składu chemicznego i obliczanie dawek nie zagrażającym poszczególnym elementom środowiska.
T-A-1Znaczenie zadrzewień śródpolnych w ograniczaniu stężeń gazów cieplarnianych
T-A-3Wpływ intensywnej gospodarki rolnej na bioróżnorodność agrocenoz
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny prezentujący zagadnienia teoretyczne
M-2Metody programowe z użyciem podręcznika programowego do przedmiotu
M-3Metody aktywizujące z wykorzystaniem dyskusji dydaktycznej
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Zaliczenie z części ćwiczeniowej po 2-3 odbytych zajęciach
S-5Ocena formująca: Umiejętne zaprezentowanie przez Studenta wykonanej przez siebie prezentacji multimedialnej
S-6Ocena formująca: Ocena okresowych osiągnięć Studenta dodtycząca przeanalizowanych treści ćwiczeniowych
S-7Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne ze zrealizowanych treści wykładowych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi ocenić prawidlowo walory estetyczne krajobrazu zurbanizowanego i rolniczego nie poddanym czynnikom negatywnym
3,5
4,0
4,5
5,0