Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Ogrodnictwo (S1)
specjalność: Sztuka ogrodowa
Sylabus przedmiotu Chemia surowców zielarskich:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Ogrodnictwo | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Chemia surowców zielarskich | ||
Specjalność | Rośliny i surowce zielarskie | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Chemii Organicznej i Chemii Fizycznej | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Aneta Wesołowska <Aneta.Wesolowska@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Znajomość podstawowych związków biologicznie czynnych występujących w surowcach zielarskich. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Przekazanie informacji dotyczących budowy chemicznej związków występujących w surowcach zielarskich. |
C-2 | Zapoznanie z technikami laboratoryjnymi w zakresie wydzielania, syntezy oraz analizy jakościowej wybranych związków z grupy produktów naturalnych. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Zapoznanie studentów ze sprzętem i aparaturą stosowaną do wydzielania i analizowania składu chemicznego produktów naturalnych pozyskiwanych z surowców zielarskich. | 1 |
T-L-2 | Wydzielanie kofeiny z liści herbaty czarnej. Analiza GC-MS wyizolowanego alkaloidu purynowego. | 4 |
T-L-3 | Synteza kumaryny z aldehydu salicylowego i bezwodnika octowego (otrzymywanie związku naturalnego na drodze syntezy chemicznej). | 5 |
T-L-4 | Wydzielanie olejku eterycznego z surowca zielarskiego na drodze hydrodestylacji (aparat Derynga) lub destylacji z wodą i parą wodną. Identyfikacja dominujących składników metodą GC-MS. | 5 |
15 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Różnorodność chemiczna i zastosowanie produktów naturalnych w medycynie, chemii farmaceutycznej i życiu codziennym. Współczesne metody ekstrakcji, izolacji i analizy metabolitów wtórnych roślin. | 2 |
T-W-2 | Budowa chemiczna, występowanie, metody izolacji oraz zastosowanie steroidów (cholesterol, sterole i stanole roślinne). | 2 |
T-W-3 | Glikozydy - budowa, podział chemiczny, właściwości fizykochemiczne i biologiczne. | 2 |
T-W-4 | Budowa chemiczna oraz metody wyodrębniania i analizy saponin. Właściwości farmakologiczne. | 2 |
T-W-5 | Alkaloidy - definicja, rozpowszechnienie w przyrodzie.Charakterystyka wybranych przedstawicieli tej grupy (alkaloidy pirydynowe, piperydynowe, tropanowe, chinolinowe, izochinolinowe, indolowe i purynowe). Metodyka badań surowców alkaloidowych. | 2 |
T-W-6 | Kumaryny - budowa, podział, synteza chemiczna. Właściwości farmakologiczne i zastosowanie kumaryn. | 2 |
T-W-7 | Charakterystyka fizykochemiczna, metody wydzielania i określania składu chemicznego olejków eterycznych. Produkty zapachowe pozyskiwane z roślin. | 2 |
T-W-8 | Zaliczenie pisemne wykładów. | 1 |
15 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-L-2 | Przygotowanie do zajęć i zaliczenia | 8 |
A-L-3 | konsultacje | 2 |
25 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-W-2 | Przygotowanie do zajęć i zaliczenia | 8 |
A-W-3 | Konsultacje | 2 |
25 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Metody podające - wykład informacyjny, objaśnienie lub wyjaśnienie. |
M-2 | Metody aktywizujące - dyskusja w trakcie wykładu lub zajęć laboratoryjnych. |
M-3 | Metody praktyczne - pokaz, ćwiczenia laboratoryjne. |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne. |
S-2 | Ocena podsumowująca: Sprawdziany cząstkowe w trakcie zajęć laboratoryjnych. |
S-3 | Ocena formująca: Sprawozdania z zajęć laboratoryjnych. |
S-4 | Ocena formująca: Obserwacja pracy w grupie. |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
OG_1A_RSZ1_W01 Student posiada wiedzę dotyczącą budowy związków chemicznych występujących w surowcach zielarskich. | OG_1A_W01 | — | — | C-1 | T-W-2, T-W-3, T-W-6, T-W-5, T-W-4 | M-1 | S-1 |
OG_1A_RSZ1_W02 Student potrafi izolować i analizować związki chemiczne występujące w surowcach zielarskich. | OG_1A_W01 | — | — | C-2 | T-L-2, T-L-4, T-L-1, T-W-1 | M-2, M-3 | S-2, S-3 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
OG_1A_RSZ1_U01 Student potrafi rozróżniać poszczególne grupy związków chemicznych występujących w roślinach zielarskich oraz prawidłowo dobrać metody ich analizy. | OG_1A_U18 | — | — | C-2, C-1 | T-W-1, T-W-4, T-W-2, T-L-2, T-L-4, T-W-5, T-L-1 | M-2, M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
OG_1A_RSZ1_K01 Student rozumie znaczenie związków chemicznych występujących w surowcach zielarskich. | OG_1A_K01 | — | — | C-1 | T-W-4, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-6 | M-2, M-1 | S-2, S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
OG_1A_RSZ1_W01 Student posiada wiedzę dotyczącą budowy związków chemicznych występujących w surowcach zielarskich. | 2,0 | |
3,0 | Student opanował w 60% materiał z wykładów. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
OG_1A_RSZ1_W02 Student potrafi izolować i analizować związki chemiczne występujące w surowcach zielarskich. | 2,0 | |
3,0 | Student w 60% przyswoił materiał z wykładów i zajęć laboratoryjnych dotyczący metod izolowania i analizowania związków chemicznych występujących w surowcach zielarskich. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
OG_1A_RSZ1_U01 Student potrafi rozróżniać poszczególne grupy związków chemicznych występujących w roślinach zielarskich oraz prawidłowo dobrać metody ich analizy. | 2,0 | |
3,0 | Student potrafi rozróżnić poszczególne grupy związków chemicznych występujących w roślinach zielarskich oraz dobrać metody ich analizy (opanował w 60% materiał przekazany na wykładzie i zajęciach laboratoryjnych). | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
OG_1A_RSZ1_K01 Student rozumie znaczenie związków chemicznych występujących w surowcach zielarskich. | 2,0 | |
3,0 | Student opanował 60% materiału wykładowego dotyczącego znaczenia związków chemicznych występujących w surowcach zielarskich. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Aleksander Kołodziejczyk, Naturalne związki organiczne, PWN, Warszawa, 2013, Wydanie III
- Stanisław Kohlmunzer, Farmakognozja, PZWL, Warszawa, 2017, Wydanie V
Literatura dodatkowa
- Józef Góra, Anna Lis, Najcenniejsze olejki eteryczne, część 1, Politechnika Łódzka, 2019
- Anna Lis, Najcenniejsze olejki eteryczne, część 2, Politechnika Łódzka, 2020
- Xu Rensheng, Ye Yang, Zhao Weimin, Introduction to natural products chemistry, CRC Press, 2012